Stavba modelov hnacích koľajových vozidiel
Myslím si, že skúsený modelári, ktorí stavajú modely rušňov alebo iných hnacích vozidiel, sa určite radi podelia o svoje skúsenosti s menej zdatnými alebo úplnými začiatočníkmi v tejto oblasti železničného modelárstva. A, samozrejme, obohatia svoje znalosti a zručnosti pri stavbe vzájomnou výmenou informácií.
to Igi: Úplne s tebou súhlasím.Mám síce airbrush-ovú pištol za 3000,- ale nevyužijem ju na 100 percent,pokial nezvladnem perfektne techniku stiekania modelov.Tá farba mi naozaj podfúkla po kryciu pásku ale chystám sa to zaretušovať.Škoda,že v tejto rubrike nepublikjú svoje skúsenosti a rady skúsení modelári.Alebo nejaká reportáž doplnená fotkami.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/35458/
Ad pojazd pod 263
To záleží na požiadavkách a chuti "investovať" . peniaze (asi nie) alebo prácu a tvorivý vklad.
Na http://zmrail.webpark.sk (objektív) mám teraz aj foto ex. ES499.1 od nebohého Jožka V. s vlatným pojazdom. V r. 1988 nebolo veľa možností nuž sa inšpiroval modelom nemeckej E11 (E42). Podobný model postavil aj v TT a tiež využil E11. Samozrejme len časti podvozkov. Vodorovný rám si urobil sám a použil u H0 použil aj iný motor. Asi sa budem opakovať, ale treba sa mrknúť po náhradných dieloch elektrík u fy Gutzold a PIKO a možno sa bude niečo hodiť. Podvozky, resp. aspoň prevody z nich a motor. V TT mám samozrejme kompletné vlastné rady pojazdov podľa typu vozidla hoci sa viac-menej venujem parným mašinkam.
To záleží na požiadavkách a chuti "investovať" . peniaze (asi nie) alebo prácu a tvorivý vklad.
Na http://zmrail.webpark.sk (objektív) mám teraz aj foto ex. ES499.1 od nebohého Jožka V. s vlatným pojazdom. V r. 1988 nebolo veľa možností nuž sa inšpiroval modelom nemeckej E11 (E42). Podobný model postavil aj v TT a tiež využil E11. Samozrejme len časti podvozkov. Vodorovný rám si urobil sám a použil u H0 použil aj iný motor. Asi sa budem opakovať, ale treba sa mrknúť po náhradných dieloch elektrík u fy Gutzold a PIKO a možno sa bude niečo hodiť. Podvozky, resp. aspoň prevody z nich a motor. V TT mám samozrejme kompletné vlastné rady pojazdov podľa typu vozidla hoci sa viac-menej venujem parným mašinkam.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/35457/
Áno zobrazené fotky sú pekné, no možno si si nevšimol, že i tak tam došlo k podfúknutiu farby pod kryciu pásku. Nezabúdaj, že sa nejedná o klasický odliatok, takže je to podstatne ľahšie farbiť.
Týmto samozrejme vôbec nechcem znevažovať prácu 263furera. Držím ti palce a už teraz sa teším na ďalšie fotky a samozrejme na finálne zábery.
Týmto samozrejme vôbec nechcem znevažovať prácu 263furera. Držím ti palce a už teraz sa teším na ďalšie fotky a samozrejme na finálne zábery.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/35423/
to mikinko: Ta suma 50.000 Sk za vlak D 1286/1287 sa mi vidí trochu veľa. Mám starý Roco katalóg 2000/2001 a cena jedneho kupéčkového vozňa FS bola 969 SK a teraz tipujem, že cena jedného vozňa vyjde tak na cca 2000 Sk lokomotívy 1044OBB a E 412 FS vyjdú tak na cca 6000 Sk možno aj menej. takže celá súprava ma môže vyjsť tak na cca 35.000 Sk. Na tento vlak som si zatiaľ urobil iba Fahrplan na rok 2006, keďže som ti sľúbil, že ti ho pošlem tak tu ho máš: R 1286 Napoli Centrale odch. 17.41 - Roma Tiburtina 19.50/19.55 - Firenze Campo di Marte 22.33/22.40 - Bologna Centrale 0.10/0.15 - Brennero/Brenner 4.32/4.44 - Innsbruck Hbf 5.17/5.23 - Kufstein 6.14/6.35 - Rosenheim 7.02/7.10 - Munchen Hbf prích. 7.55, ide v 4/5 6/7 od 14./15. IX. do 7./8. X., R 1287 Munchen Hbf odch. 21.57 - Rosenheim 22.37/22.39 - Kufstein 23.04/23.09 - Innsbruck Hbf 23.58/0.06 - Brennero/Brenner 0.43/1.03 - Bologna Centrale 5.00/5.07 - Firenze Campo di Marte 6.16/6.21 - Roma Tiburtina 8.45/9.04 - Napoli Centrale prích. 11.35, ide v 5/6 7/1 od 15./16. IX. do 8./9. X. Lokomotívy: Napoli - Brennero E 412 FS, Brennero - Munchen 1044. OBB. Tieto časové údaje mám z cestovných poriadkov FS a OBB pričom niektoré som upravil. Poviem ti jedno tento vlak bude pre mňa vždy premávať na každý Oktober fest do Mníchova. Čo sa týka tvojho Orient-Expressu tak radenie tohoto vlaku si nájdeš na www.fernbahn.de, alebo poprípade ti ho pošlem ak by si mal záujem, ale jedná sa o radenie 2005. Ešte sa ťa opýtam : Nemal by byť problém zohnať spomínané vozne resp. lokomotívy?!
