Bratislavský železničný uzol
Diskusia o tratiach, staniciach a depách na území hl.m. Bratislavy.
http://www.rail.sk/arp/slovakia/ba/zelmapba.htm
Zaujímavé články:
História železničnej stanice Bratislava - Petržalka
Dopravno-urbanistická štúdia prepojenia železničných koridorov
- Textová časť
- Grafická časť
Samostatné diskusie o niektorích staniciach:
Stanica konskej železnice
Wien - Bratislava a železnice medzi nimi
Podradené diskusné témy
to lostrail: este ta vyrusim, robota v cudzine sa da ziskat aj "z tepla domova", staci poslat CV do niektorej agentury (dajme tomu v ie) aj s cislami na referencie. Ak maju zaujem ozvu sa ti, poznam tu dost ludi co sem isli takto (aj ked to nebol moj pripad). Vo vseobecnosti plati ze cim vyssia a odbornejsia pozicia tym je najst robotu jednoduchsie (kludne aj zo slovenska). Upozornujem, ze serioznej agenture sa neplati nic! Ked chces ako si to napisal myslim ty, robit "mukla" mas ciastocne pravdu, ale ako som pisal cim lepsia pozicia tym menej to takto ide. Neviem ako to je v nemecku, ale isty cas som robil vo svajci a tam boli ludia celkom OK (aj ked o svajciaroch sa hovori ze zrovna cudzincov v laske nemaju). A iri - takych zlatych ludi som este nestretol so slovakmi sa to absolutne neda porovnat, v pohode a za vyse roka a pol som sa ani raz nestretol s tym ze by mi dali najavo nieco ako ze su viac jak ja (a ani nikoho komu by sa to stalo nepoznam). Myslim ze keby na slovensku zilo milion cinanov/albancov (dopln co chces) tak by sme ich asi vsetkych povrazdili. Irom to zatial vacsie problemy nerobi. Inac co sa infrastruktury tyka maju co dohanat aj ked nechapem ako je to mozne ze aj pri mizernej infrastrukture sa mi tu napr medzi hlavnym a druhym najvacsim mestom cestuje ovela jednoduchsie ako u nas (mam na mysli frekvenciu spojov). BTW pekny den zelam
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/167748/
murko: Chcem vidiet, ako chce niekto u nas ziskat robotu v cudzine bez prislusnych kontaktov. Ak tam ides na vlastnu past, musis sa najskor prehryzt. Volat tam nejakemu sefinovi, ze by si rad robil robotu za 35000 libier rocne, ze priletis na pohovor je smiesne, uz aj kvoli byrokratickym nalezitostiam (pevna linka, cislo poistky na uzemi VB napriklad...)....
Mozes mat ake chces vzdelanie, aj jazyk ovladat, ale kym na druhej strane nie je nejaka dobra dusa (a Slovaci su rad radom svine), tak nemas sancu. A toto mi nevyhovoris ani dvojtonovym kladivom.
Druha vec: Aj ked v cudzine robis lepsie platenu robotu, stale si pre nich "nieco menej", si cudzinec. Predovsetkym v Nemecku. To, ze je to ich narodna identita, ma vrcholne nezaujima. Je to ich vec.
Jedina sanca je zacat robit pre pobocku zahranicnej firmy u nas, postupne sa prehryzt k skoleniam, dostat sa vyssie a potom uz nie je problem. Ale ist niekam von na vlastnu past je magorina.
Mne sa s mojim vzdelanim, praxou a znalostami do cudziny neoplati chodit. Ledaze by to bolo fakt tak, ako som napisal v prvom odstavci.
Ked nechces, nereaguj, aspon budem mat kludnejsi den.
Mozes mat ake chces vzdelanie, aj jazyk ovladat, ale kym na druhej strane nie je nejaka dobra dusa (a Slovaci su rad radom svine), tak nemas sancu. A toto mi nevyhovoris ani dvojtonovym kladivom.
Druha vec: Aj ked v cudzine robis lepsie platenu robotu, stale si pre nich "nieco menej", si cudzinec. Predovsetkym v Nemecku. To, ze je to ich narodna identita, ma vrcholne nezaujima. Je to ich vec.
Jedina sanca je zacat robit pre pobocku zahranicnej firmy u nas, postupne sa prehryzt k skoleniam, dostat sa vyssie a potom uz nie je problem. Ale ist niekam von na vlastnu past je magorina.
Mne sa s mojim vzdelanim, praxou a znalostami do cudziny neoplati chodit. Ledaze by to bolo fakt tak, ako som napisal v prvom odstavci.
