Dopravná politika Slovenskej republiky
Už veľa dní diskutujeme o perspektívach železničnej dopravy na Slovensku na stránkach MÁV. Dovolil som si založiť novú tému, preto, aby sme sa mohli sústrediť na podstatné - akú máme predstavu, že by mali železnice na Slovensku vyzerať o 10 - 15 rokov.
Na úvod pár poznámok. O budúcnosti železníc na Slovensku predovšetkým rozhodne:
Či vo vedení slovenských železničných spoločností budú mať manažmenty víziu, čo chcú dosiahnuť, či budú mať predstavu, aké by mali byť slovenské železnice v horizonte 10 - 15 rokov. Či sa nájde dostatok osobností, ktoré dokážu silou argumentov získavať podporu odborných i politických kruhov, podnikateľov ale aj verejnosti. Či sa nájde politická strana, ktorá bude mať vo svojom programe reálnu podporu modernizácie a rozvoja železníc, aby dosiahli európsku úroveň. Či sa myslenie manažmentov bude uberať v negatívnej rovine obmedzovania osobnej dopravy alebo v rovine pozitívneho myslenia a expanzie. Či Slovensko, bude mať záujem o železnicu a ak áno, o akú železnicu. V neposlednom rade rozhodne aj postoj železničiarov na všetkých postoch. Aj tento web vytvára určitú mienku o železnici. Denne ho čítajú stovky ľudí.
Akú máte predstavu, že by mali železnice na Slovensku vyzerať v rokoch 2010 - 2020?
Podradené diskusné témy
Uvažuješ veľmi logicky a vysvetlil si svoj postoj brilantne.
Ak môžem, napíšem ešte toto: nie som advokátom plánov, ktoré som sem umiestnil. Nie sú to moje plány a nie sú to ani moje životné priority. Našiel som zaujímavý link a dal som to sem na vedomie, na spestrenie ako vhodnú tému na diskusiu. Keď sa pozrieme na niektoré debaty, ktoré odznievajú na tomto webe, tak možno vidieť, že sa bavkáme ako chlapci s mašinkami a pohybujeme sa vo svete virtuality. Je to iste dobre, lebo nám to prináša radosť, je to zábava. Dúfam, že väčšina z nás si uvedomuje, že je to zábava a že náš vplyv na reálnu železnicu je minimálny, ak nie žiadny.
Uverejnený dokument je jeden z mála dokumentov o rozvoji železničnej dopravy, ktorý vyprodukovali orgány tohto štátu. Neviem zatiaľ o inom. Preto som ho sem dal a uvedomujem si jeho trhliny. Ale ešte včera som napísal, že je to vízia, čiže nie je to ani plán, ani generel rozvoja železničnej dopravy na Slovensku. Na začiatku všetkého v živote je vízia.
Také krásne sci fi plány,hlavne ten úsek Trnovec-Nitra a ja som nad tým niekedy uvažoval,takým štýlom,škoda že tu nie je vybudovaná železnica.Chlapci nechcete ísť niektorí do politiky to vybaviť??...
Teraz sa trocha zasnivam.ŽSR zmodernizuje trať Blava -Trnovec na rýchlosť 160 km/h a vybuduje spojku do NR,čo by bolo asi 20 km so zástavkami Močenok a Cabaj.Ex vlak z NR do Blavy bez zástavok by to mohol podľa mojich výpočtov stihnúť za 45 min,so zástavkami v Šali a Galante za 60 min.Ak by trať Blava-Šaľa aj zostala v dnešnom stave a vybudovala by sa spojka Trnovec-Nitra cesta Ex vlaku by bez zástavok vyšla na 60 min.
dnes najrýchlejší žltý autobus Turancaru NR-Blava,ktorý ide iba po dialnici myslím že ide 75 min.To by gumokolesári čumeli,ako by ich železnica zruinovala aj v 21 storočí.Stačí sa ísť pozrieť do NR koľko autobusov jazdí NR-Blava.
