Dopravná politika Slovenskej republiky
Už veľa dní diskutujeme o perspektívach železničnej dopravy na Slovensku na stránkach MÁV. Dovolil som si založiť novú tému, preto, aby sme sa mohli sústrediť na podstatné - akú máme predstavu, že by mali železnice na Slovensku vyzerať o 10 - 15 rokov.
Na úvod pár poznámok. O budúcnosti železníc na Slovensku predovšetkým rozhodne:
Či vo vedení slovenských železničných spoločností budú mať manažmenty víziu, čo chcú dosiahnuť, či budú mať predstavu, aké by mali byť slovenské železnice v horizonte 10 - 15 rokov. Či sa nájde dostatok osobností, ktoré dokážu silou argumentov získavať podporu odborných i politických kruhov, podnikateľov ale aj verejnosti. Či sa nájde politická strana, ktorá bude mať vo svojom programe reálnu podporu modernizácie a rozvoja železníc, aby dosiahli európsku úroveň. Či sa myslenie manažmentov bude uberať v negatívnej rovine obmedzovania osobnej dopravy alebo v rovine pozitívneho myslenia a expanzie. Či Slovensko, bude mať záujem o železnicu a ak áno, o akú železnicu. V neposlednom rade rozhodne aj postoj železničiarov na všetkých postoch. Aj tento web vytvára určitú mienku o železnici. Denne ho čítajú stovky ľudí.
Akú máte predstavu, že by mali železnice na Slovensku vyzerať v rokoch 2010 - 2020?
Podradené diskusné témy
https://novy.slov-lex.sk/ezbierky/pravne-predpisy/SK/ZZ/2024/269/20241101
Čo tak obnoviť vlaky zm-zirany? Stanica v ziranoch nie je až tak mimo... A autobusy Nitra-jelenec(-...)by zachadzali v jelenci na stanicu.
Nedá sa brať ťa vážne, ak si nestojíš za vlastnými slovami a len hystericky vykrikuješ, ale to tu už zaznelo. Týmto využívam právo mať posledné slovo, ktoré ako moderátor mám. Dosť bolo o denníku N a tvojich animozitách voči nemu. To si ventiluj inde. Tu sa vraciame späť k vecnej diskusii o dopravnej politike SR.
Existuje systém výmenných nadstavieb, čo vlastne umožňuje takmer akékoľvek komodity prepravovať v systéme auto/vlak/auto. Neverím tomu, že štát (Cargo) by nedokázal realizovať produkt, že by napr. 2x denne prešiel durch republikou vlak z nadstavieb , čo by v Bratislave naložil a v Košiciach alebo Haniske vyložil tieto nadstavby ba auta na vlak a opačne.
Prekvapuje ma tiež, že nie je zákon ukotvené, že ak sa buduje nejaká mega skladovacia plocha a v blízkosti je železnica, že nie je povinnosť ju napojiť...
A len jedno záverom, pretože náhodný čitateľ by si mohol myslieť že v kvantite tvojho hnoja na moju adresu je snáď pravda, tak nikoho a nikdy z VN som nepodcenoval. Nikdy. A neviem, prečo zrovna toto si zase mal potrebu vytiahnuť. Tebe nedá tvoj učiteľský prístup, aby si nepoucoval a sústavne nepresviedcal o patente na rozum. Prosím... práve členovia čítajú čo k čomu a názor iste majú. A láskavo mi nevkladaj také nezmysly ako ''**Už len čakám, ako začneš fabulovať, že každý, kto ti píše, že tá situácia zďaleka nie je taká jednoznačná (ako tvrdíš) a ten problém tu objektívne je (a nielen v Petržke) a za poslednú dekádu vyhnisal až do dnešného stavu, to určite robí len preto, lebo je progresívny liberálny fašista..** lebo to si si fantáziu pustil ďalej než ten pofidérny plátok. Už vymýšľaš, nakladas a ideš. Páči sa. Keď ti to pomôže aj každý deň.
Tá genéza je jasná: najprv sú to drísty o N-ku, potom o bratislavskej kaviarni... Už len čakám, ako začneš fabulovať, že každý, kto ti píše, že tá situácia zďaleka nie je taká jednoznačná (ako tvrdíš) a ten problém tu objektívne je (a nielen v Petržke) a za poslednú dekádu vyhnisal až do dnešného stavu, to určite robí len preto, lebo je progresívny liberálny fašista... Ako, fakt, v dobrom: niekedy skús predýchať, než zas čosi vyplodíš. Jasne som ti napísal, že som posledný (možno až po tebe), kto by sa chcel zastávať N-ka, ale zároveň som ti jasne napísal, že takéto drísty na VN nepatria. Proste ich tu nechceme. Nechceme, aby tu niekto volal premiéra prezývkami ako Hranol alebo ešte horšie, nechceme, aby si tu niekto nevkusne usieral z (bývalej) prezidentky a dnes z prezidenta a pod. Aby sa tu hejtovali takí či onakí len preto, čomu veria, koho volili a pod. Pretože chceme, aby si VN zachovávalo nejakú úroveň a neskončilo ako internetové žumpy. To, že tebe to ani tu nedá a aj tu si musíš ventilovať svoje animozity, N-ko nazývať rôznymi pejoratívnymi názvami a hejtovať, je tvoja vizitka. Nie moja. Nie tých, ktorí ti píšu, ako to asi je a hľadajú pravdu. A nie je to určite chyba VN, ktoré držíme pri živote, aby sa mali kde stretávať ľudia, ktorých čosi SPÁJA.
P.S.: Hlúposti ako nečítaš moje posty, v ktorých na teba reagujem, si prosím nechaj pre starú Blaškovú. Na každý jeden máš obsedantnú potrebu čo najskôr reagovať. Aj na tento budeš. Tipujem najneskôr zajtra ráno. Tvoja psyché nepustí :) Už som ti písal, nepodceňuj ani mňa ani osadenstvo VN. Nie sme tu bylinožravci.
- škoda že keď sa to má prekopať nanovo (prevažne z EU bubákov) , tak sa aspoň na rovinách nesnažia presadiť 140km/h - ''v nafte'' bežná vec v Európe. ..... Ja viem zabezpečovačka a prejazdy.....a je to vlastne v Bruseli problém odklepnúť Éčka na regio tratiach ETCS L1-ku , či len to je naše ''nikdy sa to tak nerobilo'' , veď nejde len o 120+ , ale hlavne o bezpečnosť.
- predpokladám že dôjde k výraznému rušeniu staničiek z ktorých kedysi jazdili manip. do rôznych vlečiek (buďme realisti - to už nebude) . Ostanú z nich 2 DO výhybne a je to OK.
PS: zrušenie 40-tok možno viac skráti čas R ako zrýchlenie na 120. :-)