Železničné modelárstvo na stránkach internetu
Všetko je na WEB-e, hovorí jedna nemenovaná reklama. Nie je to ináč ani so železničným modelárstvom. Na internete nájdete množstvo stránok s ešte väčším množstvom informácií, či sú to postrehy, návody, výkresy alebo fotografie pre inšpiráciu. Táto téma nech je teda o internetových stránkach železničného modelárstva.
Cez víkend sa konala akcia "TT víkend" vo Všestaroch. Napriek tomu že som H0 pozitív, som sa bol pozrieť. Zaujímavé bolo hlavne modulové kolajisko TT, ktoré postavili Zababováci. Ale dobré bolo aj pečené prasa, pivo, a bolo aj na čo míňať peniaze....
Niekoľko obrázkov z akcie:
http://railweb.acs.sk/gallery/Vsestary2005/
no, mohol prist na web tvojho webhostingu a pokial mu to napr. subor robots.txt nezakaze, veselo si prehliada adresare so strankami aj sam...
Google - no, ved to, ze prave tie slovne spojenia sa hladaju najdlhsie (bud ti nevyhodi nic alebo 1000 odkazov ... ) - takze skusenosti mame rovnake
Co sa tyka otazky potreby dekoderov .... nuz, mne je to jasne, pre kolajisko ktore chcem teraz provizorne sprevadzkovat sa to da aj doplnit ... Ide o to, ze ak si kupim nejaku lacnu klasiku (set) tak s tym nic neurobim.
Ak si kupim slusnu centralu, napriklad LENZ alebo Uhlenbrock, tak to uz sice stoji cca 10 litrov, ale uz mozem mat programove tlacitka (to je super, ze si mozem naprogramovat 48 vlakovych ciest). Aj ked stale ostanu otvrene navestidla (teda hlavne prislusna navest).
V mojom (upozornujem ze len docasnom) rozhodnuti ma vsak viac podporilo to, ze ak chceme vykonat aku taku prevadzku, tak nasadime cca 8 masin a kazda z nich potrebuje dekoder, ak mam riadit stanicu a nezavisle trat tak min. 4 ovladace ... Ale ako som spominal, ak sa zasa najdu nejake tie peniazky (aj keby som si to mal stavat sam tak peknych par tisic to zhltne), tak ideme jednoznacne na digital (uz len koli tomu, ze cele kolajisko si zapojim na digital v priebehu jedneho dna, kdezto klasika mi teda bude trvat ... ).
Co sa tyka stabilneho kolajiska - nuz, tam by som s tebou nesuhlasil. Lebo ak budujem pevne kolajisko, tak nez zacnem robit krajinku a doplnky tak elektrika musi byt hotova (kolajove obvody, ....). Teda stabilne zariadenia musia byt vsetky zapojene na digital v cielovom stave (samozrejme, masiny je mozne digitalizovat postupne) a otestovane. Rovnako ako program na riadenie (ja som totiz zastancom ovladania vlaku pred navestidlom bud rucne (co je na pevnom kolajisku trochu problem - koli priestoru a vyhladu) alebo programovo - len tak dokazem zabezpecit spolahlivu prevadzku aj priprahu a postrku - masinam dam rovnaku adresu a riedim ich adresou a nie kolajovym obvodom pred navestidlom, ktory adresy nepozna) .... Samozrejme, daju sa pouzit stacionarne lokodekodery, ale pri planovanom pocte oddielov cca 60 je to znacne nerentabilne ....
>som sa na nete dopracoval k tomu, ze sa PS reze odporovym drotom
To potvrdzuje moju tézu, že všetko je na webe. Aj fámy
>ze ak si kuknem 10 stranok o DCC tak 80
Moje poznámka o "googlovaní" sa netýkala ani tak techniky, skôr vhodného výberu slovných spojení na hľadanie. Na tie obvyklé frázy a spojenia si treba vytvoriť "svoj" slovník....Inak sa vyjadrujú na propagačných stránkach a inak v amatérskych stavebných návodoch a popisoch. Je to vec zvyku.
Ešte otvorená ostala téma "okamžitej potreby všetkých dekodérov príslušenstva". Jazdenie s DCC oproti analógu je "nebe a dudy", ale ovládanie príslušenstva nič také "významné" neprináša, resp dá sa postupne dobudovávať a popritom plnohodnotne jazdiť...
jki
JKI: Nuz, to bol prave ten problem, ze som sa na nete dopracoval k tomu, ze sa PS reze odporovym drotom. A kedze som celkom logicky predpokladal, ze odporovy drot ma asi ine fyzikalne vlastnosti ako iny drot, patral som dalej, az som sa dostal k tomu, ze sa da zo starych vinutych odporov. V mojom presvedceni ma navyse utvrdila navsetva 3 elektropredajni, kde som im vysvetlil na co to potrebujem a oni na mna hnev vybafli, ze ci chcem 5 ohmovy, 10 ohmovy, ...
