Dopravná politika Slovenskej republiky
Už veľa dní diskutujeme o perspektívach železničnej dopravy na Slovensku na stránkach MÁV. Dovolil som si založiť novú tému, preto, aby sme sa mohli sústrediť na podstatné - akú máme predstavu, že by mali železnice na Slovensku vyzerať o 10 - 15 rokov.
Na úvod pár poznámok. O budúcnosti železníc na Slovensku predovšetkým rozhodne:
Či vo vedení slovenských železničných spoločností budú mať manažmenty víziu, čo chcú dosiahnuť, či budú mať predstavu, aké by mali byť slovenské železnice v horizonte 10 - 15 rokov. Či sa nájde dostatok osobností, ktoré dokážu silou argumentov získavať podporu odborných i politických kruhov, podnikateľov ale aj verejnosti. Či sa nájde politická strana, ktorá bude mať vo svojom programe reálnu podporu modernizácie a rozvoja železníc, aby dosiahli európsku úroveň. Či sa myslenie manažmentov bude uberať v negatívnej rovine obmedzovania osobnej dopravy alebo v rovine pozitívneho myslenia a expanzie. Či Slovensko, bude mať záujem o železnicu a ak áno, o akú železnicu. V neposlednom rade rozhodne aj postoj železničiarov na všetkých postoch. Aj tento web vytvára určitú mienku o železnici. Denne ho čítajú stovky ľudí.
Akú máte predstavu, že by mali železnice na Slovensku vyzerať v rokoch 2010 - 2020?
Podradené diskusné témy
Jinak velice fandím úváhám o nějakých zrychlených vlacích z Trenčína do Nitry, ale to už asi bohužel nebude. Při pohledu na trať 143 by byl člověk velice rád, kdyby přidali alespoň 1 - 2 osobáky. Odjezdy z Trenčína v 5:46, 13:47, 15:02 a 17:42. jen o víkendu navíc v 9:35 připomíná jizdní řád mikrobusu z nějaké obce do její odlehlých kopanic. Éra slavného šestivozového motorového rychlíku Brno - Nové Zámky se už nikdy nevrátí.
Trať Lužianky - Leoplodov:
Rýchlostná svetelná sústava v Hlohovci, Rišňovciach, Alekšinciach. Ústredne stavané výhybky v Hlohovci (elektromechanika), Alekšince (reléovka).
Okrem projektov, ktoré sa do budúcnosti už realizujú by som ešte zarýpol do výstavby druhej koľaje v úseku Nové Zámky - Šurany, Sliač - Radvaň, pretože v týchto tratiach je obrovský potenciál v osobnej dorpave a môžeme očakávať pokračovanie súčasného trendu - zvyšovanie frekvencie vlakov (aspoň do r.1998)...
Ja by som mozno navrhoval investovat do elektrifikacie a na niektorych usekoch zdvojkolajnenia trate Zvolen- Lucenec- Kosice. Trochu by sa uvolnila severna trasa a prospelo by to rozvoju chudobnych juznych regionov.
A tie drôty na nízkych kolíkoch určite neboli na elekrtiku, lebo v oblasti žije veľa cigošov, a už by boli preč. Skorej sú to drôty na ovládanie vchodových návestidiel a výhybiek. Neviem, nevidel som.
Ale predpokladam, ze kym ide o trat nadregionalneho vyznamu, neskonci ako muzeum. Kedze na nej vlastne "je planovana" elektrifikacia, tak si snad na to niekto spomenie (samozrejme az po dokonceni vsetkaho ostatneho) a spoji to aj s modernizaciou ZZ, tak ako ZV-BB.
Dnes som cestoval po spominanej trati a tak trochu som si vsimal jednotlive sucasti ZZ. Vlastne ani nebolo co v tej tme, kedze zavory su velakrat rucne, znamenia dava zamestnanec, svetelne navestidla su v: PD, Zemianskych Kostolanoch, Zbehoch. Na trati 141 su spominane navestidla uz vsade.
Videl som po ceste v tej tme par petrolejovych navesti.