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/35274/
to: Mikinko Dik za namet.Tu stranku som uz videl a prave tomu som sa chcel vyhnut. Kupe celo modelu na vyuzitie pojazdu.Pocul som,ze firma Mikado Model z BB vyraba na objednavku modely ale dokonca aj samotne pojazdy.
Zatial takto vyzera moj model.V blizsej dobe poskytnem detailnejsie foto
Zatial takto vyzera moj model.V blizsej dobe poskytnem detailnejsie foto
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/35188/
to kurier: Ja mam zaujem o povodny Orient-Express. Ale to niekedy v buducnosti, lebo profesionalne vitrinkove modely su riadne drahe a tak cela suprava bude odhadom 50.000 a viac.
Co sa tyka foto - nuz, zislo by sa. Lebo podla oznacenia sa mi vozne Bm zdaju skor ako vozne DB a nie FS, rovnako lezadla.
Co sa tyka foto - nuz, zislo by sa. Lebo podla oznacenia sa mi vozne Bm zdaju skor ako vozne DB a nie FS, rovnako lezadla.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/35176/
to 263fuhrer: Nuz, kompletne pojazdy masin si asi robi malokto. Vacsinou su pouzivane pojazdy inych masin a tie su upravovane.
Co sa tyka 263 - tam mas relativne lahke riesenie - pouzi pojazd z 371/372 od PIKO. Roboty je minimalne, lebo CS train mal pre PIKO povodne robit vsetky kasne 163, 263, 363 aj 372.
Presny navod na upravu najdes na http://www.cstrain.cz/htm/92020.htm .
Jedinou nevyhodou je cena, lebo musis kupit celu masinku. Ale, skus pozhanat v predajniach alebo na nete 180 DB - ja som ju minule skoro novu ale nechcenu kupil za 3500 Sk ....
Co sa tyka 263 - tam mas relativne lahke riesenie - pouzi pojazd z 371/372 od PIKO. Roboty je minimalne, lebo CS train mal pre PIKO povodne robit vsetky kasne 163, 263, 363 aj 372.
Presny navod na upravu najdes na http://www.cstrain.cz/htm/92020.htm .
Jedinou nevyhodou je cena, lebo musis kupit celu masinku. Ale, skus pozhanat v predajniach alebo na nete 180 DB - ja som ju minule skoro novu ale nechcenu kupil za 3500 Sk ....