Druhá varianta Blava-TT-Sereď-Nitra by kopírovala dialnicu,neviem ako je to s úsekom TT-Sereď,či by sa dal v dnešnej polohe modernizovať na 16o km/h,ďalej by sa musel vybudovať nový úsek Sereď-NR so zástavkami Báb,Veľké Zálužie a Lehota asi 25-30 km/h.Po tejto trase by to bolo s Ex vlakom bez zastavenia asi 50 min.
Trať cez Trnovec by zaúsťovala do žst.NR na ivanskom zhlaví,čo by mohla byť výhoda pri Prievidzkých rýchlikoch,trať od Serede by v NR zausťovala na lužianskom zhlaví,čo by mohla byť nevýhoda pri vlakoch smer TO by bola potrebná úvrať aj nový úsek Sereď-NR by bol asi vzhľadom na terén náročnejší.
Tretia varianta Blava-Leopoldov-Lužianky -NR.Trať Leopoldov-NR elektrifikovať a upraviť na rýchlosť 160 km/h v dnešnej polohe telesa asi ťažko ,ale povedzme....
Priamy vlak Blava-NR bez zastavenia najskôr asi 55 min. /pri rýchlosti 16o km v celom úseku/
Ak by sa nová trať mala budovať ďalej na Zvolen,v podstate by sa na celom území musela budovať nová trať trať Lužianky-Kozárovce takmer nepoužitelná,nová trať v inej polohe by asi vyšla lacnejšie...
Zostáva len snívať....
1.dostavba gemerských spojok - Tisovec - Revúca - Slavošovce
2.južný ťah dvojkoľajniť a elektrifikovať a rýchlosť 120 km/h
3.vysokorýchlostný koridor z Bratislavy cez Trnavu, Nitru do Basnkej Bystrice
Videl som ho v r.2004, už si všetko nepamätám....
Ale ako sa hovorí, papier toho veľa znesie....
Ufo, ZSSK sa aj snaží o IDS, ale keď VÚC a aj autobusový dopravcovia o to nemajú záujem, tak sme v slepej uličke... Autobusový dopravcom je stav bez IDS finančne výhodnejší.
Ja osobne by som narozdiel od územného plánu v niektorých veciach uvažoval inak, napr.južný ťah by som vôbec netrasoval v súčasnej trati, ale čiastočne s novým rýchlokoridorom Bratislava - Trnava - Nitra - Zvolen a ďalej novostavbou trate Lučenec - Rimavská Sobota - Tornaľa, a práve keď sa začínalo so stavbou južného ťahu bolo osudovou chybou nevybudovanie práve spojky Lučenec - RS - Tornaľa...
Ďakujem za Tvoju pripomienku. Je to však vízia, nie schválený plán. Nemožno ho brať doslovne. Iste bude prechádzať pripomienkovaním a následným konsenzom.
Pokiaľ ide o Nitru, hlavné toky cestujúcich smerujú na Bratislavu a v budúcnosti ďalej do krajín EÚ.
Nie je vylúčené, že po dobudovaní rýchlej trate Šaľa - Nitra, cestovalo by sa aj z Nitry na Považie, do Podunajska a na Pohronie cez Šaľu - Galantu, resp. Šaľu - Nové Zámky.
Netvrdím, že sa všetko z týchto plánov podarí naplniť. Dôležitá je vízia. Ostatné bude závisieť od politickej situácie a dobrej vôle zainteresovaných. Lebo peniaze sa na uvedené projekty nájdu, trebárs aj z fondov EÚ, ktorá je štedrým podoprovateľom železničných stavieb.
Mňa zaujali projekty južného ťahu, z Čaty do Lučenca cez Veľký Krtíš ako aj predĺženie Orávky a jej elektrifikácia do Poľska.
