Lístky a ceny
Podradené diskusné témy
(old): No a preco nie? Nechce sa mi to teraz hladat v SPPO, ale aj na CD bol taky dobry zvyk (to je snad vsade v europe), ze na medzinarodne listky sa da prerusovat cesta "lubovolne casto a bez formalit" (plati to aj u nas), takze naozaj nevidim dovod, preco by to tak neslo. Ako prvu cestu musis urobit "TAM" a az potom naspat a musis to stihnut v dobe platnosti listka, inak je to len na tebe ako s cestou nalozis. A ani podmienky CityStar nic ine nehovoria.
Nieco ine je len vnutrostatny listok CD, kde na rozdiel od ZSSK musi byt cesta "TAM" (aj pri jednosmernych) uskutocnena len v prvy den platnosti, inak je neplatny (IMHO strasna hovadina).
Preco by to tak nemalo byt? To predlzenie platnosti podla mna prislo prave pre praktickejsie vyuzitie listka, aby neboli cestujuci limitovani len 4 dnami, ked pre medzinarodne TCV listky je standard 2 mesiace.
Pokial to chces mat na 100%, napis na info@slovakrail.sk alebo zavolaj na 18 188 .
Nieco ine je len vnutrostatny listok CD, kde na rozdiel od ZSSK musi byt cesta "TAM" (aj pri jednosmernych) uskutocnena len v prvy den platnosti, inak je neplatny (IMHO strasna hovadina).
Preco by to tak nemalo byt? To predlzenie platnosti podla mna prislo prave pre praktickejsie vyuzitie listka, aby neboli cestujuci limitovani len 4 dnami, ked pre medzinarodne TCV listky je standard 2 mesiace.
Pokial to chces mat na 100%, napis na info@slovakrail.sk alebo zavolaj na 18 188 .
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/76604/
No zoberme extrémny prípad:
zakúpim si City Star zo Žiliny do Prahy.
Odídem 1.6. vystúpim napr. v Ostrave, kde zostanem 5 dní, potom v Olomouci ďalších 5 dní, v Pardubiciach 5 dní a prídem 15.6. do Prahy ...
16.5. odídem naspäť a zastavím sa 5 dní v PA, 5 dní v OL a 5 dní v OV a prídem naspäť do východzej stanice 30.6.
Je to možné ?!?
(Sa mi to nevidí, že by to tak išlo ...)
zakúpim si City Star zo Žiliny do Prahy.
Odídem 1.6. vystúpim napr. v Ostrave, kde zostanem 5 dní, potom v Olomouci ďalších 5 dní, v Pardubiciach 5 dní a prídem 15.6. do Prahy ...
16.5. odídem naspäť a zastavím sa 5 dní v PA, 5 dní v OL a 5 dní v OV a prídem naspäť do východzej stanice 30.6.
Je to možné ?!?
(Sa mi to nevidí, že by to tak išlo ...)
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/76596/
(old): No ja myslim, ze analogicky ako doteraz - spiatocny listok platil 4 dni a mohol si nan cestovat jak je libo - bolo len na tebe ci si do Prahy docestoval v prvy den a v ten den aj hned isiel naspat.
Alebo ta chapem zle a ty narazas na to ustanovenie u CityStar SBB, OeBB, ze tam musi byt min. noc zo soboty na nedelu (BTW naco je dobre taketo hovadske ustanovenie? i ked viem, ze aj u leteckych spolocnosti sa to praktizuje)?
Alebo ta chapem zle a ty narazas na to ustanovenie u CityStar SBB, OeBB, ze tam musi byt min. noc zo soboty na nedelu (BTW naco je dobre taketo hovadske ustanovenie? i ked viem, ze aj u leteckych spolocnosti sa to praktizuje)?
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/76595/
Keď už sme u tej spiatočnej City Star ČD-ŽSSK, s platnosťou 1 mesiac,
ako je to vlastne s prerušením jazdy. T.j. kedy musím ukočiť cestu tam, resp. kedy môžem nastúpiť cestu späť, samozrejme tak aby som docestoval do cieľovej stanice pred skončením platnosti ...
