Dopravná politika Slovenskej republiky
Už veľa dní diskutujeme o perspektívach železničnej dopravy na Slovensku na stránkach MÁV. Dovolil som si založiť novú tému, preto, aby sme sa mohli sústrediť na podstatné - akú máme predstavu, že by mali železnice na Slovensku vyzerať o 10 - 15 rokov.
Na úvod pár poznámok. O budúcnosti železníc na Slovensku predovšetkým rozhodne:
Či vo vedení slovenských železničných spoločností budú mať manažmenty víziu, čo chcú dosiahnuť, či budú mať predstavu, aké by mali byť slovenské železnice v horizonte 10 - 15 rokov. Či sa nájde dostatok osobností, ktoré dokážu silou argumentov získavať podporu odborných i politických kruhov, podnikateľov ale aj verejnosti. Či sa nájde politická strana, ktorá bude mať vo svojom programe reálnu podporu modernizácie a rozvoja železníc, aby dosiahli európsku úroveň. Či sa myslenie manažmentov bude uberať v negatívnej rovine obmedzovania osobnej dopravy alebo v rovine pozitívneho myslenia a expanzie. Či Slovensko, bude mať záujem o železnicu a ak áno, o akú železnicu. V neposlednom rade rozhodne aj postoj železničiarov na všetkých postoch. Aj tento web vytvára určitú mienku o železnici. Denne ho čítajú stovky ľudí.
Akú máte predstavu, že by mali železnice na Slovensku vyzerať v rokoch 2010 - 2020?
Podradené diskusné témy
Zatiaľ by som začal len s upravovaním časových polôh vlakov (bez navyšovanie vl.km.) a nenavyšovania turnusovej potreby vozidiel, čo sú základné predpoklady na to, aby návrh bol prijateľný.
Čiže teraz by sa začalo len s úpravou vnútroštátnej regionálnej a pers. diaľkovej dopravy vzhľadom k súčasnej situácii (rešpektujúc súčasné prepravné požiadavky schopné splniť). Neskôr by sa mohli pridať futuristické CP, ale mojím cieľom je zmena za čo najkratší čas....
Tak čo, pustíme sa do toho?!
K virtuálnemu GVD: Tu by som navrhoval 3 sekcie: okamžite realizovateľné zmeny (k najbližšej zmene v rámci platnosti GVD, niečo ako Rasťov návrh na trate okolo Levíc), budúci GVD (pre súčasný stav tratí, vozidiel aj možností financovania) a výhľadový GVD do obdobia okolo roku 2010 (môže sa počítať s iným technickým stavom tratí aj úplne inou koncepciou dopravy - niečo ako návrh, ktorý prezentoval CFR). Pri všetkých troch návrhoch treba pochopiteľne brať do úvahy už spomenuté kritériá, o ich priorite aj o výsledných produktoch snaženia aktívnych nadšencov môžme potom donekonečna zvádzať virtuálne slovné prestrelky.
K ekonomickým veličinám typu nákladov na modernizačné projekty, odhadov tržieb či možností financovania zo štátneho rozpočtu a iných zdrojov: tu mám najväčšie obavy, pretože väčšina z nás má o týchto srandách len hmlistú predstavu a nami prezentované čísla budú mať zrejme výpovednú hodnotu bulharskej konštanty. Pre odhady, ktoré by boli aspoň založené na správnych predpokladoch by to chcelo zhromaždiť zverejnené informácie o podobných projektoch realizovaných v poslednej dobe v zahraničí aj na Slovensku.
Pre vízie rozvoja by som si predstavoval asi takýto postup:
1. Nejaký čas zbierať návrhy na možné modernizačné zámery, potom ich utriediť podľa dôležitosti, povyhadzovať najväčšie nezmysly a utópie, odhadnúť náklady a čas realizácie tých "schválených". Ako základ môže poslúžiť zoznam uvažovaných projektov zo strany štátnych orgánov, ktorý tu prezentoval Garin. Pri stanovovaní priorít uvažovať s plánovaným rozvojom priemyslu a konkurenčných spôsobov dopravy.
2. Odhadnúť možnosti prísunu financií z verejných zdrojov (niekoľko variantov - pesimistický, realistický, optimistický) a začať sa hádať o tom, ktoré projekty pri ktorom variante realizovať.