A tiež napojenie Nitry na koridor Bratislava - Štúrovo. Dobudovaním spojky zo Šale, by sa podarilo vybudovať konkurencieschopné spojenie Nitry s Bratislavou s rýchlosťou 160 km/h.
Ako vidno, aj naši úradníci pracujú.
1. Železničná doprava
Verejnoprospešné stavby vyplývajúce z návrhov rezortných programov Ministerstva dopravy, pôšt a telekomunikácií SR a schválených návrhov územných plánov veľkých územných plánov príslušnými nariadeniami vlády SR, ktoré Koncepcia územného rozvoja Slovenska - II. návrh prevzal:
1. Výstavba vysokorýchlostných tratí:
* v severojužnom prepojení Bratislava-Trenčín-Žilina-Katowice
* vo východozápadnom prepojení Bratislava-Nitra-Zvolen-Košice-Ukrajina
1. Modernizácia hlavných železničných tratí zaradených do európskych multimodálnych koridorov:
* Kúty-Bratislava-Štúrovo (traťová rýchlosť 160 km/hod)
* Bratislava-Púchov (160)
* Žilina-Košice(120)-Čierna nad Tisou(160)
* Žilina-Čadca(120)-Skalité(100)-Zwardoň(70)
1. Dostavba a modernizácia:
* rozhodujúcich železničných staníc Bratislava, Žilina, Zvolen, Košice
* hraničných staníc Štúrovo, Komárno, Čierna nad Tisou
1. Modernizácia a elektrifikácia železničných tratí:
* stredojužný ťah Zvolen-Fiľakovo-Košice (maximálna rýchlosť 100km/h)
* Zvolen-Banská Bystrica (maximálna rýchlosť 100km/h),
1. Doplnenie a skompletizovanie južného železničného ťahu
- výhľadová výstavba elektrifikovanej železničnej trate Šahy - Veľký Krtíš a Kalonda - Bušince
Návrh dlhodobých zámerov Koncepcie územného rozvoja Slovenska - II. návrh:
1. Modernizácia a elektrifikácia železničných tratí:
* Martin-Diviaky - Hronská Dúbrava,
* Michaľany-Veľké Kapušany,
* Fiľakovo-Šiatorská Bukovinka.
1. Elektrifikácia železničných tratí:
* Poprad-Plaveč-St.Potok-Tatranská Lomnica,
* Kraľovany-Trstená - hranica s Poľskou republikou
* Diviaky-Banská Bystrica,
* Banská Bystrica-Margecany.
1. Výstavba nových železničných tratí:
* Šaľa-Nitra ako elektrifikovaná s traťovou rýchlosťou 160 km/hod,
* Trstená-Suchá Hora-hr.PR,
* Kolárovo-Neded,
* Kalonda-Bušince možný výhľad - kompletizácia južného ťahu ako modernizácia a elektrifikácia v úseku Levice-Čata-Šahy a výstavba novej trate Šahy-Veľký Krtíš.
1. Integrovaný systém prímestskej dopravy osôb v aglomeráciach:
* Bratislava (Malacky, Trnava-Leopoldov, Sereď, Šaľa-Nitra, Dunajská Streda),
* Košice(Prešov, Michaľany, Trebišov),
* Žilina(Čadca, Púchov, Martin, Rajecké Teplice),
* Zvolen-Banská Bystrica,
* potencialne v aglomeráciach Vranov-Humenné-Michalovce, Trenčín-Dubnica-Ilava, Vysoké Tatry, Spišská Nová Ves-Levoča.
Viacej na:
http://72.14.207.104/search?q=cache:2IzGpQPmde0J:www.lifeenv.gov.sk/minis/uzemne/vyd_dokum/kus_597s.htm+dia%C4%BEni%C4%8Dn%C3%BD+priv%C3%A1dza%C4%8D+Spi%C5%A1sk%C3%A1+Nov%C3%A1+Ves&hl=sk