VÚC a železnica
Čo myslíte, aký dopad na železnice bude mať prechod financovania osobnej dopravy na VÚC? Dočkáme sa obnovenia osobnej dopravy na niektorých tratiach, kde bola predtým zrušená, alebo úplného zrušenia dopravy aj na mnohých ďalších tratiach (náklady na busy sú teraz niekoľkonásobne nižšie ako na osobné vlaky)? Budú VÚC ochotné financovať z vlastných prostriedkov nákup moderných vozidiel, ako je to napríklad v Nemecku? Alebo dopadneme ako v Poľsku, kde nové motoráky nakúpené vojvodstvami najazdia denne 150 - 200 km na maximálne dvoch pároch vlakov a kde osobné vlaky nezmyselne končia na hraniciach vojvodstiev?
Pekne si to vystihol.. k tym zastavkam len tolko, ze vsetky tebou menovane a este desiatky dalsich po celom Slovensku su v uvahach ZSSK.. zial infrastruktura patri pod ZSR a to tvrdi, ze nie su financie.. a zaujem VUC, resp. obci je minimalny, krasnou vynimkou vsak je Kvetoslavov zastavka, kde obce tolko bojovali spolu zo ZSSK, az sa to podarilo.. pozadie financovania nepoznam, no silne pochybujem, ze to hradilo ZSR..
No žiaľ,železnica má na Slovensku veľmi nízky kredit v očiach verejnosti,preto sa knej tak aj na VUC správajú,chce to len presviedčanie,alebo ak chcete správny lobbing.
K tým vzdialenostiam obcí od žel.st. máme zástavky,ktoré sa budovali ešte keď aut.doprava nejestvovala,preto jedna zástavka slúžila pre 3 aj viac obcí a tak boli stanice situované.Dnes by sa to dalo zmeniť,ale KTO? Zastávky patria pod ŽSR,vlaky ZSSK,kto by to mal v dnešnej situacii?Väčšiu aktivitu by mali mať OU,no ale keď majú autobusy.....
Uvediem niekoľko príkladov. Zástavka Ondrochov /vymeniť za Lipovú,kde by vlak zastavoval blízko obce/,vybudovanie nových napr.Šaľa-Veča,Senec zást.,vlak prechádza vedľa obydlí a potom zastaví niekde v roli,kolko je takých príkladov?
Najviac sa mi nepáči, že sa autobusové podniky nevedia dohodnúť na jednotných tarifách a prepravných podmienkach a každý sa hrá na svojom piesočku. Prečo je cestujúci diskriminovaný za to, že autobus prekročí hranicu kraja. Keď sa vedia dohodnúť prepravné podmienky a tarifiy v medzištátnej žel. preprave, a tak isto s cest. kanceláriami, prečo by sa nemohlo to isté v jednom štáte v autobusovej preprave. Trebalo vôbec rozbiť jeden štátny podnik ?
http://www.sme.sk/c/2008958/O-doprave-medzi-zupami-sa-nedohodli.html
To nám prechod kompetencií na VÚC v doprave pekne začína - už teraz sa nevedia dohodnúť na rozsahu obslužnosti v autobusovej doprave, na cenách a spojoch idúcich cez hranice krajov. Keď na nich prejde aj financovanie železničnej dopravy, budeme sa môcť zjavne tešiť na niečo podobného...
Zaujal ma jeden príspevok, dovolím si odcitovať:
"Založenie obchodnej spoločnosti Bratislavská integrovaná doprava, s. r. o., včera schválili poslanci samosprávneho kraja... Dopravcovia, ktorí budú smieť zabezpečovať integrovanú dopravu, budú tejto spoločnosti platiť poplatky," Dopravcovia búdú smieť...... nestíham sa diviť. VÚC láskavo dovolí dopravcom zapojiť sa do IDS? Veď by ich tam práve mali lákať a dopravcovia by mali mať záujem tam vstúpiť! ... A ešte im za to dopravcovia budú platiť? Myslím, že to obvykle funguje tak, že organizátor IDS zbiera všetko cestovné a potom ho prerozdelí medzi dopravcov a nejaké to % si nechá ako réžiu...
Zo všetkých diskúzií a názorov mi vychádza len jedno : Metro ! Povrchové a v centre mesta buď povrchové na estakádach, alebo podpovrchové. Ale vždy len na samostatnej trati normálneho rozchodu (!) a obísť verejné komunikácie , ktoré sú už teraz prepchaté. Veď čo spraví jeden kamión uviaznutý na moste naprieč všetkým jazdným pruhom. A vždy len samostatná trať, aby sa tam neplietli autá, nákl. autá sanitky, požiarnici , taxíky, dodávky, policajné a tech. vozidlá, motorky, bicykle a chodci, či už v priamom smere, alebo naprieč. Ale o tom sa už rokovalo vo vláde, na radnici na úradoch a ministerstvách a nič nové sa nevymyslelo. Niekedy sme sa učili, že metro sa oplatí len nad počtom obyvateľov 1 milión, a Bratislava nemá ani polovicu. A peniaze budú o tom vždy rozhodovať.
Na 100% súhlasím s Garinom. V podmienkach BA sú hybridné električko-vlaky rovnakým sci-fi ako tie rýchloautobusy - prebudovanie električkovej siete na normálny rozchod + úpravu železničných tratí na prevádzku takýchto vozidiel by boli podľa mňa zbytočne vyhodenými desiatkami miliárd. A čisto mestské vlakové linky by nevyužíval takmer nikto - vzdialenosť železničných tratí od miest s najväčšou hustotou osídlenia a pracovných príležitostí je obvykle obrovská a časový prínos, ak by vôbec nejaký bol, by v žiadnom prípade nebol adekvátny nákladom.
Príležitosť železnice v bratislavskom regióne by som videl skôr v hustejšej doprave na tratiach 110, 120, 130, 131, spomenutými priamymi spojmi (popri menovaných by som si vedel predstaviť aj linku Dunajská Streda - Záhorská Ves, obnovenie osobnej dopravy do Stupavy a Rohožníka). Lenže aj na to treba dostatok na obnovu vozidlového parku - 30 ročné východonemecké alebo maďarské vozne, či 50 ročné 830 BRKS asi cestujúcich z áut nenalákajú.
A nakoniec ešte jedna úvaha z ríše sci-fi: vedel by som si predstaviť postavenie trate z Pezinka do Modry, cestujúcich z Modry do BA sa určite nájde dosť.
Keď sa rovnaké podmienky pre každého cestujúceho ( zákazníka )považujú považujú za kartelové dohody, tak čo potom kapitalistom hovoria heslá Francúzskej revolúcie : liberté, egalité, fraternité ! A čo potom naša demokratická ústava o rovnosti občanov a rovnosti podmienok v živote, vzdelaní, kultúre atď ?