Tagy: Ja pouzivam HTML-kit alebo notepad ... z Frontpage som nebol velmi nadseny (ale zasa je pravda, ze naposledy som sa ho snazil pouzit pred vyse rokom a pol) - navyse, uz mam v kniznici pripravene styly a tak sa to potom robi lahko.
A HTML-kit ma pre mna jednu velku vyhodu - ze pozna a dokaze aj checknut java-scripty a PHP programy, tazke si to mozem checknut uz doma, a nemusim to hadzat na server (kedze som mal problemy na svojom Pecku s instalaciou Postgree SQL ...
Clusty sa mi viacej paci, nakolko to nahadze do adresarov a tematickych celkov. Ale ani na stareho dobreeho googlika nedam dopustit (ked sa dobre nastavi, funguje velmi slusne).
Problemom s vyhladavanim aj s web strankami vsak vo vseobecnosti je to, ze ak si kuknem 10 stranok o DCC tak 80% obsahu je na nich zhruba rovnakych. Ale tym trpia aj tlacene knihy (napriklad mam Visual C++ a MFC, pricom jedine cim sa snad tie knihy lisia je programovanie COM komponentov ...). Ono, je to ale normalne, lebo ked chcem nieco komplexne spracovat musim pisat od zakladov a tie su rovnake.
>na tvoje stranky odkaz existovat musel
samozrejme nie som si celkom istý, ale boli to stránky len pár dní zverejené a náhodou som čosi hľadal a vrátilo mi odkaz na ne. Neviem či sa to zmenilo (teraz to tam nie je), ale pamätám si že vyhľadávač vrátil aj počet externých odkazov, a just na tieto stránky bol počet 0. Preto som zostal prekvapený. To nie ja som tvrdil, že neexistuje odkaz, to tvrdil vyhľadávač....A teraz mi to už nenájde...Tak som z toho jeleň...
Odpustite mierny offtopic, ale neda mi:
No, jednoducho, na tvoje stranky odkaz existovat musel. To, ze o nom nevies, neznamena, ze neexistuje - web nie je miesto na sukromie a vyhladavacie roboty su potvory ;)
Este male upresnenie, Clusty nenasiel nic, Clusty nevyhladava, on len spracovava vysleky z inych vyhladavacov (je tzv. multivyhladavac).
>To, ze kazdy drot, ale nielen drot ma odpor to viem, sak to je zakladna fyzika.
Veď, to veľa vecí "vieme" teoreticky len to treba treba premeniť na skúsenosť.
Nauc sa html tagy",
nepoznám html tagy, som mäkký sa to naučiť, odjakživa som používal "pohodlné" editory ako frontpage . railweb robil kamarát "peterm".
Clusty ma "dojal" keď našiel moje stránky na ktoré evidentne NEEXISTOVAL žiaden odkaz. Ako to kua urobil?
Ak založíš diskusiu tu, môžeš vykradnúť text z railwebu...
jki
Ahoj JKI:
Velka vdaka za ten odporovy drot. Presne tuto informaciu (tych par riadkov) som zhanal. Lebo ja som sa dozvedel len to, ze potrebujem odporovy drot z nejakeho stareho vinuteho odporu. Ze staci klasicky ocelak som ani netusil.
To, ze kazdy drot, ale nielen drot ma odpor to viem, sak to je zakladna fyzika.
A vdaka aj za ten odporovy lak ... pojdem to vyskusat ... je to predsa len lepsie riesenie ako vyhadzovat tazke prachy za dvojkolesia (par stoji 140 SK, tazke pri vyse 60 vagonoch .... ). Skutocne, este raz vdaka, tato info ma velmi potesila ....
Co sa tyka tej diskusie - tiez ma to nastvalo ze som musel par tyzdnov cakat na mechanika ... ale ze si to ty tak to zalozim (a inak ma to uz aj napadlo, tazke zmyslanie mame asi podobne).
Googlovanie : joj, zdaleka si nemyslim, ze viem vsetko. Len poznamka, ze sa to mam naucit mi vyznela, ako ze to vobec neviem. Asi by si tiez vyskocil, keby som ti povedal ze "Nauc sa html tagy", a pritom tvoja web stranka je na velmi slusnej urovni ....
Clustym si predpokladam myslel ten novsi vyhladavac .... ano, pouzivam, ale v dobe, ked som planoval elektroinstalaciu (prelom 2003/2004) este nebol na svete (aspon ja som ho vtedy nezaregitroval). Inak, ten sa mi paci trochu viacej, a ked na mna google vypluje 1000 stranok idem do clustyho ...
Ahoj,
Keďže táto diskusia značne odbočila od pôvodného zámeru, chcel som založiť novú diskusiu na tému analóg versus digitál. Žial som zistil, že som len "učeň" a tému môže založiť len "mechanik". Zdá sa mi to jednek diskriminujúce, jednak nezmyslené. Pretože práve tí, ktorí informácie potrebujú by mali mať právo iniciovať diskusiu na tému, ktorá ich zaujíma. Tak teda na to "kašlem" Ak sa niekto chopí iniciatívy, možme pokračovať tu, ak nie, pozývam tých ktorí majú záujem na railweb.acs.sk...
