Dopravná politika Slovenskej republiky
Už veľa dní diskutujeme o perspektívach železničnej dopravy na Slovensku na stránkach MÁV. Dovolil som si založiť novú tému, preto, aby sme sa mohli sústrediť na podstatné - akú máme predstavu, že by mali železnice na Slovensku vyzerať o 10 - 15 rokov.
Na úvod pár poznámok. O budúcnosti železníc na Slovensku predovšetkým rozhodne:
Či vo vedení slovenských železničných spoločností budú mať manažmenty víziu, čo chcú dosiahnuť, či budú mať predstavu, aké by mali byť slovenské železnice v horizonte 10 - 15 rokov. Či sa nájde dostatok osobností, ktoré dokážu silou argumentov získavať podporu odborných i politických kruhov, podnikateľov ale aj verejnosti. Či sa nájde politická strana, ktorá bude mať vo svojom programe reálnu podporu modernizácie a rozvoja železníc, aby dosiahli európsku úroveň. Či sa myslenie manažmentov bude uberať v negatívnej rovine obmedzovania osobnej dopravy alebo v rovine pozitívneho myslenia a expanzie. Či Slovensko, bude mať záujem o železnicu a ak áno, o akú železnicu. V neposlednom rade rozhodne aj postoj železničiarov na všetkých postoch. Aj tento web vytvára určitú mienku o železnici. Denne ho čítajú stovky ľudí.
Akú máte predstavu, že by mali železnice na Slovensku vyzerať v rokoch 2010 - 2020?
Podradené diskusné témy
Ešte k obehom súprav, napr. už aj k môjmu návrhu pre trať 140,150,160 neviem spraviť obehy HDV a vozňov, lebo nermám uzavretú oblasť (tie vozne môžu jazdiť smer Bratislava - Kúty, Štúrovo, Komárno; Brezno, Vrútky). Na tratiach typu 151,152,153,154,143 sa obehy dajú krásne spraviť, mimochodom na trati Trenčín - Chynorany je v mojom návrhu turnusová potreba 2x811 a nie 3x,Levice - Štúrovo + Čata - Šahy (4x810, popr. 5x810 = 2 páry vlakov zdvojované), ale spravidla, čo sa ušetrí na jednej trati, na druhej sa navýši...
Obraty a vozne, najprv je nutné spraviť grafikon a potom sa budú robiť obehy, keď niečo nebude pasovať operetívne sa GVD kozmeticky upraví. Ja osobne zastávam názor, čím viacdňovejší turnus, tým menšia potreba vozidiel, ale údajne by boli problémy s údržbou...
Samozrejme, že obraty v staniciach je potrebné zohľadniť už pri tvorbe GVD, napr. keď preprah trvá 10 min, nedať pobyt v stanici 5 min, alebo keď obrat súpravy trvá 9 min, nedať čas na 4 min.
Písmo, ja používam kombináciu Arial a Senakjr.
Nick, bavíme sa tu o železničnej doprave o nie súčasnej a bývalej politickej scéne, jednoducho to sem nepatrí, každý ma v tomto smere iné názory...
Stretol som sa už s jedným návrhom virtuálneho CP a autor vôbec neprihliadal na HDV a vozne. Otáčal ich ako na detskom koľajisku v panelákovom byte. Vlaky nemal pokryté potrebným počtom vozidiel.
Pravda, je možné, že tu diskutujúci majú na mysli komplexný virtuálny CP bez prihliadnutia na obeh súprav, čiže virtuálny v každom ohľade . . .
Všade som ale čítal,a aj na tabuliach v každej stanici,kde su udaje o modernizacii sa uvadza tratova rýchlost 160 km/h...aka je pravda,ved to ja sakra podstatny rozdiel !!!
O sťažnostiach som počul že keď sa podali, chyby sa okamžite napravili (nič politické) a teraz by sa nevivíja žiadna podobná činnosť (resp.minimálna). Samozrejme, že to zlé čo bolo nezmažeme a v mnohých prípadoch to bolo ozaj veľmi zlé, ale stále vtedy bolo aj dosť dobrého, na čo sa často zabúda a špekulatívne každý poukazuje len to ako na najhoršie a všetko v negatívnych superlatívoch.
Ale samozrejme každý je iný a každý mal iné skúsenosti s bývalým režimom.