Ked nechces, nereaguj, aspon budem mat kludnejsi den.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/167716/
Chris: Však Ti verím, až taký rozdiel medzi informáciami o rýchlosti od Teba a od nášho šéfa nie je. Pri priemernej rýchlosti 125 km/h by sa 800 km prešlo za zhruba 6 h 20 min, čo sa stále dá považovať za približne 6 hodín. A na minútu presné časy cesty pre každý jeden prípad neevidujem...
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/167079/
brano,
jazdil som do Nemecka dost (BA / Mnichov, Fankfurt, Hanover) s velmi dobrym autom a z vlastnej praxe (stale sme mali 160 - 170 na tachometri) viem ze urobit priemer nad 125 km/hod je velky problem
napr. Rakusania meraju na Westautobahn rychlost usekovo a nie bodovo , takze moc nad 130 sa neda ist
Nemce nemaju obmedzenu rychlost na dialniciach ale vzhladom na premavku sa tam tiez nedaju robit zazraky - jedine tak v noci, ale to je zase plno tirakov
jazdil som do Nemecka dost (BA / Mnichov, Fankfurt, Hanover) s velmi dobrym autom a z vlastnej praxe (stale sme mali 160 - 170 na tachometri) viem ze urobit priemer nad 125 km/hod je velky problem
napr. Rakusania meraju na Westautobahn rychlost usekovo a nie bodovo , takze moc nad 130 sa neda ist
Nemce nemaju obmedzenu rychlost na dialniciach ale vzhladom na premavku sa tam tiez nedaju robit zazraky - jedine tak v noci, ale to je zase plno tirakov
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/167065/
Chris: Ja za to nemôžem, že náš šéf tú vzdialenosť autom pravidelne zvláda za približne 6 hodín (čo môže byť kľudne aj 6h 15 min s Tvojou prestávkou, stále je to o dosť menej než 8). Nakoniec v Nemecku nie sú na mnohých úsekoch diaľnic ani rýchlostné obmedzenia, takže mi stále vychádza, že ani povolenú rýchlosť pri tom nemusí prekračovať...
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/167053/
brano,
skus trosku pocitat / 800km za 6 hodin je priemer 133,3 km/hod., najmenej raz musis zastavit na cca 15 min. a uz musi byt priemer vyse 135 km/hod.
to by sa ozaj nikde nic nesmelo stat a nikde nebyt obmedzena rychlost (napr. pri Linzi je dlho 100, okolo Viedne je miestami aj 80 km/hod. a v celom Rakusku je 130 km/hod.) ako to teda chces urobit za 6 hodin ?? Jedine niekto na urovni sebevraha ...
dal si hodne zavadzajucu informaciu ...
skus trosku pocitat / 800km za 6 hodin je priemer 133,3 km/hod., najmenej raz musis zastavit na cca 15 min. a uz musi byt priemer vyse 135 km/hod.
to by sa ozaj nikde nic nesmelo stat a nikde nebyt obmedzena rychlost (napr. pri Linzi je dlho 100, okolo Viedne je miestami aj 80 km/hod. a v celom Rakusku je 130 km/hod.) ako to teda chces urobit za 6 hodin ?? Jedine niekto na urovni sebevraha ...
dal si hodne zavadzajucu informaciu ...
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/167043/
murko5678: Kolega bol pred týždňom vo Villingene a cesta späť do BA mu kombináciou vlak + lietadlo Stuttgart - Viedeň + bus trvala vyše 8 hodín, z toho drvivú väčšinu času strávil na nemeckom území. Autom je možné tú istú trasu (cca 800 km) zvládnuť za 6 hodín. Mám z toho na základe Tvojho spôsobu uvažovania prísť k záveru, že stav dopravy v Nemecku je na zaplakanie a hlavným dôvodom je, že na letisko v Stuttgarte chodí len S-Bahn a nie IC/EC/ICE?
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/167038/
to lostrail - vonku nie som preto ze by to bolo pre mna zivotne nutne ale preto ze ma to bavi, rad cestujam a tak. A ked porovnavam spojenia v Europe so Slovenskom je to u nas na smiech (alebo skor do placu). Len rad sa obcas vraciam domov. Inac vidno ze si v cudzine velmi nerobil lebo o tom nemas sajnu + nie kazdy robi mukla, to je jedna z krasnych bajok, aj ked je pravda ze aj take casi boli. No len to uz je na diskusiu niekde inde.
K podstate veci, mne to moze byt suma fuk jak to vlastne nakoniec postavia, proste ked budem mat vyhodnejsie spojenie tak pojdem inac a na nasu strediskovu obec sa mozem z vysoka vykaslat. Len skoda ze ked tu clovek vyjadri svoj nazor, vacsina oponentov sa s nim bavi ako s uplnym blbcom. Viac na prispevky istych ludi nereagujem.