Tieto podmienky nikde na stránkach ČD (ani ŽSSK) neviem nájsť ...
ako je to vlastne s prerušením jazdy. T.j. kedy musím ukočiť cestu tam, resp. kedy môžem nastúpiť cestu späť, samozrejme tak aby som docestoval do cieľovej stanice pred skončením platnosti ...
Tieto podmienky nikde na stránkach ČD (ani ŽSSK) neviem nájsť ...
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/76590/
Od 1.4.2006 tu mame nejake zmeny v podmienkach pre EuroDomino:
* pre FS/Trenitalia, SNCF a RENFE sa uz ED vydavat nebude
* v cennikoch pre "ED 26-" sa menia ceny pre ED na CFR, CP, DSB, NS, NSB, PKP, RZD, SJ
* v cennikoch pre "ED 26+" sa menia ceny pre ED na CFR, CP, DSB, MAV, NS, NSB, PKP, RZD, SJ (cize oproti "ED 26-" aj na MAV)
* doklady ED so znizenou cenou specialne pre vychodoeuropske zeleznice si v pokladniciach ZSSK uz moze kupit kazdy bez ohladu na trvaly pobyt a st. prislusnost, to obmedzenie vsak nadalej trva na 1/2 listok za tranzitny usek
Zaujimave je, ze to plati od 1.4., ale ZSSK ani len neinformuje o zmenach a cennik ponuka len stary .
* pre FS/Trenitalia, SNCF a RENFE sa uz ED vydavat nebude
* v cennikoch pre "ED 26-" sa menia ceny pre ED na CFR, CP, DSB, NS, NSB, PKP, RZD, SJ
* v cennikoch pre "ED 26+" sa menia ceny pre ED na CFR, CP, DSB, MAV, NS, NSB, PKP, RZD, SJ (cize oproti "ED 26-" aj na MAV)
* doklady ED so znizenou cenou specialne pre vychodoeuropske zeleznice si v pokladniciach ZSSK uz moze kupit kazdy bez ohladu na trvaly pobyt a st. prislusnost, to obmedzenie vsak nadalej trva na 1/2 listok za tranzitny usek
Zaujimave je, ze to plati od 1.4., ale ZSSK ani len neinformuje o zmenach a cennik ponuka len stary .
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/76562/
Milky: Veľký dopyt? To je už minulosť. Veď tie rýchliky už chodia poloprázdne aj v piatok z BA a v nedeľu do BA. V nedeľu 14.5. som šiel s 333 z NMnV do BA a sedel som sám v kupé. Inokedy je to podobné - 2-3 ľudia v kupé.
No a železnica má narozdiel od cestnej dopravy stále možnosť reagovať na veľký dopyt zvýšením kapacity. (Čo by prinieslo ZSSK viac peňazí, ako menšia kapacita a regulácia zákazníkov rýchlikovým príplatkom). Najlepšie pre ZSSK by bolo zaviesť jednotný tarif na všetko (aj IC, EC) a upraviť kapacitu a ponuku vlakov reálnemu dopytu. (Veď keď môže mať R608/609 10 klimatizovaných vozňov, prečo by to tak nemohlo byť aj pri IC402-405, 500/501, vozňov je dosť.) Takto by mohol aj narásť počet cestujúcich, pretože by sa zjednodušilo cestovanie. Iný dopravcovia (busy) si toto dovoliť nemôžu.