Faktom je, že nákaldná doprava bola neporovnateľne väčšia, tak osobné vlaky sa museli prispôsobiť, aby sa plnil plán. GVD sa odvtedy vo veľkej miere zlepšil, ale niekde aj zhoršil (trať Prešov - Humenné),...
NAD - niekde ju zabezpečovali ZSSK a niekde operatívne na vlastné náklady VÚC prostredníctvom SAD a to je prípad Štiavnice, Záhorskej Vsi, Rohožníka...)
Inak mám trochu skreslený pohľad, lebo ak mám pravdu povedať, viac mám precestované lokálky na ÖBB ako na ŽSR a preto sa mi zdajú naše vlaky nadpriemerne využívané.Tam, keď je na nejakej trati zachovaná doprava, tak minimálne v hodinovom takte a súpravy sú nadmieru predimenzované, viacmenej na väčšine lokálok jazdia v exponovaných časoch klasiky. (A to v Rakúsku sú dotácie na vlak častokrát nižšie ako u nás vďaka nízkym nákladom na prevádzku, dopravnú cestu, personál - všetko, čo je MOs jazdí v režime 0/0-S). ZSSK by podľa mňa malo zachovať aký-taký komfort cestovania, kým preklenieme obdobie 810-ín, pretože keď odoženieme ľudí z vlakov teraz, späť ich už nevráti ani Desiro, ani Stadler. A to sa potom rozhodujeme medzi tým, či tu chceme železnice, alebo len tri koridory, na ktorých tu zostanu chodiť vlaky.
Keď vravím zrušenie dopravy, tak výhradne osobných vlakov, samozrejme, že na úkor nich by mohli byť nejaké Zr vlaky, ale v mŕtvych zónach zrejme ani to. A tie Zr vlaky nie napr. len v trase Jesenské - Plešived a dosť, ale už komplexnejšie ako Zr Zvolen - Lučenec - Plešivec - Košice. Lebo keby tam tei Zr vlaky mali suplovať Os vlaky, tak nič prevratné by sa neudialo.
Zr vlak Štúrovo - Šahy - Zvolen - rozumné riešenie, ale zas, či by tým niekto cestoval, lebo ak tým pôjdu len príležitostný cestujúci a v rozsahu 20 kusov, tak asi to výhodná zmena nebude, dalo by sa uvažovať o letnom turistickom Zr vlaku B.Bystrica - Zvolen - Šahy - Štúrovo, alebo potom radšej o obnovení osobnej dopravy na trati Krupina - Zvolen.
Trať 154 - dajme to, že nechať, ale spraviť niečo viac, aby sa ľudia prilákali naspäť do vlakov, ako minimum napr.relačnú zľavu Bratislava - B.Štiavnica - cena ako keby len po Hr.Dúbravu, inak v mojom prvom návrhu som tam vl.km. dokonca navyšoval (+1,5 %)
Trať 171 - už som sa vyjadril, zmysluplné spoje asi len nedeľný študentský o 18.30 zo Zvolena a sta vsjo.
Trať 172 - ponechať v súčasnom rozsahu dajme tomu, ale ďalej smer Nálepkovo to okrem turistých vlakov zmysel nemá, za úvahu skutočne stoja nejaké Zr vlaky B.Bytrica - Margecany - Košice.
Ten pokles po r.2003 - typický príklad je trať Štúrovo - Levice, kde bol prepad cca 50 % minimálne, inak situácia nie je najružovejšia ani tu, ale stále ostávajú viac, kt.chodí viac než 100 cestujúcich...
A neviem prečo si posadnutý myšlienkou, že keď vyhodíme 810 a dáme veľkú súpravu bude to mať za následok enormný nárast cestujúcich. Vyskúšajme si to napr.na trati Čata - Šahy, kde nie potenciál ani na sólo 810 a ani žiadne autobusy tam nejazdia, viem, že ty tu budeš stále točiť okolo trati Čadca - Makov, kde malo nahradenie klasík kredencami negatívny dopad. Tiež si myslím, že do Stakčína, Medzilaboriec by sa mali vrátiť klasiky, ale na trať, kde sa denne prepraví 200 osôob je klasika veľkým luxusom.