3. Na základe urputne vyhádaného postupu modernizácie postupne spresňovať vešteckú sekciu virtuálneho GVD.
Teším sa na ďalšie konštruktívne návrhy a pripomienky - aj keď je možné, že naša debata sa môže dostať na úroveň chaotickej hádky, verím, že nakoniec sa dopracujeme k rozumnejšiemu výsledku ako dobre známi ujovia v oblekoch, ktorí sa teraz opäť začali húfne objavovať v nadživotnej veľkosti popri cestách a uliciach...
Ako kriteria pre navrh by som uviedol:
- Trasovanie trati, po ktorych maju spoje chodit, miestne pomery, umiestnenie stanic, hustota cestujucich (potencial)
- Definovat obdobie, na ktore ma dany GVD platit, aby sme neratali s rekonstruovanymi a modernizovanymi tratami, ked tam nie su.
- Uvazovat duplicitne spoje a pripadne krizovania na jednokolajnych tratiach
- Dobre zvazit vedenie vlakov IC, EC...pripadne inych vyssich kategorii z hladiska trasy aj casu
- Ekonomicka navratnost
- Obehy HDV v pripade preprahov (kym sa bavime o jednotkach, nie je co riesit), Obehy HDV vseobecne
- Nasadzovanie danych druhov HDV na trate, kde je (alebo mohlo byt) ich domovske depo, kde je zazemie pre udrzbu a opravy, to sa tyka aj voznov a jednotiek. (Alebo aspon domovska stanica aby bola blizko k podobnemu miestu).
- Trasovanie ciest a autobusovych liniek, skutocna vytazenost prepravy, na ten ucel sa tam pocas jarnych/letnych mesiacov ist niekedy previezt
- Zvazit moznost regionalnej dopravy autobusmi na tratiach, kde to inak nema vyznam. Predsa len maly Mercedes minie o dost menej nafty ako 810, ked sa vezu traja ludia
- Zahrnut vedenie a potreby nakladnej dopravy v danom obdobi, predpokladat pripadne aj nove moznosti vozby nakladu po zeleznici od novych investorov, zahrnut sezonnu prepravu, ci uz osobnu alebo aj nakladnu
A tak dalej....
Lenže má to určité fakty, ktoré by bolo potrebné zladiť, určiť systém, podľa ktorého by sa tvoril GVD.
Napr. ku ktorému obdobiu má zodpovedať (k 1.zmene t.r., alebo od nového GVD, alebo až od ďalšieho), tým pádom komplet prerobiť celý GVD, alebo len osobné vlaky (čo najskôr aplikovateľné), potom zvoliť rozsah (oblasť, región), navrhovať trasy vlakov rešpektujúc technické paramtre tratí a vozidiel, a súčasne nenavyšovať vl.km. ani turnusovú potrebu vozidiel,...
Keď si presne určíme tieto fakty, tak sa môžme pustiť do práce a v konečnom dôsledku pokúsiť sa vytvoriť lepší GVD ako predkladá ZSSK....
prevzaté z: http://www.k-report.net/clanek-Z094.htm
Mimochodom Dodi my spomínal, že raz od stola kompetentných (r.1999) prišlo rozhodnutie, že na všetkých vlakoch na trati Čata - Šahx sa ruší prívesný vozeň, vlaky tak jazdili až 1 deň!, pretože už v 1.deň sa ukázalo, že to kapacitne nepostačovalo a musel sa mimoriadne zavádzať násled vlaku, aby všetkých cestujúcich zobral, ale už druhý deň tam ten prívešáčik išiel a chodí až do dnes...
CFR, zatiaľ čo ja sa snažím o maximálnu ekomonickú efektivitu (pomer tržieb/ dotácii), ty by si veľkorisko hnal vlaky všade.
Ja si veľmi dobre uvedomujem a som veľkým zástancom vlakov B.Bystrica - Trnava - Bratislava, a keď by to už malo mať nejaký efekt, tak viezť tieto vlaky v takte (2 hod), na trati Prievidza/Trenčín - Lužianky - Nové Zámky tiež vlaky v takte (2-4 hod), a samozrejme priame vlaky z Nitry na Bratislavu (1 hod takt.).
Nikto sa tu okrem mňa nezamýšľal nad čo najkratším prepojením Nitry a Trnavy, kde je obrovský potenciál. Dovolím si tvrdiť, že kombinovaný Os vlak by túto trasu prešiel za 55 minút, čo je už oproti autobusom porovnateľné. (MV 840, zastvuje len v úseku Lužianky - Leopoldov všade).
