Výrobcovia modelovej železnice
Priestor pre diskusiu o výrobcoch modelov, o skúsenostiach s modelmi výrobcov, informácie o výrobnom programe, dostupnosť modelov na trhu a pod.
albatros: Ja som si svojho PIKO Cmliaka digitalizoval, DOBRE !!!! som nastavil dekoder a nemam s nim najmensi problem. Jazdi plynulo, utiahne pozadovanu zataz, nie je hlucny ... Jazdi v pohode aj na minimalnej rychlosti - ale celkom nechapem, preco tu stale niekto riesi minimalnu rychlost. To je pre model podstatne asi tak, ako ci sa pri brzdeni posuvaju brzdove zdrze alebo nie ....
A uprava masky - zial, znamena to kompletne rozobrat model a vybrat podvozok z ramu ....
Tymto koncim diskusiu o modeloch, lebo som jazne napisal, ze to boli len priklady na poukazanie inych dolezitych faktov .... Vlastnosti Cmeliakov tu boli rozpitvane dost a nemyslim si, ze je potrebne to tu 101krat opakovat ....
A uprava masky - zial, znamena to kompletne rozobrat model a vybrat podvozok z ramu ....
Tymto koncim diskusiu o modeloch, lebo som jazne napisal, ze to boli len priklady na poukazanie inych dolezitych faktov .... Vlastnosti Cmeliakov tu boli rozpitvane dost a nemyslim si, ze je potrebne to tu 101krat opakovat ....
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/769282/
Albatros myslím že nevieš o čom hovoríš, ja som mal v rukách prvé kusy Čmeliaka od Roco, vytiahol som popozeral, pozrel som na kopu detailov v krabičke (opadaných) masku pokafranú jedno bandáže väčšie ako dvojkolia, okúsané obruby reflektorov, hodil som ju späť do krabičky a rozhodol sa kúpiť Piko, teda nakoniec som kúpil Techimage (bola neodmietnuteľná cena) Ale keby som išiel kupovať ďalší čmeliak idem do Piko! Roco nech si za tú cenu nacpú!
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/769262/
mikinko: O kúsoček lepšie jazdné vlastnosti? O dosť lepšie jazdné vlastnosti. Tým mám na mysli minimálnu rýchlosť a plynulosť rozjazdu. Roco to zvláda perfektne. PIKO minimálnu rýchlosť nezvláda trhá s ním a skáče (vybral som aj povestný kondenzátor C4) a až pri vyššej rýchlosti sa dá do plynulého chodu.
A tá maska u Roca. Myslím si že pre modelára by nemal byť problém vybrať masku z podvozku, zrezať ten doraz na vrchu a založiť späť.
A tá maska u Roca. Myslím si že pre modelára by nemal byť problém vybrať masku z podvozku, zrezať ten doraz na vrchu a založiť späť.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/769256/
to cmelak: Tak, ono to ide, ako som uz pisal, ruka v ruke s cenami. Ak dnes dostanem model 2x tak drahy ako kedysi (a to bol kedysi este model vyrobeny v rakusku a nie v cine) tak sa niet co cudovat modelarom, ze pozaduju spickovu kvalitu. Ved predsa nie je mozne, aby prevareny model zo starsje formy len recyklovali a pytali zan 2x tak vela ....
Samozrejme, urcite zdrazovanie chapem, ale je to cisto vecou vyrobcu - je odvodene prave do toho, ze modely sa vyrabaju v cine. A tou zakladnou vecou je kurz €. Zatial co cca 2 roky dozadu bolo €1,4 usd, dnes uz je to prakticky 1:1. Sam ked nakupujem nieco cez ebay v cine, USA vidim, ako to zdrazelo. Takze rovnaky model bol proste uplen identicky vyrobeny v cine len o rok neskor a jeho cena je o 20% vyssia. Keby vyroba bola v EU, tak samozrejme tento faktor odpada. Je otazkou na vyrobcov, ako sa s tymto vysporiadaju. Ale neustale zdrazovanie (bez zvysovania kvality) asi uz tak dost biednemu trhu modelovej zeleznice urcite nepomoze. Dokonca sa moze stat, ze sa tato spirala (zvysovanie cien, znizovanie dopytu) roztoci do takej vysky, ze vyroba zeleznicnych modelov moze uplne zaniknut ... (a bude sa startovat odznova s inymi znackami, ....). A jednoduche to nie je ani na domacom poli - viď napríklad IGRA, ktorá uz pred rokmi avizovala modely, ktoré sú zatiaľ len utópiou .... (a aj Bai /Da prisli s riadnym meškaním, vysokou cenou a otáznou kvalitou) ....
