Širokorozchodné trate na Slovensku
Vitajte priatelia. V tejto diskusii nadviažem na reportáž "Široké depá". ŠRT je mojou srdcovou záležitosťou. Pracujem na nej 12 rokov od Hanisky pri Košiciach po výh. Červený Dvor. Momentálne je mojou základňou vrcholová výhybňa Slančík. Sme tu taká veľká rodina, poznáme sa skoro všetci - rušňovodiči, výpravcovia, výhybkári, traťováci. Všimol som si, že veľa členov Vlaky.net má veľké poznatky o histórii, fungovaní i vozidlách tejto, až na výnimky, výhradne "nákladnej" trati. Myslím, že tu je ideálny priestor sústrediť naše poznatky aj ostatným záujemcom. Ja sám môžem poskytnúť zopár údajov a to, čo momentálne neviem, vám môžem zistiť do niekoľkých dní. Bude mi potešením, keď sa stretneme u mňa v práci a rád vás zoznámim so skvelými ľuďmi, ktorí na ŠRT pracujú. Niektorí sú tiež členmi Vlaky.net.
Zaujímavé odkazy:
Širokorozchodné trate na Ukrajine
SLOVENSKÝ DIÁŘ
Když jsem před týdnem v moskevském KFC okusoval porci vychrtlého kuřete a zapíjel ho slušným pivem s názvem „sibirskoje“, padlo mi při listování jedním ruským týdeníkem oko na článek o železničním tunelu mezi ruskou Čukotkou a americkou (kdysi také ruskou) Aljaškou. „Vlak do New Yorku odjíždí ze třetího nástupiště,“ začínal článek citátem hlasatele na moskevském nádraží nedaleké budoucnosti s dodatkem, že nejde jen o utopii.
Zakousl jsem se do kuřete a nadšeně jsem začal článek studovat. Když jsem se dostal k tomu, kolik tisíc kilometrů kolejí chybí nejen na Aljašce, ale hlavně v Rusku, upil jsem hořkého moku a pomyslel si něco o tom, že toho se tedy nedožiji.
Když jsem pak ráno sděloval svůj „objev“ kolegům, jeden zkušenější poznamenal: „Já jsem tyhle věci přestal Rusům věřit od doby, kdy tvrdili, že obrátí tok sibiřských řek, aby nevyschlo Aralské jezero.“
Tunel mezi Čukotkou a Aljaškou, nebo spíše obrácení sibiřských řek, připomíná memorandum, které bylo mezi Slovenskem a Ruskem podepsáno během návštěvy premiéra Roberta Fica v Moskvě. O výstavbě širokorozchodné železnice od východoslovenské Čiernej nad Tisou do přístavu v Bratislavě.
Fico, který Putina potěšil odsouzením výstavby amerických základen v Polsku a Česku, by jinak odjel domů s prázdnou. „Rusové pošlou plyn za evropské ceny,“ zní titulek článku na první straně slovenské Pravdy, který začíná slovy: „Vstřícnější politika Roberta Fica vůči Ruské federaci zatím nepřináší Slovensku ekonomické výhody.“
„Vstřícnější“ je ještě slabý výraz. Slovenský premiér totiž nejen podrazil spojence z NATO, ale Rusům slíbil vše, o čem se jim v jiných středoevropských státech jenom zdá. Modernizaci jaderných reaktorů, společné zbrojní podniky (to asi v Alianci koukají) a prodej slovenské části ropovodu Družba, což je věc, které se brání i takový Lukašenko.
Pokud jde o železnici, která má z Bratislavy udělat světový přístav, navazuje Fico na nápady Husáka a Mečiara. Lubomír Palčák z Výzkumného ústavu dopravního jednoznačně deníku SME řekl, že je to z ekonomického hlediska nesmysl, protože na železnici v Čiernej nad Tisou, kde překládají ruské vagony na evropské podvozky, „chcípnul pes“.
Třeba to má Fico politicky promyšlené. Ale i kdyby se po rusku přestavěly všechny slovenské koleje, obávám se, že plyn od Rusů levnější nebude. Leda snad, kdyby Slováci přešli z latinky na azbuku...
O autorovi| Luboš Palata, Redaktor LN
A prečo sa tlačíme do Ruska ? Prečítaj si pár príspevkov dozadu.
http://ekonomika.sme.sk/c/3284204/Sirokorozchodna-trat-by-mohla-byt-postavena-do-2014.html
Celá EÚ smeruje k čo najväčšej štandardizácii, a na železnici sa to prejavuje pomerne silno vďaka postupnej implementácii ETCS a podobných prvkov. Bolo by na hlavu aby sa pokračovalo vo výstavbe širokorozchodného ramena cez územie Slovenska, keď dokonca aj Španielsko svoje VRT stavia už na 1435 mm. Navyše Slovensko NUTNE potrebuje rekonštrukciu súčasnej železničnej siete, takže ak náš báťuška premiér vidí prebytok financií v štátnom rozpočte (stále vyhlasuje, že nie), tak šup, šup zrýchliť stavbu koridorov a vrhnúť sa na renováciu ďalších tratí.
Podobný projekt by ale bol absolútne slepou uličkou.