Elektronika na modelovom koľajisku
Ako sledujem elektronika sa vyskytuje vo viacerých rubrikách, preto by bolo dobre využiť tuto. Na stránkach internetu sa vyskytuje množstvo rôzných schém, ktoré sú funkčné ale aj dosť chybných. Mohli by sa tu uverňovať, také zapojenia, ktoré sú odskušané a sú funkčné ( prípadne odkazy na ne ), a tak ušetriť aj finančné prostriedky.
- Využívanie logik pre analog alebo DDC napr. rýchlostná sústava, stavanie vlak. ciest, autoblok ap.
Eury:
Obavam sa, ze to blikanie nikdy nepotlacis uplne. Vycistenim ho zminimalizujes, ale masinka obcas straca kontakt s kolajnicami z dovodu toho, ze napravy su ulozene tuho a akakolvek drobna (zlomok mm) nerovnost sposobuje, ze na kratke okamihy sa, ako je to tu uz popisane, motor stava generatorom a zadne ledky bliknu. Kedze ledky potrebuju znacne mensi prud ako ziarovky, ten impulz opacnej polarity staci na to, aby blikli. Ziarovka sa v tomto sprava odolnejsie, tie kratke piky opacnej polarity nestacia na rozzeravenie vlakna a teda na svietenie.
Obavam sa, ze bez elektroniky sa tento problem neda uplne vyriesit. Ak je regulacia motora pulzna (moderne zdroje), je to este horsie, to "rusenie" bude znacne.
U ucelenych suprav, kde je odber prudu viacerymi vozidlami a existuje priebezne vedenie medzi nimi, je spolahlivy odber prudu a tieto fenomeny nenastavaju. Ale takych modelov je malo.
Resp. digitalizoval som VT18.16 alias Vindobonu od fy. Kres (TT). Nastastie ma "vlakovu zbernicu", tak som realizoval odber prudu paralelne viacerymi vozmi, jazdi to bez priskokov, svetla neblikaju, zvukove dekodery funguju spolahlivejsie.
(Ovsem na klasickom kolajisku s automatizaciou typu Berliner TT Bahnen to fungovat nebude - pri jazde su izolovane useky prepojene v celej dlzke vlaku, ovsem digitalnemu ovladaniu to neprekaza.)
Obavam sa, ze to blikanie nikdy nepotlacis uplne. Vycistenim ho zminimalizujes, ale masinka obcas straca kontakt s kolajnicami z dovodu toho, ze napravy su ulozene tuho a akakolvek drobna (zlomok mm) nerovnost sposobuje, ze na kratke okamihy sa, ako je to tu uz popisane, motor stava generatorom a zadne ledky bliknu. Kedze ledky potrebuju znacne mensi prud ako ziarovky, ten impulz opacnej polarity staci na to, aby blikli. Ziarovka sa v tomto sprava odolnejsie, tie kratke piky opacnej polarity nestacia na rozzeravenie vlakna a teda na svietenie.
Obavam sa, ze bez elektroniky sa tento problem neda uplne vyriesit. Ak je regulacia motora pulzna (moderne zdroje), je to este horsie, to "rusenie" bude znacne.
U ucelenych suprav, kde je odber prudu viacerymi vozidlami a existuje priebezne vedenie medzi nimi, je spolahlivy odber prudu a tieto fenomeny nenastavaju. Ale takych modelov je malo.
Resp. digitalizoval som VT18.16 alias Vindobonu od fy. Kres (TT). Nastastie ma "vlakovu zbernicu", tak som realizoval odber prudu paralelne viacerymi vozmi, jazdi to bez priskokov, svetla neblikaju, zvukove dekodery funguju spolahlivejsie.
(Ovsem na klasickom kolajisku s automatizaciou typu Berliner TT Bahnen to fungovat nebude - pri jazde su izolovane useky prepojene v celej dlzke vlaku, ovsem digitalnemu ovladaniu to neprekaza.)
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/384040/
Dakujem myspulin. Kolajnice mam nove takze chyba bude asi v masinke. No v zhladom na jej vek a stav v akom bola, z nej zazraky asi nevykuzlim. Som rad ze to jazdi. No skusim este trochu precistit kolesa a kontakty.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/383960/
Pojďme na to teoreticky. Z pohledu teorie motor i dynamo jedno jest a za provozu dochází k tomu, že vodič protékající proudem v magnetickém poli se snaží vychýlit (roztočit) motor a naopak se v pohybujícím vodiči indukuje napětí a snaží se téci proud (dynamo). Oba tyto děje nastávají současně jak v motoru, tak v dynamu. Jediný rozdíl je pouze v tom, že indukovaný proud teče při stejném směru opačně než proud roztáčející, tedy indukované napětí je opačné. Motor mám v okamžiku, kdy je "na drátech" více energie než "na hřídeli". Pokud je energie více "na hřídeli", mám dynamo. Konec teorie.
