Dopravná politika Slovenskej republiky
Už veľa dní diskutujeme o perspektívach železničnej dopravy na Slovensku na stránkach MÁV. Dovolil som si založiť novú tému, preto, aby sme sa mohli sústrediť na podstatné - akú máme predstavu, že by mali železnice na Slovensku vyzerať o 10 - 15 rokov.
Na úvod pár poznámok. O budúcnosti železníc na Slovensku predovšetkým rozhodne:
Či vo vedení slovenských železničných spoločností budú mať manažmenty víziu, čo chcú dosiahnuť, či budú mať predstavu, aké by mali byť slovenské železnice v horizonte 10 - 15 rokov. Či sa nájde dostatok osobností, ktoré dokážu silou argumentov získavať podporu odborných i politických kruhov, podnikateľov ale aj verejnosti. Či sa nájde politická strana, ktorá bude mať vo svojom programe reálnu podporu modernizácie a rozvoja železníc, aby dosiahli európsku úroveň. Či sa myslenie manažmentov bude uberať v negatívnej rovine obmedzovania osobnej dopravy alebo v rovine pozitívneho myslenia a expanzie. Či Slovensko, bude mať záujem o železnicu a ak áno, o akú železnicu. V neposlednom rade rozhodne aj postoj železničiarov na všetkých postoch. Aj tento web vytvára určitú mienku o železnici. Denne ho čítajú stovky ľudí.
Akú máte predstavu, že by mali železnice na Slovensku vyzerať v rokoch 2010 - 2020?
Podradené diskusné témy
1- denníkN a spol neberiem za hodnoverný zdroj info (alebo aspoň so snahou o vyváženosť) od čias kovidu ..... ani ho necitam
2 - napriek bodu 1 musím (trochu nerád :-( ) uznať, že aj trochu popleteny článok môže byť na osoh riešenia problémov ŽSR + ZSSK ... snáď sa aj radoví členovia vládnych strán začnú pýtať a pripomínať problémy vlakovej dopravy(ktoré sa PR článkom o počte vlakov nevyriešia)
3 - nemyslím si že za posledných 31 rokov samostatnosti tu bola vláda, ktorá by sa zásadne snažila zabezpečiť progres vlakovej dopravy...... kašľali na to všetci +- rovnako (okrem projektov ktoré sa dali podojit finančne alebo predvolebne)
PS: čisto subjektívne a lokálne mám ťažké srdce na Figeľa ktorý nepotiahol projekt tunela KnK - CA v časoch keď na neho mohli byť peniaze z EU ........ ak sa to naozaj nedalo tak sa sorry
A teda, som jeden z posledných, ktorí by sa mali chuť zastávať Denníka N, ale tu, na špecializovanom fóre, sa z polooficiálneho údaju, koľko ľudí reálne chýba, nevedia vysomáriť chlapi, čo sú v tom doma a rozumejú tomu lepšie ako nejaký redaktor Šnídl, takže tvrdiť, že je to blbosť a že práve on urobil nadprácu, akosi nesedí.
Ja napr. teraz niekoľkokrát za deň idem do tohto vlákna zo zvedavosti, aby som zistil, k akému číslu sa tu nakoniec dopracujeme vďaka chlapom, čo do toho vidia. Ja mám len nespresnené info, ktoré viac-menej dotvárajú môj obrázok toho, aký veľký problém máme dnes a aký nás čaká už čoskoro. Primárne preto lebo to ktosi, kto mal v rukách moc posledných dvadsať rokov, nechával vyhniť až na kosť.
Ale nebavme sa o tom, že takéto drísty smerujú k panike. Ani nie, nesmerujú. Ako napísal Matko, k panike reálne smeruje, keď sa ľudia dozvedia - ako nedávno v Sekuliach - že o pár dní už x vlakov na ich zastávke/stanici nezastaví a oni si majú, napriek x-ročnému návyku, hľadať nejaký iný spôsob dopravy. K panike smeruje, keď si v susedných (alebo podobne veľkých zastávkach/staniciach) začnú ľudia šepkať, či sa im čoskoro neprihodí to isté. Nehovorím o tom, ako v poslednom období komunikujú zainteresované žel. spoločnosti. Toto pomáha vytvárať paniku. Nie, keď niekto poukáže na to, kam to celé speje.