CFR, máme ten istý cieľ potlačiť cestnú dopravu, lenže ja by som postupoval inou cestou...
Tiež sa už dlhšiu dobu pohrávam so založením nejakej diskusie o virtuálnom CP, neviem ako sa to do budúcna vyvynie, ale osobne si stále robím vlastné návrhy (zatiaľ k súčasnej diaľkovej doprave),...
Lostrail: Moje predstavy o vlakoch IC PD-NR-NZ (popripade az Sturovo-KN) a IC BA-TT-NR-ZM-ZV-BB, su ze by boli tie vlaky radene motorovymi jednotkami:
http://www.railwayfan.ro/image/?img=3019&r=
Tato idea sa mi ponukala ako najlepsie riesenia odlakat cestujucich autobusovym dopravcom, kde cesta 77 km (PD-NR) trva teraz 2 hodiny a 21 minut!!! Toto sa mi zda az privalmi chore. Navrhovane IC vlaky pocitaju s priemernou rychlostou len 65 km/h! Co je zvladnut 77 km za 1 hodinu a 10 minut. Co je na tom nerealne a zle? Ked autobus tam dnes pride za porovnatelny cas a omnoho pohodlnejsie (mozno niekedy aj lacnejsie)??? Pri Zr,ER a IC vlakoch BA-TT-NR-ZM-ZV-BB bola myslienka spojit menej vytazene centra s vytazenymi a to tak ze aj tych par ludi zo ZM by vyuzilo tento spoj do BA alebo dalej na Sovensko. O klientele z NR ani nehovoriac. Pri vlakoch ER bola myslienka na spojenie centra SR s Viednou a so sirokymi moznostami a pripojmi dalej do Europy, kedze vlaky by prichadzali na stanicu Wien West. (Nechapem preco od nas chodia vlaky na Sud ked vacsina vlakov do sveta ide z West )
Ak bude hotovy aj druhy smer tak to urcite ZSSK zaslem, ale ako ich poznam nenapisu ani odpoved ze je to na ...
Nick: Samozrejme ze to uvazuje aj s nakladnymi vlakmi, tie su vsak 1.menej dolezite 2.momentalne ich na tejto trati nieje tak vela Museli by sa zrausit prilis dlhe a podla mna zbytocne prestoje v staniciach ale proste by sli ako Nex a trat by zvladli za cas Zr vlaku...
Je mi totiz doplacu ked vidim v TO stat pol dna pre nic za nic naklad...
Brano: Som rad ze prinasas rozumne argumenty na diskusiu. Co sa tyka krizovania vlakov, to je vyriesene a to sposobom ako cely tento cestak: O hubu. Totiz, malo by to byt tak. Osobny vlak pride o stanice pricom v priebehu minuty by mal do stanice vchadzat aj vlak z opacnej strany. T.j. cas na krizovanie nesmie presiahnut 5 minut (ja som ratal s 3, prichadzaju obydva vlaky do stanice zaroven).
Trat Kozarovce-Luzianky, jednoducha odpoved: Vzdy sa najde aspon jeden clovak, ktory tam na tej zastavke stat bude. A ked moze SAD zastavovat koli 1 cloveku musi to tak byt aj u ZSSK.
Kto povedal ze vlaky IC mozu byt len nad 200 km? Kedze som odbornik na CFR tak pouzijem priklad od nas... Denne idu na trati Bucuresti-Brasov (165 km) 5 parov IC vlakov z toho dva su len do Brasova. V zimnom obdobii ked jazdia sezonne vlaky je ich minimalne dvojnasobok a su lne, nikto sa nestazuje ze je to len 165 km a nie 200. Ked su ludia tak bude vlak. Neznamena to ze IC vlaky mozu byt len v BA. Na CFR Jazdia IC-cka vsade a vacsina z nich ani nejde cez Bucuresti. Oni maju vyse 20 parov IC a z toho tie vlaky spojuju uplne ine mesta na severe, centre, vychode... A neznamena to ze zeachadzaju do hl.mesta.
IC vlak na 165 km trati Bucuresti-Brasov:
http://www.railwayfan.ro/image/?img=5430&r=
S tym kolidujucim Os 12232 mas pravdu. Az teraz som si ho vsimol preoc tam je... To bude chyba. Moja oprava je predlzit Mos 2250 az do NZ, lebo som zistil ze spoj medz 8:00-9:00 tam nejako nieje.