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/35175/
Zdravim vsetkych modelarov
Mam prave rozostavany model elektrickeho rusna 263 (stavebnica od CS train - bez pojazdu), Kto mozte poradte ako skonstruovat vhodny pojazd na tuto elegantnu masinku.Ak by ste mali k tomu aj nakresy bol by som za ich zverejnenie vdacny.Akceptujem autorske prava. 263012@pobox.sk
Mam prave rozostavany model elektrickeho rusna 263 (stavebnica od CS train - bez pojazdu), Kto mozte poradte ako skonstruovat vhodny pojazd na tuto elegantnu masinku.Ak by ste mali k tomu aj nakresy bol by som za ich zverejnenie vdacny.Akceptujem autorske prava. 263012@pobox.sk
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/35096/
to mikinkko: Tie fotky to bude asi problém lebo na internete vo vyhľadávači som nič nenašiel iba fotografie jednotlivých ležadlových resp. kupéčkových vozňov na rôznych rýchlikoch ale D 1286/1287 medzi nimi nebol. Bol tam odfotený iba EN 234/235 Remus a EN 286/287 Capri. Ale nič sa nedeje hlavná vec že viem RADENIE VLAKU to je tá najpodstatnejšia vec aká môže byť avšak samozrejmosťou je vedieť aj ako vozne jednotlivých železničných správ vyzerajú. Píseš, že by si si rád urobil Orient-Express resp. Mistral. Nuž tým Orient-Expressom sa môžes previesť aj v dnešnej dobe a to síce v krátenej podobe ako EN 262/263 Orient-Express Wien Westbahnhof - Paris Gare de L´Est. Mňa však najviac priťahovali aj stále priťahujú sezónne vlaky, na ktorých jazdí iba jedna súprava to znamená že chodí na otočku. Napr. D 1286 v 4/5 a 6/7 a D 1287 v 5/6 a 7/1 od polovice Septembra do zač. Októbra. Najfantastickejšie na tomto vlaku je ten fakt, že nejde úvraťou!!! Ale ide tak povediac priamou čiarou. Toto leto som využil sezónny vlak Wien Sud - Koper č. v. D 1458/1459 avšak sa mi nepáčil grafikon v opačnom smere. Veď posúď sám D 1459 Wien S. 2205 - Koper 0642 to by bolo OK ale D 1458 Koper 2230 - Wien S. 0910!!! To znamená že na pomerne krátku vzdialenosť trvá cesta opačným smerom o 2 hod viac. dakedy naposledy v lete 2002 to bolo takto Koper 2210 - Wien 0709 - to je už o inom a bolo to tak niekoľko rokov, neviem prečo práve teraz takýto debilný grafikon. Poviem ti pravdu mal som dakedy v pláne tento vlak. Ale 1286/1287 je oveľa jednoduchší nemá priame vozne a ani autovozeň takže sa mi bude dobre robiť grafikon. Urobím si zatiaľ na tento vlak len "Fahrplan" na leto 2006 a keď to dokončím dám ti vedieť - pošlem ti časové údaje.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/34826/
to kurier: Nuz, v prvom rade by si si mal pozhanat nejake fotky toho vlaku a stanovit si epochu (predpokladam, ze V epocha - rok 2003). Ale v kazdom pripade tie fotky su zakladom - ide o to, ze treba zistit, ake bolo najcastejsie radenie (ja som to na tej stranke nenasiel) a ake vozne tam realne boli radene (nielen pocet a rada, ale aj zeleznicna sprava a farebna kombinacia).
CO sa tyka kupy - byvale Roco robilo vozne aj inych zeleznicnych sprav, a tusim tam boli aj talianske farby. A etse je tu Lima - ta sa specializuje sice na VRT modely ale mozno ma aj tebou zhanane vozne.
Co sa tyka toho, ze co ja - nuz, a preco nie. Ked sa mi to paci ... ja by som si chcel tiez jedneho dna supnut do vitrinky originalny model rychliku Mistral .... Alebo aj Orient-Expres z obdobia medzi vojnami ...
CO sa tyka kupy - byvale Roco robilo vozne aj inych zeleznicnych sprav, a tusim tam boli aj talianske farby. A etse je tu Lima - ta sa specializuje sice na VRT modely ale mozno ma aj tebou zhanane vozne.
Co sa tyka toho, ze co ja - nuz, a preco nie. Ked sa mi to paci ... ja by som si chcel tiez jedneho dna supnut do vitrinky originalny model rychliku Mistral .... Alebo aj Orient-Expres z obdobia medzi vojnami ...
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/34784/
to mikinko: Chcem sa ti poďakovať za tvoj príspevok veľmi ma potešil, vidím že sa do toho vyznáš. Čo sa týka toho vlaku D 1286/1287 Napoli - Munchen, chcem ho mať vo vitríne. Vzhľadom na to že som ten vlak nevidel a ani som s ním nešiel pripadá mi veľmi príťažlivý a inteligentný. Radenie tohoto vlaku som si našiel na internete www.fernbahn.de. Naposledy tento vlak išiel v sezóne 2003. Chcem sa ťa opýtať či nie je problém zohnať talianske vozne konkrétne 8 ležadlových (Bcmz) a 3 kupéčkové na sedenie 2. triedy (Bm). A ešte sa ťa opýtam, že či by si si urobil aj ty vlak taký, ktorým si nikdy nešiel a ani nevidel. Ja som tento vlak obdivoval už od okamihu ako som ho uvidel na internete a v cestovnom poriadku FS a OBB.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/34750/
to kurier: Nuz, tvoja otazka by vydala na odpoved na clanok s rozsahom aj 10 stran. Je velmi veobecna. Ja sa ale pokusim zopar bodov:
1. Zberatelia - ti modely stavaju a kupuju pre potesenie a tvoria si tak zbierku, ktoru si daju doma do vitrinky a obcas sa pokochaju jazdou po kolajisku niekoho znameho. A to su bud individualne vozidla alebo presne kopie realnych vlakov. Presnu kopiu relaneho vlaku (samozrejme hovorime o osobnom vlaku) by v miekre HO nemal byt problem - je relativne siroka ponuka osobnych voznov CD, CSD aj ZSR, o OBB, DB, ... ani nehovorim. Samozrejme, cielom zberatela nemusi byt mnozstvo, ale aj par ale spickovych modelov.
