Železničné modelárstvo na stránkach internetu
Všetko je na WEB-e, hovorí jedna nemenovaná reklama. Nie je to ináč ani so železničným modelárstvom. Na internete nájdete množstvo stránok s ešte väčším množstvom informácií, či sú to postrehy, návody, výkresy alebo fotografie pre inšpiráciu. Táto téma nech je teda o internetových stránkach železničného modelárstva.
Caute,
ten Jak je fakt nejaký čudný. Vraj skutočná železnica nemá indikáciu roztrhnutia súpravy. Veď ked dôjde k roztrhnutiu vlak okamžite zastaví. Hovorí ako lacno sa dá postaviť, resp. zohnať digitál, ale nikdy nič konkrétne odkiaľ alebo ako. Takých všeobecných teoretikov zbožňujem. Každý je veľký odborník, ale nikto nikomu nič neporadí. Len tak ďalej...
Re : mikinko
Nemyslím si, že by som bol nieči poskok a vyučoval ho elementaritam a zabezpečoval mu nadštandardne služby, keď nevie, kde je sever a kde juh. Myslím, že na webe mám o DCC od A po Z. Samozrejme, že Roco nijaký systém nerobí. To čo predáva, je len ešte horší Lenz. Koncepcia, na ktorej trváš nie je ani DCC ani klasika. DCC má modelové riadenie priblížiť k realite nie k fantasmagórii. Železnica je prísne deterministický systém previazaný pravidlami a tak sa v stanici nepovaľujú zabudnuté vozne. Ani skutočná železnica nemá automatickú indikáciu roztrhnutia súpravy. Normálne má človek oči a vidí, ale keď má peniažky navyše, tak si môže poinštalovať po stanici na dĺžku najkratšieho vozňa opto infra snímače (kladie sa to medzi pražce a indikuje odrazom od spodku vozidla, pričom chytí aj spriahlo) a má dokonalý prehľad o obsadenosti každých 5cm. Podľa mňa však výsledky indikácie sleduje tými istými ako očami tie vozne ... Ak tu niekto hudie stále svoje - našiť DCC na riadenie podľa klasiky, nejakú podivnú skladbu prvkov a pod., tak nie ja. Inak so "systémom Roco" sa dá uhrať celkom slušné fiasko, viď naposledy Bojnice.
Pokiaľ už trvám na automatizovanom systéme riadenia, tak indikácie obsadenosti robí SW na PC a v normálnom ponímaní mu na to postačuje jeden optoinfra snimač. Neviem, že by sa niekde u nás robil posun v automatizovanom režime a počítali sa pri tom nápravy.
Kto chce silou mocou stavať regulátor tr. napatia a prezentuje sa ako osoba pomerne znalá, tak hravo zvládne aj ovládač príslušenstva podľa popisu.
Celé to však nemá zmysel, v tomto nemienim pokračovať je to totálna strata času. Radšej ho využijem na inováciu http://zmrailwebpark.sk.
Jk
To JAK: Pocuvaj. S tebou sa velmi zle diskutuje. Stale hudies len to svoje a vobec neviem ci sa unuvas citat, co tu pisem.
Prosim ta, ak je 100.000 uletenych, vypracuj mi kalkulaciu na seriovo robeny system, kde:
- jedna centrala
- PC
- interface na PC
- dekodery na HV
- dekodery na prislusenstvo
- modul spatneho hlasenia
- dekodery na navestidla
- indikator obsadenosti kolajoveho useku
- cca 4 rucne ovladace na masiny.
Prestavnikov je 60, navestidiel (len odchod a vchod) je cca 30, oddielov je celkovo cca 40-50.
A potom mi prosim posli cennik a adresu firmy, od ktorej si to mozem kupit za zlomok zo 100.000 (kedze zlomok, tak predpokladam, ze tak cca 15-20 tisic).
Mimochodom, moja kalkulacia je na system od Roco, pricom mame 25% zlavu.
