Lístky a ceny
Podradené diskusné témy
Ode dneška na ČD funguje nový systém slev Z karta je zrušena a nahrazena In kartou cena je 600 kč. platnost tři roky. Karta obsahuje kartu Rail+ pro levnější nakupování jízdenek v zahraničí (a to i vnitro jízdenek) sleva je cca20%. Karta není plastová s čipem jak se původně předpokládalo, ale papírová o rozměrech současné Z karty. Dále ode dneška platí síťové In Gold karty jejíž cena je 22000 Kč. platnost 1 až 3 roky.(Uplatnosti na 3 roky je cena samazřejmě trojnásoná tj. 66000Kč.) A jedná se o síťovou jízdenka na 1 třídu. Tako karta obsahuje též kartu Rail+.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/77455/
Dnes bola spustena ostra prevadzka IKVC v tychto tarifnych bodoch:
Bratislava - Nove Mesto
Bratislava - Petrzalka
Senec
Kysucke Nove Mesto
Sabinov
Lipany
Ako pri kazdom novom zavadzanom systeme, tak aj pri tomto mozno aj v ostrej prevadzke ocakavat nejake detsle choroby, ale to nahorsie je uz vyriesene. Upresnim, ze vnutrostatne listky do urcitej hodnoty sa budu vydavat na tlaciva velkosti medzistatnych AT-listkov, ale ide o obycajny papier a bez mag. pruhu. Len drahsie listky a medzist. listky budu na ATB. Zo stareho KVC ostavaju tlaciarne. Vyhodou IKVC z pohladu cestujuceho je moznost vydavania kombinovanych listkov, napr. listok s rezervaciou na jednom tlacive. Dalsou novinkou je napr. vacsia flexibilita v tvorbe cien - moznost definovat relacne ceny, cenove vynimky pre konkretne vlaky, packingove listky, po vyhladani spojenia v CP oznost predaja listku na najdene spojenie a mnoho dalsich viac ci menej viditelnych veci.
Bratislava - Nove Mesto
Bratislava - Petrzalka
Senec
Kysucke Nove Mesto
Sabinov
Lipany
Ako pri kazdom novom zavadzanom systeme, tak aj pri tomto mozno aj v ostrej prevadzke ocakavat nejake detsle choroby, ale to nahorsie je uz vyriesene. Upresnim, ze vnutrostatne listky do urcitej hodnoty sa budu vydavat na tlaciva velkosti medzistatnych AT-listkov, ale ide o obycajny papier a bez mag. pruhu. Len drahsie listky a medzist. listky budu na ATB. Zo stareho KVC ostavaju tlaciarne. Vyhodou IKVC z pohladu cestujuceho je moznost vydavania kombinovanych listkov, napr. listok s rezervaciou na jednom tlacive. Dalsou novinkou je napr. vacsia flexibilita v tvorbe cien - moznost definovat relacne ceny, cenove vynimky pre konkretne vlaky, packingove listky, po vyhladani spojenia v CP oznost predaja listku na najdene spojenie a mnoho dalsich viac ci menej viditelnych veci.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/77451/
lte: Dik za info .
Ale mohli by zaviest este taku srandu, co maju v niektorych ukrajinskych staniciach - druhe LCD otocene k zakaznikovi, ktory na nom vidi, co pokladnik zadava do systemu. Ja osobne by som to aj u nas vyuzil a uz by sa mi nestalo, ze si pytam listok do Copu a pokladnicka povie "Take tu nemam" (lebo to pise Cop a nie Chop), nestalo by sa mi, ze si v Michalovciach kupujem listok do Ziliny s miestenkou Kosice - Zilina na IC 500 a pokladnicka mi vyda miestenky do nasledujuceho rychlika "V 500-vke uz nie su volne miesta, tak som vam dala na dalsi vlak" (sice chvalyhodne, ale ja som tie miestenky neziadal a nepotreboval), ze mi na poziadavku "... s miestenkou na 500 do Ziliny" vyda do Bratislavy a po upozorneni mi vyda miestenku "Dieta" a vela inych pripadov, co sa mi stali. Da sa tomu zabranit tak, ze vykrucam krk a snazim sa im cumiet do bedne, pozerat, co pisu a korigovat ich postup, ale niekedy sa to neda .