2. Kolajisko - pevne kolajisko by malo vzdy znazornovat nejaky namet zo skutocnosti. Samozrejme, vedenie trate moze byt lubovole vymyslene, ale malo by byt jasne ci sa jedna o hlavnu trat, vedlajsiu, lokalku, ... A na zaklade toho sa potom pripravuju supravy. A priprave suprav by sa mal venovat dost dlhy cas. Aby proste suprava nebola ako past na oko (niekto ma sice model lokalky, ale kludne tam bachne elektricku lokomotivu s voznami IC, lebo sa mu proste pacia - tak by to rozhodne nemalo byt). Urcite ustupky by sa hadam dali urobit u elektrickych masin vzhladom na narocnost elektrifikacie kolajiska, ale to skor vynimocne, nakolko to vyzera velmi neprirodzene.
A samozrejme nesmieme zbudat na epochy. Lebo nielen vozidla ale aj trat lezi v urcitej epoche a nemozem na trat vybavenu svetelnymi navestidlami AZD dat ako vozidlo pravidelnej dopravy nieco z III alebo dokonca z II epochy.
A rovnako musime mysliet na to, ze supravy budeme musiet trochu skratit, lebo ak modelujem 80-te roky tak by sa mi asi 15 voznovy rychlik do stanice nevosiel.
3. Moduly - na module ako takom sa prevadzka robit neda. Moze sluzit ako diorama. To prave pride az na stretnuti modulovkarov, kde sa z modulov vytvori casto krat obrovkse kolajisko. Vyhodou su samozrejme ovela realistickejsie proporcie ako na klasickom kolajisku (snad len s vynimkou Wunderlandu) - sice som toho az tak vela nevidel, ale modul vo velkosti HO s polomerom obluka mensim ako 1000 mm hadam $ani neexistuje, rovnako stanice typu 3 vozne a dost.
Takze tu je dost velky priestor na modelovanie realnych osobnych ale aj realite sa bliziacich nakladnych vlakov (treba si uvedomit, ze aj ked je modulovka rozmerovo ovela blizsie realite, predsa len modelovat beznu medzilahlu stanicu s modelovou dlzkou 10 - 15 metrov sa neda ani v moduloch - a teda nakladne vlaky so 40 4-osymi voznami asi neprichadzaju do uvahy, ale 20 - 25 by nemal byt problem). Ale hlavnou zabavou na stretnuti je simulacia realneho sveta zeleznice - a teda aj supravy su prisposobene realnej prevadzke - kazdy vozen a vlak ma svoje urcenie, vezie naklad z miesta "produkcie" na miesto "spotreby", spat sa vracia prazdny, osobne vlaky vozia cestujucich od niekal niekam (nie kruzenim dookola). A tomuto ucelu su prisposobene aj supravy.
Takze, v prvom rade by si si mal ujasnit, ktoremu smeru sa chces venovat a tomu prisposobit aj vyber vozidiel. Ten rychlik mozes kludne mat, ale otazka je, ci bude vo vitrinke (aj to je krasne) alebo mate kolajisko, moduly. A ak ano, ci sa tam hodi.
1. Zberatelia - ti modely stavaju a kupuju pre potesenie a tvoria si tak zbierku, ktoru si daju doma do vitrinky a obcas sa pokochaju jazdou po kolajisku niekoho znameho. A to su bud individualne vozidla alebo presne kopie realnych vlakov. Presnu kopiu relaneho vlaku (samozrejme hovorime o osobnom vlaku) by v miekre HO nemal byt problem - je relativne siroka ponuka osobnych voznov CD, CSD aj ZSR, o OBB, DB, ... ani nehovorim. Samozrejme, cielom zberatela nemusi byt mnozstvo, ale aj par ale spickovych modelov.
