Dopravná politika Slovenskej republiky
Už veľa dní diskutujeme o perspektívach železničnej dopravy na Slovensku na stránkach MÁV. Dovolil som si založiť novú tému, preto, aby sme sa mohli sústrediť na podstatné - akú máme predstavu, že by mali železnice na Slovensku vyzerať o 10 - 15 rokov.
Na úvod pár poznámok. O budúcnosti železníc na Slovensku predovšetkým rozhodne:
Či vo vedení slovenských železničných spoločností budú mať manažmenty víziu, čo chcú dosiahnuť, či budú mať predstavu, aké by mali byť slovenské železnice v horizonte 10 - 15 rokov. Či sa nájde dostatok osobností, ktoré dokážu silou argumentov získavať podporu odborných i politických kruhov, podnikateľov ale aj verejnosti. Či sa nájde politická strana, ktorá bude mať vo svojom programe reálnu podporu modernizácie a rozvoja železníc, aby dosiahli európsku úroveň. Či sa myslenie manažmentov bude uberať v negatívnej rovine obmedzovania osobnej dopravy alebo v rovine pozitívneho myslenia a expanzie. Či Slovensko, bude mať záujem o železnicu a ak áno, o akú železnicu. V neposlednom rade rozhodne aj postoj železničiarov na všetkých postoch. Aj tento web vytvára určitú mienku o železnici. Denne ho čítajú stovky ľudí.
Akú máte predstavu, že by mali železnice na Slovensku vyzerať v rokoch 2010 - 2020?
Podradené diskusné témy
CFR-Romania : A budeme to uhlie pekne vyhadovať z Transrapidu lopatou :-) :-) Ale musím ťa sklamať Transrapid je vlak len patrí do kategórie nekoľajových dopravných prostriedkov s prevažujúcou osobnou dopravou a príležitostnou nákladnou dopravou. Aj električka napríklad patrí do kategórie vlakov. A dokonca v Drážďanoch má Volkswagen svoje nákladné električky.
untrop : myslím že 15 ton pre poštárov stačí :-). Ano to je priorita a použitie Transrapidu dlhé trate
http://www.transrapid.de/foto_galerie/images/shanghai/SH0158.html
http://www.transrapid.de/foto_galerie/images/shanghai/SH1061.html
K stavbe Maglevu : Transrapid sa vo velkej miere stavia nad úrovnou terénu, teda môže kludne viesť v niektorých prípadoch bud nad dialnicou alebo priamo tratou. Výhody Transrapidu je v dialkovej doprave. Preto sa nepredpokladá budovanie obrovských kolajísk a tratí. To budú transkontinetálne trate.
Transrapid je konštruovaný tak že može voziť aj náklad v kontajneroch - samozrejme prispôsobených Transrapidu - a to 15 ton v jednej sekcii
Ale, ja som optimista, co sa tyka zeleznic. Ropy je coraz menej a zatial nikto nevymyslel iny sposob pohonu. Elektrina je totiz zatial vhodna len do mesta ...
Letecka doprava teda bude coraz drahsia a drahsia, rovnako individualna. A tu ma velke moznosti zeleznica - lebo ma jednu obrovsku vyhodu - moze jazdit na el. energiu, ktorej vyroba sa bude zdokonalovat a zdroje su nevycerpatelne (slnko, voda, jadro, vietor, bio, ...) staci len zdokonalovat a zefektivnovat proces vyroby. O ekologii ani nehovorim ....
Navyse, zeleznica ma aj tu vyhodu, ze ma dve vlastnosti v jednom - je vhodna aj na VRT (kde konkuruje lietadlam) a mozete sa s nou dostat az do stredu mesta, dediny (kde konkuruje autam).
Zeleznica ma teda potencial, hlavnym problemom je si myslim, ze kompetentni nedokazu tieto vyhody zurocit. Aj ja vacsinou pouzivam auto len koli tomu, ze zeleznica mi nedokaze ponuknut vhodnu alternativu ako sa dostat zo ZA do BA a spat na urovni (prve IC pride do BA o 11:00, a to mi je naprd), rovnako sa spat nedostanem tak, aby som bol v ZA okolo 18:00 ....