Prosim Ta, ak nepotrebujes "kolecka" tak mi vysvetli, ako asi zistis obsadenie kolaje v stanici, kde ti zostalo len par voznov (posun, ...). Ako pomocou infra snimaca zistis, ci ti presiel cely vlak ak ho v stanici rozradujes a napriklad ti na kolaji zostane len jeden vozen? Na treti je to jasne, ale aj tam je problem s tym, ze co ak sa nahodou nieco "utrhne".
A ja som VYRAZNE pisal, ze sa bavime o cene seriovo vyrabanych komponentov, tak to mi tu hadzes cifry za kolko a co si si doma vyrobil.
Tezu o mojom drahom case teda vobec neviem odkial si si vymyslel. Tazke cely odstavec beriem len ako tvoje vymysly o imaginarnych veciach, ktore som nikdy nepovedal .... ESTE RAZ - laskavo citaj, co tu pisem ....
A v com mi davas za pravdu. To si skutocne nepochopil? Ved moj nazor bol, ze na webe nie je zdaleka vsetko. Ty sam si napisal : "Popisy na stavbu modelov koľajových vozidiel - musím len zdupľovať, nikdy ich nebolo mnoho a bude ich len menej. Ono ak chce niekto modelovať tak netreba vyzývať k aktivite druhých - dajte mi linky, popisy a hotovo. Náš čas má taktiež svoju hodnotu a obvykle keď niečo chcem tak volím aj spoločensky primeranú formu."
Tak, uz si pochopil ?????
A co sa tyka tej vyzvy - ty si tvrdil, ze na webe je vsetko, tak som ta vyzval, aby si mi dal teda linky, kde je to vsetko popisane .... Ved ked nieco tvrdis ze to existuje, mal by si to aj podlozit (na druhej strane ja akosi nemozem podlozit tvdenie ze to nie je, nakolko sa to technicky neda)
Takze si vlastne riadne protirecis. Na jednej strane tvrdis, ze na webe je vsetko a na druhej strane tvrdis, ze to predsa nikto na web nebude davat a informacie si treba zhanat aj inak.
To ci budes pisat alebo nie, je tvoja vec. ..... Mne osobne je to uplne jedno.
Ja nikomu nevstupujem so svedomia, ze ci nieco pise alebo nepise. Ak to pisat nechce alebo na to nema cas, v poriadku. Kto nieco vytvori toho obdivujem.
Re mikinko
Ad. DCC. Tych 100 000 je ustrelenych a riadne. Povedzme u tych dekoderov, to môže byť aj tolko, ale aj hodne menej. Ďalej su vsak už len fatamorgany. Pokiaľ si vsadim na fabricky system, tak určite nie na ten najdrahší a najkekompatibilnejší (Lenz). Kúpou iného, kompaktného systému odpadá kupovanie interface na PC. Centrála Intellibox (Uhlenbrock) má viacero rozhraní včetne na PC. Dekodéry príslušenstva - fabrický nemám ani jeden. Všetky robené doma (3 typy), pričom najdrahší vychádza dnes na súčiastkách do 500.- Sk, pre svetelné náveste oveľa menej. Zber informácii z koľajiska, modul S88 (16 dvojhodnotových signálov) cca 200.- Sk. Vlakové indikátory, či už prúdový snímač, resp. optoinfra nevyžadujú nijakú spoluprácu s kolečkami. Doska prúdových snímačov (4 na jednej) je za cca 250.- Sk, opto infra možno ešte menej. K tomu pridám, že ručný ovládač FRED je domácky cca za 800.-Sk (popis stavby mám na webe). Najlacnejší je však domácky systém ako ho popísal Jozef v reportáži z Bojníc. Nakoniec aj dekodéry sa dajú obstarať lacnejšie. Nie som však obchodník a je mi celkom jedno, čo kto a ako.
