Širokorozchodné trate na Slovensku
Vitajte priatelia. V tejto diskusii nadviažem na reportáž "Široké depá". ŠRT je mojou srdcovou záležitosťou. Pracujem na nej 12 rokov od Hanisky pri Košiciach po výh. Červený Dvor. Momentálne je mojou základňou vrcholová výhybňa Slančík. Sme tu taká veľká rodina, poznáme sa skoro všetci - rušňovodiči, výpravcovia, výhybkári, traťováci. Všimol som si, že veľa členov Vlaky.net má veľké poznatky o histórii, fungovaní i vozidlách tejto, až na výnimky, výhradne "nákladnej" trati. Myslím, že tu je ideálny priestor sústrediť naše poznatky aj ostatným záujemcom. Ja sám môžem poskytnúť zopár údajov a to, čo momentálne neviem, vám môžem zistiť do niekoľkých dní. Bude mi potešením, keď sa stretneme u mňa v práci a rád vás zoznámim so skvelými ľuďmi, ktorí na ŠRT pracujú. Niektorí sú tiež členmi Vlaky.net.
Zaujímavé odkazy:
Širokorozchodné trate na Ukrajine
uznavam Tvoje argumenty a chcem sa ospravedlnit za niektore moje populisticke vypady
ak som to dobre pochopil, tak bude zalozena akciovka s akcionarmi OBB, ZSR , UZ a RZD, ktora zozenie peniaze na tento projekt (nas stat vsak nejake tie miliardy bude musiet vlozit ak chce mat z toho vacsie prijmy nez len DPH)
vcera to vraveli v spravach na Markize, sucastou stavby ma byt terminal na kombinovanu dopravu v BA
takisto minister Vazny spomianl, ze cast trate by sa dala ciastocne vybudovat na kolajovom telese sucasnej trate (malo vyuzivanej) - uspora na geologickom prieskume, trasovani, prekladke inz. sieti...
co sa tyka modernizacie, to znamena, ze tie koridory musime modernizovat a stat sa nemoze z toho vykrutit?? Reku ze stavba sirokorozchodnej bude na ukor modernizacie, preto som proti srt...
Inak ja si tiež myslím že rusi sa snažia postaviť svoju železnicu ,veď pre nich je úsek z Hanisku do Viedne kúsok......ako nakúpiť vozne s vymenitelným podvozkom...
Čo sa týka finančného krytia na Slovensku sa modernizuje len z prostriedkov EU štát len dodáva svoju povinnú čiastku.
Nikto z nás nemá vešteckú gulu aby sme predpovedali či sa to oplatí ,alebo nie.Keď sa zakázky chytia Maďari zostanú nám oči pre plač,alebo sa budeme vytešovať keď sa neujme ako sme sa dobre rozhodli.Veľa investicií ktoré sa udiali za KSČ dnes stratili význam,lebo sa vtedy ukazovali výhodné a dnes? Elektrifikácia Kúty-Holič-Hodonin,aj Trnava-Kuty dnes pre nákl.dopravu nevyužívaná....V každom prípade ak sa rozhodne stavať bude to riskantné rozhodnutie,no a keď sa riskuje tak sa môže veľa získať ,ale aj veľa stratiť.
nepopieram, ze oni takisto nerozhadzovali peniaze, ale tento projekt povazujem za nezmysel...ale ked chcu stavat, nech si to Rusi zaplatia
len aby to nedopadlo tak, ze pre Cechy sa bude prekladat vo Viedni, ona Vieden je k nim blizsie...
a v čom im tak držíš palce v hlúpom demagogickom populistickom postoju SDKU ktoré ma rozoštvať ludí na východe ????
Keby argumentovali odborne tak prosím projekt je pochybný a ja za ním vidím politiku...ale argumentovať stratou pracovných miest na východe je hrubá demagogia.Určite nepríde k zavretiu prekladiska v Čiernej veď Slovensko a Čechy by sa naďalej prekladali v Čiernej,ďalej by "ruská železnica" vytvorila nové prac miesta aj na východe.vodiči,pracovníci na dopr ceste a pod.SDKU sa však zamerala na rozoštvávanie ludí,prečo keď oni boli vo vláde 8 rokov neurobili projekty na ktorých teraz oni chytajú prostých ludí.....
