Dopravná politika Slovenskej republiky
Už veľa dní diskutujeme o perspektívach železničnej dopravy na Slovensku na stránkach MÁV. Dovolil som si založiť novú tému, preto, aby sme sa mohli sústrediť na podstatné - akú máme predstavu, že by mali železnice na Slovensku vyzerať o 10 - 15 rokov.
Na úvod pár poznámok. O budúcnosti železníc na Slovensku predovšetkým rozhodne:
Či vo vedení slovenských železničných spoločností budú mať manažmenty víziu, čo chcú dosiahnuť, či budú mať predstavu, aké by mali byť slovenské železnice v horizonte 10 - 15 rokov. Či sa nájde dostatok osobností, ktoré dokážu silou argumentov získavať podporu odborných i politických kruhov, podnikateľov ale aj verejnosti. Či sa nájde politická strana, ktorá bude mať vo svojom programe reálnu podporu modernizácie a rozvoja železníc, aby dosiahli európsku úroveň. Či sa myslenie manažmentov bude uberať v negatívnej rovine obmedzovania osobnej dopravy alebo v rovine pozitívneho myslenia a expanzie. Či Slovensko, bude mať záujem o železnicu a ak áno, o akú železnicu. V neposlednom rade rozhodne aj postoj železničiarov na všetkých postoch. Aj tento web vytvára určitú mienku o železnici. Denne ho čítajú stovky ľudí.
Akú máte predstavu, že by mali železnice na Slovensku vyzerať v rokoch 2010 - 2020?
Podradené diskusné témy
Citoval som z interného materiálu ZSSK. Žeby vo vedení ZSSK vtipkovali a pripravovali pre pána generálneho silvestrovský program?
Záujemci si môžu prečítať Stratégiu rozvoja ZSSK v rokoch 2006 - 2013 v Železničných ozvenách, november 2005.
Smelé, ale reálne plány sa nebudú dať realizovať bez nákupu nových HDV a osobných vozňov.
V Stratégii sa kladie dôraz na diaľkovú a prímestskú dopravu.
V rokoch 2007-2009 má každý rok pribudnúť do vozňového parku 10 nových vozňov stavaných na maximálnú rýchlosť 200 km/h. Tieto vozne by mali byť nasadené na vlaky IC Bratislava - Košice a na zahraničné destinácie - Berlín, Mníchov, Salzburg, Venezia a pod.
O ké typy vozňov by malo ísť, nemám zatiaľ spoľahlivé informácie.
V rokoch 2006/2007 tender na nové poschodové súpravy pre prímestskú dopravu a na pantografové jednotky.
V roku 2007 tender na trojsystémové elektriické rušne na vozbu vlakov EC a IC, ktoré budú spĺňať požiadavky na prevádzku v krajinách EÚ.
Ešte pridám link na článok o prevádzke vlakov RoLa v alpských krajinách - je to síce už pár rokov staré, ale v rámci tejto debaty aktuálne:
http://spz.logout.cz/provoz/rola2001.html . Odporúčam všimnúť si, že medzi uvedenými prevádzkovanými reláciami nie je ani jedna s dĺžkou podobnou trase BB-MT, dokonca ani Šahy-Trstená, o ktorej sa tu tiež raz diskutovalo.
Mám to v excelu, nejde mi to sem dát, zájemcům můžu poslat na email.
To čo som sem pooobede písal bolo hlavne z toho, že som bol veľmi naštvaný...
Rasto zije v Leviciach snad od narodenia, vela rokov sa venuje doprave a prepravnym vztahom.. a studuje na strednej skole, tak snad vie, o com hovori.. ma uplnu pravdu.. robil som diplomku na podobnu temu v tomto regione.. napr. vo Zvolene snad vsetky skoly v roku 1999 zacinali 7.45.. ale v Leviciach vzdy a vzdy o 8.00, snad PaSa mala pokusy na 7.50, neviem, v akom je to stadiu teraz.. a vsetky, ale vsetky busu do LV prichadzaju medzi 7.25 a 7.40.. takze tych 7.35 ako prichod Os do LV sa da zvladnut! Prepac, moje rozculenie asi nepatri tebe..
Traťoví manažér tvrdí:
- vlak s príchodom 7.35 je neskorý, lebo škola začína o 7.30, v skutočnosti škola aj 90 % úradov začína o 8.00
- veľké množstvo firiem končí o 14.30 - realita - 90 % končí o 14.00
- posunutie vlaku na príchod 7.35 oproti 8.00 nič nerieši,...
Takáto je realita, GVD zostavuje človek, ktorý nemá ani šajnu, čo robí a prečo to tak robí a svoje zlé produkty demagogicky odôvodňuje...
Ale v prvom rade ti, co sme toto nikdy neskusali navrhnut, sa do toho musime "dostat" technicky.
