Dopravná politika Slovenskej republiky
Už veľa dní diskutujeme o perspektívach železničnej dopravy na Slovensku na stránkach MÁV. Dovolil som si založiť novú tému, preto, aby sme sa mohli sústrediť na podstatné - akú máme predstavu, že by mali železnice na Slovensku vyzerať o 10 - 15 rokov.
Na úvod pár poznámok. O budúcnosti železníc na Slovensku predovšetkým rozhodne:
Či vo vedení slovenských železničných spoločností budú mať manažmenty víziu, čo chcú dosiahnuť, či budú mať predstavu, aké by mali byť slovenské železnice v horizonte 10 - 15 rokov. Či sa nájde dostatok osobností, ktoré dokážu silou argumentov získavať podporu odborných i politických kruhov, podnikateľov ale aj verejnosti. Či sa nájde politická strana, ktorá bude mať vo svojom programe reálnu podporu modernizácie a rozvoja železníc, aby dosiahli európsku úroveň. Či sa myslenie manažmentov bude uberať v negatívnej rovine obmedzovania osobnej dopravy alebo v rovine pozitívneho myslenia a expanzie. Či Slovensko, bude mať záujem o železnicu a ak áno, o akú železnicu. V neposlednom rade rozhodne aj postoj železničiarov na všetkých postoch. Aj tento web vytvára určitú mienku o železnici. Denne ho čítajú stovky ľudí.
Akú máte predstavu, že by mali železnice na Slovensku vyzerať v rokoch 2010 - 2020?
Podradené diskusné témy
Ale politicka vola nie je. Asi bude treba vybudovat priemyselne parky aj v TO, NR, mozno v Handlovej, a podobne. (Alebo dokopat Yazaki v PE, aby daco one...) Skratka, ked to uz bude v takom stave, ze vdaka nakladnym vlakom budu vlaky meskat prave vdaka zdrzaniu na tejto trati brutalne doby (alebo v GVD bude cesta PD-NZ naplanovana na 6 hodin a viac), niekto sa na to pozrie vdaka tlakom z podnikatelskej sfery (pokial samozrejme nestihnu skor dostavat R2ojku a vsetko budu vozit kamiony).
Dokonca mam taky divny pocit, ze nejaky Prokokotovic IV. za par desiatok rokov sa na tu trat pozrie a povie, ze tam da elektriku.
A to asi tak, ako to mienia urobit do Filakova. Len tak drot. Na to stare ZZ, na trat, ktora za TO uz teraz nie je v dobrom stave, nehovoriac, co potom. A aj to urobi iba z toho dovodu, ze nafta uz bude taka draha a uhlie vytazene, ze pokial bude chciet na tom usetrit a skrtit rozpocet, vyjde mu lacnejsie potiahnut drot. Napokon, moze sa odvolat na plan rozvoja z roku 1996.
Modernizacie 140tky sa asi nikto nikdy nedocka. V nijakom smere. Aj ked stale verim, ze po volbach sa tam dostane niekto, kto to da do poriadku (ako x% slovakov, ktori to potom preberaju po krcmach). Keby sme chceli velmi prehanat, snad niekto, kto cita, pripadne aj prispieva na tuto stranku. Staci, ked cita forum, myslim, ze by s tym potom nieco spravil.
Ohladom vizie: V Topolcanoch by mozno nebolo od veci bud zmenit podorys stanice alebo vymenit vyhybky, lebo pokial vlak nepokracuje v priamom smere, podla narazov sa da predpokladat, ze raz to tam nedopadne dobre (konkretnejsie Ludanicke zhlavie).
Co sa tyka sci-fi, aj som pripravil novsiu verziu, co prave s Prievidzou, ale nemyslim, ze to ma velky vyznam. Nakladne vlaky v PD akosi zakapali, neviem na co a komu este sluzi megalomanska nakladna stanica.
Cela vizia by sa dala uskutocnit vtedy, keby osobna vozba bola prvorada, kedze v sucasnosti prave osobaky a (max.3) rychliky prevazuju nad tymi dvomi/tromi nakladakmi.
Alebo by sa nam hold v najvacsej diere najskor musel trosku rozhybat priemysel. Velka skoda je len to, ze v suvislosti s vystavbou priemyselneho parku sa neuvazuje aj o vozbe nakladu vlakmi a s tym suvisiacou modernizaciou zeleznicnej infrastruktury.
Zas, ak sa to naozaj rozbehne, taketo potreby snad vyvstanu a okrem cesty R2, ktora je rovnakym sci-fi ako to moje, tam bude snad aj nejaka ta dvojkolajka alebo nejaka med vo vzduchu (zatial Arzen COx, NOx, SOx...)
