Dopravná politika Slovenskej republiky
Už veľa dní diskutujeme o perspektívach železničnej dopravy na Slovensku na stránkach MÁV. Dovolil som si založiť novú tému, preto, aby sme sa mohli sústrediť na podstatné - akú máme predstavu, že by mali železnice na Slovensku vyzerať o 10 - 15 rokov.
Na úvod pár poznámok. O budúcnosti železníc na Slovensku predovšetkým rozhodne:
Či vo vedení slovenských železničných spoločností budú mať manažmenty víziu, čo chcú dosiahnuť, či budú mať predstavu, aké by mali byť slovenské železnice v horizonte 10 - 15 rokov. Či sa nájde dostatok osobností, ktoré dokážu silou argumentov získavať podporu odborných i politických kruhov, podnikateľov ale aj verejnosti. Či sa nájde politická strana, ktorá bude mať vo svojom programe reálnu podporu modernizácie a rozvoja železníc, aby dosiahli európsku úroveň. Či sa myslenie manažmentov bude uberať v negatívnej rovine obmedzovania osobnej dopravy alebo v rovine pozitívneho myslenia a expanzie. Či Slovensko, bude mať záujem o železnicu a ak áno, o akú železnicu. V neposlednom rade rozhodne aj postoj železničiarov na všetkých postoch. Aj tento web vytvára určitú mienku o železnici. Denne ho čítajú stovky ľudí.
Akú máte predstavu, že by mali železnice na Slovensku vyzerať v rokoch 2010 - 2020?
Podradené diskusné témy
Přes Vernár už vede margecanská trať, takže kdyby dál kopírovala silnici na Hranovnicu s několika tunely, tak by to šlo krásně udělat.
V plánu byla i trať Prievidza (Nitrianske Pravno) - Rajec. Takové ty spojky mezi středním a severním Slovenskem by byly dnes k nezaplacení. Zvlášť když vidím ty zástupy kamionů kolem Donoval ( i Čertovice ) , jak ničí nádhernou přírodu Velké Fatry a Nízkých Tater.
A i když trochu nerad, musím dát za pravdu Braňovi
Ale ani v prípade existencie takejto trate by som neočakával rýchlu premenu okolia Revúcej na raj na zemi. Existujúce štúdie ukazujú, že po zlepšení komunikačného spojenia chudobných regiónov dochádza paradoxne skôr k ich rýchlejšiemu vyľudňovaniu než k rozvoju...
Ten osobák z NZ do BA a späť - tie Bmee tam idú ako priame vozne z 2530 na 4211 a potom sa ešte poobede raz otočia z NZ do BA a späť na osobákoch a ráno idú zo Štúrova ako priame vozne na rýchliku do Viedne. (chodili predtým namiesto nich modré Bc, ale tie už v Rakúsku asi nechcú, tak chodia Bmee).
Garin: predpisy EÚ majú vplyv na HDV na vlaku ?
Na konci roku 2005 je už málo aktuálny, pretože došlo k rozdeleniu železničného dopravcu na ZSSK (osobná doprava) a ZSCS (nákladná doprava).
Nákup viacfrekvenčných elektrických rušňov mal slúžiť na preťahy nákladných vlakov do Viedne a po očakávanej privatizácii nákladného dopravcu je neaktuálny. Očakáva sa privatizácia zahraničným dopravcom, ktorý má dosť vlastných viacfrekvenčných rušňov.
Nákup naklápacích jednotiek bol zrušený, keď sa prevalila aféra s Alstomom a to isté platí o nákupe ľahkých motorových jednotiek.
ZSSK po vstupe našej krajiny do EÚ prijala Stratégiu rozvoja na roky 2006 - 2013 (príloha Železničné ozveny, november 2005).
Jej súčasťou je aj plán nákupu nových vozňov a rušňov. Tento plán zatiaľ nebol publikovaný na verejnosti. Podľa platných zákonov o verejnom zaobstarávaní, ZSSK musí vypísať tender (mal by byť publikovaný na web stránke ZSSK) a záujemci sa dozvedia, čo ZSSK mieni nakúpiť.
Potom sú tu predpisy EÚ o vozbe medzinárodných vlakov EC, ktoré od roku 2008 nebude môcť rad 350 voziť. Diskutovalo sa o tom už v lete na fóre o rušni Siemens TS rad 1216.
Momentálne najaktuálnejšie sú teda nové osobné vozne, súpravy pre prímestskú dopravu a viacfrekvenčné rušne.
Z rekonštrukcií je novinkou prestavba MV radu 810 a vozňov radu 011 na tzv. dvojča radu 813 ZSSK v ŽOS Zvolen.
Uvidíme, čo sa z týchto plánov pdarí uskutočniť.
http://72.14.203.104/search?q=cache:eYeFKaDaWgkJ:www.rokovania.sk/appl/material.nsf/0/EF12F6102849B2FBC1256F5E003EF4A2/%24FILE/Zdroj.html+bmee+site:sk&hl=sk
UFO: No, tym presunom som presne myslel pouzivanie na nasom vlaku.
Este, ze si ma potesil, lebo, pani, dnes som videl zazrak. OSOBAK z NOVYCH ZAMKOV do BA, radenie: BDHSMee (cerveny), Bmee, Bmee, Bmee, Bt, Bt, Bt.
Tak som sa nastval.....ale este, ze si ma potesil.
Rad by som sa dozvedel radenie aj tych ostatnych vlakov, ak je to mozne. Dakujem.