Inak povedane, treba NASTUDOVAT:
1. Typy a pocty HDV, ktorymi moze ZSSK disponovat (pokial mozno, pozicky od susedov vyuzivat iba po vyrovnanie nasich vykonov u nich)
2. Pocet suprav, resp. hnanych vozidiel, (pre tvorby novych suprav).
3. Sucasne kombinacie HDV+hnane vozidla+linky, na ktorych su pouzite
4. Sposob obsluhy trate, ZZ, jeho moznosti a schopnosti v sucinnosti s personalom
Z toho dostavame nutnost kruto najst kazdu drobnost v sucasnom GVD, ako sa jednotlive vozidla vyuzivaju a ziskat nad tym nadhlad. Predstavujem si to asi tak, ze sadnem do vlaku v BA a ked v Bernolakove budem cakat na nejaky s vyssou prioritou, budem vediet presne, co ho taha, ake vagony vezie, ak ho, alebo nas, caka preprah, tak za ake vozidlo, aky ma obeh.....
Ako pomocka posluzi aj kopia GVD v rukach s poznamkou o vozidlach. Pani, testujte, ake najmensie pismo dokazete rukou vytvorit.
Pokial uz budeme vediet toto, pre tu cast Slovenska, ktoru chceme navrhnut (napr. jedna-dve trate), aj naspamat, mozeme sa zaoberat pravidelnou nakladnou dopravou. Kedze pojde o navrh GVD pre osobnu dopravu, u ZSCS, pripadne BRKS (MaxCargo, bla, bla...) nepotrebujeme vediet "stock", iba nejake sucasne GVD.
(Pripadne prenajimanie vozidiel v novom GVD od niekoho ineho samozrejme vyzaduje aj znalost ich zasob a obehov).
Potom sa mozeme veselo pustit do navrhu, pretoze napady su fajn, ale ja verim tomu, ze na takej trati c.140 je dost huste vyriesit krizovania vs. rozumne cestovne casy vs. hustota spojov pri sucasnom ZZ.
Na dvojkolajnej trati je situacia o to jednoduchsia, ze sa staci zaoberat koliziou len v jednom smere (nehovorim o mimoriadnych pripadoch).
ELEKTRIFIKACIA:
Smerom od MT za Hornou Stubnou ma mozno vyznam este po Hronsku Dubravu potiahnut nejaky drot, ale samozrejme s rozhranim este pred Hornou Stubnou. Z Prievidze do Stubne ma elektrika vyznam iba v dvoch pripadoch:
1. Teleso trate modernizovane (aj ZZ modernizovane), stavana na vyssie hmotnosti, rozumnejsie zaustenie do HS, potreba vozby vlakov v uvedenom useku (posledna poziadavka nema v najblizsom obdobi ani sancu na riesenie)
2. Uplne nova stavba, narocna na staticke vybavenie (mosty, tunely), ktora pojde priamo a nie cez Handlovu, na Handlovu odbocka (pripojne osobaky, pripadne busy) a samozrejme POTREBA VEDENIA (nakladnych, Zr, R) VLAKOV
Na sucasne teleso, ZZ a vytazenie by bolo zbytocne tam tahat droty, peniaze na to urcene by sa mohli investovat napriklad na zdvojkolajnenie juzneho tahu.
Pri sucasnej zasobe HDV pre AC nevidim ani nejaky zvlast dovod na elektriku Leopoldov(Nitra) - PD. To radsej Blava doda nejake tie 754ky, navyse je tu moznost pouzit rakuske dizle, ktore sa flakaju v BA na stanici a su dost vykonne.
Ale som za to, aby sa na nejakej dalsej severo-juznej trase elektrikou (pripadne aj modernizaciou) SVK prepojilo a najhorucejsi kandidat je u mna trat Sturovo - Cata - (Levice)Sahy - (Hronska Dubrava)Zvolen - (Horna Stubna)BB - Martin - Vrutky - Zilina - Cadca atd...
Aj ked nepredpokladam nejaky zvyseny vyskyt cestujucich, spominane nakladne vlaky by to dokazali vyuzit.
Kedze predpokladam, ze po povazi budu ine priority (a zavody) a nesuhlasim s presuvanim drvivej vacsiny dopravy len na hlavne tahy vo vzdialenejsej buducnosti (aj ked blizka buducnost v cisto hypotetickom pripade podpory vlakom RoLa asi prave pouzije povazie, kedze spominana trat cez stred je v takom stave, v akom je, nehovoriac o vyskovych/sklonovych pomeroch).
No, ale my sa tu bavime o prevazani nakladu vlakmi a zatial je plna dialnica kamionov od Patronky az do Rakuska.
Cize, hor sa do GVD.
P.S. Pre fanatikov (akym sa