Ale mohli by zaviest este taku srandu, co maju v niektorych ukrajinskych staniciach - druhe LCD otocene k zakaznikovi, ktory na nom vidi, co pokladnik zadava do systemu. Ja osobne by som to aj u nas vyuzil a uz by sa mi nestalo, ze si pytam listok do Copu a pokladnicka povie "Take tu nemam" (lebo to pise Cop a nie Chop), nestalo by sa mi, ze si v Michalovciach kupujem listok do Ziliny s miestenkou Kosice - Zilina na IC 500 a pokladnicka mi vyda miestenky do nasledujuceho rychlika "V 500-vke uz nie su volne miesta, tak som vam dala na dalsi vlak" (sice chvalyhodne, ale ja som tie miestenky neziadal a nepotreboval), ze mi na poziadavku "... s miestenkou na 500 do Ziliny" vyda do Bratislavy a po upozorneni mi vyda miestenku "Dieta" a vela inych pripadov, co sa mi stali. Da sa tomu zabranit tak, ze vykrucam krk a snazim sa im cumiet do bedne, pozerat, co pisu a korigovat ich postup, ale niekedy sa to neda .
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/77449/
Jakub: Ako som uz pisal, existuju firmy, ktore poskytuju svojim zamestnancom vyhody v ovela vacsom rozsahu, ako zeleznice. Maju rozne programy odmenovania svojich zamestnancov a ich rodinnych prislusnikov. Firmy si uvedomuju, ze ak ich zamestnanci pracuju vo firme, ktora sa o nich a ich rodiny stara, tak sa im to vyplaca vo zvysenej pracovnosti zamestnancov(pretoze si svoju pracu vazia) a tym padom lepsimi hospodarskymi vysledkami.
Co sa iKVC tyka, tak doslo ku zjednoduseniu a ku sprehladneniu vydavania cestovnych listkov, ktore mimochodom menia svoj format a na novych terminaloch budu uz vo formate sucasnych medzinarodnych listkov. Napriklad pokladnicka uz nebude musiet behat z jednej masky do druhej, ked si bude cestujuci ziadat cestovny listok aj s miestenkou. Terminal pozostava z PC s LCD monitorom, tlaciarnou a je napojeny na centralny server. Zo zaciatku je mozne ocakavat urcite spomalanie oproti sucasnemu KVC, nakolko sa tento system zavadza (ma este mensie muchy-prevadzka preveri) a pokladnicky si nan budu musiet zvyknut. Konkretne dnes mal byt tento system spusteny na BA Nove Mesto, v sobotu to caka DNV a myslim, ze aj BA hl.st.. O dalsich staniciach zatial neviem.
Co sa iKVC tyka, tak doslo ku zjednoduseniu a ku sprehladneniu vydavania cestovnych listkov, ktore mimochodom menia svoj format a na novych terminaloch budu uz vo formate sucasnych medzinarodnych listkov. Napriklad pokladnicka uz nebude musiet behat z jednej masky do druhej, ked si bude cestujuci ziadat cestovny listok aj s miestenkou. Terminal pozostava z PC s LCD monitorom, tlaciarnou a je napojeny na centralny server. Zo zaciatku je mozne ocakavat urcite spomalanie oproti sucasnemu KVC, nakolko sa tento system zavadza (ma este mensie muchy-prevadzka preveri) a pokladnicky si nan budu musiet zvyknut. Konkretne dnes mal byt tento system spusteny na BA Nove Mesto, v sobotu to caka DNV a myslim, ze aj BA hl.st.. O dalsich staniciach zatial neviem.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/77446/
lte: Vedel by si o tom KVC (malo by to byt iKVC) povedat nieco viac? Co to bude vediet navyse a pod. a kedy sa to zavedie aj dalej.