Veď je o čom diskutovať po odbornej stránke,ale balamutiť ludí stratou zamestnania je úbohé,ale aké odborné argumenty by sme mohli počuť od cukrára?
a my normálnerozchodní a užívatelia latinskej abecedy (čudujem sa, že za komunizmu nezaviedli azbuku - veď latinku sem doniesli zlí klerikálni feudáli v 10. storočí) sa môžeme naďalej voziť po starých tratiach rýchlosťou 80 - 100km/h
http://ekonomika.sme.sk/c/4314018/vlada-dala-zelenu-sirokorozchodnej.html
Asi sa nieco usetri na tomto:
http://bratislava.sme.sk/c/4314174/stary-most-len-obnovia-kvoli-krize.html
takisto mimoúrovňové križovanie s pozemnými komunikáciami, rýchlosť predpokladám 100km/h, jednokoľajná, každých cca 20km zrejme budú výhybne
trasovanie, na severnej trase sa ťažko nájde miesto pre takúto stavbu - Žilina, Pov. Bystrica (aké tam boli problémy s trasovaním diaľnice), Trenčín - potreba mostov, tunelov, čo stavbu len predraží
skôr to vidím juhom, málo sídiel, málo ciest, stačí jeden tunel cez Sorošku, ostatné až po Bratislavu je rovina/pahorkatina
Z toho mi lezie, ze ak sa trat bude elektrifikovat a nedajboze navzdory tvrdo tlacenej AC sustave u nas, jednosmernym systemom, tak naozaj nevidim nijake riesenie "obojzivelnosti" takejto trate pre elektricke vozidla obidvoch rozchodov.
Ledaze by feny a skatule doplnili teleskopickym stojanom pod pantograf, cim by sa dal pantograf vyskovo nastavit pre potrebu tej-ktorej trate (pravdaze by sme chceli, aby jazdili stale aj po starom, na nasich zanedbanych tratiach). Ale ako sam pises, TOTO uz je sci-fi...
Mna by skor zaujimali niektore parametre trate a to:
- Presne trasovanie - neviem, ktora komercna televiia nakreslila mapu, ktora ma donutila zmeraviet - totiz podla trasy a hrubej predstavy nasej siete, by SRT isla v trase stredoslovenskeho tahu, t.j. Cervena Skala, Brezno, BB, Zvolen... a tu sa zas pise o juznej trase. Nieco blizsie k tomu?
- Pocet tratovych kolaji
- Napajacia trakcna sustava, vyskove parametre, atd...
Anybody?
takže..podľa možností dopytu postaviť veľmi moderný terminál s pevne stanovenou pravidelnou taktovou dopravou a modernými európsky interoperatibilnými vozňami by bolo podľa mna lepšie ako stavať širokorozchodnú do Viedne.....prečo ?
koľký z Vás si uvedomujú že aj v Číne je "normálny" rozchod ???1435 ??? prečo aj čínania nestavaju ?? nebolo by lepšie postaviť medzinárodný supermoderný prekládkový terminál kde by sa prekladali kontajnery ( do EU sa počíta s kontajnermi) do celej Európy a keby sme kúpili nové 80 stopové vozne ktoré by potom behali po celej EU ?? s tým že by sme sa nielen zaručili zákazníkom že sa to nebude prekladať týžden a týžden kým to dohrká z jednej strany SR na druhú ale spraviť niečo také ako su vlaky Bremerhaven-Bilk resp Melník ?? proste prišla by suprava z ZSSR a hned by sa robili papiere preložilo by sa to hneď a spravili by sa Nexy ktoré by stále premávali či by mali len 1 vozeň alebo 100 !! proste služba zákazníkom...takto by aj mali ľudia prácu,aj železnice by mali čo voziť,aj ŽSR by zarábala na DC a Cargo ak by malo svoje vozne ktoré by chodili do EU tiež by to prinieslo nejaké dukáty....proste spraviť z diery ako je Čierna niečo nové,moderné európske.....viem predstavujem si to ako hurvínek atomovu vojnu ale niečo treba robiť a toto by bolo podľa mna asi tou najlepšou možnosťou
prečo by mala byť Vieden "bránou" prečo nemožeme aj my niečo také mať ??
add Splinťo...
čo sa týka toho radaru a rakiet...
ten radar nemá deklarované vlastnosti čiže pre "ochranu a obranu" je pomaly prd platný...taktiež ten radar môžeš aj ty relatívne ľahko rušiť nieto ešte rusi....taktiež tých 10 rakiet v poľsku veľa vody nenamuti.....skor by som povedal že ten radar je skor politickou pákou ako zatlačiť na rusov....ak si si všimol teraz niečo presiaklo z Barakovej administratívy že chce aby amíci spolu s rusami znížili svoj jadrový potenciál....a radar by bol vhodnou "ukážkou" ustupku voči rusku....čiže skor by som vravel o politickej rovine ako o vojenskej....
prve som si myslel že radar bude "raketovým" okienkom do ruska a jeho krajím..čiže bude sledovať raketové dianie (cvienia,streľby a pod) v Kapustinom Jare....ale ked sa nad tým zamyslíš..ten radar pri svojom výkone uvidí maximálnbe len to čo budu chcieť rusi ukázať....
mimochodom....amíci maju jeden radar na severe nórska a ten rusom robí 10 x večšie vrásky na čele rusom ako ten český....
sorry za OT tejto druhej časti ale reagujem na splinťa kedy písal že rusi skor pošlu svoje Iskandery-M ako rušne