Železničné zabezpečovacie zariadenia
Vo viacerých fórach sa objavujú otázky súvisiace s činnosťou, konštrukciou alebo vlastnosťami železničných zabezpečovacích zariadení alebo ak chcete - signalizačných zariadení, ako sa im hovorí v Európskej únii. Preto si myslím, že samostatná diskusná téma venovaná tejto dôležitej časti železničnej infraštruktúry má svoj význam. Tu sa môžu objavovať nielen otázky a odpovede z oblasti konštrukcie zab.zar., ale aj informácie o nových zariadeniach inštalovaných na našich železniciach.
Podradené diskusné témy
Na trati s AH svieti odd. návestidlo len v tom smere, v ktorom je udelený súhlas na jazdu vlaku.
Čo sa týka stavania vl. cesty na RZZ AŽD 71, cestovým spôsobom t.j. 1. vchiodovým a 2. odchodovým sa stavia len po hlavných koľajach. Keď sa stavia napr. odbočkou alebo vedľajšími koľajami, treba použiť variantné tlačítko, ak je to zapracované Keď nie je variantné tlačítko, musí sa stavať prechod na dva krát, najpr. vchodová, potom odchodová. Takýto systém som musel jas používať na mojom pracovisku, nakoľko maršrutným spôsobom sa dalo stavať len po hlavnej priebežneh koľaji. Keď som staval odbočkou, musel som stavať na každom zhlaví zvlášť Tak isto sa stavala aj posunová cesta. Keď sme stavali psunovú cestu s prvým a posledným tlačítkom, postavila sa v celom posunovacom úseku. Keď sme potrebovali na kratšom, stačilo len 1. a posledné na tom kratšom úseku. Myslím, že v rôznych staniciach sú rôzne pomery a RZZ alebo ESA sa dajú veľmi operatívne prispôsobiť miestnym pomerom.
Čo sa týka stavania vl. cesty na RZZ AŽD 71, cestovým spôsobom t.j. 1. vchiodovým a 2. odchodovým sa stavia len po hlavných koľajach. Keď sa stavia napr. odbočkou alebo vedľajšími koľajami, treba použiť variantné tlačítko, ak je to zapracované Keď nie je variantné tlačítko, musí sa stavať prechod na dva krát, najpr. vchodová, potom odchodová. Takýto systém som musel jas používať na mojom pracovisku, nakoľko maršrutným spôsobom sa dalo stavať len po hlavnej priebežneh koľaji. Keď som staval odbočkou, musel som stavať na každom zhlaví zvlášť Tak isto sa stavala aj posunová cesta. Keď sme stavali psunovú cestu s prvým a posledným tlačítkom, postavila sa v celom posunovacom úseku. Keď sme potrebovali na kratšom, stačilo len 1. a posledné na tom kratšom úseku. Myslím, že v rôznych staniciach sú rôzne pomery a RZZ alebo ESA sa dajú veľmi operatívne prispôsobiť miestnym pomerom.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/30523/
JOHnZ a jano63: Ale ak je tam MIREL, očakával by som aj tlačidlo bdelosti. Pravda nie je nevyhnutné, pretože namiesto neho môže byť elektromechanický prevodník od riadiaceho kontroléra, alebo páky, ale aj tak by som ho očakával. Ale nemusím mať pravdu.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/30515/
Slavo: Ja ti verím, že v staničnom poriadku je napísané, čo tam napísané je. Ako uviedol Jolly, to ešte neznamená, že vo Zvolene nie je TEST, pretože:
1. Človek, ktorý písal staničný poriadok nemusel rozumieť zabezpečovačke.
2. TEST je staničné zabezpečovacei zariadenie 2. kategórie.
3. TEST existuje v 3 typových zapojeniach označovaných ako TEST A, TES B a TEST C. A práve Tvoj opis celkom sedí na TEST A.
Ale tieto moje argumenty neuvádzam preto, aby som sa s Tebou hádal. Viem, že projektanti zabezpečovacíéch zariadení si často vymysleli svoj vlastný systém, pričom použili niektoré časti typového zapojenia z TESTu, niekteré časti z elektromechanicky alebo reléovky. Hlavným cieľom bolo obvykle minimalizovať náklady. A toto mohol byť pravdepodobný scénar aj vo Zvolene nakl.st. - aj vzhľadom k pomenovaniu toho zariadenia - "atypické staničné zabezpečovacie zariadenie 2. kategórie". Naši projektanti boli a niektorí sú dodnes veľmi tvoriví. Ale obvykle ich k tomu núti Matka železnica (rozumej ŽSR) .
