Širokorozchodné trate na Slovensku
Vitajte priatelia. V tejto diskusii nadviažem na reportáž "Široké depá". ŠRT je mojou srdcovou záležitosťou. Pracujem na nej 12 rokov od Hanisky pri Košiciach po výh. Červený Dvor. Momentálne je mojou základňou vrcholová výhybňa Slančík. Sme tu taká veľká rodina, poznáme sa skoro všetci - rušňovodiči, výpravcovia, výhybkári, traťováci. Všimol som si, že veľa členov Vlaky.net má veľké poznatky o histórii, fungovaní i vozidlách tejto, až na výnimky, výhradne "nákladnej" trati. Myslím, že tu je ideálny priestor sústrediť naše poznatky aj ostatným záujemcom. Ja sám môžem poskytnúť zopár údajov a to, čo momentálne neviem, vám môžem zistiť do niekoľkých dní. Bude mi potešením, keď sa stretneme u mňa v práci a rád vás zoznámim so skvelými ľuďmi, ktorí na ŠRT pracujú. Niektorí sú tiež členmi Vlaky.net.
Zaujímavé odkazy:
Širokorozchodné trate na Ukrajine
Ak by niekto chcel behom pár sekund mozno zistit v ktorej domácnosti ci funguje televizor bez toho, aby ste len zaklopali na dvere majitela. Takze co Vam Fico a kol. vyrubil je obycajná dan, za teply vzduch zo zásuvky.
Ad SRT.
Ja len nechápem, ked niekomu ide tak velmi a presun tovaru, preco nevybuduje terajsie normálnorozchodne trate, ved z Copu dnes vedu najmenej 2 dvojkolajne trate na západ, 1 takmer dvojkolajná tiez tam a niekolko trati je na dosah (smerom cez Rumunsko a Polsko do Talianska a Nemecka).
Takze zvysenie ich vykonu hravo zvládne prisunovu kapacitu sirokého rozchodu do Copu.
A co tak predlzit normalnu trat do Kijeva, Lvovu, ci az na ruske hranice. Prekladat bude stále este vyhodnejsie na vychode ako niekde pod Viednou.
Cely projekt smrdi velmi politkou.
nevedel som že si taký naivný a pri takejto investicii ide aj o politickú otázku a tolko by si mohol vedieť že vzťahy Ruska a polska sú niekolko storočí napäté,takže cez polsko by to išlo až keby všetko ostatné padlo....
Len stále nechápem prečo ťa trápi,že sa Rusi rozhodli (???) budovať spojenie cez Slovensko a nie cez Polsko.Ekologickú záťaž nafukuješ,pretože ta bude asi taká ako pri výstavbe dialnic ,takže podľa tvojej logiky nebudujme dialnice(lebo tie či chceč alebo nechceš prinášajú ekologickú záťaž určite vyššiu ako príp. dobudovanie širokej)
Čo sa týka žeby trať išla cez Slovensko cez menej priemyselnú oblasť,preboha veď táto trať nebude slúžiť pre potreby Slovenska a tobôž nie pre potreby juhových.Slovenska ale pre tranzit tovaru z východu na západ.Práve ako vedľajší efekt by mohla priniesť mierne oživenie i do tohto regionu
Ja som čerpal info z tlače o rokovaní ukrajincov a maďarov presne si to nepamätám možno išlo o vybudovanie nejakého prekladiska v Záhony.,ak tam už široká je..........
Keď cez ten Ruskov môžu vlaky jazdiť teraz bez problemov.............
čo tým chceš vlastne povedať,žeby sme mali rusom povedať postavte si to cez Maďarsko lebo u nás sú kopce
A do Hanisky sa podľa Teba tie vlaky dostanú ako? Žeby najprv cez hlavný karpatský hrebeň na Ukrajine s najvyšším bodom v nadmorskej výške okolo 800 m so sklonmi cez 25 promile a na slovenskom území cez hrebeň Slanských vrchov pri Ruskove? Alebo vieš o nejakej inej trase?