Ad. čas - téza, že ten môj čas je drahý, ale ten druhého nie, je o ničom. Podľa tohoto vzorca to druhý potom môže brať takto - som rád, keď si utrhnem čas pre svoju záľubu, na modelovanie a nebudem ho strácať zbytočným spisovaním ...
Ad. formy - v ničom nedávam za pravdu. Osobne mám to averziu, pretože to smrdí pirátstvom a kšeftom a nevidím dôvod plytvať časom ani energiou na podporu tohoto. Lokálne využívam odlievanie na opakujúce sa detaily, avšak vylučne podľa vlastných mustrov a vlastnú potrebu. Snáď mám právo na slobodnú voľbu v rámci svojej záľuby, teda aj či budem písať a o čom budem písať.
Myslím, že pokračovať v tejto polemike a tomto duchu nedáva nijaký zmysel. Z vlastných i sprostredkovaných skúsenosti viem, že na weboch je všetko, poťažne takmer všetko. Kto si myslí opak, potom je to jeho problém. Myslím, že som poskytol dosť a rôznorodých linkov, podľa všetkého naprosto zbytočne ...
Jk
Ked hovorite o tom, ze na Slovensku je malo stranok tak si kuknite aj www.modzel.szm.sk je to cisto o zel. modeloch.
Sme team, ktory sa snazi nieco robit v ramci modelarstva. Len najvacsi problem je ten, ze modelari si nechavaju svoje pikosky doma pod zamkom tak skusme ich viac ukazat a vylepsovat a nebat sa ,ze o ne prideme.
1. Info o stretnuti modulovkarov mam, Igi mi poslal aj fotky, .... Toto vsak s nasou temou nesuvisí.
2. Ta zásada podla mna neplatí. Pise sa aj o historii, pise sa aj o jednoduchsich metodach, ... Ja mam nejake elektrotechnicke znalosti, nieco si viem postavit. A viem, ze analogovy regulator (tyristorovy alebo pulzny) si viem postavit. Uz som postavil 4, ale stale to nie je ono. A kedze metoda Pokus-omyl je velmi draha tak som zhanal dalej na nete, kde by niekto napisal aj svoje skusenosti
3. Odvolavky na 100.000 nie su vobec premrstene. Mam presny rozpis co budem potrebovat na digital:
- 12 dekoderov .. budme optimisti tak 8000 Sk
- centrala ... cca. 10.000 Sk
- PC .... cca 10.000 Sk
- interface na PC ... cca 3000 Sk
- dekodery prislusenstva (kus za 1500 som optimista) ... cca 30.000 Sk
- moduly spatneho hlasenia .... cca 15.000 Sk
- indikatory obsadenia kolajoveho useku ... cca 15.000 Sk
- trafa (dobre, nekupime originaly) ... cca 1000 Sk
- dvojkolesia pre indikator obsadenia kolajoveho obvodu ... min. 10.000 Sk
Ak chces, mam v Exceli aj presny rozpocet na nase kolajisko ....
Zial, ja nemam cas - vzhladom na pracu a rodinu - sa venovat vlastnej stavbe digitalnych modulov. Navyse, urcity cas by trvalo kym by som nadobudol patricne prakticke skusenosti. Takze ak cheme nieco sprevadzkovat v kruzku v dohladnej dobe je alternativa - bud kupa digitalu - tovarenskeho alebo starsie ovladanie pomocou oddelenych usekov s moznostou neskorsieho prebudovania na digital.
4. Co sa tyka odporoveho drotu - hod sem link. Ja som patral cca 2 tyzdne a nic som nenasiel. Len jeden jediny vseobecny popis, ktory mi bol prd platny. Navyse, bavili sme sa o strankach ZELEZNICNEHO modelarstva, nie vseobecne.
