VÚC a železnica
Čo myslíte, aký dopad na železnice bude mať prechod financovania osobnej dopravy na VÚC? Dočkáme sa obnovenia osobnej dopravy na niektorých tratiach, kde bola predtým zrušená, alebo úplného zrušenia dopravy aj na mnohých ďalších tratiach (náklady na busy sú teraz niekoľkonásobne nižšie ako na osobné vlaky)? Budú VÚC ochotné financovať z vlastných prostriedkov nákup moderných vozidiel, ako je to napríklad v Nemecku? Alebo dopadneme ako v Poľsku, kde nové motoráky nakúpené vojvodstvami najazdia denne 150 - 200 km na maximálne dvoch pároch vlakov a kde osobné vlaky nezmyselne končia na hraniciach vojvodstiev?
Ak sa pozrieme na možnosti ako zriadiť v Bratislave funkčný systém integrovanej dopravy tak uvidíme, že tých, ktorí by ju mohli prevádzkovať nie je až tak veľa. Žijeme v podkapitalizovanej spoločnosti a nijaká firma nemá nadbytočné finančné prostriedky na nákup nových hnacích vozidiel a vozňov. Podľa vyjadrení ZSSK, "ide" tento dopravca na hraniciach možností a nemá zatiaľ možnosti ako poskytnúť v tomto smere kvalitné služby. V Blave do úvahy prichádzajú MV 810 a EJ 560. To, k čomu sa teraz mesto a VÚC podujali, funguje v iných metropolách už desiatky rokov (Budapešť, Viedeň a iné). Som presvedčený, že je to krok správnym smerom. Raz už treba začať.
V obchodnej spoločnosti bude mať 65-percentný podiel Bratislavský samosprávny kraj a 35 percent bude patriť mestu. "Dopravcovia, ktorí budú smieť zabezpečovať integrovanú dopravu, budú tejto spoločnosti platiť poplatky," povedal Roman Filistein, predseda dopravnej komisie kraja. Dodal, že v Prahe sa platí za jeden vozokilometer MHD 30 halierov a iní dopravcovia 50, u nás by to malo byť napríklad v prípade vozidiel MHD 5 halierov za jeden vozokilometer.
Pôvodne sa mal do integrovaného systému zapojiť aj Trnavský kraj. "Pre nás bolo však najdôležitejšie v prvom rade dohodnúť sa s Bratislavou," povedal župan Ľubo Roman a dodal, že magistrát sa snažil plán upraviť tak, aby integrovaný systém dopravy zlepšil aj hromadnú dopravu v samotnom meste. "Pri rokovaniach s primátorom sme dospeli do takého štádia, keď župan bude s mestom spolupracovať. Chceme sa spolu s mestom podieľať na rekonštrukcii a úpravách Starého mosta a chceme prispievať aj na dopravu v meste," vyhlásil Roman pred blízkym stretnutím, ktoré bude mať v piatok s primátorom Ďurkovským. Rokovať budú o peniazoch. Po tom, čo minulotýždňová koaličná rada ukončila snahy Bratislavy o vytvorenie samostatného kraja, primátor inicioval stretnutie so županom, na ktorom prerokujú rozdelenie výnosu z dane z motorových vozidiel. Daň bola jednou z príčin snáh o samostatnú Bratislavu. Výnos z nej totiž ide do pokladnice vyššieho územného celku, ktorý zahŕňa okrem Bratislavy aj okresy Pezinok, Malacky a Senec, a kraj ho nemusí investovať do komunikácií.
Vybrané z internetového vydania denníka Sme, 17. 3. 2005
Taky maly prispevocik !!!
Poznam jednu trat z ktorej cestovalo mnoho ludi,kompetentni sa tam neboli ani len pozriet a predsa ju zrusili...
Je to trat:::: NITR.PRAVNO----PRIEVIDZA
Uz su tam nasadene AUTOBUSY, pravdepodobne sa neobnovy ale neboli by stratovy ZSSK.
Ad: tom001
veď o to ide... po tých všetkých reformách je v štátnom rozpočte stále menej peňazí, tak sa to teraz prenáša na samosprávu, ktorá nemá peniaze a nevie, čo má robiť...
vždy je lepšie, keď sa doprava celého štátu zabezpečí z jedného miesta, nie zo samosprávy. Teraz niektoré spoje budú končiť na hranici krajov
Podľa mňa sú to jednoznačne hlavné trate, napr. už na spomenuté ťažké súpravy s 0 - 20 cestujúcimi (750,240,... + 3 BX),jazdiace na hl.trasách sú neporovnateľte väčšie náklady než na 810,811,812,840. A treba si taktiež uvedomiť
1. že ak sa železnica nezlacní (prevázka) rýchlo skončí, ten rakúsky model (čiastočne sa začal realizovať na trase LV-ZV, kde 2 páry nevyťažených Os (240 + 3 B?)nahradili 812+Pr).
