Lístky a ceny
Podradené diskusné témy
Jakub: MPS Kúty - Popice nebude stáť určite iba 34 Sk, ako píšeš - na vzdialenosť 46 km je to trochu primálo. http://www.jizdenka.cz ukazuje na takom istom lístku z českej strany cenu 59,- Kč. Ja by som osobne tipoval, že na cestu BA-Brno s preukazom Klasik Railplus bude asi najlacnejšou kombinácia vnútro BA-Kúty Gr. a spiatočného CityStar Kúty Gr.-Brno. Pre železnične nadšený substrát uchvátený prestupmi by možno bola vhodná alternatíva BA-Kúty, MPS Kúty - Břeclav a spiatočná zľava Břeclav - Brno, ale na to by bolo treba vystúpiť v Břeclavi kvôli nákupu lístka. Pri ceste priamym EC v oboch smeroch bude možno najlacnejšou možnosťou aj CityStar BA-Brno kvôli eliminácii EC príplatku...
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/51381/
Este ma napadlo k tomu cestovaniu do Brna - ja by som to skusil riesit aj pomocou MPS -
1. Vnutro BA - Kuty
2. MPS Kuty - Popice (34 Sk ak sa nic nezmenilo)
3. za hranicami u ceskeho sprievodcu Popice - Brno hl.n. 34 Kc + 20 Kc prirazka za predaj vo vlaku
Alebo dalsia varianta - MPS do Breclavi, tam vystupit a kupit vnutro az do Brna (podal casovych moznosti).
Ja, ked som este do Prahy jazdieval vlakom, som to robil takto:
1. Os Zilina - Cadca
2. Os Cadca - Mosty u Jablunkova (Zilina-Mosty - MPS)
- v Mostoch som si kupil vnutroCD na JP-ISIC do Prahy ako i z Prahy do Mostov na den mojho navratu + MPS Mosty - Zilina
3. R Kysuca do Prerova
4. v Prerove prestup na prazaka
Naspat som uz isiel bez jedineho prestupu.
1. Vnutro BA - Kuty
2. MPS Kuty - Popice (34 Sk ak sa nic nezmenilo)
3. za hranicami u ceskeho sprievodcu Popice - Brno hl.n. 34 Kc + 20 Kc prirazka za predaj vo vlaku
Alebo dalsia varianta - MPS do Breclavi, tam vystupit a kupit vnutro az do Brna (podal casovych moznosti).
Ja, ked som este do Prahy jazdieval vlakom, som to robil takto:
1. Os Zilina - Cadca
2. Os Cadca - Mosty u Jablunkova (Zilina-Mosty - MPS)
- v Mostoch som si kupil vnutroCD na JP-ISIC do Prahy ako i z Prahy do Mostov na den mojho navratu + MPS Mosty - Zilina
3. R Kysuca do Prerova
4. v Prerove prestup na prazaka
Naspat som uz isiel bez jedineho prestupu.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/51371/
p.m. Sak ja cely cas studujem v Kosiciach a na Z som chodil len rok, potom na JP-I. Preco si jazdil na Z? Ved JP-I bol vyhodnejsi, stal 100 Sk. stacilo si vybavit ISIC a v Mostoch u Jablunova potom k nemu Juniora a uz na jednej ceste do prahy sa mi to oplatilo viac ako KZ.
Z toho, co pises, vyplyva to, co som napisal - ze su to pozbierane neaktualizovane stranky zo stareho webu. Klasik Rail+ tam este nedali. Asi narazas na 60% dole z TCV = zaklad a potom z toho este 25%. Tak to nie, tak to nefunguje. Rail+ je vzdy len 25% dole z TCV, aj preto sa myslim niekde na CD webe pise, ze v susedskej preprave CD-ZSSK je vyhodnejsie pouzivat ine ponuky. To, ze ZSSK a CD sa dohodnu, ze na nas Klasik Rail+ budu davat vyssiu zlavu, je len vecou ich vzajomnej dohody, tzn. je to dohoda na Klasik Rail+, nie vseobecne na Rail+. Aj nas Junior je skombinovany s Rail+ a ta zlava (72%?) je tiez len vysledkom obojstrannej CD/ZSSK dohody a nie vlastnost Rail+.