Samozrejme, urcite zdrazovanie chapem, ale je to cisto vecou vyrobcu - je odvodene prave do toho, ze modely sa vyrabaju v cine. A tou zakladnou vecou je kurz €. Zatial co cca 2 roky dozadu bolo €1,4 usd, dnes uz je to prakticky 1:1. Sam ked nakupujem nieco cez ebay v cine, USA vidim, ako to zdrazelo. Takze rovnaky model bol proste uplen identicky vyrobeny v cine len o rok neskor a jeho cena je o 20% vyssia. Keby vyroba bola v EU, tak samozrejme tento faktor odpada. Je otazkou na vyrobcov, ako sa s tymto vysporiadaju. Ale neustale zdrazovanie (bez zvysovania kvality) asi uz tak dost biednemu trhu modelovej zeleznice urcite nepomoze. Dokonca sa moze stat, ze sa tato spirala (zvysovanie cien, znizovanie dopytu) roztoci do takej vysky, ze vyroba zeleznicnych modelov moze uplne zaniknut ... (a bude sa startovat odznova s inymi znackami, ....). A jednoduche to nie je ani na domacom poli - viď napríklad IGRA, ktorá uz pred rokmi avizovala modely, ktoré sú zatiaľ len utópiou .... (a aj Bai /Da prisli s riadnym meškaním, vysokou cenou a otáznou kvalitou) ....
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/769254/
Mikinko, je jedna vec co si myslis ty a ina vec je, ked zástupcovia vyrobcov sa zabludia na podobne fora ( nielen u nás ). Z takych reci, co bolo aj na uvedenu temu, jednoznacne usudia, ze treba este viac a este dokonalejsie (aby niektori boli definitivne uspokojeni).
To vidi aj modelarska tlac a neraz sa to odzrkadluje aj v tlacenych mediach.
Predtym nikto sa nerozculil ked na jeden pojazd vyrobili 3-4 rozne kasne ( v skutocnosti boli vozidla rozne dlhe). Dnes uz take nieco si nikto nedovoli. Pozri sa viacfarebny potlac atd. Je to skutocne treba na pismenka sotva 1 mm velke? Dnes mams v kazdej masine najmenej 4 svetelne zdroje ( ledky) aj prislusenstvom. Este nedávno stacila jedna ziarovka na celu masinu.
Uznám, ze aj technologia tlaci vyrobcov dopredu, ale aj trh chce stale hodnotnejsie (t.j. drahsie) vyrobky. Proti tomu tazko bojovat.
To vidi aj modelarska tlac a neraz sa to odzrkadluje aj v tlacenych mediach.
Predtym nikto sa nerozculil ked na jeden pojazd vyrobili 3-4 rozne kasne ( v skutocnosti boli vozidla rozne dlhe). Dnes uz take nieco si nikto nedovoli. Pozri sa viacfarebny potlac atd. Je to skutocne treba na pismenka sotva 1 mm velke? Dnes mams v kazdej masine najmenej 4 svetelne zdroje ( ledky) aj prislusenstvom. Este nedávno stacila jedna ziarovka na celu masinu.
Uznám, ze aj technologia tlaci vyrobcov dopredu, ale aj trh chce stale hodnotnejsie (t.j. drahsie) vyrobky. Proti tomu tazko bojovat.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/769253/
to cmelak: Nemyslim si, ze rastli poziadavky modelarov. Keby MTB vyrobilo rakanu v kvalite Roco 1014 (tvarová zhoda, plasty, doplnky, ....) tak pochybujem, ze by sa nasiel co i len jeden kriticky hlas. Problem je totiz v tom, ze napriek coraz lepsim a dostupnejsim technologiam vyrobcovia rodukuju coraz horsiu kvalitu. Mnozstvo problemov, ktore riesis na dnesnych modeloch si kedysi proste neriesil .... To je napriklad aj pripad Roco Cmeliaka, ktory je sice v niektorych ohladoch lepsi ako PIKO (modelova vernost, detaily, o kusocek lepsie jazdne vlastnosti), ale zasa nie je to na rozdiel 100 € a navyse taky PIKO cmeliak ma aspon masky podvozkov rovnako vysoko ulozene ...
