Širokorozchodné trate na Slovensku
Vitajte priatelia. V tejto diskusii nadviažem na reportáž "Široké depá". ŠRT je mojou srdcovou záležitosťou. Pracujem na nej 12 rokov od Hanisky pri Košiciach po výh. Červený Dvor. Momentálne je mojou základňou vrcholová výhybňa Slančík. Sme tu taká veľká rodina, poznáme sa skoro všetci - rušňovodiči, výpravcovia, výhybkári, traťováci. Všimol som si, že veľa členov Vlaky.net má veľké poznatky o histórii, fungovaní i vozidlách tejto, až na výnimky, výhradne "nákladnej" trati. Myslím, že tu je ideálny priestor sústrediť naše poznatky aj ostatným záujemcom. Ja sám môžem poskytnúť zopár údajov a to, čo momentálne neviem, vám môžem zistiť do niekoľkých dní. Bude mi potešením, keď sa stretneme u mňa v práci a rád vás zoznámim so skvelými ľuďmi, ktorí na ŠRT pracujú. Niektorí sú tiež členmi Vlaky.net.
Zaujímavé odkazy:
Širokorozchodné trate na Ukrajine
.
Projekt nebude čisto financovaný iba EU majú čo do toho hovoriť rusi - znášajú dosť nákladov a iných ako vybudovanie nejakej 400 km dvojkoľajky do viedne. Dalej logistické spoločnosti majú čo do financovania hovoriť Siemens je tiež mocný koncern - mimochodom sa inšpiroval 131-vou radou pri tomto projekte
Johhan: ale z hladiska terennych uprav je trasa cez SR neporovnatelne financne aj materialne narocnejsia, takze naozaj, my velku sancu nemame
a ozaj odkial beriete taku istotu, ze EU vobec financne takuto myslinku podpori? Ked zacnu lobovat lodne spolocnosti, tak to moze vyzerat vselijako
.
thinkpad - efektivita niekedy uchádza do úzadia - hlavne pri politických rozhodnutiach - okrem toho aj rakušaci aj nemci skorej podporujú trasu cez SVK - okrem toho madarsko pri Gabčíkove prejavilo svoju mieru zodpovednosti k realizácii projektov nadnárodného významu a ani nie su moc naklonený rusom - dalej trasa cez maďarsko je náročná z hľadiska povodnovej ochrany
ale aby si si nemyslel, ze ja som proti takemuto projektu, to ani nahodou, len som tym chcel poukazat na to, ze Fico hovori o takych veciach, comu sam nerozumie, a moc ani nechape (vsimni si ze na tej stranke twin city, vobec nie je ani len zmienka o takej variante, o akej hovoril on a to krizom cer Slovensko, totizto, to sa zrodilo len v jeho chorej hlave), ale to je tak nas premier casto vrta vo veciach, ktore su nad jeho rozum