Ak mas chut a cas mozme dalej rozvinut navrh tohto CP a neskor ho posunut dalej na ZSSK. Mam totiz pocit ze toto je region velmi prosperujuci v buducnosti a spoje do a z NR su velmi dolezite. Vyziadalo by si to taktiez s vacsim ohladom na nakladnu dopravu zdvojkolajnenie niektorych usekov ako: TO-NR a NR-NZ a rekonstrukciu na stalu trat
Dala by sa ešte pred zrušením spraviť analýza, či nízky počet cestujúcich nie je následok zlej časovej polohy vlaku a nevhodný druh vozidla (810), pretože niekedy mám pocit, že ZSSK zámerne robí opatrenia, aby ľudia necestovali vlakom - tu ma najviac zaráža prístup ZSSK napr. na trati CA - Makov (sú aj iné, ale túto dôkladne roky poznám), namiesto 750+5xBdt dali 811+3x011+811, klesol počet cestujúcich a tržby o 50% (info zo ZSSK), ale ZSSK absolútne nemá ani najmenší záujem vrátiť veci do pôvodného stavu a sú úplne spokojní, že im tých ľudí teraz vozí SAD a ďaľší dvaja súkromní autobusoví prepravcovia. Čo na tom, že sa nejaký úradník pri stole sekol.
Alebo trať BA - DS - KN, najplnší vlak poobede z BA je Os4343, chodí v ňom cca 200 školákov a súprava je 810+2x011 (samozrejme, že sa v ňom aj stojí, miesta na sedenie nestačia). Tento vlak ide 14:20 z BA, čiže berie takmer všetkých stredoškolákov, ale 750 s klasikou dajú radšej na nový 4325 a 4327, a doobeda na 4341, kde je vyťaženosť nižšia.
A bolo by dobré, keby ZSSK informovali VÚC o plánovanom zrušení vysoko nerentabilných tratí, a ak sa VÚC zobudí, tak sa trate ani rušiť vôbec nemusia, ale pochybujem, že by nejaký VÚC radšej zrušil licencie autodopravcom na úkor železničných...
Ja si železnicu predstavujem ako veľký pružný a dinamický celok, ktorý by mal konkurovať hlavne individuálnemu motorizmu.
Preferujem napr. výstavbu množstva nových zastávok, zavádzanie integrovanej dopravy a taktovej dopravy, a nákup nových vozidiel a v tomto som obrovský idealista a dúfam, že sa niečo zo súčasného systému v budúcnosti podarí zmeniť, lebo bez zmeny sa môžme so železničnou dopravou rozlúčiť a nastane scenár, aký predpovedá Nick...
ZSSK je srdečne jedno, kam svoje vl.km. použije, čiže je jedno, či budú použité na charitatívnej trati Sp.Vlachy - Sp.Podhradie alebo na trati Sp.N.Ves - Levoča, kde aj napriek obrovskej konkurencii busov je obrovský potenciál, hlavným lákadlom by mala byť cena.
A dovolím si tvrdiť, že na trati Sp.N.Ves - Levoča by v porovnaní so spišskopodhradskou traťou boli tržby niekoľkonásobne vyššie...
Trať Bánovce - V.Kapušany, neviem posúdiť, či je stav prázdnych vlakov zapríčinený nulovými prepravnými nárokmi obyvateľstva alebo nevyhovujúce GVD...
Keď sme už v budúcnosti, tak by sme sa mohli inšpirovať Maďarskom, kde sa v poslednej dobe prebudilii prímestské trate v blízskosti Budapesti a sú poznačené nárastom cestujúcich. (napr. trať Budapest - Ostrihom, kde MÁV zavedením kvalitatívnekvantitavívneho GVD - vlaky idú cca každých 30-60 min prilákali cestujúcich späť do vlakov).
Čiže trať je porovnateľná napr. s traťou BA - DS, kde by "maďarské čudo" isto pritiahlo množstvo nových cestujúcich.
Ten Prokopovičovov zoznam je vrchol absurdity a výsmechu, nezohľadňoval úplne nič, dokonca si dovolím tvrdiť, že trate Sp.Vlachy - Sp.Podhradie, Tisovec - Brezno, Jesenské - Plešivec,... patrili medzi najstratovejšie a práve na úkor takýchto tratí vykapala trať Trenčín - Chynorany, Sp.N.Ves - Levoča, N.Pravno - Prievidza,...