Nerad by som vsak temu jednotlivych modelov rozoberal detailnejsie - vsetko podstatne uz zaznelo a moje vyjadrenie na jednotlive modely smerovali len k poukazaniu ineho faktu (vseobecny trend kvality, pomer kvalita/cena) a nie nedostatku modelu ....
Nerad by som vsak temu jednotlivych modelov rozoberal detailnejsie - vsetko podstatne uz zaznelo a moje vyjadrenie na jednotlive modely smerovali len k poukazaniu ineho faktu (vseobecny trend kvality, pomer kvalita/cena) a nie nedostatku modelu ....
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/769252/
Cmelak: Ani by som nepovedal že Piko používa lepšie motory. Podľa mňa sú to stále 3-polové motory. PIKO Čmeliak nemá najlepšie jazdné vlastnosti ale v kategórii Expert za tu cenu to nie je najhoršie.
Ja vlastním Čmeliaka aj PIKO aj Roco. Spokojnejší som z Rocom. Darmo Roco bude vždy lepšie už len kvôli kvalitnému 5-pol motoru a kovovým podvozkom. Má výborné jazdné vlastnosti nehovoriac o vernejšej skrini voči Piku. Ja si myslím že za tých 200 stojí za to.
Ja vlastním Čmeliaka aj PIKO aj Roco. Spokojnejší som z Rocom. Darmo Roco bude vždy lepšie už len kvôli kvalitnému 5-pol motoru a kovovým podvozkom. Má výborné jazdné vlastnosti nehovoriac o vernejšej skrini voči Piku. Ja si myslím že za tých 200 stojí za to.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/769223/
Groove
Trochu kritickejsie by si mal porovnat tie modely. Aj ja mám Piko a som s nim spokojny, avsak ked to porovnás s Rocom su tam predsa dost velke rozdiely aj v technike aj v konstrukcii. Neviem ci ten rozdiel je hodny 100€ avsak je tam v prospech Roca.
Na druhej strane teraz Roco znizilo rapidne cenu Traxxu, lebo Piko dalo na trh rovnaky stroj. ( medzicasom uz aj Piko muselo zvysovat ceny, lebo uz ani Cina nie je lacna).
To je tvrda hospodarska sutaz.
Aj Piko muselo investovat do techniky a nove modely uz maju lepsie motory ako skorsie modely. Uvidime ci aj funkcnost bude lepsia a nebudeme musiet kupovat náhradne motorceky za 50-60€!
Mozno ze aj kolieska vydrzia viac ako predtym.....
Trochu kritickejsie by si mal porovnat tie modely. Aj ja mám Piko a som s nim spokojny, avsak ked to porovnás s Rocom su tam predsa dost velke rozdiely aj v technike aj v konstrukcii. Neviem ci ten rozdiel je hodny 100€ avsak je tam v prospech Roca.
Na druhej strane teraz Roco znizilo rapidne cenu Traxxu, lebo Piko dalo na trh rovnaky stroj. ( medzicasom uz aj Piko muselo zvysovat ceny, lebo uz ani Cina nie je lacna).
To je tvrda hospodarska sutaz.
Aj Piko muselo investovat do techniky a nove modely uz maju lepsie motory ako skorsie modely. Uvidime ci aj funkcnost bude lepsia a nebudeme musiet kupovat náhradne motorceky za 50-60€!
Mozno ze aj kolieska vydrzia viac ako predtym.....
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/769221/
qwertr:na slovensku je podla mna dost modelarskych obchodov.Tuje link na vsetky dostupne predajne
http://modelweb.sk/predajne?shop=eshop&sort=rank
http://modelweb.sk/predajne?shop=eshop&sort=rank
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/769220/
mikinko:Roco nas stale z cenami skusa.Mozno zistuje ze kolko je ochotny modelar zaplatit za svoj modelarsky konicek.Spominal si cmeliaka od Pika,ja som snim velmi spokojny a stal ma len 96-Eur,porovnaval som ho z Rocom a ziadny rozdiel az na cenu/199.-rozdiel 103 eura,mozno toje dorovnanie pre tie spominane penzie nasich zapadnych susedov.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/769219/
Platy nerástli ale poziadavky o to viac. Vid nedavnu diskusiu o rakanu.