Z toho, co pises, vyplyva to, co som napisal - ze su to pozbierane neaktualizovane stranky zo stareho webu. Klasik Rail+ tam este nedali. Asi narazas na 60% dole z TCV = zaklad a potom z toho este 25%. Tak to nie, tak to nefunguje. Rail+ je vzdy len 25% dole z TCV, aj preto sa myslim niekde na CD webe pise, ze v susedskej preprave CD-ZSSK je vyhodnejsie pouzivat ine ponuky. To, ze ZSSK a CD sa dohodnu, ze na nas Klasik Rail+ budu davat vyssiu zlavu, je len vecou ich vzajomnej dohody, tzn. je to dohoda na Klasik Rail+, nie vseobecne na Rail+. Aj nas Junior je skombinovany s Rail+ a ta zlava (72%?) je tiez len vysledkom obojstrannej CD/ZSSK dohody a nie vlastnost Rail+.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/51365/
Jakub, neštudoval som v ČR, ale v Žiline . Ja som mal vtedy ešte Kartu Z za 100 Kč.
Existuje dohoda medzi ZSSK a ČD (http://www.slovakrail.sk/generate_page.php?page_id=881 - viď. nižšie, a podľa mňa táto platí aj na Rail+ nejakým spôsobom):
Do Českej republiky (železnice ČD) môžete cestovať so zľavou 60 % z medzinárodnej tarify TCV za úsek Železničnej spoločnosti Slovensko, a.s. a 50 % za úsek ČD. Toto cestovné sa počíta za základné, z ktorého sa poskytujú prípadné ďalšie zľavy. Cena cestovného lístka je stanovená prepočtom cez EUR. Jednosmerný cestovný lístok platí dva dni a spiatočný štyri dni vrátane dňa vyznačeného na cestovnom lístku. V praxi to znamená, že cestovné do Českej republiky je blízke cestovnému vo vnútroštátnej preprave.
Ak však chcete cestovať ešte lacnejšie, odporúčame Vám využiť nasledovné dve veľmi výhodné zľavy:
Karta Z
CityStar ČD
Existuje dohoda medzi ZSSK a ČD (http://www.slovakrail.sk/generate_page.php?page_id=881 - viď. nižšie, a podľa mňa táto platí aj na Rail+ nejakým spôsobom):
Do Českej republiky (železnice ČD) môžete cestovať so zľavou 60 % z medzinárodnej tarify TCV za úsek Železničnej spoločnosti Slovensko, a.s. a 50 % za úsek ČD. Toto cestovné sa počíta za základné, z ktorého sa poskytujú prípadné ďalšie zľavy. Cena cestovného lístka je stanovená prepočtom cez EUR. Jednosmerný cestovný lístok platí dva dni a spiatočný štyri dni vrátane dňa vyznačeného na cestovnom lístku. V praxi to znamená, že cestovné do Českej republiky je blízke cestovnému vo vnútroštátnej preprave.
Ak však chcete cestovať ešte lacnejšie, odporúčame Vám využiť nasledovné dve veľmi výhodné zľavy:
Karta Z
CityStar ČD
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/51361/
p.m. To mi je jasne, Rail+ znamena 25% zlavu z TCV automaticky, ale iste uznas, ze za taku cenu by do CR nikto necestoval, lebo by to bol drahsie ako obycajne cestovne . Ja som mal na mysli nejaku dohodu nad ramec Rail+ medzi CD a ZSSK, tak ako napr. v pripade KZ alebo JP .