2. zatiaľ všetky výsledky decentralizácie verejných zrojov skončili tak, že kraje, obce dostaly omnoho menej peňazí než bol pôvodný balík
Ja si tiež myslím niečo podobné ako kolega SWTC. Pri súčasnej politike budú ušetrené peniaze zo štátneho rozpočtu použité najskôr na investičné stimuly pre ďalšiu automobilku, prípadne na stavbu pár km diaľnice. Po prechode financovania busov a MHD na VÚC, resp. mestá sa už teraz nahlas hovorí o brutálnych redukciách bus dopravy z dôvodu nedostatočného financovania. A netreba si naivne myslieť, že po prechode financovania železničnej dopravy na VÚC im štát poskytne aj patričný balík peňazí - ten si zjavne nechá a VÚC nech sa postarajú... O 2-3 roky bude pri zachovaní súčasných trendov na väčšine územia Slovenska auto zrejme jediným spôsobom, ako sa dostať do práce.
"keď sa ZSSK nespamätá a VUC-ky zrušia lokálky, z terajšej dotácie železníc sa krásne vykryjú potreby autobusovej dopravy" - vie niekto aspoň približne, akú časť dotácii zhltnú lokálky a akú časť hlavné trate? Lebo mne sa zdá, že do lokálok ani zďaleka toľko dotácii nejde.
To Žilinčan : Hm , to ešte nie je isté, či terajšie dotácie do osobnej železničnej dopravy budú vôbec k dispozícií autobusovej doprave, resp. či nejaké budú. Dopadne to asi tak, že bude tých peňazí menej a menej... V regióne, v ktorom bývam sa už totiž ,,rysuje'' vážny problém s financovaním ,,lacnejšej'' autobusovej dopravy, o železničnej nehovoriac...
Mám taký skromný pocit, že celé to chce zásadnú zmenu/y a nie len mechanicky ,,hodiť'' zodpovednosť zo štátu na samosprávy...
Ad ufo: Ale aký je potom osud tejto krajiny??? (Asi hneď po zamestnaní začínam šetriť na auto)
nepozeraj sa na to tak pesimisticky... keď sa ZSSK nespamätá a VUC-ky zrušia lokálky, z terajšej dotácie železníc sa krásne vykryjú potreby autobusovej dopravy...
Ad Sikan: Este v skole som sa venoval nakladom, napr. u 810+011 (20 rokov).. a bol by si prekvapeny, ked sa odrata poplatok za DC, znizi sa rezia na uroven SAD-iek a kludne pocitas 1 rusnovodic + 1 vlakveduci.. na 1 miestokm je to menej, ako u autobusu Karosa 735 (12 rokov)..
réžia na úroveň SAD-iek? Ak hovoríš o správnej réžii, ktorá v ZSSK je skutočne podstatne vyššia v % porovnaní položiek nákladov oproti podnikom SAD (pritom čím väčší podnik, tak by % podiel správy mal klesať), tak je to lepšie povedať otvorene... v ZSSK je neskutočná prezamestnanosť v pozíciách manažmentu. ZSSK by pracovala určite lepšie, keby ju spravoval o polovicu štíhlejší manažment a samozrejme, keby mu nešéfoval vyštudovaný strojár ale železničiar...
ufo: Osud tejto krajiny sa pri súčasnej politike bude asi uberať smerom Estónska - ekonomické ukazovatele dobré, ale verejná doprava s výnimkou niekoľkých bus liniek a 3-4 párov vlakov okolo hlavného mesta žiadna.
Asi plánuje naša vláda prideliť každému dospelému obyvateľovi jedno auto z nových automobiliek - keď už sa chváli tým, že budeme mať najvyššiu výrobu áut na hlavu na svete. Pripomína mi to novoročné prejavy súdruha Husáka, ktorý sa pre zmenu chválil tým, že Československo má najvyššiu výrobu ocele a cementu na hlavu. Tak teraz neviem - buď som na hlavu ja, alebo oba spomenuté systémy...
560 by som zaturnusoval na trate 110,120,130, tam sú svojou kapacitou ideálne.
Zrušiť väčšinu spojov a nechať len najvyužívanejšie podľa vzoru PKP z krátkodobého hľadiska prinesie úsporu, ale postupne odoženieš aj to málo ľudí, ktorí radšej prejdú na busy s lepším intervalom.
Ohľadne existencie politickej strany s rozumným plánom dopravnej politiky- máš pravdu, neexistuje taká strana, preto som ešte nikdy nevyužil svoje volebné právo. Možno existuje len menšie zlo.(možno...)
Ale aký je potom osud tejto krajiny??? (Asi hneď po zamestnaní začínam šetriť na auto)