K podstate veci, mne to moze byt suma fuk jak to vlastne nakoniec postavia, proste ked budem mat vyhodnejsie spojenie tak pojdem inac a na nasu strediskovu obec sa mozem z vysoka vykaslat. Len skoda ze ked tu clovek vyjadri svoj nazor, vacsina oponentov sa s nim bavi ako s uplnym blbcom. Viac na prispevky istych ludi nereagujem.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/166880/
brano: Rovnako si myslim, ze jazda nejakej zelezolasice v tuneli je nemozna. Neviem, v ktorej krajine vyrabaju dvojsystemove elektricky na 600V DC a 25kVAC zaroven. Na to si ty vacsi odbornik ako ja. To je najmarkantnejsi problem. Su vsak aj "drobnosti", akou je napriklad aj zmena systemu po prebehnuti vyhybkou, ochrana polohou (pred nasimi adrenalinovymi spoluobcanmi - na druhej strane, mozno by neskakali kazdy den z okna, ako na petrzalskych sidliskach, chudak kamarat - tvrdi, ze kazdy jeden den niekto skoci, takto by to aspon nebolo vsetkym na ociach), nutnost nakupovat nove vozidla a podobne.
Letisko ja nejako neriesim, pretoze som taky pecival, ktory kvasi na Slovensku. Po SVK beham ako drak a rad, ale za hranice ma to velmi netaha. Naco.
Radsej tu budem zarabat padika mesacne a budem niekto, ako v Irsku/VB/amerike/Nemecku/kdekolvek rovnaku sumu a budem mukel. To fakt nemusim. A navyse taki poliaci beru dve-tri roboty, idu pod cenu a podobne, a to uz je svinstvo ako sa patri.
Je pravda, ze ak velmi budem chciet, tak mozem lietat na trase BA-KE, pripadne Sliac alebo do Ziliny, na vianocne trhy do Viedne (to je take max. zahranicie), ale naco, ked rad jazdim. A do Viedne je vlakom lepsie.
Trosku sa mi nepozdava, ze ta stanica nie je riesena ako priechodzia, lebo tusim sa daco tocilo o novej trati z letiska do Viedne. Asi z toho nakoniec zislo, neviem. No ak to budu chciet v buducnosti riesit, inak sa budu za hlavami skrabat. Je to vsak vec pana projektanta a ja do toho mam najmenej co kecat. Ja sa potesim, ked urobia samotny tunel. To preto, lebo z Trnavskeho Myta sa fakt cestuje lepsie kamkolvek, ako z Hlavnej Stanice (inak je to dobra rit, aj ked relativne blizko centra).
Osobne sa vsak najviac potesim nultemu obchvatu Blavy, lebo pristavny most je kazde rano plny (predovsetkym pondelky su rizikove tam a piatky naspat). Dnes sa vsak dalo prejst celym mostom asi 80tkou, ze mrte vec...
Letisko ja nejako neriesim, pretoze som taky pecival, ktory kvasi na Slovensku. Po SVK beham ako drak a rad, ale za hranice ma to velmi netaha. Naco.
Radsej tu budem zarabat padika mesacne a budem niekto, ako v Irsku/VB/amerike/Nemecku/kdekolvek rovnaku sumu a budem mukel. To fakt nemusim. A navyse taki poliaci beru dve-tri roboty, idu pod cenu a podobne, a to uz je svinstvo ako sa patri.
Je pravda, ze ak velmi budem chciet, tak mozem lietat na trase BA-KE, pripadne Sliac alebo do Ziliny, na vianocne trhy do Viedne (to je take max. zahranicie), ale naco, ked rad jazdim. A do Viedne je vlakom lepsie.
Trosku sa mi nepozdava, ze ta stanica nie je riesena ako priechodzia, lebo tusim sa daco tocilo o novej trati z letiska do Viedne. Asi z toho nakoniec zislo, neviem. No ak to budu chciet v buducnosti riesit, inak sa budu za hlavami skrabat. Je to vsak vec pana projektanta a ja do toho mam najmenej co kecat. Ja sa potesim, ked urobia samotny tunel. To preto, lebo z Trnavskeho Myta sa fakt cestuje lepsie kamkolvek, ako z Hlavnej Stanice (inak je to dobra rit, aj ked relativne blizko centra).
Osobne sa vsak najviac potesim nultemu obchvatu Blavy, lebo pristavny most je kazde rano plny (predovsetkym pondelky su rizikove tam a piatky naspat). Dnes sa vsak dalo prejst celym mostom asi 80tkou, ze mrte vec...
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/166492/
"A pre kazdeho kto cestuje z/na letisko BTS z tychto smerov by sa usetrila kopa casu."
