Širokorozchodné trate na Slovensku
Vitajte priatelia. V tejto diskusii nadviažem na reportáž "Široké depá". ŠRT je mojou srdcovou záležitosťou. Pracujem na nej 12 rokov od Hanisky pri Košiciach po výh. Červený Dvor. Momentálne je mojou základňou vrcholová výhybňa Slančík. Sme tu taká veľká rodina, poznáme sa skoro všetci - rušňovodiči, výpravcovia, výhybkári, traťováci. Všimol som si, že veľa členov Vlaky.net má veľké poznatky o histórii, fungovaní i vozidlách tejto, až na výnimky, výhradne "nákladnej" trati. Myslím, že tu je ideálny priestor sústrediť naše poznatky aj ostatným záujemcom. Ja sám môžem poskytnúť zopár údajov a to, čo momentálne neviem, vám môžem zistiť do niekoľkých dní. Bude mi potešením, keď sa stretneme u mňa v práci a rád vás zoznámim so skvelými ľuďmi, ktorí na ŠRT pracujú. Niektorí sú tiež členmi Vlaky.net.
Zaujímavé odkazy:
Širokorozchodné trate na Ukrajine
Takýto nárast prepravy by súčasná kapacita tratí ŽSR (napriek tomu, že správne poukazujete, že v súčasnosti nie je využitá v požadovanom rozsahu) nebola dostatočná a nie je stavaná na dlhé a ťažké nákladné vlaky smerované po transsibírskej magistrále s dĺžkou 1000 m a nápravovým tlakom 25 ton. Trate ŽSR sú stavané na nápravový tlak max. 22,5 t a V. transeurópsky koridor Bratislava – Košice, ktorý je splufinancovaný z prostriedkov EÚ, je budovaný na rýchlosť 160 km/h, bude využívaný predovšetkým na rýchle spojenie v osobnej doprave a prepravu nákladných vlakov s nápravovým tlakom do 22,5 ton.
..."
http://www.sme.sk/c/3845875/Nase-Cargo-prelozilo-vlak-z-Ciny.html
Pravidelnosť je taká, ako spomína Bobina62 a mices, t.j. 2x-3x do týždňa.
Neskôr ich držali v depe na nasadenie v zime pri závejoch, mali nasadené velikánske pluhy obojstranne. Bola to akási "dvojička snehového nasadenia". Ale ani takto sa neosvedčili. Predpokladám, že ich zošrotovali. Budem úprimný - pre ich veľkú nespoľahlivosť za nimi nikto nesmútil. Či ešte nejaký existuje, to netuším. Keď, tak zašitý niekde v depe.
Všetci sme sa zhodli na tom, že malo zostať niekoľko kusov z počiatkov prevádzky na tejto trati. Stačili malé úpravy a mohli slúžiť dodnes.
Reexpedícia rudy do TŽ a Ostravy sa už v nerobí. Ak áno, tak len výnimočne.
Vozne vracajúce sa na Ukrajinu sú zvyčajne prázdne. V nočných vlakoch sa radia aj vozne ložené, ale je ich len zopár, aby ich ráno mohli prehliadnuť colníci v Maťovciach.
Súpravy v smere Maťovce - Haniska majú cca 4500 ton, majú postrk v úseku Trebišov - Slančík. Niekedy, keď vezú koks (ľahký), postrk netreba.
V smere Haniska - Maťovce je postrk zbytočný, ale často sa zo Slančíka do Trebišova vracia na súprave kvôli úspore.
Raz - dvakrát do týždňa ide postrk až do Hanisky do depa na výmenu za iný, vracia sa tiež na konci súpravy. Možno si videl toto.
V mimoriadnych prípadoch sa na koniec privesí ďalšia "štvorička" pri jednosmernej záťaži a ušporia sa tým jazdy poprázdno.