A teď to převedeme do praxe. Elektrickým proudem roztočíme motor a pomocí převodů rozjedeme loko. Tím získá nějakou kinetickou (pohybovou) energii. Náhle vypneme přívod proudu do motoru. Získaná kinetická energie nyní otáčí motorem a vytváří z něj dynamo (o to více, pokud má motor setrvačník). A na dynamu vzniká opačně pólované napětí, které rozsvítí zadní LED diody.
Jaký z toho plyne závěr? Že se nesmí přerušovat přívod proudu do motoru skokem (náhle). Že se to nedělá? Dělá to někdo jiný (něco jiného). Zkus řádně vyčistit kolejnice, kolečka, sběrací drátky a celkově prohlédnout stav elektroinstalace v loko.
Pokud máš však pulzní regulaci, pomůže asi jen elektronika.
Všem elektricky zdatným se omlouvám.
A teď to převedeme do praxe. Elektrickým proudem roztočíme motor a pomocí převodů rozjedeme loko. Tím získá nějakou kinetickou (pohybovou) energii. Náhle vypneme přívod proudu do motoru. Získaná kinetická energie nyní otáčí motorem a vytváří z něj dynamo (o to více, pokud má motor setrvačník). A na dynamu vzniká opačně pólované napětí, které rozsvítí zadní LED diody.
Jaký z toho plyne závěr? Že se nesmí přerušovat přívod proudu do motoru skokem (náhle). Že se to nedělá? Dělá to někdo jiný (něco jiného). Zkus řádně vyčistit kolejnice, kolečka, sběrací drátky a celkově prohlédnout stav elektroinstalace v loko.
Pokud máš však pulzní regulaci, pomůže asi jen elektronika.
Všem elektricky zdatným se omlouvám.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/383926/
Dobry den, mam tiez drobny problem suvisiaci s osvetlenim. Chcel som osvetlit starsiu masinku (povodne bez osvetlenia) a tak som to vyriesil tak, ze som tam doletoval cez odpor ledky... cize mi to svieti pekne aj v smere jazdy. Avsak ako masinka ide, tak sa tam indukuje (asi) nejako aj opacnepolarizovany prud a blikaju mi aj tie ledky co su vzadu a maju byt zhasnute. Blikaju dost velmi, povedal by som ze viac svietia ako su zhasnute. Pozeral som aj napr. persing co som si daval robit a je osvetleny ledkami, tiez to obcas blikne no urcite nie v takej miere. Chcel by som sa spytat ako sa to da odstranit alebo aspon minimalizovat. Nie som moc elektrikar a jedine co mi napadlo je, dat tam silnejsi odpor, lebo vidim ze to svieti slabsie takze ten indukovany prud je mensi a odpor by ho mohol este viac utlmit, no samozrejme mi utlmi aj svetla v smere jazdy. Za akukolvek radu vpored dakujem
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/383912/
passion:
Si elektrikar? Pretoze by Ti hned zaplo, ze zmena smeru jazdy sa ovlada zmenou polarity napajacieho napatia.
V Tebou popisovanom zjednoduseni by vozen svietil iba pri pohybe vlaku jednym smerom. (Nehovorim o striedavom systeme.) Ale Graetzovo zapojenie - 4 diody su nutne na spravne oddelenie kondenzatora od kolajnic a zabezpecenie svietenia pri oboch smeroch jazdy.
Navyse - skus napchat kondenzator o niekolko 1000uF do vagona v H0.
V TT a N prakticky nemozne - tieto suciastky su znacne velke a musia byt dimenzovane na minimalne napatie pri obycajnom vlacikovom trafaku na cca 24V. (Ak dokazeme zabezpecit, ze napajacie napatie neprekroci nejakych 12-13V, tak potom na 16V.)
Uz kondenzatory v rade 100uF su na 16V tak velke, ze pre N-ko su takmer nepouzitelne a v TT sa zmestia len tak-tak. Tebou navrhovane kondenzatory by sa vosli tak do vozov 0 alebo LGB.
Aky ma zmysel svietit vo vozni , ked by bolo nutne vyplnit interier vozna obrovskym kondenzatorom? Fuj, to by bol paskvil a nie model.
