VÚC a železnica
Čo myslíte, aký dopad na železnice bude mať prechod financovania osobnej dopravy na VÚC? Dočkáme sa obnovenia osobnej dopravy na niektorých tratiach, kde bola predtým zrušená, alebo úplného zrušenia dopravy aj na mnohých ďalších tratiach (náklady na busy sú teraz niekoľkonásobne nižšie ako na osobné vlaky)? Budú VÚC ochotné financovať z vlastných prostriedkov nákup moderných vozidiel, ako je to napríklad v Nemecku? Alebo dopadneme ako v Poľsku, kde nové motoráky nakúpené vojvodstvami najazdia denne 150 - 200 km na maximálne dvoch pároch vlakov a kde osobné vlaky nezmyselne končia na hraniciach vojvodstiev?
ad Sikan, Rasto:
Jen tak na okraj: Kienzle je název německé hodinářské firmy, která se zabývá mj. také výrobou tachografů různých druhů a typů. Viz: http://www.kienzle.de/p_fahrzeugelektronik.html
Prejdime na dôležitejšie problémy, v prvok kromu decentralizácie majú pod VÚC prejsť trate pod 50 km, tj. trate dĺžky 52 km už nie, a ja to stále nechápem podľa čoho sa určuje dĺžka tratí, u niektorých je to jasné - lokálky do 50 km, ale napr. trať Koz - Leop. je prevádzkovaná v osobnej doprave na 28 km úseku, prejde aj tento úsek trate pod VÚC, alebo kedˇže celá má dĺžku 83 km tak nie.
Robo - nátery na rušne sa nedávajú len v ŽOSke, ale aj v niektorých depách, napr:
- PREŠOV /721.030, 03/2004 PUR, 721.138 09/2002 PUR, 752.030 07/2003 PUR/
- ŽILINA /750.096, 751.202, 11/2000 SYN, 751.109, 05/2002 SYN, 163.125, 02/2004 SYN/
- SPIŠSKÁ NOVÁ VES - 131-ky
- TRENČIANSKA TEPLÁ - 742-ky /742.401, 742.124, atď./
A keďže každý špás niečo stojí, tak aj výnimočné nátery sú určite za "príplatky". Je zbytočné dávať taký náter na rušeň o ktorý sa nikto nebude starať. Ak by mali rušňovodiči v turnuse aj svoju mašinku, tak by sa aj o ňu (možno) starali. Neraz som videl u nás počas prestávky medzi vlakmi rušňovodiča na rebríku opretom o mašinku ako ju čistil.
Iný prípad by nastal, ak by si VÚC zriadila vlastnú dopravnú železničnú dopravnú firmu. Potom by lokomotívy, motorové a osobné vozne mohli mať špeciálne farebné schémy, či prinajmenšom logá VÚC.
Myslím si, že niekto z RD Zvolen sa dohodol s niekym zo ŽOS Zvolen. Však keď to tak zoberieš ta RD a ŽOSka sú vedľa seba, ale na druhej strane nieje pravidlo, že kde je ŽOSka, je aj RD. Zober si napr. ŽOS Vrútky, RD tam už nieje.Takže tu by som videl "nejaké (kamarátske) vplyvy". Dá sa povedať, že zvolenské brílovce by sme mali, ale čo ten novozámocký okuliarnik?
Ešte sa vrátim k tvojmu príspevku, kde si sa pýtal, že kto dáva nátery, či RD alebo .... Pýtal som sa môjho deda, ale nie o náteroch, ale povedal mi, že ak k nim do Vrútok prišla nejaká mašina do ŽOSky, okrem opravy dostala aj náter. Tiež mi hovoril, že mesačne opravili 30 lokomotív a 60 vozňov. Teraz je toho oveľa, ale oveľa menej a nie sú to schopný opraviť poriadne,napr. 350-ky.
Nemyslím si, že sa rušňovodiči dohadujú na nátere.
Myslel som to tak, že ak by železnice padli pod VUCky, príslušné depá by dostali voľnú ruku a mali by sme nátery trebárs ako v období 1990-8.
Ale stopercetne viem povedať, že v súčasnosti nátery rušňom dávaju v ŽOSke.
Inak kto v súčasnosti dáva rušňom nátery depo alebo ŽOS?