Až príležitostne budem vo Zvolene, zariadenie si obzriem a budem múdrejší.
1. Človek, ktorý písal staničný poriadok nemusel rozumieť zabezpečovačke.
2. TEST je staničné zabezpečovacei zariadenie 2. kategórie.
3. TEST existuje v 3 typových zapojeniach označovaných ako TEST A, TES B a TEST C. A práve Tvoj opis celkom sedí na TEST A.
Ale tieto moje argumenty neuvádzam preto, aby som sa s Tebou hádal. Viem, že projektanti zabezpečovacíéch zariadení si často vymysleli svoj vlastný systém, pričom použili niektoré časti typového zapojenia z TESTu, niekteré časti z elektromechanicky alebo reléovky. Hlavným cieľom bolo obvykle minimalizovať náklady. A toto mohol byť pravdepodobný scénar aj vo Zvolene nakl.st. - aj vzhľadom k pomenovaniu toho zariadenia - "atypické staničné zabezpečovacie zariadenie 2. kategórie". Naši projektanti boli a niektorí sú dodnes veľmi tvoriví. Ale obvykle ich k tomu núti Matka železnica (rozumej ŽSR) .
Až príležitostne budem vo Zvolene, zariadenie si obzriem a budem múdrejší.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/30512/
Jano 63: Zabudol som ešte odpovedať na otázku o tých tratiach podporujúcich prenos kódu VZ. Rasťo odpovedal v podstate správne. Ja ho len doplním. Na prenos kódu pre u nás používaný vlakový zabezpečovač sa používa koľajové vedenie - inak povedané koľajnice - na nich musia byť vybudované koľajové obvody. A tie sa budujú na tratiach a v staniciach na hlavných ťahoch. Takže všade tam, kde je na trati autoblok, sú koľajové obvody a určite aj prenos kódu na rušeň. A tam budú s najväčšou pravdepodobnosťou jazdiť rušne aj s návestným opakovačom. Určite je to trať Horní Lideč - Púchov - Žilina - Košice, Žilina - Čadca - Jablunkov, Kúty - Bratislava - Nové Zámky, Bratislava - Trnava - Leopoldov (teraz si nie som istý až pokiaľ je autoblok). Prenos kódu môže byť realizovaný aj na trati vybavenej automatickým hradlom, pretože to tiež má koľajové obvody, ale pretože zapojenie AH s prenosom kódu LVZ je zložitejšie a teda aj drahšie, príliš často sa nebuduje.
Prenos kódu LVZ je zabezpečovaný aj v staniciach vybavených modernejším zariadením - obvykle reléové staničné zab.zar. s koľajovými obvodmi, prípadne elektronické stavadlo. Napríklad nižšie spomínaný TEST môže síce mať koľajové obvody, ale v typovom zapojení nie je traťová časť pre LVZ, takže TEST asi nebude umožňovať prenos kódu.
