Širokorozchodné trate na Slovensku
Vitajte priatelia. V tejto diskusii nadviažem na reportáž "Široké depá". ŠRT je mojou srdcovou záležitosťou. Pracujem na nej 12 rokov od Hanisky pri Košiciach po výh. Červený Dvor. Momentálne je mojou základňou vrcholová výhybňa Slančík. Sme tu taká veľká rodina, poznáme sa skoro všetci - rušňovodiči, výpravcovia, výhybkári, traťováci. Všimol som si, že veľa členov Vlaky.net má veľké poznatky o histórii, fungovaní i vozidlách tejto, až na výnimky, výhradne "nákladnej" trati. Myslím, že tu je ideálny priestor sústrediť naše poznatky aj ostatným záujemcom. Ja sám môžem poskytnúť zopár údajov a to, čo momentálne neviem, vám môžem zistiť do niekoľkých dní. Bude mi potešením, keď sa stretneme u mňa v práci a rád vás zoznámim so skvelými ľuďmi, ktorí na ŠRT pracujú. Niektorí sú tiež členmi Vlaky.net.
Zaujímavé odkazy:
Širokorozchodné trate na Ukrajine
Dovolím si poznamenať, že tento projekt je blbosť na n-tú, a dúfam, že napokon zvíťazí zdravý rozum a nebude sa realizovať.
1. Je to investícia 140 mld - čo je dosť, najmä ak uvážime, že sa má stavať od 2010 a pritom množstvo peňazí bude v tom čase potrebných na modernizáciu koridoru, ktorý v 2010 ešte zďaleka nebude hotový a naopak, tempo výstavby na ňom by sa malo zrýchliť (čo je aj v pláne). Takže z čoho tie prachy pôjdu??? Zrejme sa vymyslí zasa dáke krízovo-šalamúnske riešenie, že tie peniaze sa vezmú z koridoru.
2. V súčasnosti sa začína modernizovať Čierna nad Tisou a v nasledujúcich rokoch sa tam preinvestuje pomerne veľa peňazí. ČnT pritom nie je zďaleka vyťažená na maximum, je tam ešte značná rezerva kapacít. Ak sa postaví ŠRT, nielenže modernizované kapacity v ČnT sa nevyužijú, ale je pravdepodobné, že časť tranzitu sa presunie na novú ŠRT (o. i. aj preto, že z politických dôvodov bude treba ukázať "výhodnosť" tejto investície - čo tam po nejakej Čiernej...). Konzekvencie sú pritom jasné: nevyužitie zmodernizovaných kapacít a masové prepúšťanie nadbytočných zamestnancov...
3. Ak už stavať ŠRT, tak z nášho pohľadu by bolo určite výhodnejšie dotiahnuť ju len po BA - prístav a tam vybudovať veľké prekladisko. Bude tak možné finančne profitovať z obslužných činností (napr. by sa sem mohla presunúť časť zamestnancov z ČnT). Predĺženie ŠRT do Viedne od začiatku silno presadzovali Rakúšania, pretože si tieto benefity veľmi dobre uvedomujú! Pritom práve teraz by bola príležitosť získať určitú výhodu oproti Viedni v podobe ŠRT - ak ju bude mať aj Viedeň, je takmer ité, že Blava a Slovensko zostanú zasa len v jej tieni. A my resp. pán premiér a spol. si to ešte aj dobrovoľne odklepneme.
4. Výstavba ŠRT je z dlhodobého hľadiska nekoncepčné riešenie. Tendencia je skôr predĺžiť normálny rozchod na Ukrajinu a nie opačne. Napokon aj UŽ s tým výhľadovo počítajú - a aj keď to bude možno za 25 rokov, ani ŠRT sa predsa nestavia na 5 rokov a návratnosť investície sa tiež počíta v desiatkach rokov. Takže tu možno o pár desaťročí budeme mať relatívne novú ŠRT a na Ukrajine sa začne prechádzať na NR.
Preto je celá ŠRT do Viedne jedna veľká kravina.
Tu mapku som uz par krat videl a poviem ti, skor verim ze na Marse ziju mali zeleni muzickovia, ako ze toto sa postavi. Cesi uz davno poklepali zakladny kamen budovania sirokorozchodnej zeleznice a tym budovanie streky zacalo a hned aj skoncilo. Napodobne s nasimi juznymi susedmi, ktori su momentalne tak v r*** ze najblizsich x rokov nebudu moct zacat stavat ani polnu cestu, nieto este sirokorozchodku. Ono jedine co to moze nakopnut su eurofondy - teda zaujem ich vyzrat. Podla mna je sirokorozchodka absolutna somarina.
Toto by bolo skor do ineho fora, ale mozno niekto vie... Pokial dobre pamatam tak svojho casu spanielske Talgo malo podvozky ktore dokazali menit sirku rozchodu. Nebolo by nacim rozumnejsie sa zamerat na toto ako tlacit mld EUR do podobnych utopickych projektov???
http://www.twin-city.net/index.php?option=com_content&task=view&id=91&Itemid=65%E2%8C%A9=sk
Bratislava 3. apríla (ČTK) - Na Slovensku by sa mohla začať v roku 2010 stavať širokorozchodná železničná trať do Viedne. Novinárom to dnes povedal premiér Robert Fico po stretnutí s ruským predsedom vlády Viktorom Zubkovom.
Hodnota celého projektu je podľa slovenského premiéra viac ako 4,3 miliardy eur (okolo 140 miliárd Sk). Obaja politici tiež podporili uzavretie novej zmluvy o dodávkach ruského plynu, ktorá má nahradiť súčasnú dohodu platnú do konca tohto roka.
"Ak nevzniknú žiadne nepredvídané prekážky, zdá sa, že realizácia tohto projektu (širokorozchodnej trate) môže začať v roku 2010," vyhlásil Fico. Projekt podľa neho plne podporuje aj rakúsky kancelár Alfred Gusenbauer. Železnica, ktorá umožňuje priamu prepravu surovín z Ruska či Ukrajiny, v súčasnosti končí pri Košiciach.
Ludia Bozi, on to snad vazne mysli vazne!!!
Rýchlosť tiež obmedzuje brzdiace percento vlaku (t.j. schopnosť vlak ubrzdiť z určitej rýchlosti), časté konštrukčné závady na vozňoch a tiež ploché (klepajúce) kolesá. Všetko sú to vozne štátov bývalého ZSSR a len malé percento vozňov je nových. Ostatné majú aj okolo 30 rokov a už len dosluhujú.
Moze mi inak dakto objasnit...v tom clanu o ŠRT http://spz.logout.cz/trate/srt.html sa pisalo, ze ked bola trat postavena, jazdilo sa na nej 80km/h a aj na take rychlosti bola konstruovana. Casom sa rychlost znizovala vdaka neudrzbe trate...od roku 1992 do roku 1996 prislo ku komplexnej rekonstrukcii zvrsku aj podlozia (spodku), ale tratova rychlost je uz len 60-65 km/h...preco je po komplexnej rekonstrukcii takto znizena rychlost?
S prižmúrením oka by sa dalo hovoriť o najdlhšej vlečkovej koľaji.