Dalej telegrafny drot na malych kolikoch popri trati. Vyhybky povacsinou ovladaju vyhybkari na stavadlach.
Kedze som nesiel smerom Luzianky - Nitra - Surany..., viem si len spomenut, ako je to tam, ale to by som asi velmi netrafil.
Povie mi niekto, na co su v Aleksinciach (141) nachystane kolajove polia uz asi 3 roky? Videl som ich davnejsie uz aj v HC.
Snad sa do roku 2010 niecoho dockame, potom uvidime, ako to tam bude vyzerat. Ja sa osobne tesim na obchvat okolo PD, ktory sa ma zacat buduci rok stavat a R2ojku, ktora sice potrva dlhsie, ale do roku 2010 by to mohlo byt celkom v pohode. Rozhodne to s cestou vyzera veselsie ako s tratou v dotknutej lokalite.
Snad sa este niekedy tade budem vozit vlakom, potom, ked prejdem na gumove kolesa, len tak, kvoli nostalgii a spomienke na studentske casy...
Ja by som len dodal porovnanie s r.1975, napr.trať
Levice - Nové Zámky - spoejnie trvalo 1 hod 40 min
Topoľčany - Nitra - 60 min
Rok 2005
Levice - Nové Zámky - 1 hod 5 min
Topoľčany - Nitra - 60 min
Zatiaľ čo na drvivej väčšine slovenských tratí došlo k obrovskému skrátiu jazdných dôb, na trati Nitra - Prievidza vôbec...
Veľmi súhlasím s Branom,čo napísal,keby sa robila len "mierna" modernizácia na tejto trati aj to by veľmi pomohlo.Táto trať je dobre trasovaná,len strašne zastaralá...mestá na nej Nitra,Topoľčany,Partizánske,Nováky väčšinou stanice nie sú ďaleko od sídiel.Takže os.doprava by bola celkom dobre využívaná aj ŽSR by sa modernizácia oplatila zrušením výhybkárov príp.aj výpravcov t.j. by sa jej znížili náklady.
Takže trať v úseku Šurany -NR nevidím veľké problémy pre úpravu na rýchlosť 100km/h,musela by sa hlavne zrekonštruovať stanica Ivanka pri nitre ,samozrejme Nitra,Lužianky by mohli dialkovo obsluhovať Zbehy a Jelšovce,rekonštruovať Koniarovce,Ludanice nejakým druhom Testu nemuselo by to byť hneď elektronické stavadlo,napr.pri modernizácii koridorových tratí by sa sem mohla presunuť časť zariadení,napr.sa uvažuje o zrušení žst tvrdošovce atd..Naozaj je zaražujúce že 9o% staníc má miestne stavané výmeny to znamená,že každý vlak musí brzdiť na 40 km/h,to znamená žeby sa oplatilo nejaký druh zab.zar.kde by výhybky boli závislé od vch.náv.t.j.to by sa dalo aj pri kľúčovom systéme dalo uvažovať o elektromagnetickej zámke a pod.
Ďalej napr.Chynorany by mohli dialkovo obsluhovať Bošany,Žabokreky,Rybany.
Tak napr. ak by R z Prievidze do TO nemusel brzdiť pri každej stanici na 40km došiel by určite do TO o 10 min skôr.Dnešný stav na tejto trati ,je tak žalostný,že ak sa nebude modernizovať cestujúcich bude ubúdať,vlakov bude ubúdať,alebo trať zostane v tomto stave a vyhlási sa za múzeum.
Na to však by bolo treba "trochu" upraviť trať 170 pre nákladnú dopravu, hoci nech radšej sa postaví tunel rovno od Banskej Bystrice po napr. Turček, nech je prierezovo vhodný na prepravu naložených kamiónov, ďalej na rýchlikovú osobnú dopravu, ďalej elektrifikovaný atď...
Neviem, či porovnávanie Slovenska so Švajčiarskom je tým pravým orechovým - predsa len taký Gotthardský priesmyk je o niečom inom ako Donovaly či Branisko a stavba či údržba infraštruktúry vo švajčiarskych podmienkach je o dosť náročnejšia...