5. Formy a navody na stavbu - v podstate mi davas za pravdu. Ja si tiez zhanam info inou cestou (komunikujem s velmi ochotnymi panmi, ktory priviedli na svet MTBBUS - ten mi pomohol aj s regulatorom, ale kedze je tiez zaneprazdneny, nemozem ho otravovat s kazdou blbostou ale aj dalsimi modelrmi z Prahy, z Brna, ....). ALE, podstatou temy bolo, ako to vyzera na I-nete. A este raz - JA SOM PISAL, ZE POZNAM AJ KVALITNE STRANKY, ALE JE ICH MALO. To je vsetko, co som mal na srdci, tak preco ma presviedcas o opaku, ked v podstate aj sam priznavas, ze nikto sa nechce podelit (ano, mas pravdu, dnes to uz je aj o biznise, nielen o konicku).
P.S. Hlavne s cim zapasim, je zial nedostatok casu. Uz sa tesim na dochodok. A aj digital - s kamosom, ktory je v tomto smere profesional to kreslime uz vyse roka (riadenie zhlavia cez programovatelne prvky), absak kym mame obaja cas v rovnakom termine ...
Trosku mi to už pripadá detinské. Jozef zodpovie za seba sám, ale aj na tomto nete je reportáž z Bojníc a tam aj modely všetkého možného. Moduly - krajina od A po Z, modely budov, vozňov, lokomotív včetne rozostavaných a boli tam aj ich tvorcovia. Za všetkých stačí spomenúť legendu p. Miroslava Víška. Stačí, KOHO a ČO ešte viac treba.
Ad. analógové zdroje. Platí zásada, že až na malé výnimky sa na nete píše hlavne o veciach nových, progresívných. Nikto si nedáva námahu opisovať dávno známe veci, ale napr. na webe http://ostramo.parostroj.net/ je aj o tom niečo rovnako na materskom Parostroji včetne odkazov na podobné nety !!! Tie odvolávky na 100 000.- za DCC sú premrštené. Na webe to mám popísané vrátane varovania pred nekvalifikovanými hodnoteniami a šírením nepodložených mýtov. V Bojniciach sa jazdilo na DCC systéme najvýš za 2000.- Sk (starý laptop /486/, MS-SH a PCU + SW). Ja mám na webe tiež klon centrály MERG (http://www.merg.org.uk/resources/dcc.htm) za pár korún (cca 1500 aj s dvoma ovládačmi). Ďalším webom s množstvom odkazov na weby svojích členov je http://www.fremo.org/. Je tam napr. popis a ukážka spriahania "šrubovkami" a jazdenie nárazník na nárazník vrátane možnosti objednania a kopec zaujímavých vecí. Sú to však weby cudzojazyčné. Okolo odporového drôtu a rezania polystirénu sa obkecáva na weboch plastikárov a určite to nie je špecifický železničnomodelárská téma.
Ad formy formovanie a pod. - platí čo som napísal, že dnes je to vecou kšeftov a nikto nemá ani nerozumý dovod mrhať čas popisovaním toho. Z čoho a ako formovať som v hrubých rysoch naznačil. Nás to tiež nikto neučil, ba aj ten Lukoprén bol takmer nezohnateľný, dnes ho dostať v každej lepšej predajni farby laky.
Popisy na stavbu modelov koľajových vozidiel - musím len zdupľovať, nikdy ich nebolo mnoho a bude ich len menej. Ono ak chce niekto modelovať tak netreba vyzývať k aktivite druhých - dajte mi linky, popisy a hotovo. Náš čas má taktiež svoju hodnotu a obvykle keď niečo chcem tak volím aj spoločensky primeranú formu. V dobe keď som začínal s modelovaním, tak neexistoval internet a komunikácia dopisovaním bola úmorná. Keď som však prosil p. Víška, resp. iných o typáky, fotky a pod., tak som volil aj primeranú formu ...