Čo to zas trepeš aké karpatské hrebene,pokial si nepostrehol tak široká je po Hanisku a odtial pojde (ak pôjde)južnou vetvou po našich krásnych nížinách sem tam aj nejaký kopček okolo Detvy a N.bane.
Efektívnosť tejto stavby aj keby si ako chcel dnes nevieš posúdiť........
keď táto stavba nezaťaží významne ŠR a nezadlži budúce generácie vôbec nechapem prečo by sme mali prísť o takúto investiciu.Boli tu názory modrých že sa tým ukráti Čierna n.T a robotníci prídu o prácu,ale o tú prídu tak či tak keď sa široká vybuduje cez Maďarsko,alebo ČR do Viedne,konieckoncov aj tak to má Čierna nahnuté,lebo sa Ukrajinci dohodli na predlžení širokej do Zahony (MR).Vzhľadom na privatizáciu maďarského Carga rakušanmi už teraz sa môžu robotníci v Ciernej pomaly zahlasovať na úrade práce.
To si naozaj myslíš že poplatok z každého predaného televízora by bol správnejším riešením...aj takéto riešenie by malo zádrhelov až až.....
Tak napr. počet televízorov ,staré televízory a pod.
Však načo voziť tovar z Ázie do strednej Európy po rovine cez Poľsko a Moravu, keď môžeme niekoľkokrát prekonávať karpatské hrebene a porobiť megalomanské umelé stavby na juhovýchodnom Slovensku. Energetická efektívnosť dopravy a zásahy do krajiny predsa správneho železničného fanatika vôbec netrápia...
A čo tak poplatok z každého predaného televízora? Podľa tejto úvahy by sme potom na základe priemerného množstva vypitého alkoholu na obyvateľa mohli vyberať tiež spotrebnú daň z liehu v rovnakej výške od každého občana - však kto už dnes nepije alkoholické nápoje...
Brano
Čo sa týka koncesionárskeho poplatku na odberné miesto je to správne.Kto už dnes nevlastní televízor..... a kolko donedávna ludí neplatilo a nepoznám nijakú zákonnú možnosť ako dokázať ľuďom či majú alebo pozerajú televízor.Jediná nespravodlivosť je v oblasti Zamaguria kde sa nedá chytať STV,tam dokedy sa nezavedie digitálna televízia by som poplatok jednoznačne zrušil.......
подписали протокол о начале предпроектной стадии исследовательских работ...
Zase vytiahli, ze udajne uz maju podpisane protokoly na predlzenie sirokorozchodnej trati az do Viedne a uz udajne ani Slovenska strana neprotestuje.
Poculi ste o tom nieco?
Žiadna ŠRT sa cez Slovensko ďalej na západ ťahať nebude.
Veď sa pozrite na mapu!
Ak by aj niekto (EU, Rakúšaci?) dal peniaze na takú ekonomicky neoddôvodnenú blbosť, tak Maďari postavia cez svoje územie novú ŠRT skôr, než ten dutý komunistický bambus Fici vytriezveje z oslavy po poklepaní základného kameňa na slovenskej strane.
Jednoducho, geografické podmienky nepustia.
No fakt, pozrite sa na mapu.
Zo Záhoňa, okolo Miškolca a Pešti do Vídňa - čistá rovina. Žiadne tunely, žiadne zárezy, násypy a iné terénne úpravy. Minimum mostov. Teda všetko veci, ktoré zdržujú a predražujú stavbu.
Takže aj prenájom dopravnej cesty by mali Maďari ...násobne lacnejší, než my.
Jasné?
p.s.
Bambusovi išlo predsa o niečo úplné iné ...
Akurát že prínos diaľnice pre slovenské obyvateľstvo aj firmy je neporovnateľne vyšší oproti ŠRT, pri ktorej sám priznávaš, že potreby Slovenska sú u nej až na poslednom mieste...