169.001/184.5
Diskuze o lokomotivach rady 169/184.
Pôvodné, v tej dobe svetovo ojedinelé, prevedenie s pomalobežnými motormi priamo na nápravách sa počas prototypových skúšok neosvedčilo kvôli nízkemu záberovému momentu a s tým súvisiacimi ťažkosťami pri pohýňaní.
Po dosadení alternatívnych podvozkov s rýchlobežnými motormi a prevodovkami sa tento jeden problém odstránil, no rušeň stratil hlavný primát sľubovanej bezúdržbovosti.
Vozidlo do určitej miery vzbudzovalo nedôveru u ČSD, ktoré sa napokon rozhodli pre nákup ďalších sérii (98E, 99E) vtedy už osvedčených rušňov radu 162/163. Stroj 169.001 po páde železnej opony a otvorení západného trhu, predovšetkým s technológiami výkonovej elektroniky, sa stal v tom okamihu, hoc nový, no technicky zastaralý aj po stránke elektrickej.
Počiatkom 90-tych rokov (v ére GTO tyristorov a IGBT štruktúr) bolo už zrejmé, že koncepcia asynchrónného rušňa s prúdovým striedačom a impulzovým meničom (ktorú si vyžiadala s ohľadom na použitie klasických tyristorov) bola slepou uličkou vývoja, preto rušeň (najmä po elektrickej stránke) nemal a už ani nikdy nebude mať pokračovateľa alebo sériu.
Do histórie československého rušňového priemyslu sa nepochybne navždy zapíše ako unikát s desiatkami patentov na inovačné technické celky, ako jedinečný prototyp rušňov tretej generácie, ale zároveň aj ako ukážka a príklad toho, kde cesta konštrukcie vozidiel s asynchrónnym pohonom neviedla.
Pri neúspešnom pokuse o jeho prestavbu na rad 380 bol rušeň rozložený a dnes sa torzo jeho skrine nachádza v areáli firmy Škoda.
(362.001)
Lokomotiva rady 184.5 se provozuji v Sokolovsko - Mostecke panvi, kde jsou tepelne elektrarny Tusimice a Prunerov. Vice o techto lokomotivach napsal Ing. Martin Balkovsky na tema ''Ponorky na kolajniciach''
Fotka lokomoitvy rady 169 je stahla z internetovych stranek http://elektricke.atlaslokomotiv.net/169/index.html
... "kúpim si teplé papuče" ... Tak to teda nie, upokoj sa! To nevie co...
Naco sa nechat zbytocne vytacat od podaktorých ... ? Hm, ja to chapem, aj ja som tu uz bol tiez za...
despect: pssst, lebo rakana123 tu nie je "hlavny zabavac", on je hlavny...
kto nema rad teorie u nas takmer nearealizovatelne nech radsej uz NECITA: dajme tomu vlak ma na zaciatku jednu masinu a +- v strede (vlozenu) 184, (vlak sa ma nikde rozdelit na dva a kazda 1/2 ist dalej svojou cestou- setrenie poplaktu za DC)......... ...........a vlakova sa horestrbou pokaka, vlka zastavi a TERAZ : fira vlozenej sa rozhodne tlacit 300 a tahat 250 kN.
otazka: (ne-)moze neaky kontrolny organ ZSR toho dopravcu (firu) za toto pokefovat????, ci vlastne vsetko je OK????
FIRy na to nič. Pokud nejedou přes trvalý proud, tak je jim to u výdechového otvoru ventilace.
Rakaňa: sérioparalér a dostať sa na serioparalérný
Poslechněte, nejste vy nevlastní bratr Marcela Š. (K-report apod.)?
Ten má podobné názory (jak si to on vymyslí, tak to musí být, aneb "Funguje mi to tak ve stmívači *)") a stejné vyjadřování (jen tuším říkal a psal "pararel")
Mikulík: nákladní verze měla 95 km/h a rychlíková 155 km/h.
Prostě to tak bylo, náklady tenkrát jezdily 65 km/h a rychlíky 120, mezi Brnem a Břeclaví až 140 km/h. Reezerva tedy dostatečná
010: Na 390 iba vypnúť baterky ,zapriahnuť a natlačiť do HP 5 barov,
No a pak se divíme, když francouzskej motorák nabere dvě krávy a urazí si baterky, že nemůže zastavit... prostě "vyply se baterky, v HP je 5 barů, tak jedéééééééééém...."
*) to jsme kdysi cosi řešili, jak něco funguje, a on argumentoval, jak to vypadá ve spořiči (dle jeho výrazu "stmívači") s mašinkama a vláčkama, a tudíž že tak to musí fungovat i v reálu
Milanko, ja len že mikulik sa vo svojom prispevku z 22.3. o 12:38 nepýtal na rakaňu ale:
-teraz pre otazka na ostanych: fiktivna situacia - z neakeho nahodneho dovodu sa 184 objavy na postrku hore strbou, "predna masina" sa pokaka.......
184, to je inak tá mašinka v hlavičke tejto diskusnej témy, ak by dačo.. A ty si mu o 12:53 veľmi pohotovo odpísal :
"predna masina" sa pokaka,tak na tej 184 na postrku vyletia na ampérmrtri ampére do neba....
Tak Ti len dávam na vedomie, že nevyletia a že 184 dokonca nemá ani ampermeter.
Vieš, ak sa ja raz náhodou s bozim požehnaním v zdraví dožijem toľko rokov čo ty, v potrubiach sa budú preháňať na magnetickom vankúši vo vakuovej bubline kadejaké maglevy a hyperloopy a nejaký čuro sa opýta na technické princípy levitacie a lineárneho motora, nenapíšem mu, že tyristorový kotvový menič na 163 sa pri ťahu nad 50% a dosiahnutí maximálneho kotvoveho napätia otvorí na hornú stovku len preto, že som kedysi jazdil na peršingoch a potrebujem sa ku všetkému vyjadriť.
Mojich potomkov moje súdobé vedomosti, poznatky a skúsenosti už srdečne nebude zaujímať, fakt. Doba je nevďačná, rýchla a zlá.
Nuž až by som sa mal toho dožiť a nebudem už vládať chodiť po horách, kúpim si teplé papuče, hojdacie kreslo, prípadne udicu a začnem chodiť na rybačky alebo neviem čo..
- preco dali sestkolaku tu 95-ku soudruzi z NDR ?????nikto nevie????
A či je to vôbec možné vyčítať, ja netuším čo sa tam všetko vlastne zaznamenáva,resp nezaznamenáva.
Podľa mňa ten človek čo pozerá pásky aj tak len kukne na rýchlosť, či je zapnutý VZ v prevádzke a čau. Ten ma inú robotu než čumieť "na pásky" z RM.