Prenos kódu LVZ je zabezpečovaný aj v staniciach vybavených modernejším zariadením - obvykle reléové staničné zab.zar. s koľajovými obvodmi, prípadne elektronické stavadlo. Napríklad nižšie spomínaný TEST môže síce mať koľajové obvody, ale v typovom zapojení nie je traťová časť pre LVZ, takže TEST asi nebude umožňovať prenos kódu.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/30508/
Jano63: Kedysi za socializmu platilo (a podľa mňa to platí stále), že každé HDV pre traťovú službu muselo byť povinne vybavené vlakovým zabezpečovačom (VZ). Čiže VZ nemuseli mať posunovacie rušne - napr. v závodoch, depách a pod. pokiaľ to neboli zálohy. V minulosti sa na našich rušňoch nasadzoval VZ typu LS II, LS III alebo LS IV (LS = Lokomotivní Signalizace). V súčasnosti sú tieto zastaralé VZ nahradzované u ČD modernejším polovodičovým zabezpečovačom typu LS90 (ten možno nájsť aj na Slovenských rušňoch, ktoré pravidelne jazdia do Čiech) a na Slovensku sa nahradzujú novým zabezpečovačom typu MIREL. Kým zabezpečovače typu LS mali vždy návestný opakovač, u MIRELu to tak byť nemusí. MIREL má niekoľko verzií - na rušne, ktoré pravidelne jazdia na tratiach bez prenosu kódu LVZ (LVZ = Líniový Vlakový Zabezpečovač) sa montuje verzia MIRELu bez návestného opakovača. Na rušne jazdiace na tratiach s prenosom kódu sa samozrejme montuje verzia MIRELu s návestným opakovačom. Pretože prenos kódu je najmä na hlavných ťahoch, kde sú trate vybavené koľajovými obvodmi a obvykle elektrická trakcia a "dízle" jazdia častejšie na nekódovaných tratiach, obvykle na dieselových rušňoch (a samozrejme aj motorových vozňoch) nie je návestný opakovač. Ale vždy je tam vlakový zabezpečovač. Preto si aj na 812-ke mohol vidieť škatuľu MIRELu a pritom návestný opakovač tam byť nemusí, lebo nemá čo opakovať. Presnejšie nedostáva informáciu potrebnú na opakovanie návestí hlavných návestidiel.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/30506/
Ešte sa vrátim k rozdielom TEST a reléovky AŽD-71, tak:
na TESTE sa volí vlaková cesta len na 1 zhlaví a to kombináciou tlačidiel vhcod/odchod a posun smerom na zhlavie a smerom od zhlavia, na voľbu koľaje slúži jedno tlačidlo, čiže keď sa stavá vlam na vchod, tak sa potlačí tlačidlo vhcod a zvolí sa koľaj, pri posune rovnako. Keď chcete postaviť vlakovú cestu pre prechodiaci vlak, musíte postaviť 2 rozdielne vlakové cesty, 1 na vchod a 2. na odchod. Keď vlak prejde celé zhlavie sa vlaková cesta sa na pulte rozbliká a môžete ju zrušiť.
U reléovky, sú na voľbu koľaje 2 tlačidlá (zelené tlačidlo - odchodové tlačidlo a biele - pre posun). Pri stavaní vlakovej cesty sa vždy potlačí 1 a posledné tlačidlo v ceste, čiže keď je vchod napr. na X.koľaj, tak sa potlačí 1 tlačidlo na zhlaví a tlačidlo (biele) na X.koľaji, ak ide vlak na prechod, potlačí sa 1.tlačidlo a posledné (netreba stavať 2 vlakové cesty ako u TESTU), vlaková cesta sa za idúcim vlakom ruší postupne automanitcky (v praxi to znamená, že napr. pri križovaní netreba čakať kým sa uvoľní celé hlavie).
Mal by som jednu otázku, pri automatickom hradle s oddielovým návestidlom na 2 koľajnej trati (napr. Zvolen - Hr.Dúbrava) svieti na oddielovom návestidle vždy návesť voľno, keď kryje voľný oddiel v smere traťového súhlasu? Alebo návesť voľno svieti len keď je postavená vlaková cesta zo stanice?
Jano63, tlačidlo bdelosti má väčšina mašín (jediné čo viem, že ju isto nemajú sú 810), vlakový zabezpečovať 100 % všetky elektrické mašiny (výnimkou by mohli tie najstaršie) + 753,750, 751 - niektoré u 721 som ho nevidel.
Trate: jedine na tratiach s automatickým zabezpečovacím zariadením, aj to nie na všetkých. Viem, že Nové Zámky - Bratislava - Kúty, Čadca - Žilina - Košice (ale asi nie celá), Žilina - Púchov - ČD (?), v minulosti to bol líniový vlakový zabezpečovač (tzv. autostop) a inštaloval sa na niektorých tratiach (len na autoblokových), aj to nie na všetkých....
na TESTE sa volí vlaková cesta len na 1 zhlaví a to kombináciou tlačidiel vhcod/odchod a posun smerom na zhlavie a smerom od zhlavia, na voľbu koľaje slúži jedno tlačidlo, čiže keď sa stavá vlam na vchod, tak sa potlačí tlačidlo vhcod a zvolí sa koľaj, pri posune rovnako. Keď chcete postaviť vlakovú cestu pre prechodiaci vlak, musíte postaviť 2 rozdielne vlakové cesty, 1 na vchod a 2. na odchod. Keď vlak prejde celé zhlavie sa vlaková cesta sa na pulte rozbliká a môžete ju zrušiť.
