Autoblok vs. automatické hradlo
Autoblok a automatické hradlo - v mnohom podobné a predsa iné. Pri koridorových stavbách v ČR idú cestou AB, v SR sa ide cestou AH. Osobne si myslím, že v naších podmienkach je AH plne dostačujúce. Rád by som ale poznal názor znalcov...
Ešte som zabudol pripomenúť, že naH sú ešte súbory pre obsluhu privolávacej návesti. To na RPB nie je, tam Pn ovláda sám hradlár. Na RPB sú tri stavy : súhlas do st. A, súhlas do st. B a bezsúhlasový stav. Ak je bezsúhlasový stav, nie je Hr viazané zab. zariadením. Tak isto sa musí používať pri jazde Dv. Aut. tr. súhlas má len dva stavy: súhlas do st. A alebo súhlas do st. B.
A preto sa musí pri jazde Dv použiť aj udelenie súhlasu.
Podobný problém sa vyskytol v st. Komárno zr. st. pri skúškach a pri zostavovabí stan. poriadku a výnimiek z predpisu T101/D101. Máme dva systémy - RPB smerom do Komárna ( a do Komáromu, tam je už od r. 1972), kde pôvodne boli aj hradlá zapojené do RPB. Po aktivovaní RZZ v Kzst bolohradlo zrušené , RPB do Chotína rozdelené. Smerom do Chotína však už bol tzv. automatický traťový súhlas. V pôvodnej verzii to bolo pomenované ako aB. Ale skúšajúci inšpektor pre ZZ s tým nesúhlasil a učil nás, že to je automatický trať. súhlas. Oproti RPB má výhodu v tom, že netreba dávať odhlášku za vlakom ako na RPB povytiahnutím tlačítka " udelenie odhlášky". Odhláška sa dáva automaticky tým spôsobom, že po vchode vlaku sa musia splniť viaceré podmienky. Všetky trať. obvody musia zostať voľné. Ovl. obvody pZZ musia zostať voľné a PZZ vykazovať správnu činnosť. Vchod. náv. musí byť v polohe Stoj. Ak je to splnené, rozsvieti sa biela kontrolka " volnosť trate" a to je v skutočnosti odhláška za vlakom. Až po rozsvietení tejto kontrolky je možné postaviť odch. náv. pre ďalší vlak, alebo žiadať o udelenie súhlasu pre vlak opačného smeru. Je tu nové tlačítko " žiadosť o udelenie súhlasu". Stlačením tohto tlačítka žiada výpravca o stlačenie tlačítka " udelenie súhlasu " výpravcu sused. st. a tým o zmenu smeru udelenia súhlasu. Na rozdiel oproti RPB má tento systém veľkú výhodu v tom, že ak sa neuskutoční jazda zamýšľaného vlaku, stačí povytiahnutím tl. odch . náv. zrušiť vl. cestu a po uplynutí patričného času sa dostane trať. súhlas do zákl. stavu a nie je potrebné zavádzať telef. dorozumenie. Ale ak máte poruchu na PZZ, ktoré sú na trati ,alebo sa obsadí pre poruchu trať. obvod , zhasne kontrolka " volnosť trate ".
Levice - Lok 100 % RPB
Lok - Besa - odhlaska sa netaha, dava sa automaticky
Ulany - Surany - detto
Kozarovce - Hronsky benadik - detto (tratovy suhlas sa nepyta, udeluje ho stanica, ktora ho ma, na pulte len 1 tlacidlo - udelenie suhlasu (ale ani ako v LV/Kalnej, kde je aj ziadost suhlasu)...
Pokial viem, medzi Levicam a Ulanmi nad Zitavou nie je nikde AH.. je tam RPB s kontrolou volnosti tratovej kolaje a v niekt. staniciach s automatickou odhlaskou.. vravel mi to vypravca z Kalnej.. a k tomu, ak si dobre pamatam, ani na jednom pulte tu nenajdes klasicke ovladacie prvky AH, ale prave RPB..
ja som na 95 % vedel, ze ten system je AH, lenze jeden vypravca zo Surian ma presviedcal, ze je to RPB a nie automaticke hradlo, lebo to musi mat oddielove navestidlo, a ini mi vraveli, ze je to AH, takze som bol v pomykove...
Nove Zamky - Blava Vajnory: automaticke tratove zabezpecovacie zariadenie obojsmerne s trojznakovym navestenim permisivnym vyznamom navesti "Stoj" prenos navesnych znakov pre zariadenie VZ.
Blava Vajnory - Odb.Mociar :automaticke tratove zabezpecovacie zariadenie jednosmerne so samotnymi predzvestami s absolutnym vyznamom navesti "Stoj".
Odb.Mociar - Blava hl.st. : automaticke tratove zabezpecovacie zariadenie jednosmerne s trojznakovym navestenim permisivnym vyznamom navesti "Stoj"
Sikan - díky za upřesnění ohledně NZ - Štúrovo
juro - díky, nenapadlo mne, že končí v Kuzmicích, měl jsem dojem až do Michaľan
rk_kn Ano. Typický příklad je dennodenní předjíždění Os 3210 rychlíkem 242 Fatra na úseku Púchov - Lúky pod Makytou. Os po TK 2 (správné) a rychlík po TK 1 ( nesprávné ). Kvůli tomu, aby rychlík zbytečně neztrácel rychlost, tak jede po nesprávné až do Horní Lidče.
p. Zelená. Obojsmerný AB sa môže bežne používať v prevádzke, nielen počas výluk. Vlaky nie je potrebné vyrozumievať o jazde po inej koľaji, jedná sa o" jazde proti správnemu smeru". Trať. zab. zariadenie vtedy funguje ako na samostatnej jednokoľajnej trati zabezpečenej proti jazde vlakov opačného smeru. V dop. denníku sa orámujú čísla a označenia vlakov ( ribr. 1 ) zelenou farbou, vl. disp. sa chod ohlasuje.
To setrenie prostriedkami na priepustnosti trate sa mi zda naozaj neadekvatne. Ved AH/AB nemoze nejak vyznamne zdrazit km trate. Vsak co su to naklady na nejake slaboprudove el. zariadenie v porovnani so stavebnymi alebo silnoprudovymi nalezitostami?