Predpokladam, ze konecne vymenili tie 11-rocne tlejivky za velke, jasne a farebne monitory a ze vdaka novemu zelezu bude praca s nim trocha rychlejsia (dnes je niekedy vidiet, ze kurzor pri preskakovani medzi polickami nestiha).
Predpokladam, ze konecne vymenili tie 11-rocne tlejivky za velke, jasne a farebne monitory a ze vdaka novemu zelezu bude praca s nim trocha rychlejsia (dnes je niekedy vidiet, ze kurzor pri preskakovani medzi polickami nestiha).
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/77442/
ufo: Myslis, ze polovica? A co by potom isli robit? Ja si myslim, ze na Slovensku je este stale situacia "Nepaci sa ti? Chod, za dverami cakaju dalsi desiati."
Nemyslim, ze keby sa zrusili rezijky, tak by sa stalo neico tragicke a na zeleznici by nemal kto robit.
ZSSK uz isty cas uvazuje, ze zrusi rezijky v tomto nenormalnom rozsahu pre ZSR a Cargo a iste sa potom nestane, ze v Novakoch nebudu mat cim kurit a vlaky nebudu mat po com chodit .
lte: Iste, firmy, ktorym sa dari, vedia ocenit zamestnancov. Ale nedavaju nieco gratis do neobmedzeneho uzivania a este k tomu rodinnym prislusnikom, dochodcom, rodinny prislusnikom dochodcov (co ma napr. dcera zamestnanca spolocne s jeho firmou a aky ma pre nu prinos?) a uz toboz nie cudzim firmam.
Takze ide o ten rozsah a to si uz nastastie uvedomuju aj uvedomelejsi zamestnanci ZSSK.
Nemyslim, ze keby sa zrusili rezijky, tak by sa stalo neico tragicke a na zeleznici by nemal kto robit.
ZSSK uz isty cas uvazuje, ze zrusi rezijky v tomto nenormalnom rozsahu pre ZSR a Cargo a iste sa potom nestane, ze v Novakoch nebudu mat cim kurit a vlaky nebudu mat po com chodit .
lte: Iste, firmy, ktorym sa dari, vedia ocenit zamestnancov. Ale nedavaju nieco gratis do neobmedzeneho uzivania a este k tomu rodinnym prislusnikom, dochodcom, rodinny prislusnikom dochodcov (co ma napr. dcera zamestnanca spolocne s jeho firmou a aky ma pre nu prinos?) a uz toboz nie cudzim firmam.
Takze ide o ten rozsah a to si uz nastastie uvedomuju aj uvedomelejsi zamestnanci ZSSK.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/77440/
Tento mesiac sa na niektorych staniciach spusta ostra prevadzka noveho KVC. Graficky sa tento system celkom vydaril, no s funkcnostou to je trocha slabsie, ale to je len mala chybicka krasy, ktora sa dufam coskoro odstrani. Celkovo hodnotim tento novy system pozitivne.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/77438/
lte: My sa tu pozastavujeme nad tým, ako sa niektorí majiteľia režijných výhod sťažujú na ceny režiniek a nad tým, že platiaci cestujúci sú považovaní za zlodejov a špekulantov narozdiel od režistov.
Ja si plne uvedomujem, že keby neboli režinky, tak by sa minimálne polovica radových železničiarov vykašlala na robotu na železnici (platy, bordel, buzerovanie manažmentom...).
Ja si plne uvedomujem, že keby neboli režinky, tak by sa minimálne polovica radových železničiarov vykašlala na robotu na železnici (platy, bordel, buzerovanie manažmentom...).