Dnes modelar je ochotny vrátit model do obchodu, lebo z i chyba bodka, alebo na kasni je o jeden nit menej alebo ta zelena farba je trochu svetlejsia atd.
To vobec nebolo zvykom pred desiatkami rokov ani na západe, nakoniec vtedy ani podobne fora neboli. Vtedy ked si sa chcel stazovat musel si napisat list ist na postu , zaplatit postovne
To nehorázne zvysuje ceny modelov.
Dnes modelar je ochotny vrátit model do obchodu, lebo z i chyba bodka, alebo na kasni je o jeden nit menej alebo ta zelena farba je trochu svetlejsia atd.
To vobec nebolo zvykom pred desiatkami rokov ani na západe, nakoniec vtedy ani podobne fora neboli. Vtedy ked si sa chcel stazovat musel si napisat list ist na postu , zaplatit postovne
To nehorázne zvysuje ceny modelov.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/769212/
Ceny a predaje, vyroba ... no - ono je to zacarovany kruh. Cim vyssie ceny, tym nizsi zaujem. Vid napriklad ako sa zaprasilo po PIKO Cmeliakoch za 100€ a ako Roco (hoc predsa len o kusok lepsie ako PIKO, ale 2x tak drahe) stoja na skladoch, predajniach. No, a zasa cim nizsi zaujem, tym logicky vyssie ceny (kedze u modelov je fixna zlozka nakladov dost vysoka). Niekde sa ta spirala roztocila a teraz to akosi nejde zastavit. Predaje klesaju nielen preto, ze je menej modelarov, ale aj preto, ze coraz menej ludi ma peniaze na coraz drahsie modely. Pamatam si doby, ked kvalitne masinky od Roco som videl bezne v obchodoch po 200-300 DM. Dnes ten isty vyrobca s nizsou kvalitou ponuka podobne modely za to iste ale v € .... A nemam pocit, ze by v DE za 20 rokov vzrastli dochodky alebo platy dvojnasobne ...
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/769209/
to qwertw: Kamenny obchod ma vyhodu aj v tom, ze ked si z MT, tak si objednas, polozka je na sklade a ten isty alebo dalsi den ti ide posta. Ak objednas v cistom e-shope (z ktorych sa mnohe na obchod len hraju), tak po objednavke sa caka neviem ako dlho, kym sa nazbiera objednavka pre vyrobcu a kym sa cely kruh uzavrie, zabudnes naco si tu farbu vlastne potreboval :-)
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/769208/
Ano, samozrejme aj to hra rolu, ze sme vyrástli, zo zel. modelárstva a nova generácia neexistuje, alebo neviem co robia. Prave vcera sme sa pozreli u nas na prestavbu stanice. Okolo 18:00 hod tam nepracoval ani jeden clovek mladsi ako 50 rokov. Ti sa potili na slnku, betonovali, cistli strk atd . Kde su mladi?
Dnes som skocil do mojho preferovaneho obchodu. Predávaci boli pod 35 rokov, kupujuci nad 55!
Samozrejme, ze ani v USA nerástli platy trojnásobne ( skor naopak, dost vela ludi je zamestnanych len vo verejnej sluzbe), len akosi ceny modelov to ignoruju. Takze budme este radi, ze u nás nebol az taky nárast cien.
Krachli aj vtedy, lebo v USA uz ten sposob co tu popisujete presadzovali od zaciatku 60ych rokov a od vtedy zmizli takmer vsetcia vyrobcovia. ( v rokoch 1985 az cca 2005 existovali len dve firmy Athearn a Roundhouse). Vsetcia ostatni zmizli alebo uz neprodukovali v USA. Dnes uz ani ti neexistuju.
Dnes som skocil do mojho preferovaneho obchodu. Predávaci boli pod 35 rokov, kupujuci nad 55!
Samozrejme, ze ani v USA nerástli platy trojnásobne ( skor naopak, dost vela ludi je zamestnanych len vo verejnej sluzbe), len akosi ceny modelov to ignoruju. Takze budme este radi, ze u nás nebol az taky nárast cien.