Jk
Trosku mi to už pripadá detinské. Jozef zodpovie za seba sám, ale aj na tomto nete je reportáž z Bojníc a tam aj modely všetkého možného. Moduly - krajina od A po Z, modely budov, vozňov, lokomotív včetne rozostavaných a boli tam aj ich tvorcovia. Za všetkých stačí spomenúť legendu p. Miroslava Víška. Stačí, KOHO a ČO ešte viac treba.
Ad. analógové zdroje. Platí zásada, že až na malé výnimky sa na nete píše hlavne o veciach nových, progresívných. Nikto si nedáva námahu opisovať dávno známe veci, ale napr. na webe http://ostramo.parostroj.net/ je aj o tom niečo rovnako na materskom Parostroji včetne odkazov na podobné nety !!! Tie odvolávky na 100 000.- za DCC sú premrštené. Na webe to mám popísané vrátane varovania pred nekvalifikovanými hodnoteniami a šírením nepodložených mýtov. V Bojniciach sa jazdilo na DCC systéme najvýš za 2000.- Sk (starý laptop /486/, MS-SH a PCU + SW). Ja mám na webe tiež klon centrály MERG (http://www.merg.org.uk/resources/dcc.htm) za pár korún (cca 1500 aj s dvoma ovládačmi). Ďalším webom s množstvom odkazov na weby svojích členov je http://www.fremo.org/. Je tam napr. popis a ukážka spriahania "šrubovkami" a jazdenie nárazník na nárazník vrátane možnosti objednania a kopec zaujímavých vecí. Sú to však weby cudzojazyčné. Okolo odporového drôtu a rezania polystirénu sa obkecáva na weboch plastikárov a určite to nie je špecifický železničnomodelárská téma.
Ad formy formovanie a pod. - platí čo som napísal, že dnes je to vecou kšeftov a nikto nemá ani nerozumý dovod mrhať čas popisovaním toho. Z čoho a ako formovať som v hrubých rysoch naznačil. Nás to tiež nikto neučil, ba aj ten Lukoprén bol takmer nezohnateľný, dnes ho dostať v každej lepšej predajni farby laky.
Popisy na stavbu modelov koľajových vozidiel - musím len zdupľovať, nikdy ich nebolo mnoho a bude ich len menej. Ono ak chce niekto modelovať tak netreba vyzývať k aktivite druhých - dajte mi linky, popisy a hotovo. Náš čas má taktiež svoju hodnotu a obvykle keď niečo chcem tak volím aj spoločensky primeranú formu. V dobe keď som začínal s modelovaním, tak neexistoval internet a komunikácia dopisovaním bola úmorná. Keď som však prosil p. Víška, resp. iných o typáky, fotky a pod., tak som volil aj primeranú formu ...
Jk
A inak, bolo by zaujimave sem aj prhadzovat nejake linky na dobre stranky (a to by ste sa mohli aj vy chlapci posnazit, nelen mi tu vypisovat kolko je toho vela a ake je to super). Hodte link a hotovo, nemame o com debatovat ....
Islo tu o to, ze tu debatujeme o strankach na i-nete. A skutocne, prosim, dajte mi link na stranky, kde najdem komplexnejsie stavebne postupy (nehovorim o jednej, hovorim o viacerych). Ak mi tie linky nedate, potom zial mam pravdu, ze to so zeleznicnym modelarstvom na nete nie je az take ruzove.
Neviem, ci ste citali co som pisal, ale zakladom mojho nazoru je to, ze su aj kvalitne stranky o modelovani ale je ich malo.
A pravdu povediac, neviem ako suvisi stretnutie modulovkarov a odovzdavanie si skusenosti s kvalitou stranok na webe.
Analogove zdroje - nuz, cuduj sa svete, nie je to historia spred 20 rokov. Velmi casto sa pouzivaju, stale sa vyrabaju (nove typy) a tak mi zhananie sa po regulatore napatia nepripada ako nejaka zastarala cinnost. Cuduj sa svete, vzhladom na financne moznosti budeme masinky riadit klasickymi analogovymi zdrojmi. Ak by som mal 100.000 tak nad klasickym zdrojom ani nerozmyslam.
