Dopravná politika Slovenskej republiky
Už veľa dní diskutujeme o perspektívach železničnej dopravy na Slovensku na stránkach MÁV. Dovolil som si založiť novú tému, preto, aby sme sa mohli sústrediť na podstatné - akú máme predstavu, že by mali železnice na Slovensku vyzerať o 10 - 15 rokov.
Na úvod pár poznámok. O budúcnosti železníc na Slovensku predovšetkým rozhodne:
Či vo vedení slovenských železničných spoločností budú mať manažmenty víziu, čo chcú dosiahnuť, či budú mať predstavu, aké by mali byť slovenské železnice v horizonte 10 - 15 rokov. Či sa nájde dostatok osobností, ktoré dokážu silou argumentov získavať podporu odborných i politických kruhov, podnikateľov ale aj verejnosti. Či sa nájde politická strana, ktorá bude mať vo svojom programe reálnu podporu modernizácie a rozvoja železníc, aby dosiahli európsku úroveň. Či sa myslenie manažmentov bude uberať v negatívnej rovine obmedzovania osobnej dopravy alebo v rovine pozitívneho myslenia a expanzie. Či Slovensko, bude mať záujem o železnicu a ak áno, o akú železnicu. V neposlednom rade rozhodne aj postoj železničiarov na všetkých postoch. Aj tento web vytvára určitú mienku o železnici. Denne ho čítajú stovky ľudí.
Akú máte predstavu, že by mali železnice na Slovensku vyzerať v rokoch 2010 - 2020?
Podradené diskusné témy
Pridám príklad zo života (žiaľ pre železnicu asi význačný): známy mi rozprával, ako si raz chcel objednať prepravu výrobkov svojej firmy z bodu A do bodu B. To množstvo papierovania (ešte k tomu tlačivo spoplatnené) ho položilo na kolená (len to papierovanie trvalo niekoľko mesiacov), ale vyhlásenie jedného z "pánov" železnice, že ak chce vagón, má si ho sám zohnať, bolo už prisilné kafe... Nakoniec sa v priebehu niekoľkých hodín dohodol so špedičnou firmou, kamión mu pristavila až do firmy, a bolo to...
To hovorí za všetko, ako to raz s nákladnou prepravou možno skončí. Alebo je pre železnicu zákazník len ten, kto prepravuje tovar s 20-timi vozmi?! Smutné.
Ak bude železnica aj ďalej riadená takým spôsobom ako doteraz, tak rk_kn má pravdu, že o 15 rokov sa bude na železnicu len spomínať. Ani nákladná doprava to nemá po privatizácii vyhrané. Určite tam zostanú tí istí ľudia, len pod iným názvom firmy. Niektoré trate držia nad vodou čo sa týka nákladnej dopravy len určité podniky, ktoré keď skončia, tak s nimi aj trať. Napr. na trati 140 je to NCHZ Nováky a z časti Elektráreň Nováky. Na tejto trati v posledných 2-3 rokoch minimálne 10 prepravcov skončilo so železnicou, resp. prepravujú minimálne množstvo, niektorí aj popredali rušne z vlečky a vytrhali koľaje.
Minulý týždeň som sa bol pozrieť na aute na východnom Slovensku a po diaľnici každú chvílu v smere od Tatier kamión naložený drevom, zväčša české. Zopár takých kamiónov a bol by vlak.
Nick: Časové odhady pre elektrifikáciu ZV-BB a ZV-Fiľakovo sa mi zdajú nejaké divné. 20 km do BB chcú elektrifikovať 4 roky, ale zhruba 70 km do Fiľakova len 2 roky?
A plánované tempo modernizácie trate 120 je fakt slimačie - ak budú ešte 8 rokov trvať také brutálne výluky, aké na nás o týždeň chystajú, tak v roku 2013 už vlakom nebude jazdiť asi takmer nikto, najmä ak do 2010 má byť hotová diaľnica až do KE (možno bez najnáročnejších úsekov)...
tak, ako vravi pilatus, buducnost tu je, sanca velka, je len na vedeni zeleznic ako sa k tej sanci postavi. do pozornosti odporucam moj vcerajsi prispevok, Infrastruktura - Buducnost - bude nejaka?