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/77437/
Len taky maly detail - rezijne preukazy so zamestnaneckym preukazom sa uz pouzivaju, ale len v ZSSK. ZSSK nema dovod vydavat obdobne preukazy aj pre zam. ZSR a ZSCS. Osobne si myslim, ze je to blbost, pretoze pri zmene funkcie bude potrebne zmenit cely rezijny preukaz, cize dalsie bubaky navyse. Myslim si, ze doterajsie papierove zam. preukazy su postacujuce.
PS: rezijny preukaz je zamestnanecka vyhoda, t.j. zalezi len na zamestnavatelovi, ci ju poskytne alebo nie. Je zaujimave sledovat neustale debaty o tom, ako je to nespravodlive, ze zelizniciari maju rezijky, ale nikto sa nepozastavuje nad zamestnaneckymi vyhodami inych firiem, ktore niekedy byvaju ovela stedrejsie, ako tie zelezniciarske.
PS: rezijny preukaz je zamestnanecka vyhoda, t.j. zalezi len na zamestnavatelovi, ci ju poskytne alebo nie. Je zaujimave sledovat neustale debaty o tom, ako je to nespravodlive, ze zelizniciari maju rezijky, ale nikto sa nepozastavuje nad zamestnaneckymi vyhodami inych firiem, ktore niekedy byvaju ovela stedrejsie, ako tie zelezniciarske.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/77436/
To, ze bude zamestnanecky preukaz a rezijka na jednej karte je jedna vec. To vsak vobec nemusi znamenat, ze tam ta rezijka bude povinna.
Ja mam tiez kartu, vydavanu skolou, na ktorej je aj ISIC, ale kto ho nechce, bude mat len studentsku kartu bez ISIC-u. Rovnako tiez mozem kartu pouzivat v MHD, ale nemusim, ak nechcem.
Takze uz je iste, ze rezijka bude povinna sucast karty?
BTW chcem vidiet, kolko zamestnancov zeleznice dobrovolne odmietne rezijku, lebo im je to drahe. A ked sa tu spomina, ze ked nie zamestnancom, ale roznym deckam, manzelkam a dochodcom je to drahe, tak tych sa to netyka vobec, pretoze oni zamestnanecke preukazy nefasuju, takze tu akosi odpada ten problem povinnosti.
Opakujem, tym, ze sa tu stazujete na to, ze celosietovy listok na ZSSK a CD pre celu rodinu ludi z firiem, co s prepravou cestujucich nemaju spolocne nic, stoji niekolko sto korun, len nasie*ate platiacich cestujucich.
Ja mam tiez kartu, vydavanu skolou, na ktorej je aj ISIC, ale kto ho nechce, bude mat len studentsku kartu bez ISIC-u. Rovnako tiez mozem kartu pouzivat v MHD, ale nemusim, ak nechcem.
Takze uz je iste, ze rezijka bude povinna sucast karty?
BTW chcem vidiet, kolko zamestnancov zeleznice dobrovolne odmietne rezijku, lebo im je to drahe. A ked sa tu spomina, ze ked nie zamestnancom, ale roznym deckam, manzelkam a dochodcom je to drahe, tak tych sa to netyka vobec, pretoze oni zamestnanecke preukazy nefasuju, takze tu akosi odpada ten problem povinnosti.
Opakujem, tym, ze sa tu stazujete na to, ze celosietovy listok na ZSSK a CD pre celu rodinu ludi z firiem, co s prepravou cestujucich nemaju spolocne nic, stoji niekolko sto korun, len nasie*ate platiacich cestujucich.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/77420/
Už dávnejšie sa hovorí o tom , že súčasné zamestnanecké preukazy , režijné preukazy , vstupné preukazy a p. sa majú zjednotiť do jedného preukazu. To znamená, že to pre každého zamestnanca bude povinné,. Samozrejme, že určite sa bude robiť aj nejaká úprava a redukcia !
Mimochodom, z každého, kto závidí druhému niečo naviac, je obyčajný závistník ! A môže to zaobaliť do akýchkoľvek výrazov, vždy je to len obyčajná a hlúpa závisť !