BTW ty si pocas VS studia v CR pouzival KZ a nie JP-ISIC? Vsak ten bol za 100 Sk a zlava vyssia ako Z. Jo, to so sa vtedy cestovalo...
BTW ty si pocas VS studia v CR pouzival KZ a nie JP-ISIC? Vsak ten bol za 100 Sk a zlava vyssia ako Z. Jo, to so sa vtedy cestovalo...
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/51358/
Este jedno BTW - ten Klasik sa uz da kupit (predpokladam, ze asi ano)? Len v KVC alebo v kazdej "lepenkarni"?
A je nan aj nejaka zlava pri ceste do CR? O niecom takom sa sice blabolilo, ale na webe ZSSK nic nie je, len pozbierane stare stranky.
A je nan aj nejaka zlava pri ceste do CR? O niecom takom sa sice blabolilo, ale na webe ZSSK nic nie je, len pozbierane stare stranky.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/51350/
BTW uz v predchadzajucom prispevku som nacrtol, ze v novom PP sa menia uhrady za cestovanie bez listka.
10.3 Ak cestujúci cestovné a sankciu uvedenú v ods. 10.2 za porušenie
ustanovení PP ZSSK:
a) zaplatí v hotovosti vo vlaku, dopravca sankciu zníži o 75 %,
b) zaplatí do 5 kalendárnych dní v pokladnici určenej dopravcom, do-
pravca sankciu zníži o 50%,
(...)
Teda fakticky sa za nastup vo vlaku uz nebude platit 80 Sk ako doteraz, ale 20, podobne ako uz dlhy cas na CD.
10.3 Ak cestujúci cestovné a sankciu uvedenú v ods. 10.2 za porušenie
ustanovení PP ZSSK:
a) zaplatí v hotovosti vo vlaku, dopravca sankciu zníži o 75 %,
b) zaplatí do 5 kalendárnych dní v pokladnici určenej dopravcom, do-
pravca sankciu zníži o 50%,
(...)
Teda fakticky sa za nastup vo vlaku uz nebude platit 80 Sk ako doteraz, ale 20, podobne ako uz dlhy cas na CD.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/51346/
JulkoZ: Daj si vypocitat:
1. Bratislava - Brno spiatocny ako CityStar
2. Vnutrostatny Bratislava - Kuty Gr. + medzistatny Kuty Gr. - Brno (x2 samozrejme)
U slovenskeho sprievodcu si kupis listok, ale len s prirazkou 80 Sk (avsak ked zaplatis hned vo vlaku, tak len 20 sk). Lepsie riesenie je kupit si hned v Bratislave aj vnutrostatny listok Kuty Gr. - Bratislava pre cestu spat a konkretny den. Je velmi realne mozne, ze pokladnicka ti to odmietne predat, kym jej neukazes aj listok za usek z Brna po hranicu (co logicky nemozes, kedze si ho kupis az v Brne). V takom pripade treba trvat na svojom a poziadat, aby ti ukazala konkretne ustanovenie Prepravneho poriadku, ktore to zakazuje (nic take tam nie je). Ona sa bude stale odvolavat na nejaky zakaz z vyssich miest, treba stale trvat na svojom (podla Prepravneho poriadku nieco take musi byt bud priamo v nom alebo na internete alebo na vyveske na stanici a to teda nie je). Ak ani takouto argumentaciou neupsejes, treba si bud dat zavolat nadriadeneho alebo priamo pohrozit oficialnou staznostou. To by malo zabrat + ak nie, tak tu staznost urcite podat, nech sa konecne naucia.
A pre vypocet ceny bude lepsie, ked si to najprv v klude zistis zavolanim na Kontaktne centrum ZSSK na cisle 18 188, ono totiz v KVC vzdy stoji vela ludi a vzdy su nervozni, ked sa niekto informuje na nieco zlozitejsie.
Snad ti to pomoze .