No a železnica má narozdiel od cestnej dopravy stále možnosť reagovať na veľký dopyt zvýšením kapacity. (Čo by prinieslo ZSSK viac peňazí, ako menšia kapacita a regulácia zákazníkov rýchlikovým príplatkom). Najlepšie pre ZSSK by bolo zaviesť jednotný tarif na všetko (aj IC, EC) a upraviť kapacitu a ponuku vlakov reálnemu dopytu. (Veď keď môže mať R608/609 10 klimatizovaných vozňov, prečo by to tak nemohlo byť aj pri IC402-405, 500/501, vozňov je dosť.) Takto by mohol aj narásť počet cestujúcich, pretože by sa zjednodušilo cestovanie. Iný dopravcovia (busy) si toto dovoliť nemôžu.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/76345/
petrus: Ale casto su to naozaj len vyhovorky. Trebars cestovanie do CR - vsak aj ja som tu pisal, ze koho chcu zeleznice udrzat v zdevastovanych nocnych vlakoch za take zdieracske ceny popri stale sa rozmahajucej sa konkurencii. A odpovede boli vzdy, ze my by sme radi, ale neda sa, viac sa neda, co chcete, aj tak je to strasne vyhodna ponuka a k tomu este to debilne tvrdosijne trvanie ne "medzinarodnej tarife" aj za usek po st. hranicu... A teraz? Dalsie zlacnenie, takze ked sa chce a tecie do topanok, da sa. Mozno keby ste sa nesnazili ryzovat na kazdom cestujucom, co u vas ostal, ale znizili ceny uz skor, tak by vam to pomohlo. Mna uz teda samozrejme neziskate, ja som to trpel 8 rokov, ale pohar uz pretiekol.
A aby to nebolo len o mne, co si niektori myslia, ze som len notoricky kydac na vsetko, co je zeleznicne - najprv moja sestra a potom aj moja teta zacali do Bratislavy jadzit autobusom. Maju to lacnejsie, rychlejsie. A to su pritom take konzervativne osoby - najprv take typicke nazory "Vlak je vzdy urcite pohodlnejsi", "Si normalny, chodit do Bratislavy autobusom?", ale raz vyskusali a co je pre vas najhorsie, za danych podmienok sa nemienia vratit do vlaku. A to sa nam coskoro dostavia dialnica az po Zilinu, zatial co ZSSK bude stale kasirovat R priplatky za "Nebezpecne zrychlenie"...
Cestujucemu je uplne jedno, co bude v r. 2007, za 5 rokov, za 10 rokov, cestujuci sa zaujima o to, co je mu ponuknute TERAZ.
A aby to nebolo len o mne, co si niektori myslia, ze som len notoricky kydac na vsetko, co je zeleznicne - najprv moja sestra a potom aj moja teta zacali do Bratislavy jadzit autobusom. Maju to lacnejsie, rychlejsie. A to su pritom take konzervativne osoby - najprv take typicke nazory "Vlak je vzdy urcite pohodlnejsi", "Si normalny, chodit do Bratislavy autobusom?", ale raz vyskusali a co je pre vas najhorsie, za danych podmienok sa nemienia vratit do vlaku. A to sa nam coskoro dostavia dialnica az po Zilinu, zatial co ZSSK bude stale kasirovat R priplatky za "Nebezpecne zrychlenie"...
Cestujucemu je uplne jedno, co bude v r. 2007, za 5 rokov, za 10 rokov, cestujuci sa zaujima o to, co je mu ponuknute TERAZ.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/76325/
petrus: No dobre, opravujem sa - ZSSK si konkurenciu mozno aj uvedomuje, ale prakticke naplnanie tejto uvedomelosti... vid napr. plosne RYCHLIKOVE priplatky za cestovanie pomalsie ako za normalnych okolnosti, doplnene vyrokmi zodpovednych v takom klasickom modrom nadychu - neda sa, nesmie sa, nedovolia nam, nemozeme, my by sme aj, ale ako?, ved snad nejako bude...
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/76318/
A este nieco - ZSSK konecne musi otvorit oci a zistit, ze je tu uz trh a konkurencia zo strany jednak zvysujucej sa zivotnej urovne a pohodlnosti (auta) ako aj autobusovych dopravcov.
A prec su uz komunisticke casy, ked bolo cestovne vlakom asi o 20-30% lacnejsie ako autobusom, dnes je to uz skor naopak a ked si ZSSK prirazi este k tomu RP, tak na kratke vzdialenosti s tou cenou mozu ist tam, kde chrbat straca slusne pomenovanie .
A prec su uz komunisticke casy, ked bolo cestovne vlakom asi o 20-30% lacnejsie ako autobusom, dnes je to uz skor naopak a ked si ZSSK prirazi este k tomu RP, tak na kratke vzdialenosti s tou cenou mozu ist tam, kde chrbat straca slusne pomenovanie .