U reléovky, sú na voľbu koľaje 2 tlačidlá (zelené tlačidlo - odchodové tlačidlo a biele - pre posun). Pri stavaní vlakovej cesty sa vždy potlačí 1 a posledné tlačidlo v ceste, čiže keď je vchod napr. na X.koľaj, tak sa potlačí 1 tlačidlo na zhlaví a tlačidlo (biele) na X.koľaji, ak ide vlak na prechod, potlačí sa 1.tlačidlo a posledné (netreba stavať 2 vlakové cesty ako u TESTU), vlaková cesta sa za idúcim vlakom ruší postupne automanitcky (v praxi to znamená, že napr. pri križovaní netreba čakať kým sa uvoľní celé hlavie).
Mal by som jednu otázku, pri automatickom hradle s oddielovým návestidlom na 2 koľajnej trati (napr. Zvolen - Hr.Dúbrava) svieti na oddielovom návestidle vždy návesť voľno, keď kryje voľný oddiel v smere traťového súhlasu? Alebo návesť voľno svieti len keď je postavená vlaková cesta zo stanice?
Jano63, tlačidlo bdelosti má väčšina mašín (jediné čo viem, že ju isto nemajú sú 810), vlakový zabezpečovať 100 % všetky elektrické mašiny (výnimkou by mohli tie najstaršie) + 753,750, 751 - niektoré u 721 som ho nevidel.
Trate: jedine na tratiach s automatickým zabezpečovacím zariadením, aj to nie na všetkých. Viem, že Nové Zámky - Bratislava - Kúty, Čadca - Žilina - Košice (ale asi nie celá), Žilina - Púchov - ČD (?), v minulosti to bol líniový vlakový zabezpečovač (tzv. autostop) a inštaloval sa na niektorých tratiach (len na autoblokových), aj to nie na všetkých....
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/30449/
Dovolte mi jednu velmi laicku otazku. Ktore nase HDV maju vlakovy zabezpecovac, resp. ktore maju nielen to tlacitko bdelosti, ale maju aj navestny opakovac? Maju ich aj dizle? Ktore nase trate podporuju prenos signakov do HDV? V pojazdnej bude menom 812 som videl krabice s napisom MIREL. Znamena to, ze to ma aj navestny opakovac?
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/30439/
...To viem určite, lebo by to bolo uvedené v staničnom poriadku ...
Ve staničních řádech a jiných pomůckách bývají ohledně pojmenování zabezpečovacího zařízení všelijaké bludy. Zrovna ten Liberec je pojmenován jako "elektromechanické zabezpečovací zařízení s reléovými prvky". Asi proto, protože člověk co to zrovna tvořil neměl o nějaké kategorizaci a typizaci zab.zař. moc ponětí.
Ve staničních řádech a jiných pomůckách bývají ohledně pojmenování zabezpečovacího zařízení všelijaké bludy. Zrovna ten Liberec je pojmenován jako "elektromechanické zabezpečovací zařízení s reléovými prvky". Asi proto, protože člověk co to zrovna tvořil neměl o nějaké kategorizaci a typizaci zab.zař. moc ponětí.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/30407/
PetoN:
Poznám TEST, no vo Zvolene nákl. TEST nie je! To viem určite, lebo by to bolo uvedené v staničnom poriadku ktorý som nie raz čítal. Názov zariadenia je "atypické staničné zabezpečovacie zariadenie druhej kategórie". Takto je to napísané doslovne v st. poriadku. Podobá sa to všetkému, ale nič z toho to nie je. Keď niekedy tade pojdeš, tak požiadaj výpravcov nech ti to ukážu, určite je to zaujímavé zar. A tie stavadlá čo som spomínal že sú zachované, tak to som myslel nie tak že ich nezbúrali, ale tak že sú obsadené, je na nich výhybkársky prístroj a signalisti normálne pracujú. Majú tam elektromotorické prestavníky ovládané zo stavadla individuálne, niaké koľakové obvody a nezabezpečený posun.