Co sa tyka digitalu - vidis, ja som sa pri hladani na nete dopracoval len k LENZU, .... Netvrdim, ze su tam nie aj ine, ale ja mam velmi malo casu na net ....
to: jki.
Co sa tyka googlovania - neboj sa, myslim si, ze to viem. Tazke si laskavo poznamky o mojich vysledkoch nechaj pre seba.
Ale ak sa ti zda, ze si v tom prebornik, prosim, najdimi mi pomocou google navod na stavbu odporoveho drotu, navod na stavbu pulzneho a tyristoroveho regulatoru (ja som par nasiel, ale zial ani jeden nebol skutocne dobre pouzitelny) a potom mi prosim zasli vysledky aj so sposobom vyhladavania, nech sa aspon nieco naucim ....
Co sa tyka foriem ... to bola len jedna z veci, ktore som zial na nete nenasiel. Zatial sa nechystam nic odlievat, musim najskor podokoncovat co mam rozpracovane (163 a 754).
Skaly som uz robil, a nielen skaly. Stale pokusame aj nove materiály, vymyslame nove postupy aby sme dosiahli nieco lepsie.
Avsak prirovnavat skalu k odliatku - to je prilis silna kava. Skalu si akosi mozem vyrobit sam podla toho, ako ma napadne. Odliatok je navyse funkcny a musi byt presne podla predlohy.
Co sa tyka odporoveho drotu - tiez som dlho hladal. Co sa tyka vysvetlovania - nuz, neviem co je na tom na vysvetlovanie, odporovy drot sa pouziva na rezanie polystyrenu .... Ale ak mas navrh, kde sa dozviem nieco viac ... nech sa paci ...
Re : Jozef (jki)
Úplne s Tebou súhlasím, do bodky. "mikinko-vé" otázky sú širokospektrálne, všeobjímajúce. Na jednotlivé rozumne zatriedené otázky sú (na väčšinu) odpovede na webe. Čo sa týka postupov, každý si musí nájsť to svoje. Ťažko sa nútiť do niečoho čo človeku nereže aj keď ten druhý s tým dokáže zázraky.
Vetu dve k podkladom - podklady sú všetko a nič ! Konkretizované sú už dokumentáciou vozidiel, budov tratí, ak sme na úrovni predlôh (originálov). Tu existuje rad knižiek, dobové príručky, príležitostné brožúrky a pokiaľ ešte existujú tak aj možnosť odfotiť a odmerať referenčné rozmery. Na úrovni modelov ide už o stavebné plány, ktorých NIKDY nebo nadbytok a bude ich ešte menej (= žiadne nové nepribudnú). Vďaka internetu sú rýchlo a voľne šíriteľné obrázky hotových a občas aj rozostavaných modelov (napr. teraz v Bojníc), ale nové stavebné plániky už jakživ nikto nevyrobí. Okrem nedostatku času nemá na to ani nerozumný dôvod.
Ad web mo-na-ko. Sú tam zväčša hodne staré veci (aj odo mňa). Pokiaľ však nejde o kópie dokumentácie originálov a ich rozmerové náčrty ide už o hodne zastaralé veci do dnešných dní ... K tým svojím by som sa už ani nepriznal.
Jk
To: mikinko
Mikinko, kladieš príliš veľa otázok naraz. A odpovede na ne by vydali na hrubú knihu. Než by ju niekto napísal, mohol by ju hodiť do koša, lebo všetko by bolo inak. Ale napriek tomu tá kniha existuje, ale jej stránky sú rozptýlené na webe. Ver alebo never, ale v prvom rade sa asi nauč "googlovat". (To nie až také triviálne, viď svoje výsledky...)