Neviem odkiaľ berieš info, že dio B.Štiavnice chodila NAD? Napr. NAD by na takej trati Hr.Dúbrava - H.Štubňa bola len pozitívna - železnica ide v kopci a cesta ide cez dediny, detto Jesenské - Turňa n.Bodvou.
A práve nadhradením vlakov NAD by si ZSSK mohla získať nových klientov.
Braňo, neviem posúdiť, pri akom dennom objeme cestujúcich sa dá uvažovať o železnici, je to rôzne, niekde kde je aj 1000 ľudí a chodí autobus každých 20 min sa železnica neoplatí, inde kde je 500 ľudí a utobus nechodí sa oplatí.
Tu sa bez koordinácie verejnej dopravy nedá pohnúť, ja by som to robil podľa toho, kde je dostatočný potenciál a napr. na trati Šaľa - Neded alebo aj Vráble - Úľany je, ale v dopravne mŕtvej oblasti, kde okrem školákov nikto necestuje je to už diskutabilné...
151 - asi najvážnejší kandidát, ani pred februárom 2003 tam vlaky nebývali 2x plné, stanica v ZM a Vrábľoch príliš ďaleko od mesta...
153 - nie bohvieaký potenciál, ale zasa možnosť rýchlejšieho spojenia oproti cestnému. Dvakrát na zachovaní regionálnych vlakov netrvám, ale dala by sa využiť na Zr vlaky Štúrovo-ZV.
154 - jednoznačne nerušiť - v Štiavnici dosť študentov, silný turistický potenciál (v lete sa často vo vlakoch stojí). Možno by sa dalo zvážiť zrušenie niektorých vlakov v nezmyselných časoch.
160 - zrušiť zastavovanie vo väčšine zastávok na uvedenom úseku (viesť tam viac Zr na úkor dnešných Os)
165 - v dnešnom rozsahu nemá zmysel, ale potenciál by tu podľa mňa bol
171 - zrušiť zastavovanie všade okrem Kremnice, Turčeka a Trnavej Hory (z vlakov urobiť kvázi Zr), takisto silný turistický potenciál + možnosť spojenia tratí 150 a 180 (časť vlakov viesť cez Harmanec, časť cez Kremnicu).
172 - keď som sa tam poflakoval raz v júni, školské vlaky z Brezna boli plné (stálo sa). V úseku Brezno - ČS by som zachoval zhruba dnešný rozsah, eliminovať súbežné busy. V úseku ČS - Hnilec viesť iba vlaky použiteľné pre turistov, prázdne vlaky zrušiť. Dalo by sa uvažovať o niekoľkých pároch Zr v relácii BB-KE/PO.
Takže asi toľko, inak súhlas s ufom.
Diskutabilná je prevádzka osobnej dopravy aj na ďalších tratiach - Čata - Šahy (okrem 1 páru vaťažených školských vlakov vlakmi cestuje v priemere 10 ľudí), Hronská Dúbrava - Horná Štubňa, Hronská Dúbrava - Banská Štiavnica, Brezno - Nálepkovo (okrem turistických vlakov, ale vlak napr.vlak idúci v čase cca 3:50 alebo 23:30 asi turistickým nebude).
Čiže v súčasnej dobe sú na odstrel súce trate:
Z.Moravce - Úľany, Čata - Šahy, B.Štiavnica - Hr.Dúbrava - H.Štubňa, Brezno - Nálepkovo, Muráň - Plešivec, Jesenské - Plešivec - Turňa n.B., Sp.Vlachy - Sp.Podhradie, Bánovce n.O. - V.Kapušany.
Zastavenie osobnej dopravy na týchto trariach jedine pod podmienkou zavedenia NAD.
Ušetrené financie a vl.km. následne použiť na iné trate s väčším potenciálom...
