Výrobcovia modelovej železnice
Priestor pre diskusiu o výrobcoch modelov, o skúsenostiach s modelmi výrobcov, informácie o výrobnom programe, dostupnosť modelov na trhu a pod.
No, pozeral som tie nove vozne po vselijakych forach a moje dojmy su velmi rozpacite.
Na jednej strane pozitivne hodnotim to, ze oproti tomu, co tu bolo prezentovane ako predseriovy model nastala brutalna zmena a uz sa to predsa len podoba na nase Y-ny.
Okna su podla mna spracovane pekne, tvar karoserie je tiez celkom OK. Zial, to je asi tak vsetko. Ponecham stranou oznacenie modelu (aj ked to by mohlo byt spravne be zkychkolvek nakladov navyse) avsak je tu mnoho dalsich negativ:
- celo je hrozne - posobi to ako hracka, ziadne vyhranie sa s detailami, prechodovy mostik je strasny
- okna su sice celkom OK, ale o nejakej presnosti sa tu velmi hovorit neda
- interier je nedostatocny - tiez mi skor pripomina hracku ako model
- o dolepovacich schodikoch radsej pomlcim, to je uz skutocne vysmech modelarom (nie to dolepovanie, ale ich prevedenie)
Suma sumarum, ked to porovnam s Tilligom, tak je to o tochu lepsie. AVSAK - Tillig ako taky ma uz vyse 10 rokov a zial mam pocit, ako by technologie 10 rokov stali, ked Roco vypusti nieco taketo. Model sa mi zda dokonca horsie prevedeny ako to, co robilo Roco pred 10-timi rokmi.
Porovnavat s LSmodel radsej ani nebudem - to je ako porovnavat model s vlacikom Tomasom .... :-). A to uz nehovorim, ze take lozko ZSR, kde sedi vsetko ako rit na serbli (vratane snad posledneho pismenka na popise) stalo oficialne len o 4 € viac ako tento zazrak od Roco.
Tieto Y-ny si napriek tomu kupit pojdem - ale ovela menej ako som planoval. A budem dufat, ze snad Tillig po tom novom lozku pride s novymi aj dalsimi voznami (A,B, ...) a kvalita bude niekde inde ako pred tymi viac ako 10-timi rokmi ....
Na jednej strane pozitivne hodnotim to, ze oproti tomu, co tu bolo prezentovane ako predseriovy model nastala brutalna zmena a uz sa to predsa len podoba na nase Y-ny.
Okna su podla mna spracovane pekne, tvar karoserie je tiez celkom OK. Zial, to je asi tak vsetko. Ponecham stranou oznacenie modelu (aj ked to by mohlo byt spravne be zkychkolvek nakladov navyse) avsak je tu mnoho dalsich negativ:
- celo je hrozne - posobi to ako hracka, ziadne vyhranie sa s detailami, prechodovy mostik je strasny
- okna su sice celkom OK, ale o nejakej presnosti sa tu velmi hovorit neda
- interier je nedostatocny - tiez mi skor pripomina hracku ako model
- o dolepovacich schodikoch radsej pomlcim, to je uz skutocne vysmech modelarom (nie to dolepovanie, ale ich prevedenie)
Suma sumarum, ked to porovnam s Tilligom, tak je to o tochu lepsie. AVSAK - Tillig ako taky ma uz vyse 10 rokov a zial mam pocit, ako by technologie 10 rokov stali, ked Roco vypusti nieco taketo. Model sa mi zda dokonca horsie prevedeny ako to, co robilo Roco pred 10-timi rokmi.
Porovnavat s LSmodel radsej ani nebudem - to je ako porovnavat model s vlacikom Tomasom .... :-). A to uz nehovorim, ze take lozko ZSR, kde sedi vsetko ako rit na serbli (vratane snad posledneho pismenka na popise) stalo oficialne len o 4 € viac ako tento zazrak od Roco.
Tieto Y-ny si napriek tomu kupit pojdem - ale ovela menej ako som planoval. A budem dufat, ze snad Tillig po tom novom lozku pride s novymi aj dalsimi voznami (A,B, ...) a kvalita bude niekde inde ako pred tymi viac ako 10-timi rokmi ....
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/510551/
V ZA vypredali skoro vsetky,hm bomba kseft takmer 10kusov s toho sa Roco urcite poserie
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/510524/
...no zrejme na to zabudli,podobne ako na madlá okien...,že by senzory???