...teraz si mi zahral na strunu . Ono to zly napad nie je. lenze toho sa mozno dockaju deti mojich deti, ktore budu do skoly chodit na vznasadlovych autach... Uprava tej trate by sa dala ako si hovoril na 120 km/h v pohode spravit od Leopoldova az po Aleksince (lenze to by niekto musel kopnut dvakrat s lopatou a narovnat par oblukov). Ako by to vyzeralo s usekom za Aleksincami neviem, tam je to ltt (len tak-tak) okolo jazera (alebo skor mociar, abo zumpa) a takisto by sa toho moc nenapachalo v Luziankach s tou 60-tkou. No a zbytok do NR by tiez nebol problem. Kazdopadne by k zefektivneniu prispelo vymenenie starych mechanickych navestidiel v Zbehoch za el. a tym by nemusela byt v stanici 40-tka (ono oz NR je vchodove sice el., ale vzhladom na tu 40-tku je v tomto pripade naprd. Vchodove na druhom zhlavi je mechanicke a odchodove v stanici = 0%).
A takisto by sa dala ciastocne zlepsit priechodnost trate. Od HC po Risnovce (co je relativne dost velky usek) by sa dal usek bez problemov zdvojkolajnit, nie je tam ziadna prekazka okrem trosky hliny a 2 stromov). Dalo by sa aj pokracovat v tomto rozjimani...
No a s tou elektrifikaciou... Toho sa teda asi nedockame i ked by to podla mna bolo celkom dobre riesenie Surany-NR-Leopoldov....
Inak asi budem vyzerat jak sialenec,ale co sa deje so vsetkym ohladom starej elektrifikacie koridorov??? Ja viem, asi by bolo CRAZY "kupovat 100 rocne auto" ale naozaj neexistuje ani mala cast v relativne dobrom stave, ktora by sa v pohode dala este pouzit napriklad aj na elektrifikovanie "pre niekoho nepotrebnych trati" ???
1.Koridor BA- Púchov max. 160 /stavia sa/
2. Koridor Púchov- Za- PP- Košice max. 120-130 na priamych úsekoch, 100 v náročnejších úsekoch /plánuje sa a podľa mňa to nie je nič horibilné/
3. úprava trate BA-NZ na max. rýchlosť 140-150 km/h /cca 17 km trate to už spĺňa..inak nič horibilné
4. úprava trate NZ- ZV na traťovú rýchlosť 100 -110 km/h /nič horibilné a napr. úsek medzi žarnovicou a Novou Baňou je dôkazom, že sa to dá, stačí len skrátiť pár oblúkov a je to.../
5. úprava trate Zvolen- Košice na max. traťovú rýchlosť 100-110 km/h, čiastočné zdvojkoľajnenie a elektrifikácia /no to už začína byť horké kafé, ale pri troche snahy vedenia železníc by sa aspoň niečo mohlo urobiť../
6. úprava trate Zv- BB- MT- ZA max. 100-110 km/h a jej elektrifikácia. Kameňom úrazu je úsek medzi BB a Tur. Teplicami..tu by som navrhoval jednokoľajný eletrifikovaný tunel s prierezom vyhovujúcim trať. rýchlosti 100km/h a možnosťou kombinovanej dopravy /dojem si urobí každý sám.../
7. Kultúra cestovania !!!Nové alebo aspoň rekonštruované vozne..myslím že nejaké sa už robia postupne...
8. a nejaké dvojsystémové HVD (25kV AC/3kV DC)schpné ťahať 10 vozňový rýchlik
rýchlosťou 160 km/h
9. kultúra na staniciach /dá sa len treba chcieť..viď Podhájska, Galanta...atď/
10. a na regionálne trate ešte zopár 812 a 840tok
Ja viem, že je to sci fi alebo aspoň sa naň podobá, ale chcelo by to poriadnu a realizovateľnú stratégiu rozvoja dopravu u nás a to by tu pár jedincom najskôr muselo chcieť pohnúť rozumom alebo sa pohnúť z hradného vrchu a z Námestia Slobody v BA /Paľko P. zo Stropkova..../ a pozrieť sa na realitu....
V žst Rohožník bude zrušená verejná telefónna linka. Pracovníci, ktorí jazdia na trati Zohor - Rohožník - Plav. Mikuláš v prípade nejakého problému volajú na toto číslo. Nie každý má na rušni vysielačku, a ak aj má, tak vysielačka v žst. Rohožník nieje nastavená na VOS, takže sa na ňu aj tak nikto nedovolá. Koho by zaujímala bezpečnosť a plynulosť železničnej dooravy, keď sa dá vykázať úspora za telefón?
a môj ďaľší názor: keby boli u nás zákony ako vo Švajčiarsku, ktoré nedovolia, aby po jednej trati išiel osobný vlak a hneď potom po tej istej trase aj autobus, určite by bola železnica u nás viac rentabilná, nemuselo by sa u nás rušiť toľko lokálok a pod. hádam ma nikto neukameňuje za môj názor, keď na nejakej lokálke pravidelne cestuje 10 ľudí tam ráno a tých istých 10 naspäť poobede, tak to nech radšej chodí o jeden autobus viac, ale súčasne si myslím, že treba poriadne skoordinovať verejnú dopravu u nás a najmä čo sa týka poskytovania licencíí na dopravné linky...