Poznám TEST, no vo Zvolene nákl. TEST nie je! To viem určite, lebo by to bolo uvedené v staničnom poriadku ktorý som nie raz čítal. Názov zariadenia je "atypické staničné zabezpečovacie zariadenie druhej kategórie". Takto je to napísané doslovne v st. poriadku. Podobá sa to všetkému, ale nič z toho to nie je. Keď niekedy tade pojdeš, tak požiadaj výpravcov nech ti to ukážu, určite je to zaujímavé zar. A tie stavadlá čo som spomínal že sú zachované, tak to som myslel nie tak že ich nezbúrali, ale tak že sú obsadené, je na nich výhybkársky prístroj a signalisti normálne pracujú. Majú tam elektromotorické prestavníky ovládané zo stavadla individuálne, niaké koľakové obvody a nezabezpečený posun.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/30339/
Ve Zvolenu nákl. stanici je pravděpodobně TEST-C - v podstatě elektromechanický řídící přístroj na relátka, podřízená stavědla jsou buď původní elektromechaniky a nebo TESTová. V ČR je podobné zz v Liberci a je na něj též simulátor.
Foto zde: http://www.vypravci.com/fotogal_eng.php?id=1&colcount=4
simulátor zde: http://www.tenzor.cz/simulator/
(přeji příjemnou zábavu při hrani)
Co se týče TEST 14, tak podle toho co vím od zabezpečováků tak to není jednodušší a levnejší stavědlo než třeba AŽD-71. Navíc to neumí některé věci, takže je nutné třeba po průjezdu vlaku rušit závěr vlakové cesty výpravčím.
Foto zde: http://www.vypravci.com/fotogal_eng.php?id=1&colcount=4
simulátor zde: http://www.tenzor.cz/simulator/
(přeji příjemnou zábavu při hrani)
Co se týče TEST 14, tak podle toho co vím od zabezpečováků tak to není jednodušší a levnejší stavědlo než třeba AŽD-71. Navíc to neumí některé věci, takže je nutné třeba po průjezdu vlaku rušit závěr vlakové cesty výpravčím.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/30321/
Hradlár, máš to troška dopletené, doplním ťa:
TEST správne
Levice - smer Kalná n.Hr. ústredne stavané výhybky (radičmi), ale len po 8.koľaj, potom rične, aj na 5,5a,9,11 ručne. Smer V.Kozmálovce - ručne stavané výhybky. Návestidlá - vchodové od Kalnej (KS) a Hrádku (HS) sú 5 znakové, ale využíva sa jedine návesť volno, stoj a privolávačka. Vchodové od Kozmáloviec 3 znakové (detto), odchodové - 3,1,2,4,6 má vlastné a 8-16 má skupinové, sú to 4 znakové, ale funguje len volno a stoj.
Zariadenia: v dopravnej kancelárii sa volí koľaj a vchod/odchod (ako u TESTu, len smer NZ), od smeru ZV sa pri vchode tlačí gobík hr.zarážka (elektromechanika, ale tu sa len potlačí tlačidlo), zariadenie povoluje súčasný vchod Kalná a Hrádok (ak sa nekrížia vlakové cesty), ale nepovoluje súčasný vhcod od Kozmáloviec a od Hrádku/Kalnej. Na St.I. funguje "pravítková logika" a stavadlový prístroj elektromechanický. Na St. 2 sa radičmi prehadzujú výhybky + zamkýna záver výmen (bez toho nie je možné postaviť vlakovú cestu). Návestidlá smer NZ/ST sa stavajú v dopravnej kancelárii.
Volnosť vlakovej cesty je potrebné zisťovať,...
Veľké Kozmálovce - TEST (ako Dunajská Streda) s ručne stavanými výhybkami (elektromagnetické zámky), zariadenie nevyžaduje zisťovanie volnosti koľají, povoluje súčasné vhcody, nie je možná návesť posun dovolený a priecestie musí byť uzavreté pred postavením vlakovej cesty.
Hronský Beňadik, Výh Voznica a Tek.Breznica - ručne stavané výhybky, je potrebné zisťovať volnosť koľají, elektromagnetické zámky, nepovoluje súčasné vchody, návestidlá závislé, rýchlostná svetelná signalizácia bez zriaďovačiek a návesti posun dovolený.