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/510492/
362.001---aj ja som si kúpil 3082 na Slovensku, ale pripomienku som písal preto, lebo v čase, keď jazdili tieto vozne bolo ĆESKOSLOVENSKO a myslím si, že tak ako si napísal o "sachsenoch", to isté mohli urobiť rokáci, a ak chceli mať ucelenú súpravu "ako sa patrí", mohli to urobiť ako set, za zvýhodnenú cenu a bolo by----jedná sa mi o to, že ty ako zákazník sa NEMôŽEŠ rozhodnúť, ale LEN prijať čo ti nadiktujú, a diktatúra tu už bola.....:-(((((
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/510477/
Aspoň že tak. Keď ono vieš. Predčasom sme sa tu o tom bavili, si sa ma pýtal, na čo ich treba v prýpady Ypsilonov upozorniť. No čo sme mohli vyhútať, keď sme nevedeli, aká bude kasňa.
Dnes keď vieme, že vďaka poniektorým detailom, hlavne podvozkom znázorňuje model najnovšie ročníky vozňov, som upresnil, aké inv. čísla by mal mať. Bohužiaľ už po funuse.
V dobe, keď si im zháňal podklady, si to nemal odkiaľ vedieť. Možno dnes by si prednostne fotil čísla vyššie. To však sa v čase, keď sme nepoznali výslednu podobu, nedalo nijak vedieť a ani ovplyvniť.
Dnes keď vieme, že vďaka poniektorým detailom, hlavne podvozkom znázorňuje model najnovšie ročníky vozňov, som upresnil, aké inv. čísla by mal mať. Bohužiaľ už po funuse.
V dobe, keď si im zháňal podklady, si to nemal odkiaľ vedieť. Možno dnes by si prednostne fotil čísla vyššie. To však sa v čase, keď sme nepoznali výslednu podobu, nedalo nijak vedieť a ani ovplyvniť.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/510473/
sergejik... keď ono vieš, mnohí z nás kupujú modely v ČR. Pre lepšiu cenovú politiku a pod. To že modely zaplatil slovenský modelár a skončili na Slovensku, výrobca bohužiaľ nevie. On to predal predajcovi v ČR a viac ho nezaujíma. Potom je o dôvod viac, že náš trh sa vážne brať nebude a ide sa cestou protekcie českých modelárov.
Podobne tak tomu bolo s okuliarnikom 3082. On je síce ČSD, ale predaj potvrdil, že je to český rušeň. Ja som si ho síce kúpil u Tomečka v Košiciach za 151 eur (a neľutujem), no mnohí Slováci si ho kúpili v ČR, resp. od Čechov na burzách a pod. Pre Roco je to signál jasný.
Sachsen simpaticky robil ČSD klasy rôznych domovských stanic - Košice, BA, Praha, Brno, Plzeň...
montoya: Bohužiaľ máš úplnú pravdu.
Podobne tak tomu bolo s okuliarnikom 3082. On je síce ČSD, ale predaj potvrdil, že je to český rušeň. Ja som si ho síce kúpil u Tomečka v Košiciach za 151 eur (a neľutujem), no mnohí Slováci si ho kúpili v ČR, resp. od Čechov na burzách a pod. Pre Roco je to signál jasný.
Sachsen simpaticky robil ČSD klasy rôznych domovských stanic - Košice, BA, Praha, Brno, Plzeň...
montoya: Bohužiaľ máš úplnú pravdu.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/510469/
Podklady Y pre Roco boli:
blonski_A-052-Bratislava
blonski_AB-001-Bratislava
blonski_AB-003-Bratislava
blonski_B-218-Bratislava
blonski_B-314-Zvolen
blonski_B-540-Bratislava
blonski_B-776-Bratislava
blonski_B-832-Bratislava
blonski_B-838_Nove-Zamky
blonski_B-955-Nove-Zamky
blonski_Bc-231-Kosice
blonski_Bc-331-Bratislava
blonski_BDs-369-Bratislava
blonski_WLAB-003-Kosice
blonski_WLAB-004-Kosice
blonski_WLAB-054-Kosice
Ktore z toho vybrali neviem. Verzie "ee" boli zamietnute, kedze tvrdili, ze by na to potrebovali novu formu. To este asi nevedeli ake nakoniec budu
blonski_A-052-Bratislava
blonski_AB-001-Bratislava
blonski_AB-003-Bratislava
blonski_B-218-Bratislava
blonski_B-314-Zvolen
blonski_B-540-Bratislava
blonski_B-776-Bratislava
blonski_B-832-Bratislava
blonski_B-838_Nove-Zamky
blonski_B-955-Nove-Zamky
blonski_Bc-231-Kosice
blonski_Bc-331-Bratislava
blonski_BDs-369-Bratislava
blonski_WLAB-003-Kosice
blonski_WLAB-004-Kosice
blonski_WLAB-054-Kosice
Ktore z toho vybrali neviem. Verzie "ee" boli zamietnute, kedze tvrdili, ze by na to potrebovali novu formu. To este asi nevedeli ake nakoniec budu
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/510467/
Páni, ja len na okraj---to celá súprava je dislokovaná v PRAHE?????---veď čsd bola aj na Slovensku či????-----teda ma napadlo, že keď už je to éra čsd a má si ju kúpiť Slovák niekde na strednom Slovensku, tak predpokladam , že "pražské vozne mu asi nebudú pasovať....alebo sa aj s týmto máme uspokojiť,,?????