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/76289/
marti.olo: Ved prave to som myslel, tu flexibilnost. Uz su nenavratne prec casy stale natrieskanych vlakov ktore som ja uz nezazil, ale z rozpravania pamatnikov bolo poznat, ze kedysi bolo vo vlakoch ovela viac ludi, ktori casto stali v dvoch radoch a vtedy to mozno malo zmysel. Teraz su natrieskane len niektore vlaky a aj to len pi/ne.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/76288/
Jakub,
podľa mňa to, čo píšeš, vôbec nie je blbina, Práve naopak. Celoplošnosť RP je blbina. Ale asi darmo budeme čakať v tejto situácii, keď každá korunka je dobrá (aspoň tak sa zmýšľa o RP na železnici). Pojem flexibilnosť je takmer úplne neznámy, aj keď kvitujem, že RP bol v niektorých úsekoch zrušený v súlade so zdravým rozumom. Veď na niektorých úsekoch sme radi, že ľudia vôbec vlakmi cestujú...
podľa mňa to, čo píšeš, vôbec nie je blbina, Práve naopak. Celoplošnosť RP je blbina. Ale asi darmo budeme čakať v tejto situácii, keď každá korunka je dobrá (aspoň tak sa zmýšľa o RP na železnici). Pojem flexibilnosť je takmer úplne neznámy, aj keď kvitujem, že RP bol v niektorých úsekoch zrušený v súlade so zdravým rozumom. Veď na niektorých úsekoch sme radi, že ľudia vôbec vlakmi cestujú...
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/76286/
A je zaujimave, ze az do naozaj nedavnej doby (2 roky nazad?) stal ten RP stale 16 korun ako v dobach hlbokeho socializmu, takze budme radi, ze niekoho nenapadlo v nom tiez premietnut inflacny vyvoj a taktiez ze nie sme v Polsku, kde sa to pocita podla precestovanej vzdialenosti .
RP dnes v takomto plosnom nasadeni ten "vychovny" ucinok nema, je to jednoducho pre ZSSK len vitany dalsi zdroj prijmov.
Pokial ma teda byt na nejaku regulaciu poctu cestujucich vo vlakoch, tak by som isiel opacnou cestou ako ZSSK dnes - totiz dnes je RP povinny vsade, je len zopar vynimiek pri urcitych vlakoch/usekoch. Ja by som to zaviedol tak, ze RP by plosne nebol, bolo by len obycajne cestovne a RP by bol len pri zopar vlakoch na zopar usekoch, kde by to bolo odovodnene, teda napr. v nedelu, ak ide uz rychlik natrieskany, tak nech donho nelezu este ludia, ktorym hned vedla stoji osobak. Cize bolo by to iba zopar naozaj extremynch pripadov, keby navyse bola hned dobra nahrada osobakom.
I ked mozno je to blbina .
RP dnes v takomto plosnom nasadeni ten "vychovny" ucinok nema, je to jednoducho pre ZSSK len vitany dalsi zdroj prijmov.
Pokial ma teda byt na nejaku regulaciu poctu cestujucich vo vlakoch, tak by som isiel opacnou cestou ako ZSSK dnes - totiz dnes je RP povinny vsade, je len zopar vynimiek pri urcitych vlakoch/usekoch. Ja by som to zaviedol tak, ze RP by plosne nebol, bolo by len obycajne cestovne a RP by bol len pri zopar vlakoch na zopar usekoch, kde by to bolo odovodnene, teda napr. v nedelu, ak ide uz rychlik natrieskany, tak nech donho nelezu este ludia, ktorym hned vedla stoji osobak. Cize bolo by to iba zopar naozaj extremynch pripadov, keby navyse bola hned dobra nahrada osobakom.
I ked mozno je to blbina .
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/76282/
UFO: Prečo chceš logické správanie od železníc keď je otázne či má vôbec logiku život. Podľa mňa by si sa za rýchlikový príplatok mal logicky rýchlejšie dostať na miesto určenia. teoreticky i komfortnejšie ale všetci vieme že v rýchlikoch sme častejšie viac natlačený ako v osobákoch.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/76281/
Potom sem samozrejme hod oficialne zistene info .