autobus Neded Šaľa 4:15 4:55 30
autobus Neded Šaľa 4:35 5:09 10
autobus Trstice Šaľa 4:40 5:13 30
autobus Trstice Šaľa 5:15 53
autobus Neded Šaľa 4:50 5:20 15
Os Neded Šaľa 4:53 5:23 25 - 35
autobus Neded Šaľa 5:00 5:39 30
autobus Trstice Šaľa 5:00 5:40 45
autobus K. Brod Šaľa 5:35 6:00 65
autobus Neded Šaľa 5:30 6:10 50
autobus Tešedík. Šaľa 6:15 6:32 38
autobus Neded Šaľa 6:00 6:40 70
Os Neded Šaľa 6:24 6:52 45
autobus Tešedík. Šaľa 7:00 7:18 40*
autobus Tešedík. Šaľa 7:00 7:20 40*
autobus Trstice Šaľa 6:55 7:38 40*
autobus Źihárec Šaľa 7:30 7:51 40*
autobus Šaľa Tešedík. 14:29 14:40 44
autobus Šaľa Neded 14:30 14:55 19
autobus Šaľa Trstice 14:32 15:05 65
autobus Šaľa Neded 14:35 15:15 68
autobus Šaľa Trstice 15:02 15:40 72
autobus Šaľa Trstice 15:03 15:47 55
Os Šaľa Neded 15:43 16:12 55
autobus Šaľa Trstice 16:02 16:45 47
autobus Šaľa Žihárec 16:02 16:25 62
autobus Šaľa Kolárovo 16:02 17:05 37
autobus Šaľa Neded 16:38 17:00 55
autobus Šaľa Žihárec 16:38 17:00 36
autobus Šaľa Trstice 18:20 19:00 40
autobus Šaľa Kolárovo 18:20 19:20 31
Os Šaľa Neded 19:09 19:38 50
autobus Neded Šaľa 15:30 15:50 12
autobus Neded Šaľa 15:30 16:10 20
Os Neded Šaľa 16:22 16:51 10
autobus Kolárovo Šaľa 16:56 17:35 20
autobus Trstice Šaľa 17:05 17:40 15
Ešte ma napadlo, že na zostavovanie virtuálnych grafikonov by sa hodilo zozbierať na jedno miesto údaje o potenciále cestujúcich - ku každej stanici urobiť tabuľku obsahujúcu počet ľudí bývajúcich v okolí, jednotlivé fabriky, školy, úrady, nemocnice a podobné inštitúcie navštevované ľuďmi so začiatkom a koncom pracovnej doby/úradných hodín, počtom zamestnancov/návštevníkov a dochádzkovou vzdialenosťou od stanice. Každý môže prispieť údajmi, ktoré pozná zo svojho okolia, niečo by sa dalo zistiť aj z verejne prístupných informácii na webe (oficiálne stránky miest, obcí či firiem).
4703 Šaľa (5.54) - Neded - cca 1 človek
4702 Neded - Šaľa (5.23) - cca 40 ľudí
4705 Šaľa (15.53) - Neded - cca 40 - 50 ľudí
4706 Neded - Šaľa (16.51) - cca 10 - 20 ľudí
4707 Šaľa (19.09) - Neded - cca 40 - 50 ľudí
Ale jedná sa o viac ako rok staré údaje a možno dosť skreslené.
O trati Sereď - Leopoldov neviem nič....
Ospravedlnujem sa, ak som co i len nahodou (a hlavne nechtiac) niekoho urazil.. myslel som to tak, ze ak ma mat tento navrh nejaku hodnotu/zmysel pre ZSSK, musi byt realizovatelny za viacmenej sucasnych podmienok organizacnych, prevadzkovych a technologickych (co ma doplnil Garin). S tymi vlkm to Rasto vysvetlil "vlkm za vlak a GVD = dlzka vlakoveho useku x pocetnost jazd za obdobie platnosti GVD". Celkovy sucet za siet nam potom da sumu, kt. najdeme v ZVVZ so statom. Tej sa treba drzat v tolerancii +/- 1%, supravove a rusnove vlaky sa sleduju zvlast, vid. konkretne clanky ZVVZ, kt. by sa mala nachadzat niekde na strankach ZSSK aj MDPaT.
Priamo k obehom - opat sa odvolam na Garina a Rasta, treba sledovat minimalne casy na obraty v obratovych staniciach, moznosti prevazdkoveho osetrenia HDV.. napr. 810 na trati Kuty-Skalica vozia teraz CD, lebo najblizsie depo ZSSK pre 810 je snad v BA, resp. NZ (extremny pripad). Cistenie velkych suprav tiez nie je mozne v kazdej stanici. Co sa tyka prevadzkovych intervalov pri krizovaniach a pod., tak to sa da zistit asi len pozorovanim v platnych GVD, ZSR ich asi nespristupnuje verejne.
Uff.. je toho dost, zrejme sa nevyhneme "uzkej medziregionalnej spolupraci"..