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/510465/
keď rakúšania linčovali Roco za nejaké nesprávne číslo na tauruse. Ešte asi dlho potrvá, kým si ČS modelári vydobijú u výrobcov podobnú pozíciu. Zatiaľ sa k tmu takmer vôbec nemáme
Veď to... ktovie či by sa naši modelári mali k niečomu podobnému, ak by Roco urobilo trebárs Renátu v blonskom nátere alebo miesto 4 svetiel by jej dali len 2. Alebo by sa predávala tak ako normálna Renáta. Ktovie... asi zbytočné úvahy. Len ma štve, že s tými Ypsilonmi stačilo už teraz ozaj len tak málo...
Veď to... ktovie či by sa naši modelári mali k niečomu podobnému, ak by Roco urobilo trebárs Renátu v blonskom nátere alebo miesto 4 svetiel by jej dali len 2. Alebo by sa predávala tak ako normálna Renáta. Ktovie... asi zbytočné úvahy. Len ma štve, že s tými Ypsilonmi stačilo už teraz ozaj len tak málo...
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/510464/
albatros489 - čert ako diabol (Litomyský / Fiala). S motorom Igarashi a tými prevodmi je to hrôza. Inak písal som "... Litomyský, resp. čo ponúka(l)", nie vyrábal. Všeobecne sa tomu nadávalo pojazdy Litomyský) ... Úchvatný je najmä zber trakčáku.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/510461/
Áno ten.
Chyba ČS modelárov je, že nie sú veľmi nároční. Doposiaľ ich (nás) renomovaní výrobcovia celkom pochopitelne podceňovali, ale myslím, že v poslednej dobe so vzrastom životnej úrovne sa stavame aj pre Roco aj my nie priam zanedbateľná kúpna sila. Svedčí o tom napokon aj príspevok o tom, ako rýchlo sa modely v Žiline popredali.
A naopak, smutné zároveň je, že sme stále schopní podusiť sa aj plesnivými rožkami. Hlavne nech je na tom napísané ČSD, ZSSK a odpustíme všetko, nám je to dobre také aké to je.. Preto som vo veci tlaku na výrobcu a následných zlepšení skeptický.
Mi teraz napadá, ako Juraj písal, keď rakúšania linčovali Roco za nejaké nesprávne číslo na tauruse. Ešte asi dlho potrvá, kým si ČS modelári vydobijú u výrobcov podobnú pozíciu. Zatiaľ sa k tmu takmer vôbec nemáme.
Chyba ČS modelárov je, že nie sú veľmi nároční. Doposiaľ ich (nás) renomovaní výrobcovia celkom pochopitelne podceňovali, ale myslím, že v poslednej dobe so vzrastom životnej úrovne sa stavame aj pre Roco aj my nie priam zanedbateľná kúpna sila. Svedčí o tom napokon aj príspevok o tom, ako rýchlo sa modely v Žiline popredali.
A naopak, smutné zároveň je, že sme stále schopní podusiť sa aj plesnivými rožkami. Hlavne nech je na tom napísané ČSD, ZSSK a odpustíme všetko, nám je to dobre také aké to je.. Preto som vo veci tlaku na výrobcu a následných zlepšení skeptický.
Mi teraz napadá, ako Juraj písal, keď rakúšania linčovali Roco za nejaké nesprávne číslo na tauruse. Ešte asi dlho potrvá, kým si ČS modelári vydobijú u výrobcov podobnú pozíciu. Zatiaľ sa k tmu takmer vôbec nemáme.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/510460/
Obloky na tých Halberstadtoch až na to skrátenie sa fakt celkom podarili, hrúbka rámov a polomer zaoblenia rohov sa mi zdajú možno ešte utrafenejšie ako u Y-ov.
Interiér má pekne naznačené oddielové dvere v dvoch farbách - hnedá drevotriesková výplň s umakartom a strieborné - hliníkové rámy. To je taký detail, ktorý pri pohľade na vozeň s kvalitným zasklením zo strany uličky hneď padne do oka.
Ešte stojí za zmienku tá absencia doplnkov, ako držiakov smerových tabúľ a pod.. na Halberstadte to krásne vynikne.
Podvozok s vydareným nápravovým alternátorom (narozdiel od Tilligu, ktorý to vylisoval iba plošne vna rám podvozku)...
Takže nie žeby to Roco nevedelo alebo čo.. ak sa to podarilo na týchto veľmi príbuzných východonemeckých vozňoch v minulosti, neviem kde sa teraz stala chyba.