1. Bratislava - Brno spiatocny ako CityStar
2. Vnutrostatny Bratislava - Kuty Gr. + medzistatny Kuty Gr. - Brno (x2 samozrejme)
U slovenskeho sprievodcu si kupis listok, ale len s prirazkou 80 Sk (avsak ked zaplatis hned vo vlaku, tak len 20 sk). Lepsie riesenie je kupit si hned v Bratislave aj vnutrostatny listok Kuty Gr. - Bratislava pre cestu spat a konkretny den. Je velmi realne mozne, ze pokladnicka ti to odmietne predat, kym jej neukazes aj listok za usek z Brna po hranicu (co logicky nemozes, kedze si ho kupis az v Brne). V takom pripade treba trvat na svojom a poziadat, aby ti ukazala konkretne ustanovenie Prepravneho poriadku, ktore to zakazuje (nic take tam nie je). Ona sa bude stale odvolavat na nejaky zakaz z vyssich miest, treba stale trvat na svojom (podla Prepravneho poriadku nieco take musi byt bud priamo v nom alebo na internete alebo na vyveske na stanici a to teda nie je). Ak ani takouto argumentaciou neupsejes, treba si bud dat zavolat nadriadeneho alebo priamo pohrozit oficialnou staznostou. To by malo zabrat + ak nie, tak tu staznost urcite podat, nech sa konecne naucia.
A pre vypocet ceny bude lepsie, ked si to najprv v klude zistis zavolanim na Kontaktne centrum ZSSK na cisle 18 188, ono totiz v KVC vzdy stoji vela ludi a vzdy su nervozni, ked sa niekto informuje na nieco zlozitejsie.
Snad ti to pomoze .
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/51344/
JulkoZ: určite sa dá použiť Klasik Rail+ do Brna, s tým, že za slovenský úsek bude cena so zľavou Klasik Rail+ a ďalej podľa nejakých dohôd medzi ZSSK a ČD. Mne sa však vyplatilo kupovať si (vtedy ešte na Junior Rail+) po štátnu hranicu lístok vnútroštátny, a mal som Kartu Z (na ňu za úsek od št.hr. po cieľovú stanicu; ale toto bolo v prípade cesty do Prahy. Brno je dosť blízko št.hr., takže neviem).
Čiže jednoducho: postav sa k pokladni, trochu pootravuj pokladníčku, a zisti si ceny za použitia všetkých kombinácií.
Pridal by som ešte jednu - zisti si City Star (spiatočný zľavnený lístok platný 30 dní, možné je ho využiť kedykoľvek v dobe jeho platnosti - t.j. i nástup na cestu i cesta späť).
Čiže jednoducho: postav sa k pokladni, trochu pootravuj pokladníčku, a zisti si ceny za použitia všetkých kombinácií.
Pridal by som ešte jednu - zisti si City Star (spiatočný zľavnený lístok platný 30 dní, možné je ho využiť kedykoľvek v dobe jeho platnosti - t.j. i nástup na cestu i cesta späť).
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/51330/
Vážení prietelia,
v sobotu 31.12.2005 nás spolu s inými zľavami opustila aj zľava SONE-R. Odišla v mladom veku, veď jej zrodenie má dátum iba 1.6.2005.
Venujme jej, aj ostatným zrušeným zľavám, tichú spomienku a zachovajme si ich v pamäti iba v dobrom, pretože tak lacno už cestovať nebudeme.
Česť ich pamiatke. RIP
v sobotu 31.12.2005 nás spolu s inými zľavami opustila aj zľava SONE-R. Odišla v mladom veku, veď jej zrodenie má dátum iba 1.6.2005.
Venujme jej, aj ostatným zrušeným zľavám, tichú spomienku a zachovajme si ich v pamäti iba v dobrom, pretože tak lacno už cestovať nebudeme.