1 - DK LV
2 - ST I. LV
3 - ST 2. LV
TEST správne
Levice - smer Kalná n.Hr. ústredne stavané výhybky (radičmi), ale len po 8.koľaj, potom rične, aj na 5,5a,9,11 ručne. Smer V.Kozmálovce - ručne stavané výhybky. Návestidlá - vchodové od Kalnej (KS) a Hrádku (HS) sú 5 znakové, ale využíva sa jedine návesť volno, stoj a privolávačka. Vchodové od Kozmáloviec 3 znakové (detto), odchodové - 3,1,2,4,6 má vlastné a 8-16 má skupinové, sú to 4 znakové, ale funguje len volno a stoj.
Zariadenia: v dopravnej kancelárii sa volí koľaj a vchod/odchod (ako u TESTu, len smer NZ), od smeru ZV sa pri vchode tlačí gobík hr.zarážka (elektromechanika, ale tu sa len potlačí tlačidlo), zariadenie povoluje súčasný vchod Kalná a Hrádok (ak sa nekrížia vlakové cesty), ale nepovoluje súčasný vhcod od Kozmáloviec a od Hrádku/Kalnej. Na St.I. funguje "pravítková logika" a stavadlový prístroj elektromechanický. Na St. 2 sa radičmi prehadzujú výhybky + zamkýna záver výmen (bez toho nie je možné postaviť vlakovú cestu). Návestidlá smer NZ/ST sa stavajú v dopravnej kancelárii.
Volnosť vlakovej cesty je potrebné zisťovať,...
Veľké Kozmálovce - TEST (ako Dunajská Streda) s ručne stavanými výhybkami (elektromagnetické zámky), zariadenie nevyžaduje zisťovanie volnosti koľají, povoluje súčasné vhcody, nie je možná návesť posun dovolený a priecestie musí byť uzavreté pred postavením vlakovej cesty.
Hronský Beňadik, Výh Voznica a Tek.Breznica - ručne stavané výhybky, je potrebné zisťovať volnosť koľají, elektromagnetické zámky, nepovoluje súčasné vchody, návestidlá závislé, rýchlostná svetelná signalizácia bez zriaďovačiek a návesti posun dovolený.
1 - DK LV
2 - ST I. LV
3 - ST 2. LV
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/30302/
TEST sa používa aj na staniciach na trati NZ- ZV. Ide tam o st: Úľany/Ž, Hul, Podhájska, Beša, výhybňa Pial, Lok. Levice (čiastočne), Kozárovce, Žarnovica, Hliník/H. No v Leviciach je to divné. Zhlavie smer NZ/Št: TEST a výhybky ovládané ťahadlami vchod+odchod. návestidlá: 5- znaké AŽD, no smer Zv:nezabezpečené, nie sú tam odchodové návestidlá, vchodové: 3- znaké AŽD. Výhybky sú stavané na mieste. V M. Kozmálovciach je elektromechanika, ZZ telefonické LV- kozárovce. Medzi LV a Kozmálovcami je Hl a zastávka Hronské Kľačany. Návrestidlá sú svetelné a PZZ je automatické.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/30268/
Slavo: Nepoznám to zariadenie vo Zvolene, ale Tvoj opis mi pasuje na tzv. TEST (Typové Elektrické Stavadlo) - to je reléové zariadenie určené pre stanice s menším dopravným zaťažení spravidla na vedľajších tratiach. Existuje viacero typov TESTu a práve ten jednoduchší variant (TEST 11 alebo TEST21) má riadiaci prístroj a závislé stavadlá, výmeny sa spravidla prestavujú ručne, zamykajú sa výmenovými zámkami a závislosti sa od kľúčov potom prenášajú pomocou elektromagnetických zámok.
Ak ten Zvolenský "bastard" je TEST, tak sa to stavalo určite preto, lebo TEST má jednoduchšiu logiku a je teda aj rádovo lacnejší oproti "čistokrvnej reléovke". To, že by to mohol byť nejaký variant TEST podľa mňa podporuje aj to, že TEST sa v poslednom čase dosť nasadzoval - napríklad aj v Čremošnom nahradil TEST 14 s počítačmi náprav staré ústredné mechanické stavadlo.
Ak to aj nie je TEST, myslím si, že dôvody projektovania a výstavby takéhoto zariadenia boli finančné.