P.S. Jedinym skutocnym problemom je ocean ...
P.S.S. Takze tajne dufam, ze nas onedlho caka renesancia zeleznicnej dopravy
Dovolím si trochu čierneho sci-fi (preto vopred sorry) : Recesia sa naďalej prehlbuje. Deklarovaná efektivita po prechode financovania na samosprávy sa minula účinkom - všetko stojí a padá na peniazoch a neochote obyvateľov samospráv financovať takéto dotácie, pretože to pre nich predstavuje z roka na rok zvýšenú finančnú záťaž. Po veľkých protestoch tej časti verejnosti, ktorá využíva individuálnu dopravu alebo podľa tvrdení nevyužíva verejnú dopravu, bola samospráva nútená prehodnotiť výber poplatkov. Tým sa znížil celkový objem dotácií na osobnú dopravu. Výsledkom bolo zvýšenie výšky cestovného. Zaznamenaný bol aj nárast čiernych pasažierov v osobnej železničnej doprave. Dospelo to tak ďaleko, že železničný dopravca operujúci v danej oblasti vydával a kontroloval cez svojich zamestnancov cestovné lístky už pri vstupe do vozňov. Výsledkom boli spočiatku incidenty a neskôr úbytok cestujúcich, nárast vybavovacej doby na jednotlivých staniciach a nárast podielu individuálnej dopravy - pochybnej a lacnejšej kvality, pretože nové vozidlo si drvivá väčšina z nich nemohla dovoliť. Úvahy z rokov 2004 a 2005 sa stávajú zo dňa na deň väčšou fikciou...
Uvedené berte prosím s rezervou, ide len čiste o konštrukciu...
Nuz a ti nemci ... asi zasa nejaky experiment ....
Co sa tyka zhlavia stanice - nuz, mozno si sa bavil ako mnohi pred 150 rokmi, ktori si nieco podobne nevedeli predstavit na kolajniciach.
A pritom tu nejde o nakladnu dopravu. Ak chces skutocne nieco poriesit na dlhe trate, potom musi riesit obehy jednotiek, ich odstavenie, miesta na udrzbu ako aj nevyhnutnu "sietovost". Lebo ked chces len jednu lajnu z bodu a do bodu B tak je to len akysi doplnok. Cas prinesie poziadavky na ine miesta, odbocky, ... Presne ako to bolo s TGV.
A co sa tyka porovnania - jasne, ze sme hovorili o VRT, sak to predsa nemozem porovnavat s klasickou tratou ...
Vyhoda VRT je badatelna aj na TGV - niekolko 100 km rychlostou ides Pariz - Lyon a potom plynule, bez prestupu pokracujes zvysnych dajme tomu 30 km do ciela.
Dalsie vyhody su ... energia, ... to nepopieram, vsak som to aj poznamenal s tou vyhodou o mechanickom kontakte.
Aby sme si rozumeli - mne sa Maglev paci, ale rovnako ako maglev sa da vybudovat aj VRT.
To sikan : Ak mas stavat taku dlhu trat jednokolajnu pre taku velku rychlost len s vyhybnami, potom sa tam predpoklada velmi maly prud cestujucich. Nuz, a tu uz je zasa otazka, nakolko je to potom rentabilne ...
Tvoj prispevok vo mne vyvolava pocit, ze si nepochopil, o com je Maglev.. od zaciatku ma sluzit vylucne na rychlu prepravu cestujucich, preprava nakladov a rozvetvene kolajiska neprichadzaju do uvahy.. v tomto pripade je tato technologia absolutne nepouzitelna.. neviem, ako je to v Sanghaji, ale trat Berlin-Hamburg mala byt "jednokolajna" s vyhybnami..
Takze ked porovnavat Maglev s klasickou zeleznicou (princip koleso-kolajnica), tak jedine s VRT a len s osobnou dopravou..