Krachli aj vtedy, lebo v USA uz ten sposob co tu popisujete presadzovali od zaciatku 60ych rokov a od vtedy zmizli takmer vsetcia vyrobcovia. ( v rokoch 1985 az cca 2005 existovali len dve firmy Athearn a Roundhouse). Vsetcia ostatni zmizli alebo uz neprodukovali v USA. Dnes uz ani ti neexistuju.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/769205/
Cmeliak > Nie je aj problem aj v tom, ze sa zmensila mnozina ludi, ktory su ochotni investovat do zeleznice, tak preto zatvaraju tie obchody.
Este k tej cene modelov. Ked si ju kupil vtedy za 95 euro a teraz za 300. Ked za 7 rokov, od roku 2008, vzrastla cena modelov 3 krat. Vzrastli aj platy 3 krat ? Nemam dojem, ze od roku 2008 do teraz rastli platy 3 nasobne. Minimalne na Slovensku nie. Myslis, ze keby uz vtedy vyrobca povedal, ze nepredavajte za 95 euro ale minimalne za 200 tie obchody by nekrachli ?
Este k tej cene modelov. Ked si ju kupil vtedy za 95 euro a teraz za 300. Ked za 7 rokov, od roku 2008, vzrastla cena modelov 3 krat. Vzrastli aj platy 3 krat ? Nemam dojem, ze od roku 2008 do teraz rastli platy 3 nasobne. Minimalne na Slovensku nie. Myslis, ze keby uz vtedy vyrobca povedal, ze nepredavajte za 95 euro ale minimalne za 200 tie obchody by nekrachli ?
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/769199/
Úprava cien od 3. septembra 2015
Vážení zákazníci,
produkty modelovej železnice sú predmetom zdražovania každý rok. Ľudská práca ktorá je nevyhnutná pre výrobu modelov a príslušenstva je časom stále nákladnejšia. V priebehu tohto roka už prišlo k zdraženiu väčšinu tovaru z nášho sortimentu napriek tomu sme ceny doteraz neupravovali. Výrobcovia ktorí doteraz nezdraželi oznámili zvýšenie cien v priebehu augusta. Zmeny cien sú už pre nás ďalej neúnosné a preto musíme pristúpiť k preceneniu nášho sortimentu, ktoré bude vykonané od 3. septembra 2015. Všetky objednávky prijaté na tovar skladom, ktoré budú cez eshop odoslané do 2. septembra budú dodané za staré ceny.
Chceme vás ubezpečiť že naďalej budeme robiť všetko preto, aby sme vám vedeli poskytnúť kvalitné služby za primerané a výhodné ceny.
Nižšie vám uvádzame prehľad očakávaných zmien, využite možnosť a objednajte si teraz tovar za staré ceny!
S pozdravom
Tím eshopu www.modelovazeleznica.sk
K 1.9.2015 bude vykonaná úprava cien produktov týchto výrobcov:
AUHAGEN, ceny sme neupravovali od roku 2010, každý rok zvyšoval výrobca ceny +/- o cenu inflácie, produkty výrazne zdraželi začiatkom roka 2015 kvôli zmenám zákona o minimálnej mzde v Nemecku
FALLER, ceny sme neupravovali od roku 2012
KIBRI, ceny sme neupravovali od roku 2013
LENZ, ceny sme neupravovali od roku 2013
NOCH, základný sortiment nebol preceňovaný od roku 2013
PIKO, najmä produkty vyrábané v Číne, zmena ceny bol vyvolaná najmä zmenou kurzu USD/EUR, v máji prišlo k zvýšeniu cien výrobcu v priemere o 8% (okrem modelov v mierke G), zmenu sme doteraz nepremietli do našich cien
TILLIG, očakáva sa zdraženie približne o cenu inflácie
VIESSMANN, ceny sme neupravovali od roku 2013
Zmena cien v tomto období sa netýka nasledujúcich výrobcov:
ROCO a FLEISCHMANN
MTB
Heki Kittler
Herpa
ACME
Arnold, Jouef, Electrotren a Rivarrosi
Brawa
Kuehn
Seuthe
Copyright © 2015 ATaC s.r.o. - train & coffee, All rights reserved.
Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list