Riesim tento problem v TT a v N-ku a mozem Ta ubezpecit, ze to nie je vobec take jednoduche, ako si predstavujes.
Si elektrikar? Pretoze by Ti hned zaplo, ze zmena smeru jazdy sa ovlada zmenou polarity napajacieho napatia.
V Tebou popisovanom zjednoduseni by vozen svietil iba pri pohybe vlaku jednym smerom. (Nehovorim o striedavom systeme.) Ale Graetzovo zapojenie - 4 diody su nutne na spravne oddelenie kondenzatora od kolajnic a zabezpecenie svietenia pri oboch smeroch jazdy.
Navyse - skus napchat kondenzator o niekolko 1000uF do vagona v H0.
V TT a N prakticky nemozne - tieto suciastky su znacne velke a musia byt dimenzovane na minimalne napatie pri obycajnom vlacikovom trafaku na cca 24V. (Ak dokazeme zabezpecit, ze napajacie napatie neprekroci nejakych 12-13V, tak potom na 16V.)
Uz kondenzatory v rade 100uF su na 16V tak velke, ze pre N-ko su takmer nepouzitelne a v TT sa zmestia len tak-tak. Tebou navrhovane kondenzatory by sa vosli tak do vozov 0 alebo LGB.
Aky ma zmysel svietit vo vozni , ked by bolo nutne vyplnit interier vozna obrovskym kondenzatorom? Fuj, to by bol paskvil a nie model.
Riesim tento problem v TT a v N-ku a mozem Ta ubezpecit, ze to nie je vobec take jednoduche, ako si predstavujes.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/383817/
Kondenzátor sa tam dáva z dôvodu akumulovania elektrickej energie, ktorý pomôže preklenúť krátkodobé výpadky napájania, spôsobené nedokonalým odberom vozňa z koľajníc. Bipolárny kondenzátor svojim určením by ti tam bol na dve veci. Stačí obyčajný elektrolytický polarizovaný kondenzátor o kapacite niekoľko tisícok mikro Faradov pre žiarovkové a nikeoľko stoviek mikro pre LED osvetlenie. Jeho napájanie však z nižšie popisovaných dôvodov potrebuješ oddeliť (nie usmerniť - to len v prípade striedavého napájania) jednou diódou. Ďalej z tohoto kondenzátora môžeš čerpať spotrebu pre vozeň.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/383484/
Este sa doplnim.
Kolieska vagonov byvaju zrovna tak znecistene ako kolieska lokomotiv. Lokomotivy zvycajne cistime, ale vozy? Kto im cisti jazdnu plochu koliesok? A to blikanie je o to horsie.
Kolieska vagonov byvaju zrovna tak znecistene ako kolieska lokomotiv. Lokomotivy zvycajne cistime, ale vozy? Kto im cisti jazdnu plochu koliesok? A to blikanie je o to horsie.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/383479/
boris TT:
Blikanie ziaroviek vo vozni je sposobene hlavne nedokonalym odberom prudu. Vozen je lahsi ako lokomotiva, kontakt koliesok s kolajnicou je menej spolahlivy. Navyse u 2-napravoveho vozna uz znacne nespolahlivy.
Mnoho 4-napr. vozov ma odber prudu robeny tak, ze kazdy podvozok zbiera prud len z jednej kolajnice.
Ked paralelne pridas kondenzator do vozna, nieco to pomoze, ale na to treba velmi velku kapacitu, ak je osvetlenie ziarovkove a vyzaduje to aj usmernovac. Maloktore elektrolyticke kondenzatory byvaju bipolarne.
Lepsie riesenie su LED diody, ktore maju vyrazne mensi odber prudu, tie vsak vyzaduju elektroniku. Dnesne SMD suciastky umoznuju uz celkom "spratne" obvody, ktore sa vojdu do TT a H0, do N-ka je to este trochu problem.
Ten usmernovac alebo elektronika je nutna z jedneho dovodu - ak pouzivas zdroj s impulznou regulaciou, kondenzator by vyfiltroval napatie a loko by isla takmer vzdy naplno. Regulacia by nefungovala.
Na klasicke stare trafo by to slo, lebo pouziva napatovu regulaciu.
Ak mas digital, akekolvek kondenzatory a tlmivky v trakcnom obvode sposobia OBROVSKE problemy. Tak je na osvetlenie vozov urceny dekoder (elektronika), ine riesenia, ako odstranit blikanie sa tu nedaju velmi pouzit.