Potom si ešte uvedom niekoľko vecí. Dneší modelári využívajú svoj voľný čas na to aby si stavali modely a bavili sa s nimi. Na podrobné popisovani svojich postupov už akosi neostáva čas. A postup, ktorý vymyslím ja a považujem ho za geniálny, iný skúsený modelár považuje za absolútne nevhodný (že JaK, rozumiene si ). Takže počítaj s tým, že na tú istú vec nájdeš rôzne názory a ty si budeš musieť vybrať.
Ďalej si všimni, že aj zo železničného modelárstva sa stáva "kolektívny" šport. Nechcem tu robiť reklamu modulovým koľajiskám (už som tak urobil...:-), ale napr. to je miesto, kde sa stretnú modelárske špičky, a ak si so sebou zoberieš ústa a uši, tak sa dozvieš skoro všetko čo po ťa napadne (všetko nestihneš...)
Späť k webu. Ja som pred 3 rokmi "znovazačal" s železničným modelárstvom. O tom, že "digitál" som akurát niečo počul. "Jak" si iste pamätá moje prvé otázky absolútne mimo misu. To čo viem dnes, viem prevažne práve z netu. Len to nebolo jednoduché nájsť, ale dá sa to.
Nechem ti vstupovať do svedomia, ale prv než začneš uvažovať o odlievaní do lukoprenu: skúsil si už napr. vyrobiť peknú skalu na koľajisko? A na to stačí plastelína, trocha sadry a farby. Princíp je skoro rovnaký.
Čo sa týka odporového drôtu. Si aj v iných konferenciách? Opýtal si sa už konkrétne? Vysvetlil si už "svetu" na čo to potrebuješ? Ak by si tak učinil, na 99% by si už odpovede dostal.
jki
Ad mikinko
Odliatky - no toto nie je priestor na rozsiahlé popisy. Je totiž niečo iné urobiť formu na odlievanie a muster (vlastne model), predlohu. Každý modeluje z čoho mu to najviac sedí - ja z kovu. Celé modely neformujem (moje modely zaformovali iní ...) iba podľa potreby rôzne segmenty - podvozkové masky všetkého druhu, časti na parné mašinky (dýmničné dvere, kompresory, lampy, uhlie, imitácie - prikladač paliva, mazacie lisy, pružnice, ...), kolečka (do kovových foriem), strechy a ich časti, atď.
Ad analógové zdroje - absolutne to nesledujem a čo bolo pred 20 rokmi, to bolo ...
Ad digitál - Primárne výrobcami sú Uhlenbrock (najuniverzálnejší a teraz aj najprogresívnejší), Lenz a Zimo. Märklin teraz už iba kooperuje a za výrobkami pod hlavičkou Märklin je Uhlenbrock. Najnovšie aj pod hlavičkou PIKO a z minulosti aj Fleischmann. MTBBUS nie je DCC systém, ale svojrázny "digitálny" systém. Ovládanie príslušenstva je digitálne, ale modely používa obyčajné analógové a taký je aj charakter prevádzky. Nedokáže robiť individuálne ovládajenie jednotlivých mašín, ale má "stacionárne dekodéry", t.j. každý úsek má svoj zdroj, ktorým možno ovládať, ale všetké mašiny v úseku !!!
Stránok o železničnom modelárstve je naozaj mnoho. Tvoria ich však jednotlivci podľa svojho záujmu a možností. Na druhom webe mám aj pár slov k modelovaniu z kovu - ukážky náradia, pokec, rozostavané modely, modelárske motory. Aj tu však platí, že nie všetko je slovensky, resp. česky ... Web FREMO má kopec odkazov a zákutí (weby členov).
Jk
Re MartinTT: Neboj, urcite by sa cely dialog medzi tymi dvoma vyvijal inac, keby sa stretli. Na nete sa mnohi osobne nepoznaju a pod nickom maju zarucenu urcitu anonymitu. Takze si mozu dovolit viac, ako by si dovolili k cloveku, ktoreho poznaju. Rozdielne nazory sa daju interpretovat aj inac, kulturnejsie.