Vysokorýchlostné a naklápacie vlaky
V ekonomicky vyspelejších krajinách (ich počet mierne stúpa) už niekoľko desaťročí po rekonštruovaných štandardných tratiach premávajú vlaky s naklápacou skriňou (ETR, ICT, Talgo); a najmä po špeciálnych novobudovaných tratiach výhradne pre osobnú dopravu, premávajú vysokorýchlostné vlaky (TGV,ICE, Šinkansen).
Definícia pojmu: Vysokorýchlostný vlak - vlak idúci aspoň po časti trate rýchlosťou minimálne 250 km/h (norma UIC) - novinári v krajinách V4 hovoriaci o "vysokorýchlostných" vlakoch a tratiach, príp. používajúci jazykový nezmysel "rýchlovlak" pre trate a vlaky pre rýchlosť 160 km/h (ŽSR/ZSSK/ČD) a 200 km/h (MÁV/PKP), dokazujú len svoj amaterizmus a neznalosť problematiky.
Vývoj súprav i tratí s ich prevádzkou postupuje neustále míľovými krokmi, a tak tu očakávam poznatky od všetkích prispievateľov.
Niektoré údaje o nich v slovenčine je možné nájsť tu: http://www.rail.sk/arp/ .
Mne to funguje pod Windows Media Playerom 9 (Win 98 SE, ME, 2000, NT, XP). Ak niekto robi s Win 95 a 98, tak to snad pojde pod Video BS Playerom (mozem poskytnut).
Kvalita nie je uzasna, ale urobil som, co sa dalo, aby to bolo co najmensie na stahovanie (original: 27,1 MB) - zral som si s tym zmensovanim nervy asi 7 hodin. Cele dielko snad splodim do Velkej noci. Zatial dokoncujem grabovanie a prvy hruby zostrih 3. VHS z 9). Zatial to vyzera, ze 1 VHS/4 hod./1 DVD, ale je to pomiesane TGV/ICE/ETR, a mam malo miesta na HDD a tak ked 1 VHS dokoncim, musim material z nej hned aj napalit, aby som mal priestor na HDD na dalsi material; t.j. ked to bude na DVD vsetko tak potom vsetko o TGV stiahnem naspat na HDD, pozliepam to, trochu sa pohram s audiom k materialu a vytvorim finalne DVD, napalim, potom rovnako aj ETR a ICE.
Ak niekto moze dodat nejaky material na doplnenie, tak budem tešiť.
Tieto vlaky dosahuju na danom useku rychlost v pravidelnej preprave 200 km/h:
22-25, 28/29, 62/63, 68/69, 90/91, 160-163 a od decembra aj 541. Ja som uplne zabudol na tu testovaciu trat..
ad jano63.
teraz si predstav ze mas postavene navestidla tak, aby normálny vlak (vmax 120 km/h) mal dostatocnu brzdovu vzdialenost (t.j. su od seba asi na 1 km), rychlovlaky tieto navestidla musia ignorovat, lebo v ziadnom pripade nevedia zabrzdit (potrebuju cez 2 km na zastavenie). Naopak ak ich postavis trat pre rychlovlaky, tak pomalych vlakov sa zmesti menej do uvedeneho useku (lebo návestidla budu od seba vzdialene na 2 az viac km namiesto 1 km), a preto znizujes kapacitu (asi na polovicu).
Tzn. ze pre kombinovanu trat musis zaviest dva paralelne systemy, ktore naviac, pokial mozno automaticky musia vediet rozoznat, ci ide o rychlovlak alebo nie a podla toho zabezpecit prevádzku. To su v klasickej zabezpecovacke uplne nove pojmy a musia byt este overene.
A je tam este kopa dalsich problémov, ktore sa daju riesit ak su peniaze - kam dat pomale vlaky, kym prejde rychlik, organizácia dopravy atd.)
Na niektorých úsekoch Westbahnu jazdia už v dnešnej dobe 200 km/h nielen ICE1, ale aj Taurusy s EC vlakmi.
Na ktorych usekoch a ktoré pravidelne vlaky? A Taurus ktoré vagony taha, ktore mozu jazdit az 200km/h?
(Nepletme sem testy a podobne PR akcie).
Najväcsia sranda je, ze odchylky su obcas pomerne velke, oproti kalibrovanym tachometrom hnacich vozidiel (ja som nameral uz viac ako 15 km/h pri cca 100km/h rychlosti). Podla vsetkeho GPS je presnejsi, problem je v tom, ze nie je uradne kalibrovany a preto nie je hodnota smerodatna.
