Širokorozchodné trate na Slovensku
Vitajte priatelia. V tejto diskusii nadviažem na reportáž "Široké depá". ŠRT je mojou srdcovou záležitosťou. Pracujem na nej 12 rokov od Hanisky pri Košiciach po výh. Červený Dvor. Momentálne je mojou základňou vrcholová výhybňa Slančík. Sme tu taká veľká rodina, poznáme sa skoro všetci - rušňovodiči, výpravcovia, výhybkári, traťováci. Všimol som si, že veľa členov Vlaky.net má veľké poznatky o histórii, fungovaní i vozidlách tejto, až na výnimky, výhradne "nákladnej" trati. Myslím, že tu je ideálny priestor sústrediť naše poznatky aj ostatným záujemcom. Ja sám môžem poskytnúť zopár údajov a to, čo momentálne neviem, vám môžem zistiť do niekoľkých dní. Bude mi potešením, keď sa stretneme u mňa v práci a rád vás zoznámim so skvelými ľuďmi, ktorí na ŠRT pracujú. Niektorí sú tiež členmi Vlaky.net.
Zaujímavé odkazy:
Širokorozchodné trate na Ukrajine
Keď sa tak pozerám na mapu, tak našim susedom je, v tomto prípade, nejaká suverénna a zvrchovaná Ukrajina.
Totižto, iba si tak myslím, že ak chcem postaviť nový chodník medzi mojim a susedovým pozemkom, tak by som sa mal o tom baviť so svojim susedom. A nie s niekym, kto býva na inom konci dediny.
Nemalo by sa dojednávať o prípadnom natiahnutí ŠRT so zástupcami Ukrajiny, ktorej sa to bezprostredne územne dotýka?
Čo vlastne dojednáva Bambus v Moskve?
To máš pravdu že pre Slovensku najidealnejším riešením by bolo využitie prekladiska v Dobrej.Ale keď pre tých druhých to nie je idealne riešenie.............
Čo sa môže stať nepostaví sa to cez Slovensko ,ale cez Maďarsko.Slovensko pri výstavbe cez svoje územie by sa mohlo dožadovať využívať kapacity aj v Čiernej a Bratislave.Keď sa však Rusi dohodnú s maďarmi prídeme o všetko.Je to naozaj tak ťažké pochopiť?
ak som dobre pochopil, Rusom ide predovšetkým o to aby sa dostali so svojou ŠRT k Dunaju a im je zrejme jedno, či k BA alebo Viedni, príp. ešte ďalej...som si istý, že projekt predĺženia ŠRT ostane len v rovine "možných" plánov, na ktoré sa rýchlo zabudne a podľa politickej garnitúry, čo bude pri moci sa bude striedavo oprašovať a opäť sa na ňu zabudne...
keď už chcú prístup k Dunaju, oveľa lacnejšie je to potiahnuť z Katovíc alebo Záhonov do Viedne po rovine než ako cez hornaté Slovensko (aj keď Slanec je kopec, ale ďalšiemu by sa stavitelia na Slovensku určite nevyhli...
keď chcú Rusi prístup k Dunaju, veď už majú širokorochodný prístup k prístavu Izmail na juhu Ukrajiny pri delte Dunaja no nie??
lacnejšie a pre SR výhodnejšie riešenie vidím v rozširovaní prekladiska v ČnT a Dobrej...veď preloženie na normálnorozchodný vlak a cesta na západ je rýchlejšia ako prekládka na loď o niekoľko stokilometrov ďalej na západ....
síce neviem, ža aký politický podtón cítiš v mojich tvrdeniach, že dva a dva sú štyri a že liter mlieka je lacnejší keď si ho kúpim za 18 korún v jednej predajni a nie za 22 v inej (ten istý výrobca!), ale dobre.
Zase Ti dám za pravdu.
Aj úradnici v EU rozmýšľajú rovnako ako Bambus - zlodej nie je ten, kto kradne, ale ten, koho prichitia.
Čo je na tom projekte politické?
Že by bol proruský prečo by ho potom podporovali rakúšania?
Ja som presvedčený,že keď nebudú peniaze z EU nebude nič....
neviem o aky politicky podton recnis, ked cely projekt je vylozene politicky, na to treba zial aj politicky protiton.
Stale neviem odkial mate, ze EU da na to peniaze, zatial bolo viac nez jasne, ze Rusi to chcu financovat, kde a kto napisal, ze EU?
A ak Rakusania vybojuju nejake EU peniaze, tak nanajvys na tych 40 km, co maju z celeho projektu pod kontrolou, lebo ako si si to spravne poznamenal, nikto iny nebude nahanat peniaze pre druhy clensky stat EU.