Trať Bánovce - V.Kapušany, Sp.Vlachy - Sp.Podhradie - to, že na všetkých vlakoch tam jazdia sólo 810 zrejme hovorí za všetko...
Napr. veľmi slabá je aj trať Čata - Šahy, kde nie je v súčasnosti takmer nijaký potenciál, ale stanice sú veľmi priaznivo rozmiestnené (okr.Šiah) a je tam aspoň 1 pár slušne obsadených vlakov (ranný školák do Šiah a poobedňajší naspäť), takže preto túto trať úplne na odstrel nedávam..
Návrh CFR, vízia do budúcnosti - zrejme ráta s tým, že ľudia budú radi prestupovať (NR - TT - na 2 prestupy), radi čakať hodiny (odchody cca 23.30) - ak sa neposunú pracovné zmeny,...
obnovenie osobnej dopravy Spišská - Levoča je podľa mňa nereálne. Samosprávne kraje tam vydali kopu licencií na bus dopravu, že vlakom by cestovalo zopár ľudí. To by kraj musel výrazne obmedziť bus dopravu. Napr. ráno medzi 6:00 a 7:00 ide 10 busov medzi Spišskou a Levočou. Kto by pri takej ponuke cestoval vlakom?
Viac pozitívneho by sa urobilo pro obnovení osobnej dopravy z Bánoviec do Kapušian. Tam by sa hodila elektrická obdoba 840-tok
Na druhej strane nemôžem súhlasiť s Tvojim zoznamom tratí na odstrel - trať Nálepkovo - Telgárt má potenciál najmä pre turistov (plné vlaky tu v letnej aj zimnej sezóne nie sú zriedkavé), ale dala by sa využiť aj na diaľkovú dopravu v smere BB-KE/PO. Východoslovenské trate až tak nepoznám - ale trať do Veľkých Kapušian má význam ako prípoj k vlakom od KE (cesty sú trasované trochu odlišne, treba pozrieť do mapy). Trať do Spišského Podhradia bola v Proko...ovičovom zozname medzi najmenej stratovými, takže miestnych tam asi jazdí dosť, okrem toho má tiež slušný potenciál pre turistov.
Inak 100% súhlas s nezmyselnosťou vedenia regionálnych vlakov na niektorých úsekoch - oveľa lepšie by bolo takéto vlaky buď úplne zrušiť, alebo zrušiť väčšinu zastávok a preradiť ich do kategórie Zr - ale na to by samozrejme museli mať logickejšie trasy ako Jesenské - Plešivec.
Proste nereálne...
Diaľková doprava PD - Luz - BA v 2 (4) hod takt s delením v Luž, BB - ZV - KZ - BA 2 hod takt s delením v Koz, hodinový takt Zr vlakov NR - TT - (BA),...
Regionálna doprava - trať Koz - Luž nemá zmysel, jediný zmysel pri priamych Os vlakoch ZM - LV, aj to len so zastávkou v Tlmačoch a Kozárovciach. Hodinový takt NR - NZ, NR - TT, NR - TO,...
Stále viac pochybujem napr. o zmyslupnosti osobných vlakov na trati Jesnenské - Plešivec - Turňa n.B., keď si pozriete mapu stanice sú veľmi ďaleko od obcí, vlaky sú prázdne = zbytočne vyhodené vl.km. Tiež som zrušebie osobnej dopravy napr. na tratiach Bánovce - V.Kapušany, Sp.Vlachy - Sp.Podhradie, Telgárt - Nálepkovo (okrem turistických vlakov),...
Ušetrené vl.km. by som použil na obnovenie tratí Levoča - Sp.N.Ves, Zbehy - Radošina, Nitr.Pravno - Prievidza, Topoľčany - Trenčín, Trebišov - Vranov n.T.,...
Ešte k tratiam na odstrel - aký je potenciál a využitie osobných vlakov na tratiach Šaľa - Neded a Sereď - Leopoldov? Tie mi na západnom Slovensku pripadajú ako najpochybnejšie a podľa mňa by sa dali v pohode nahradiť busmi. Alebo sa mýlim a jazdia tam v každom vlaku stovky ľudí?