Blikanie ziaroviek vo vozni je sposobene hlavne nedokonalym odberom prudu. Vozen je lahsi ako lokomotiva, kontakt koliesok s kolajnicou je menej spolahlivy. Navyse u 2-napravoveho vozna uz znacne nespolahlivy.
Mnoho 4-napr. vozov ma odber prudu robeny tak, ze kazdy podvozok zbiera prud len z jednej kolajnice.
Ked paralelne pridas kondenzator do vozna, nieco to pomoze, ale na to treba velmi velku kapacitu, ak je osvetlenie ziarovkove a vyzaduje to aj usmernovac. Maloktore elektrolyticke kondenzatory byvaju bipolarne.
Lepsie riesenie su LED diody, ktore maju vyrazne mensi odber prudu, tie vsak vyzaduju elektroniku. Dnesne SMD suciastky umoznuju uz celkom "spratne" obvody, ktore sa vojdu do TT a H0, do N-ka je to este trochu problem.
Ten usmernovac alebo elektronika je nutna z jedneho dovodu - ak pouzivas zdroj s impulznou regulaciou, kondenzator by vyfiltroval napatie a loko by isla takmer vzdy naplno. Regulacia by nefungovala.
Na klasicke stare trafo by to slo, lebo pouziva napatovu regulaciu.
Ak mas digital, akekolvek kondenzatory a tlmivky v trakcnom obvode sposobia OBROVSKE problemy. Tak je na osvetlenie vozov urceny dekoder (elektronika), ine riesenia, ako odstranit blikanie sa tu nedaju velmi pouzit.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/383477/
to alf25 : zenerovka sa pouziva predovsetkym k stabilizacii napatia. specifikom zenerovky je to, ze prieraz v zavernom smere nie je destruktivny. Jednoducho povedane, ak v zavernom smere prekrocis urcite napatia, nastane "prieraz" a diaoda sa stane vodivou (prudky narast prudu).
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/376252/
Prebehol som si väčšinu príspevkov,či sa na ten problém,aký mám ja už niekto nepýtal, ale nenasiel som to tu.
môj problém spočíva vtom,že som si vyrobil vlastný pojazd na loko.Chodí, má celkom dobré jazdné vlastnosti , no ked som zanho napojil osobný vagon s osvetlením ,tak mu osvetlenie bliká.
a to hlavne pri rozjazde.
myslím, že problém je v tom, že ked sa pojazd rozbieha má asi moc velký odber.
dalo by sa to blikanie nejako odstranit?
rozmýšlal som aj o zenerovej dióde , no neviem , či by mi to išlo.
dakujem za rady
môj problém spočíva vtom,že som si vyrobil vlastný pojazd na loko.Chodí, má celkom dobré jazdné vlastnosti , no ked som zanho napojil osobný vagon s osvetlením ,tak mu osvetlenie bliká.
a to hlavne pri rozjazde.
myslím, že problém je v tom, že ked sa pojazd rozbieha má asi moc velký odber.
dalo by sa to blikanie nejako odstranit?
rozmýšlal som aj o zenerovej dióde , no neviem , či by mi to išlo.
dakujem za rady
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/375662/
Skús Mikinko aj ty po sebe čítať, že"analN"
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/367417/
to swatak2 : Uz som to tu pisal, ale este raz - skus si premysliet, aky mas problem, sformuluj si presne otazku a potom, ak to sam nezvladnes, popros niekoho, kto to tu zrozumitelne napise. Ak nam bude otazka jasna, a budeme ti vediet poradit, urcite ti poradime ....
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/367400/
No veď v podstate všetci, ktorí tu pravidelne prispievajú.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/367340/
Zmena smeru jazdy zmenou polarity - záleží o akom type riadení sa tu bavíme. Za celý život polaritu nezmením a jazdím sem-a tam, holt digitál, ktorý je v dnešnej dobe veľmi rozšírený. Takže žiadny Grtez, ale len jedna dióda. Pri tebou popisovanom riadení (bez digitálu, prípadne striedavé napájanie) je gretz samozrejme nutný, prípadne kondenzátor vhodného typu, ktorý bude asi problém zohnať v odpovedajúcich parametroch.
Myslím, že dnešné kondenzátory tam určite nikto nebude mať problém naskladať aj v kapacite niekoľko tisíc mikroF (do TT, prípadne N predsa môžeme aj z viacerých kusov menšej kapacity). 16V bohate postačí, kto chce istotu, aj 25V sú rozmery nie kritické:
http://www.soselectronic.com/a_info/resource/a/pdf/SD.pdf
http://www.soselectronic.com/a_info/kat/a42.pdf