To:mikinko
Každý drôt je "odporový". Aj pištolová letovačka má hrot z medeného drôtu a vďaka jeho odporu sa hreje. Na rezanie polystyrénu používam na dĺžku 10-15cm oceľovú strunu 0,3mm napájanú z FZ1, pri napätí cca 3-6V. Na rezanie dĺžky 1m je ocel struna 0,8mm a autonabíjačka sa regulovateľným prúdom. "Klasický odporový drát ma odpor príliš veľký (treba veľké napätie) a trhá sa (je slabý).
Odporový lak: skús GME. Existujú dva: nizkoohmový na vodivé spoje (spravidla strieborný) a "odporový" čierny, kde "cestička" 1mm široká má desiatky kohm/mm. Ten druhý je dobrý. V prípade núdze funguje aj grafitivý prášok (z mäkkej tuhy) rozrobený v laku.
Ostatné o digitáli - inde
add googovanie: nebuď ješitný. Vždy keď si myslím, že už o "tom" všetko viem, zistím, že ešte viac o "tom" neviem. Používaš aj clusty?
jki
Zdravim vsetkych. Neviem ci som nepochopil tuto diskusiu, ale malo to byt predsa o zeleznici na webe..takze kto chce, moze si stiahnut toto: http://mojevlaky.wz.cz/zeleznice.rar - v tom archive je 103 liniek na rozne weby (kluby, osobne, vyrobcovia atd.)
Niekto tu spominal ze ak digital tak nie od Lenz, pytam sa preco? Konkretne ak sa da. Nejake ine navrhy? Co sa tyka ceny, viete niekto o lacnejsom DCC rieseni (self-made)? V Bojniciach som bol pozriet, celkom fajn, len sa mi nepacilo riadenie tych vlakov. Prilis z prudka sa rozbiehali a sli moc rychlo..pytam sa, je to vinou zleho nastavenia, alebo len zalezi na kazdom rusnovodicovi?A posledna, ktory lokodekoder odporucate do TT modelov?
s pozdravom.
Ahoj JKI: Uz som mal pre teba odpoved hotovu, a zrazu je vsetko v ....
Ale tak zial, kedze sa mi to nechce cele pisat este raz uz kratsie:
- ja som jednoznacnym zastancom digitalu. Ak chces, poslem ti schemu elektrickeho zapojenia kolajiska a okrem dekoderov, centraly, indikatorov obsadenia tam nic ine nenajdes ...
- kedze je kupovany digital drahy (skutocne mi tie kalkulacie vysli na cca 100 litrov) tak som zohnal a stale zhanam navody na vlastne riadenie. Zial, okrem MTBBus (aj tam len nieco) som nikde nenasiel aj konkretne schemy, vlastnosti, komunikacne protokoly (pre PC), ....
- po velmi dokladnom zvazeni moznosti, casoveho hladiska a dalsich dovodov sme sa rozhodli pre docasne riesenia za par korun - analogove ovladace. Digital za 4000 Sk mozem pouzit len na jazdenie s jednou masinku stale dokola, kdezto pomocou tych ovladacov mozem uz nejaku tu prevadzku na stanici aj na trati poriesit ....
- odporovy lak - dobra info .... posli mi podrobnejsie .... budem ti velmi vdacny (kazda usetrena koruna potesi)
- dekodery prislusenstva musim mat hned od zaciatku, lebo niecim musim vyhybky prestavovat ...
- ked decka naberu trochu zrucnosti, zacneme aj s modulmi. Mna osobne to nelaka. Preco? Nuz, preco sa niekomu pacia parne masiny a niekomu nie ????
- automatizacia na urovni releovky. Ale aj prastara elektromechanika ma kolajove obvody, ... Vid kolajisko na ZU v Ziline. Vsetko pekne cez digital. Preto hovorim - digital je v tomto smere najlepsi, lebo celu releovu skrinu nahradim programcekom v PC ....
- modulove kolajisko ma vsak aj nevyhodu - nemozes si "odskocit" sa pokochat kedykolvek. Potrebujes na to prave stretnutia. Ale opat hovorim - ja som nie proti. Mozno o nejaky cas aj ja budem na podobnom stretnuti ....
- z vyssie spominaneho je jasne, ze postoj k digitalu by som nemal prehodnocovat, lebo by v mojom pripade bol krokom spat. ALe este raz - som presvedceny, ze keby si poznal vsetky okolnosti, rozhodnes sa rovnako ako ja.
- odporovy drot prave na reaznie polystyrenu ... Ale uz ho mam a stalo ma to len 15 Sk aj s radou co a ako. Ale ak mas lepsiu alternativku ako odporak, daj vediet. Opat, budem ti len povdacny ...
P.S. To googlovanie ma skutocne vytocilo. Kedze som prg a tieto veci velmi dobre poznam, dalo by sa povedat, ze si mi skocil na otlak. A lenz - v case, ked som planoval digital na kolajisko som len u LENZU nasiel podrobne popisy technickych specifikacii jednotlivych komponentov a podrobne navody priamo na nete.
jki