Ked som cital zavery z tej konferencie, tak som sprvu myslel, ze ma slak trafi od jedu. potom som to chcel zverejnit, ale zaumienil som si, ze musi dat pozor aby som vety nevytrhol z kontextu. po chvili som si vsak uvedomil, ze ziadny pozor davat nemusim. kontext nebol. skratka, ti najmudrejsi, najvyssie postavení, najneviemakí stupenci zeleznic len tliachaju dve na tri, vselijaky hlasky pustaju, ale argumentny kde nic tu nic a skutky vobec ziadne. ked takyto ludia budu riadit a ovladat zeleznice tak sa asi dockame toho co vravi rk-kn. a to neplati len o zelezniciach, ale hadam o celom svete.
tak ci onak, ohladne buducnosti zeleznic na slovensku sa mozme bavit o tom ci sa podari urobit koridor alebo nie, ci na lokalkach zhniju podvaly alebo sa najde zopar fandov co ich zachrani.......
fakt je, ze zeleznica potrebuje podporu statu. to ale neznamena, ze b ystat mal nieco urobit namiesto zeleznice, ale nebodaj prvy vyvinut nejaku aktivitu. prva musi s nejakou aktivitou prist zeleznica, stat by tuto aktivitu mal podporit. ale kedze vo vlade su ludia ako palacka, macejko, prokopovic a.....(teraz frisko neviem ako sa vola tirolsky minister dopravy)......
So železnicou to tiež nevidím čierno. Čo sa týka nákladnej dopravy - tu je to jednoznačné. Žiaden kamión nie je schopný odviesť množstvo tovaru, ktorý je schopný odviesť ucelená súprava vlaku.
U osobnej dopravy je záujem cestujúcich o ponuknutých možnostiach; i zliav, i služieb vo vlakoch. Zvyšujúca sa rýchlosť a komfort budú možno v budúcnosti konkurovať autobusovej doprave, možno i leteckej, individuálna automobilová doprava bude mať čím ďalej tým viac problémov "upchatých" diaľnic z roznych dovodov. A z toho mám radosť!
ad pilatus:
Souhlasím s Tebou. Svým způsobem dokladem v tomto směru mohou být výsledky ČD za minulý rok (aniž bych chtěl tuto společnost nějak vyvyšovat nebo nekriticky vychvalovat). V jedné z tiskových zpráv ČD se uvádí mimo jiné toto:
"V loňském roce přepravily asi 179 milionů cestujících, což je o 4 procenta více než v roce 2003 a přibližně o 4 miliony osob více, než předpokládal plán akciové společnosti. Stoupající počet cestujících v loňském roce jen potvrzuje skutečnost, že trvalý pokles zájmu o železniční dopravu se zastavil v roce 1999 a od té doby se trvale pohybuje mezi 170 až 190 miliony osob ročně.
Rostoucí zájem o cestování vlaky Českých drah souvisí především s aktivní obchodní politikou akciové společnosti a se stabilitou v oblasti jízdného." Existuje také řada slev pro jednotlivce i skupiny. "Akciová společnost ČD tak podporuje jednak turistiku a rozvoj regionů a také nabízí cenově dostupné dojíždění do zaměstnání."
Zbyněk: Že EÚ pchá peniaze do železničnej infraštruktúry ešte nemusí automaticky znamenať, že bude aj patrične využitá - aj napriek krásnym rečičkám z úst politikov podiel železnice na dopravnom trhu zatiaľ stále klesá, prinajlepšom stagnuje...
Mňa by zaujímalo, či bude do roku 2010 na Slovensku komplet zrekonštruovaná aspoň trať 120 a aké sú ďalšie plány na modernizáciu tratí.
ad rk_kn.:
Já bych to tak černě neviděl. Už proto, že Slovenská republika není ostrov a pokud je členem EU, bude přinejmenším z vnějšku nucena chovat se v souladu s evropskými záměry a požadavky. V ČR se také nedávno někteří z těch, kteří rozhodují o koncepci dopravy, museli smířit se skutečností, že penízky z fondů EU se mohou přikutálet především na rozvoj infrastruktury železniční a ne silniční...