VÚC a železnica
Čo myslíte, aký dopad na železnice bude mať prechod financovania osobnej dopravy na VÚC? Dočkáme sa obnovenia osobnej dopravy na niektorých tratiach, kde bola predtým zrušená, alebo úplného zrušenia dopravy aj na mnohých ďalších tratiach (náklady na busy sú teraz niekoľkonásobne nižšie ako na osobné vlaky)? Budú VÚC ochotné financovať z vlastných prostriedkov nákup moderných vozidiel, ako je to napríklad v Nemecku? Alebo dopadneme ako v Poľsku, kde nové motoráky nakúpené vojvodstvami najazdia denne 150 - 200 km na maximálne dvoch pároch vlakov a kde osobné vlaky nezmyselne končia na hraniciach vojvodstiev?
K málo frekventovaným tratiam - existuje jednoduchý recept D3 + samovraty, ale to na náklady za DC nemá podiel. Ale ŽSR nie je podľa mňa ochotná niečo zo svojich ešte totalitných pravidiel meniť (česť výnimkám), a často práve oni proti cestujúcim - rušenie výhybkárov, dopravní, čo predlžuje čakacie doby a následne to poškodzuje Želzničnú spoločnosť...
K filozofii spoplatňovania DC - celá nelogická:
1.neúmerne vysoké poplatky za jej použitie (1.kat - 49 Sk/km, 2. - 48, 3.-42) u SŽDC - do 8 Kč = 10 Sk/km (pričom napr. trať 3.kategórie má väčší regionálny i celoštátny význam v osobnej i nákladnej doprave ako mnohé trate 2.kategórie - neadekvátne rozčlenenie tratí)
2.zlé zloženie poplatku za DC - teraz 90 % kilometre, 10 % hmotnosť, malo by to byť aby bolo železnici jedno, či idú 2 vlaky napr. v zostave 810 + Pr alebo ide 810+Pr+Pr+810, aby bol dopravca motivovaný zavádzať väčšie množstvo spojov.
S tým prechodm kompetencií na VÚC súhlasím na 100 %.
Kazdy, kto sa viezol 840 zo ZV do ZI tvoje tvrdenie o nasadeni NR-BA lahko vyvrati.. to nie su jednotky na dialkovu dopravu.. uz hodina v nich je LTT.. aj ja som sa lepsie citil v Bt voznoch.
S tym "vzlykotom" mas pravdu v tom, ze to lezie na nervy, no netvrdil by som, ze sa na zeleznici nic nerobi. Nedavno MDPaT trosku "uvolnilo" ruky ZSSK v tarifnych veciach a verim, ze do leta sa to aj prejavi..
Na každý nápad, myšlienku ( nielen na železnici ) je odpoveďou : Nemáme dostatok finančných prostriedkov". Prečo sa niečo nezrealizuje práve preto, aby sa tie peniaze pritiahli?
A hlavne v Nitre zaviesť "S-Bahn" a Zr vlaky ( nie R! ), náležite to spropagovať a konečne urobiť trochu konkurenciu Turancaru.
Zdravím Komárno
Je pravda ,že Nitra neleží na hlavnej trati,ale je na ňu napojená NR-Leopoldov,NR-NZ.Aj keď železnica je na trati 140 dosť zaostalá technicky ,ale ani cestná sieť neponúka nejaké lepšie riešenie.Tak napr. nejaký Zr vlak NR-TO by cestu zvládol za 30 min.Ktorý autobus by bol rýchlejší??po Vami spomínanej ceste...Trať Lužianky-TO trať.rýchl. 100km/hod s brzdením na 40 km/h v Jelšovciach,Koniarovciach a Ludaniciach,Vy viete prečo.Žial os.vlaky ktoré na tejto trati jazdia nie sú tým,čím železnica prerazí.
Tichy suhlas.. mozno keby vyhral v minulych volbach pan Feher, mozno by to vyzeralo s verejnou dopravou inak.. je otazne, ze za aku cenu, ale to, co vyvadza NSK v sucasnosti je des.. hoci maju vacsinu "Madari", pan Belica nie je ziadna babka, ci martyr, i ked sa rad stavia do tejto pozicie.. aby som potvrdil vyssie uvedene, ved obnovenie dopravy na tratiach Cata-Sahy a Sala-Neded vybavil "niekto" z SMK..
Železničná trať 140 N.Zámky - Prievidza je veľmi zaostalá, čo sa týka tech. vybavenia a priechodnosti a takisto čo sa týka trakcie. Hlavne spojenie do krajského mesta Nitry je príliš pomalé a zdĺhavé. A pre cestujúcich z juhu veľmi nevýhodné. Mám rodinu v Žabokrekoch p.N. a často som za nimi cestoval, ale nebolo to veľmi rýchle a pohodlné cestovanie. Istý čas ešte chodil MR do Trenčína, ale ten chodil cez Chynorany a odtiaľ som musel ísť peši. Aj keď sa vyberiete napr. do Prievidze alebo Bojníc autom musíte sa trepať po ceste 1/64 rýchlosťou 60 km/h takmer celú trasu, nakoľko dediny sú husto pri sebe a rozbehnúť sa rýchlejšie nemáte ani kde a kedy. Myslím, ak sa nemýlim, že Nitra je teraz jediné krajské mesto, ktoré nie je napojené na hlavnú žel. trať.
Dnes v Pravde:
Žilinský samosprávny kraj nesúhlasí s vládnym návrhom, aby naň presli len regionálne trate s dĺžkou do 50km. Znamenalo by to, že osobná preprava na trati Kraľovany - Trstená by aj naďalej zostala pod správou železníc. Bez tohto 56 km úseku nemôže spustiť systém integrovanej dpravy, naplánovaný na začiatok budúceho roka. Vláda uvažuje o prechode regionálnych tratí na kraje postupne v troch etapách. V prvej by malo ísť len o trate v dĺžke do 50 km, v ruhej do 100 km a nakoniec všetky ostatné. Na Žilinský samosprávny kraj by tak na začiatku mali prejsť len trate Žilina - Rajec a Čadca - Makov. "Ak máme na seba prevziať kompetencie v oblasti osobnej železničnej dopravy, tak všetky a naraz. Nebojíme sa toho, že by sme ich nezvládli. Postupný prechod bude zdĺhavý a zbytočne nám skomplikuje zavedenie nového systému integrovanej dopravy."
Kým pri autobusovej doprave má samosprávny kraj už všetky kompetencie vrátane schvaľovania cestovných poriadkov, pri železničnej doprave sa k poriadkom môže len vyjadrovať. Ak zostane trať Kraľovany - Trstená pod železnicami, nebude môcť ovplyvňovať grafikon, a tým zladiť autobusovú dopravu s vlakovou. Získanie tohto úseku trate má pre Žilinský región veľký význam. Presunom dopravy na železnicu chce odbremeniť preťažené cesty. Autobusy by mali ľudí zvážať najmä k vlakom, ktoré by premávali podstatne častejšie, a nielen z Trstenej po Kraľovany, ale až po Žilinu.