Pod pojmom "kopa času" by som si predstavil niekoľko hodín a nie pár minút potrebných na cestu medzi letiskom a BA hl. Ale už som tu raz písal, že takto ušetrený čas pre cestujúcich na letisko by bol na úkor cestujúcich do mesta - ktorých ale je aj vždy bude podstatne viac.
Pod pojmom "kopa času" by som si predstavil niekoľko hodín a nie pár minút potrebných na cestu medzi letiskom a BA hl. Ale už som tu raz písal, že takto ušetrený čas pre cestujúcich na letisko by bol na úkor cestujúcich do mesta - ktorých ale je aj vždy bude podstatne viac.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/166376/
to brano
Hovoril som ze ma lepsie spojenie? Akurat som napisal, ze tam sa viem dostat bez problemov, ale dostat sa odtial vlakom/busom do Kosic resp inde na Slovensko je dost velky problem. Ja neprotestujem proti projektu ako takemu, len si myslim ze by sa to dalo urobit aj lepsie. Myslim ze by to nebol az taky problem potiahnut to tak aby tam zastavovali vlaky EC/IC/Ex/R smerujuce na Trnavu, prip. Galantu. O tom cely cas hovorim, ze ked sa to ma robit, preco to nemoze byt tak? A pre kazdeho kto cestuje z/na letisko BTS z tychto smerov by sa usetrila kopa casu. That's all.
Hovoril som ze ma lepsie spojenie? Akurat som napisal, ze tam sa viem dostat bez problemov, ale dostat sa odtial vlakom/busom do Kosic resp inde na Slovensko je dost velky problem. Ja neprotestujem proti projektu ako takemu, len si myslim ze by sa to dalo urobit aj lepsie. Myslim ze by to nebol az taky problem potiahnut to tak aby tam zastavovali vlaky EC/IC/Ex/R smerujuce na Trnavu, prip. Galantu. O tom cely cas hovorim, ze ked sa to ma robit, preco to nemoze byt tak? A pre kazdeho kto cestuje z/na letisko BTS z tychto smerov by sa usetrila kopa casu. That's all.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/166364/
murko5678: Odporúčam uvedomiť si, že oblasť Katowice + Kraków s blízkym okolím (do 100 km) má viac obyvateľov, než celé Slovensko. Tým pádom sa netreba čudovať ani tomu, že má oproti KE (ale aj BA) podstatne lepšie letecké spojenie so zvyškom sveta. A orientácia trate z bratislavského letiska na západ je tiež dosť pochopiteľná, nakoľko pár kilometrov týmto smerom leží oblasť majúca opäť viac obyvateľov, než východná polovica Slovenska.
Takže na záver zopakujem odporúčanie z predchádzajúceho príspevku - ak Ti spojenie východného Slovenska s južným Írskom nevyhovuje, bude najlepším riešením presťahovať sa do oblasti s lepším spojením či zaobstarať si vlastné lietadlo, a nie protestovať proti projektu, ktorý Tvoj problém z princípu riešiť nikdy nebude...
Takže na záver zopakujem odporúčanie z predchádzajúceho príspevku - ak Ti spojenie východného Slovenska s južným Írskom nevyhovuje, bude najlepším riešením presťahovať sa do oblasti s lepším spojením či zaobstarať si vlastné lietadlo, a nie protestovať proti projektu, ktorý Tvoj problém z princípu riešiť nikdy nebude...
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/166348/
to brano:
podla toho co tam je tak ja vidim len jeden smer a to je BTS-Vien, a pokial pokladas druhe najvacsie mesto na Sk za dedinu (to ze ju povazujem za dedinu ja je OK, lebo v nej byvam) co uz...
Inac som nepisal ze mi absentuje linka Cork-KE, ale to ze ked sa dostanem bez problemov priamo odial do Katowic, Krakowa, Budapesti za max tri hodky, vdaka "skvelemu" spojeniu tychto miest so slovenskom mi cesta domov trva min 12 hod. Inac by som bol rad keby z BTS lietalo tolko letov ako z tej diery Cork...
podla toho co tam je tak ja vidim len jeden smer a to je BTS-Vien, a pokial pokladas druhe najvacsie mesto na Sk za dedinu (to ze ju povazujem za dedinu ja je OK, lebo v nej byvam) co uz...
Inac som nepisal ze mi absentuje linka Cork-KE, ale to ze ked sa dostanem bez problemov priamo odial do Katowic, Krakowa, Budapesti za max tri hodky, vdaka "skvelemu" spojeniu tychto miest so slovenskom mi cesta domov trva min 12 hod. Inac by som bol rad keby z BTS lietalo tolko letov ako z tej diery Cork...
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/166329/
Dik.