Pokiaľ ide o Denník N, za minútu ti vychrlím dvadsať iných dôvodov, pre ktoré ich kritizovať (nie hejtovať), ale že píšu o probléme, ktorý na železnici z latentnej fázy prechádza do akútnej, medzi ne patriť nebude. To, ako o ňom píšu, je druhá vec. To je tak, keď redakcie, miesto toho, aby si budovali čo najširšie redakčné okruhy, roky rokúce žijú vo svojej bubline a nemajú sa preto na koho obrátiť, s kým sa poradiť, s kým konzultovať, a tak z redaktora, ktorý je jeden deň ''expert'' na obranu, je druhý deň ''expert'' na hoaxy a propagandu, tretí deň ''expert'' na Ukrajinu a štvrtý deň ''expert'' na železnicu a tak stále dokola, podľa dennej potreby (uviedol som príkladmo, ak by ma niekto chcel chytať za slovo). Preto tieto akože ''expertné'' výstupy potom vyzerajú ako vyzerajú a nielen pre skutočných expertov, ale aj pre zorientovaných laikov niekedy pôsobia neodborne. Kto chce, ten pochopí. Kto chce len hejtovať, ten hejtuje.
Ale... ale je fajn, že sa o tom konečne verejne hovorí. Takže nám môže byť jedno, kto s tou info vyrukuje von. N-ko vonkoncom nebolo prvé, kto tento problém začalo otvárať. ŽSR mala roky na to, aby to nezašlo až do tohto stavu. Ale ono to zašlo až sem. A je úplne legitímne nielen sa pýtať vedenia ŽSR, ale ideálne naňho vytvárať verejný tlak, aby sa tento problém viac neprehlboval. A prosím, nezačínajme tu s kecami, ako je ťažké zohnať schopných ľudí. Ono to nie je také ťažké, pokiaľ majú pred sebou nejakú zaujímavú perspektívu... Toto vlákno sa nazýva Dopravná politika SR a áno, aj toto - otázka HR na železnici - do nej patrí.
Keď pre nedostatok zamestnancov, ktorý sa bude len zhoršovať (čo je každému informovanému jasné), zatvárame stanice, obmedzujeme prevádzku a značne obmedzujeme služby pre zákazníkov, tak aký dôvod na paniku človeku ktorému na železnici záleží, ešte treba? Vlastne žiadny, tak ako hore, aj tí dole to začínajú mať na háku.
Btw, Volvo začína v Košiciach naberať za nástup slušne cez 2.000,-. Som zvedavý, čo to spraví v košickej oblasti.
Tie neobsadené pozície budú aj spolu s Rusovcami a ÚNS, ako písal Zámčan. Plus teda to jedno miesto, čo bude v dohľadnej dobe voľné, v tom bude asi tiež.
Takže sorry, ja si nič nedomýšľam, to ty. Nič si nepomenoval exaktne, akurát tu fabuluješ, aby si zasmradil z ideologických dôvodov. Takéhoto balastu je plný internet, no kedysi sme si povedali, že na VN to chceme inak. Vecnejšie, odbornejšie, normálnejšie. Nie vždy to ide...
A ja? Ja budem kritizovať N-ko za x iných vecí, nikdy neprispejem ani cent na jeho fungovanie, ale o tom, či má alebo nemá existovať, našťastie (zatiaľ) nerozhodujú pajáci, ktorí ho hystericky potrebujú hejtovať všade, ešte aj na fóre o vlakoch. Ak chceš byť jeden z nich, buď. Ale nevymýšľaj si prosím bludy o zlom úmysle, nadpráci a podobne. Tu nie si medzi bylinožravcami.
Len týmto odvraciaš pozornosť od problému samotného a od tých, ktorí nesú zodpovednosť. Súčasných aj bývalých. O to ti ide? :)