Ak ten Zvolenský "bastard" je TEST, tak sa to stavalo určite preto, lebo TEST má jednoduchšiu logiku a je teda aj rádovo lacnejší oproti "čistokrvnej reléovke". To, že by to mohol byť nejaký variant TEST podľa mňa podporuje aj to, že TEST sa v poslednom čase dosť nasadzoval - napríklad aj v Čremošnom nahradil TEST 14 s počítačmi náprav staré ústredné mechanické stavadlo.
Ak to aj nie je TEST, myslím si, že dôvody projektovania a výstavby takéhoto zariadenia boli finančné.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/30252/
Keď už tu bola reč o reléovkách a elektromechanikách, aký je koho názor na zab. zar. ktoré slúži vo Zvolene na nákladnej stanicu? Prevádzali tam rekonštrukciu elektromechaniky tuším roku 1995 keď sa "ťahal" trolej. Vzniklo z toho "atypické staničné zabezpečovacie zariadenie druhej kategórie". Ja podotknem, že to nie je ani reléovka (ale má to jej prvky + podobný riadiaci pult), a ani elektromechanika (postup práce nápadite podobný + zachované stavadlá), ale niečo medzi. Mal som tú česť s tým pracovať (ako aj s kopou iných zariadení), ale toto som ešte nikde nevidel. Mimochodom, miestni toto zar. volajú "bastard" čo podľa mňa plne vystihuje jeho podstatu.
Prečo sa to stavalo? Nebolo by už bývalo výhodnejšie zriadiť tam čistokrvnú reléovku? Ušetrili by sa prac. miesta, zvýšila by sa priepustnosť a nebolo by treba zaškolovať nový personál ktorý sa s tým ešte nestretol (lebo nemal kde - narozdiel od reléovky). Napíšte čo si o tom myslíte.
Prečo sa to stavalo? Nebolo by už bývalo výhodnejšie zriadiť tam čistokrvnú reléovku? Ušetrili by sa prac. miesta, zvýšila by sa priepustnosť a nebolo by treba zaškolovať nový personál ktorý sa s tým ešte nestretol (lebo nemal kde - narozdiel od reléovky). Napíšte čo si o tom myslíte.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/30077/
Teraz bude moja odpoveď veľmi nepresná, lebo už je to asi 16 rokov, čo som tam bol naposledy, tak si to presne nepamätám. V Bratislave-Východ na stavadle 5 je systém diaľkového obvládania uzla Bratislava - je to reléový systém diaľkového ovládania reléových SZZ typu AŽD 71 v staniciach. Dispečeri - ak sa dobre pamätám sú 3 paneloví, ktorí priamo riadia stanice, za nimi sedia ešte dvaja dispečeri oblasti (tam si nie som presne istý ich pomenovaním) a potom za skolm v susednej miestnosti sedí ešte asi 5 ďalších dispečerov. Riadiaci systém DOZZ je konštrukčne reléový systém typu SKC - je to pôvodne sovietsky systém (SKC = Stancionnaja Kodovaja Centralizacia), pričom povely sa do staníc prenášajú po vedení tzv. polaritným kódom. Ten spôsob ovládania je v podstate cestový - ale dispečer si na ovládacom stole najskôr zvolí ovládanú oblasť - to je tuším tie dva či tri rady bielych tlačidiel dole, a potom dáva povel pre postavenie cesty stláčaním tých farebných tlačidiel v strede. Ale už si to nepamätám presne - až budem mať po dovolenke, musím sa v práci pozrieť, ako je to presne. Potom to tu ešte upresním.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/30060/
Ještě ke zmiňované velké releovce - kdy to bylo instalováno? Předpokládám, že se jedná o zařízení s cestovou volbou, ale kupodivu (u tak velké oblasti) s poněkud neintuitivními ovládacími stoly - z fotky je patrné, že tlačítka nejsou rozmístěna v grafickém schématu (zjednodušené pravoúhlé pavouky, jak bývá jinde zvykem), ale pouze v bloku mezi stádem dalších gombíků.
Panelisté jsou 3? Jak mají rozdělené oblasti?
Panelisté jsou 3? Jak mají rozdělené oblasti?
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/29905/
Nevím jak je to v SR, ale v ČR na autohradle vždy svítí oddílová návěstidla a jejich předvěsti v obou směrech, ve směru souhlasu svítí na odd, návěstidlech volno, pokud je následující úsek volný. ¨
Jinak bych se až tak nepřel co je Zvolen nákl., ono je leckdy některé výtvory asi těžké zaškatulkovat.