- OBB uz objednali vozne pre rychlosti 230 - 250 km/h, 29. V. 1998 začali premávať ICE 1 do Viedne
- trat Vieden - Budapest je tiez urobena na 200 km/h
Tu je základne nedorozumenie:
To ze niekto objedná vozy na 230-250 km/h, este vobec neznamená, za tak budu aj jazdit (napr. vsetky taurusy maju teoreticky taku rychlost, povolenu na trati vsak max. 160km/h) lebo ani tratove zabzar ani ostatné nálezitosti na vyssiu rychlost nie su splnené (a tie veci su omnoho nárocnejsie, ako samotná trat).
ÖBB teraz velmi investuje do Westbahnu a ak aj technologia bude k dispozicii (zatial zial nie je na taku rekonstrukciu) tak pojdu raz vlaky tam az 200km/h. Problém je, ze vsade inde vo svete vylozene vysokorychlostne trate su vyhradene pre vysoku rychlost (aspon 120 km/h alebo viac) a nesluzia sucasne ku klasickej vozbe s nákladnymi vlakmi s vmax 80km/h. To vsak ani u MÀV ani u ÖBB nie je mozné (nie je náhradá trat na odklonenie pomalej dopravy a zatial neexistuje overená technologia, ktorá by vedela na tej istej trati zabezpecit vysokorychlostnu a pomalu dopravu. SBB to teraz skusaju, ale v poslednom momente aj tam vznikli dost nárocne problémy.
Ani Vieden - Budapest nie je stále ani len navrhnutá na taku rýchlost ( to by chcelo dalsie milliardy v Eurách - napr. opät zabzar, vymeny na staniciach, smerove upravy, prelozka kolaji a pod.) T.c. planova rychlost je 180 km/h po zavedeni ETCS (a to len na niektorych usekoch) inde 160 a menej.
Ono tá vysoká rychlost má kopu nemenej podstatnych parametrov, ktoré nemaju nic spolocného s nápismi na bokoch vozidiel.
komentar k clanku o ICE:
ufo:
vozne ICE 1 vs. 2 by zamenitelne mali byt (profil DB), ale v praxi sa pouzivaju len cele supravy ako ich Siemens stvoril, resp. ak sa zamienaju tak len 1 za 1, 2 za 2, 3 za 3, ...
Modernejsi dizajn maju uz niekt. ICE 1 ako je pisane v clanku Montoyu, postupne ho dostanu pravd. vsetky ICE 1.
Montoya:
preliezol som ICE 1,2,3,T,TD ale ziadne miesto bez pripojky na sluchadla som nenasiel ...
oprava mojho textu: ICE 2 - na jednom konci rušeň (r. 402, stanovište rušňovodiča), na druhom riadiaci vozeň (r. 808, 2.trieda (39 fajčiar/sedadlá v radoch, 34 fajčiar/sedadlá pri stoloch), 1 WC, batožiny, stanovište rušňovodiča) ...
kuyon:
- viem, co som videl: samostatne kilometrovniky na kazdom kilometri
- pocitat este ako-tak viem
- netvrdim, ze naramkove hodinky su na to idealne, ale ked ine nemas, tak aj tie su dobre: + - 6 %, kto neveri, to je jeho problem
- (mozno prave kvoli obcasnemu riadnemu prekracovaniu povoleneho maxima) v TGV su tachometre len na rusnoch
Sipka:
pozri clanok v dolnej casti: http://www.rail.sk/tgv/svezeni.htm , tam je cely navod na "tachometer cestujuceho"
lte:
myslis, ze tych 515,3 km/h bolo vytvorenych asi kde ? na standardnej LGV Atlantique Paris - St. Pierre des Corps (Tours). Rychlosti nad 400 sa jazdia len na novsich LGV (Lyon - Marseille, Paris - Tous/Le Mans, Paris - Lille - Calais/Brussel).
supravy Talgo 350/AVE S 102 uz premavaju, hoci len rychlostou 200 km/h na trati Madrid - Zaragoza - Huesca/Lleida, trat Lleida - Barcelona - Perpignan (SNCF) je vo vystavbe
Krokodil:
- OBB uz objednali vozne pre rychlosti 230 - 250 km/h, 29. V. 1998 začali premávať ICE 1 do Viedne
- trat Vieden - Budapest je tiez urobena na 200 km/h
118 km je vybudovanych na 200 km/h ( v 5 nesuvislych usekoch od 8 km az po 41 km). Celá západná dráha je 309 km.
Na niektorych usekoch doslo v poslednom case opät k degradácii na 160 km/h lebo chýbaju niektoré neodpustitelne zariadenia - ako automatické hlásenie vlakov nad 160 km/h, zábradlie, nástupistia a pod.
Dokonca doslo ku kurioznym zálezitostiam, ze ludia byvajuci blizko dráhy protestovali, ze aj v noci funguje automaticke hlásenie, co ich vyrusuje. Preto rozhlas musel byt odstaveny a rýchlost znizená na 160 km/h.
Zoznam vlakov som uz napisal - iné nesmu (cest vynimkám) jazdit nad 160 km/h.