Mimochodom, z každého, kto závidí druhému niečo naviac, je obyčajný závistník ! A môže to zaobaliť do akýchkoľvek výrazov, vždy je to len obyčajná a hlúpa závisť !
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/77415/
Ufo : Keď sa zamestnancovi oplatí 2 - 3 krát cestovať to je dobré. Ale ja som mal na mysli penzistov, ktorí veľa necestujú, prípadne sa nemôžu dobre pohybovať! A to nevie nikto dopredu, ani Pánbožko mu to dopredu nepovie, ako v živote dopadne. Preto som písal, že penzistovi nad 70 r. sa skôr oplatí senior preukaz a 5 Sk /50 km, ako 160 + 500 Sk/rok !
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/77413/
Jakub:
železničáři a jejich rodiny málokdy někam jezdí a tolik peněz tedy jistě neprojezdí - plati pre cca 60 % drzitelov
pokud vedení sáhne na režijky, bude stávka - uplatnovanie tohoto principu schvalujem
vlak, ve kterém neplatí režijka, nemá smysl - zopar ludi s IQ hupacieho konika si to mysli.
maju cestovanie zadara (pardon, za par stoviek) po ČD, ZSSK - ked sa to porovna celorocnou sietovkou ZSSK + ČD cca za 40 000 Sk(ak nie viac), tak to zadara viac-menej je.
Volne listky FIP manzelkam/-om cca polovica zeleznic uz neposkytuje, deti maju tiez podstatne nizsi rozsah vyhod ako priamy zamestnanci.
Pozn.: Rezinku uz nemam, ale proti ich obmedzovaniu protestujem.
železničáři a jejich rodiny málokdy někam jezdí a tolik peněz tedy jistě neprojezdí - plati pre cca 60 % drzitelov
pokud vedení sáhne na režijky, bude stávka - uplatnovanie tohoto principu schvalujem
vlak, ve kterém neplatí režijka, nemá smysl - zopar ludi s IQ hupacieho konika si to mysli.
maju cestovanie zadara (pardon, za par stoviek) po ČD, ZSSK - ked sa to porovna celorocnou sietovkou ZSSK + ČD cca za 40 000 Sk(ak nie viac), tak to zadara viac-menej je.
Volne listky FIP manzelkam/-om cca polovica zeleznic uz neposkytuje, deti maju tiez podstatne nizsi rozsah vyhod ako priamy zamestnanci.
Pozn.: Rezinku uz nemam, ale proti ich obmedzovaniu protestujem.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/77312/
Tak schvalne, kolko sa za "Prirodzeny cestovny doklad" plati? A porovnajme si teraz, kolko stoji celosietovka pre platiaceho zakaznika. Ak niekto tvrdi, ze to nie je zadarmo, tak taky clovek uz naozaj nevie, co by chcel mat zadara.
A ze je to drahe pre manzelky/decka/dochodcov? A co sa maju este oni co stazovat, ked maju cestovanie zadara (pardon, za par stoviek) po CD, ZSSK na cely rok a FIP-ky (1/1 alebo 1/2) k tomu, pritom pre ZSSK nevykonavaju ziadnu, ale prachziadnu cinnost!
Ja naozaj nechapem, ako sa niekto moze este stazovat, ze je to drahe. Manzelky, decka, dochodcovia a najma pracovnici ZSR a ZSCS maju pokorne cusat a byt radi, ze im este niekto nieco dava zadara, lebo inak nie je najmensi dovod, aby taketo nieco mali (zeby snad BRKS mala tiez neobmedzene vozenie? Vsak tiez vozia uhlie alebo cement ako cargisti).
Svata prostoto, a potom sa rezisti hnevaju, ze sa na nich my, platiaci za takyto pristup hnevame.
Ked je to podla vas drahe, tak si to nedavajte a budete ma pokoj, tolko kriku ako keby to bolo povinne.