Keby boli všetci obyvatelia a úradníci EU takí uvedomelí ako ty bol by raj na zemi.Z môjho pohľadu je tvoja snaha o efektívne využívanie peňazí EU absolutne utopistická.nedokážem si predstaviť brita či nemca ,ktorý by povedal,nestavajte to u nás ,ale radšej postavte na Slovensku,nedávajte dotácie našim farmárom,ale radšej tým druhým....(aj tak už vymýšľajú pravidlá na dotácie ktoré vyhovujú západným pestovatelom).Jedinci s takýmto zmýšlaním sa nájdu len na Slovensku s nezakrytým politickým podtonom (že Negev,Čmelak).
Peniaze z EU vylobujú buď Rakušania,alebo nemci a Slovensko je v tejto hre dosť malý hráč....
Ak sa nejaká ŠRT bude ťahať dalej na západ, tak jedine cez Slovensko.
Dôvody sú uplné jasné a pochopiteľné. Vzhľadom na mnohonásobne zložitejšie geografické podmienky v porovnaní s Maďarskom alebo Poľskom, sa bude musieť na tej stavbe zúčastniť mnohonásobne viac stavebných firiem a preinvestovať mnohonásobne viac financií. To znamená mnohonásobne viac zákazok ... a provízii, ktoré z nich plynú.
Keď sa to tak vezme, tak ten náš Bambus nie je až taký dutý. Je verejným tajomstvom, že Bambusovu politickú kampaň financovala aj betonárska lobby.
Tunely a mosty ... jj, tam sa toho betónu spotrebuje veľa. Dobrý kšeft pre nášho sociálne cítiaceho súdruha Bambusa.
Dalej je dost vázna vec prenik ruskej technologie do EU.
EU ako hlavny exporter technologii do sveta, si to velmi dovolit nemoze, aby na tomto teritoriu niekdo ini urcoval technologiu a dodával zariadenia nekompatilbilné s europskymi normami a zvykmi.
Vsimnite si aky cirkus je okolo EMD lokomotiv (rada 66) aby dostala povolenia na jazdu a so SRT sem dovezu nielen lokomotivy.....
A na záver
Je jasné že stavba ŠRT sa bude realizovať až keď bude zabezpečené jej krytie,pokial by to bolo zo zdrojov ŠR SR tak by to bolo nerealistické,ako občana SR by ma zaujimalo ako sú prostriedky ŠR vynaložené efektívne.,lebo stopercentné záruky na zvýšenú prepravu tovaru nemôže (aj keby chcel) dať nikto....Ak sa však stavba bude realizovať prioritne z iných zdrojov je vítaná...
Domýšľanie vecí, čo som nepovedal, Ti naozaj ide vynikajúco. Kde som tvrdil, že pod tými verejnými zdrojmi mám na mysli výhradne štátny rozpočet SR? Mimochodom z čoho je asi tak financovaný rozpočet EÚ - žeby opäť z daní jej obyvateľov a firiem? Si si istý, že v čase realizácie nebude už SR čistým platcom do rozpočtu EÚ?
"Potom si priznajme že EU už vyhodila peniaze na ďaleko väčšie nezmysly ako je stavba ŠRT"
To je čo preboha za uvažovanie - už sme peniaze na nejaký nezmysel vyhodili, tak poďme veselo vyhadzovať za ďalšie...
"Ďalej sa hovorí o pôžičkách bánk"
Presne tak - hovorí sa. Ale ešte sme z tejto oblasti žiadne vyjadrenie s väčším stupňom istoty než "uvažuje sa" nepočuli. A je veľmi zaujímavé, že predbežné úvahy druhých diskutujúcich sa snažíš z dôvodu ich neistoty diskvalifikovať, ale sám argumentuješ rovnako...
Keby to malo byť postavené na tom,že SR postaví ŠRT z vlastného rozpočtu tak nikdy takáto trať stáť nebude.Myslím,že náš ŠR bude dosť napnutý na splácanie PPP projektov,zdravotníctva apod.
Pokial viem (teda čo som sa dočítal) bude sa stavať hlavne z prostriedkov EU a Ruska takže tie nezmysly čo zase píšeš že sa náklady budú kryté "drvivou"väčšinou z verejných zdrojov SR....
Potom si priznajme že EU už vyhodila peniaze na ďaleko väčšie nezmysly ako je stavba ŠRT...Ďalej sa hovorí o pôžičkách bánk,hádam si nemyslíš,že by banky podporili projekt odsúdený na zánik.Ak si naozaj myslíš že ten projekt je tak "ekonomicky a energeticky zbytočny"čo keby si sa zamestnal ako poradca bankám,asi majú nekvalifikovaných odborníkov...
ďalej stále neviem ešte aj výstavba ŠRT je takmer v nedohladne a už mnohí viete ako to bude fungovať,neviem odkial beriete takú istotu ,že ruskí (ukrajinský?)rušňovodič pôjde s vlakom do Viedne,asi podľa tejto logiky aj obslužný personál na staniciach bude ruskej národnosti......