Česť ich pamiatke. RIP
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/50711/
drefko: Musis vsak uznat, ze to mohlo byt napisane zrozumitelnejsie - teraz skus nemysliet ako zamestnanec, ktory presiel prislusnym skolenim ako vykladat volu dopravcu, ale ako cestujuci, ktory sa do toho zacita po prvy raz. V starom predpise to bolo jednoznacne, tu aby som hadal medzi riadkami.
BTW naco riesit doplatok, ked mi mozu vydat rovno cestovny listok do 1. tr.? Aspon kedysi to tak islo, dokaz prikladam - ziaden doplatok, listok 1. tr. ZIAK/STUDENT.
BTW naco riesit doplatok, ked mi mozu vydat rovno cestovny listok do 1. tr.? Aspon kedysi to tak islo, dokaz prikladam - ziaden doplatok, listok 1. tr. ZIAK/STUDENT.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/50661/
JAKUB: V pokladni nebudeš riešiť na akú zľavu už máš lístok. Len si jednoducho vypýtaš doplatok do I. tr. na ten ktorý úsek.
Ten článok hovorí jasne, že sa platí rozdiel medzi I. a II. a vôbec tam nespomína zľavnené cestovné. To znamená, že cestujúci platí len rozdiel medzi II 1/1 a I 1/1. Rozdiel prvej a druhej triedy, je vždy zhodný s polovičným cestovným druhej triedy na ten ktorý úsek. Je to taká jednoduchá pomôcka aby si nemusel nič počítať.
Súhrn: Doplatok do I. tr sa rovná 50% II. tr.
10.6 Cestujúci, ktorý nastúpi do vlaku s platným cestovným lístkom a prestúpi
do vyššej vozňovej triedy alebo vlaku vyššieho druhu, zaplatí:
a) rozdiel medzi cestovným vozňových tried,
b) príplatok, prípadne rozdiel medzi predloženým príplatkom a požadovaným
príplatkom na vyšší druh vlaku,
c) súčet súm podľa bodov a) a b), ak použije vyšší druh vlaku a zároveň
vyššiu vozňovú triedu, a manipulačný poplatok podľa Cenníka,
pokiaľ pri konkrétnej zľave nie je zakázané použitie vyššej vozňovej
triedy alebo vlaku vyššieho druhu.
Poplatky
Por.číslo Označenie Výška v Sk Poznámka
1 Manipulačný poplatok 10,-
Ten článok hovorí jasne, že sa platí rozdiel medzi I. a II. a vôbec tam nespomína zľavnené cestovné. To znamená, že cestujúci platí len rozdiel medzi II 1/1 a I 1/1. Rozdiel prvej a druhej triedy, je vždy zhodný s polovičným cestovným druhej triedy na ten ktorý úsek. Je to taká jednoduchá pomôcka aby si nemusel nič počítať.
Súhrn: Doplatok do I. tr sa rovná 50% II. tr.
10.6 Cestujúci, ktorý nastúpi do vlaku s platným cestovným lístkom a prestúpi
do vyššej vozňovej triedy alebo vlaku vyššieho druhu, zaplatí:
a) rozdiel medzi cestovným vozňových tried,
b) príplatok, prípadne rozdiel medzi predloženým príplatkom a požadovaným
príplatkom na vyšší druh vlaku,
c) súčet súm podľa bodov a) a b), ak použije vyšší druh vlaku a zároveň
vyššiu vozňovú triedu, a manipulačný poplatok podľa Cenníka,
pokiaľ pri konkrétnej zľave nie je zakázané použitie vyššej vozňovej
triedy alebo vlaku vyššieho druhu.
Poplatky
Por.číslo Označenie Výška v Sk Poznámka
1 Manipulačný poplatok 10,-
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/50596/
Spiatocna zlava Breclav - Brno - tam pozor na to, ze spiatocne listky CD platia len do 24 h 2. dna. Ked uz, tak si to kupit rovno vo vlaku u sprievodcu, prirazka je len 20 Kc.