2. Kolajisko - pevne kolajisko by malo vzdy znazornovat nejaky namet zo skutocnosti. Samozrejme, vedenie trate moze byt lubovole vymyslene, ale malo by byt jasne ci sa jedna o hlavnu trat, vedlajsiu, lokalku, ... A na zaklade toho sa potom pripravuju supravy. A priprave suprav by sa mal venovat dost dlhy cas. Aby proste suprava nebola ako past na oko (niekto ma sice model lokalky, ale kludne tam bachne elektricku lokomotivu s voznami IC, lebo sa mu proste pacia - tak by to rozhodne nemalo byt). Urcite ustupky by sa hadam dali urobit u elektrickych masin vzhladom na narocnost elektrifikacie kolajiska, ale to skor vynimocne, nakolko to vyzera velmi neprirodzene.
A samozrejme nesmieme zbudat na epochy. Lebo nielen vozidla ale aj trat lezi v urcitej epoche a nemozem na trat vybavenu svetelnymi navestidlami AZD dat ako vozidlo pravidelnej dopravy nieco z III alebo dokonca z II epochy.
A rovnako musime mysliet na to, ze supravy budeme musiet trochu skratit, lebo ak modelujem 80-te roky tak by sa mi asi 15 voznovy rychlik do stanice nevosiel.
3. Moduly - na module ako takom sa prevadzka robit neda. Moze sluzit ako diorama. To prave pride az na stretnuti modulovkarov, kde sa z modulov vytvori casto krat obrovkse kolajisko. Vyhodou su samozrejme ovela realistickejsie proporcie ako na klasickom kolajisku (snad len s vynimkou Wunderlandu) - sice som toho az tak vela nevidel, ale modul vo velkosti HO s polomerom obluka mensim ako 1000 mm hadam $ani neexistuje, rovnako stanice typu 3 vozne a dost.
Takze tu je dost velky priestor na modelovanie realnych osobnych ale aj realite sa bliziacich nakladnych vlakov (treba si uvedomit, ze aj ked je modulovka rozmerovo ovela blizsie realite, predsa len modelovat beznu medzilahlu stanicu s modelovou dlzkou 10 - 15 metrov sa neda ani v moduloch - a teda nakladne vlaky so 40 4-osymi voznami asi neprichadzaju do uvahy, ale 20 - 25 by nemal byt problem). Ale hlavnou zabavou na stretnuti je simulacia realneho sveta zeleznice - a teda aj supravy su prisposobene realnej prevadzke - kazdy vozen a vlak ma svoje urcenie, vezie naklad z miesta "produkcie" na miesto "spotreby", spat sa vracia prazdny, osobne vlaky vozia cestujucich od niekal niekam (nie kruzenim dookola). A tomuto ucelu su prisposobene aj supravy.
Takze, v prvom rade by si si mal ujasnit, ktoremu smeru sa chces venovat a tomu prisposobit aj vyber vozidiel. Ten rychlik mozes kludne mat, ale otazka je, ci bude vo vitrinke (aj to je krasne) alebo mate kolajisko, moduly. A ak ano, ci sa tam hodi.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/34707/
Ono to bude zrejme rozne u kazdeho modelara.
Ja som pred X desiatkami rokov zacal zbierat lokomotivy z kazdej krajiny, kde som sa otocil (casto aj mosadzne modely, lebo ine neboli ). Ked nebol ziadny model na kupu, tak som kupoval knihy a casopisy a podla planov som postavil "chybajuci" model (napr. z Indie).
Potom ked uz zbierka bola dost velka som zmenil nazor a zacal som zbierat vyhradne specialitky aj z toho pocas rokov sa nazbierala cela kopa.
Urcite cloveka velmi potesi, ked ku kazdemu modelu co ma moze pripojit nejaku spomienku zo zivota a je velka sranda ze u niektorych modelov dodnes presne viem, kde a za ake okolnosti som ich ziskal.
Ja som pred X desiatkami rokov zacal zbierat lokomotivy z kazdej krajiny, kde som sa otocil (casto aj mosadzne modely, lebo ine neboli ). Ked nebol ziadny model na kupu, tak som kupoval knihy a casopisy a podla planov som postavil "chybajuci" model (napr. z Indie).
Potom ked uz zbierka bola dost velka som zmenil nazor a zacal som zbierat vyhradne specialitky aj z toho pocas rokov sa nazbierala cela kopa.
Urcite cloveka velmi potesi, ked ku kazdemu modelu co ma moze pripojit nejaku spomienku zo zivota a je velka sranda ze u niektorych modelov dodnes presne viem, kde a za ake okolnosti som ich ziskal.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/34313/