Nechcem sa opakovat, ale neda mi to:
3. režijka
*režijka je přirozeným jízdním dokladem
*její hodnota není rovna roční síťové jízdence, protože železničáři a jejich rodiny *málokdy někam jezdí a tolik peněz tedy jistě neprojezdí
*majitel režijky má přednostní právo jezdit vlakem a ostatní substrát mu nemá co překážet
*pokud vedení sáhne na režijky, bude stávka
*vlak, ve kterém neplatí režijka, nemá smysl
A ze je to drahe pre manzelky/decka/dochodcov? A co sa maju este oni co stazovat, ked maju cestovanie zadara (pardon, za par stoviek) po CD, ZSSK na cely rok a FIP-ky (1/1 alebo 1/2) k tomu, pritom pre ZSSK nevykonavaju ziadnu, ale prachziadnu cinnost!
Ja naozaj nechapem, ako sa niekto moze este stazovat, ze je to drahe. Manzelky, decka, dochodcovia a najma pracovnici ZSR a ZSCS maju pokorne cusat a byt radi, ze im este niekto nieco dava zadara, lebo inak nie je najmensi dovod, aby taketo nieco mali (zeby snad BRKS mala tiez neobmedzene vozenie? Vsak tiez vozia uhlie alebo cement ako cargisti).
Svata prostoto, a potom sa rezisti hnevaju, ze sa na nich my, platiaci za takyto pristup hnevame.
Ked je to podla vas drahe, tak si to nedavajte a budete ma pokoj, tolko kriku ako keby to bolo povinne.
Nechcem sa opakovat, ale neda mi to:
3. režijka
*režijka je přirozeným jízdním dokladem
*její hodnota není rovna roční síťové jízdence, protože železničáři a jejich rodiny *málokdy někam jezdí a tolik peněz tedy jistě neprojezdí
*majitel režijky má přednostní právo jezdit vlakem a ostatní substrát mu nemá co překážet
*pokud vedení sáhne na režijky, bude stávka
*vlak, ve kterém neplatí režijka, nemá smysl
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/77246/
Ad Ufo : žiadna režinka nie je zadarmo ! A zvlášť u manželov a manželiek a detí. Poznám veľa prípadov, že si nedali manželky spraviť režinku pre seba a ani pre deti , hlavne pre vysokúcenu. A st. dôchodcovia ako 70 r. si radšej občas zaplatia evidenčné cestovné, ako celoročný vysoký poplatok a pri tom nevedia dopredu koľko budú cestovať. A hlavne vtedy, keď majú problém s chôdzou a potrebujú skôr auto s možnosťou prevozu invad. vozítka a širokými dvermi . A aj ja mám takýto prípad v rodine a čaká to aj mňa !
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/77245/
Preco sa vlastne nedalo vydat miestenku a listok na jeden papier? Ved to islo z jednej tlaciarne a v KVC sa to dalo natukat priamo v zalozke Miestenky aj s listkom.
Za dalsie - ked sa maju tlacit listky na dva rozne papiere, predpokladam, ze to bude liezt z jednej tlaciarne, ale to potom tam budu tie "drahsie" listky vkladat manualne?
Chapem, ze sa usetri na tlaciarnach, ale ja toto nevitam s radostou, terajsi rozmer bol akurat do penazenky a ked si predstavim, ze si tam budem pchat aj niekolko tych velkych tvrdych kartonov...
Nebol by k dispozicii nejaky manual alebo propagacny letak k tomuto? Dost ma tie inovacie zaujimaju.
Ad ceska In-karta: Aky to ma zmysel, zrusit papieroveho Zajice a nahradit ho dalsim kusom papiera? Ved parve na tej cipovosti sa to cele stavalo...
Upresnenie k tomu Rail+ - zlava je 25% a co sa tyka vnutrostatnych listkov, tak len kupovanych v zahranici (alebo zeby nie?).