Železnice v médiích
Nepřipadá vám, že (nejen v poslední době) televize, tisk, rozhlas či internetové noviny "pojednávají" železnici vesměs jen z negativního pohledu, jakoby s cílem zdiskreditovat ji (ještě více, než to dokáže sama) v očích veřejnosti?
Například dnešní "novinky.cz" pod tučným titulkem "Cestování autobusem už lacinější než vlakem" uvádějí mimo jiné takovýto důkaz nesrovnatelnosti jízdného ČD a autobusových dopravců:
"Na autobusových linkách, provozovaných Orlobusem Nové Město, bude i po Novém roce cestující platit jízdné v dosavadní výši. Za jízdenku z Hradce Králové do Prahy tak vydá 78 korun. Ve vlaku je z Hradce do hlavního města obyčejné jízdné za 140 a zákaznické za 86 Kč."
Přitom redaktorům jaksi ušla skutečnost, že třeba obyčejná zpáteční jízdenka z Hradce Králové do Prahy stojí 155,- Kč, zpáteční jízdenka pro 2 cestující 310,- Kč (a jednosměrná 172,- Kč). A to ty zpáteční jízdenky platí až do druhého dne. Navíc celý bombasticky "protiželezničně" orientovaný článek je reakcí na zdražení jen některých slev ČD, protože rozsáhlé zdražení jízdného nebo rušení komerčních slev se nekonalo (zatím). Jak asi takováto sdělení působí na ty občany, kteří zas tak často vlakem nejezdí? Toto je ale jen jeden příklad za všechny. Média u nás mají vůbec tendenci vyzdvihovat na železnici především to, co je negativní (ne, že by nebylo co), ale věci pozitivní (i ty jsou!) pomíjejí.
Súvisiace odkazy:
TV program
Podradené diskusné témy
https://www.youtube.com/watch?v=cu6VvsLR9zc
(len nemôžem pochopiť, prečo tých liepajúcich chlapcov na zábradlí niekto nepopratal)
https://www.youtube.com/watch?v=erTGAQuu_dU
https://www.youtube.com/watch?v=VY_n7DWvmus
ano aj na to tam tí ludia sedia aby povedali že sa toto nemôže lebo to odporuje tomu a tomu ustanoveniu........to nie je o hádzaní polien pod nohy ale o možnosti ktoré umožňuje legislatíva....je iste veľa nápadov ktoré keby sa mali realizovať tak by sa muselo zmeniť xy článkov v predpisoch........ale do takej rozsiahlej zmeny sa už nikomu nechce resp je jednoduchšie napísať ako niekto sabotuje dobré nápady.......
ked sa stane nehoda nikto nebude brať na zretel....že my sme to dobre mysleli..........
a stále aj napriek tomu je priestor na precíznejšie formulácie v odbornej diskusii......ale stále si myslím že napr v tejto oblasti nie je dobré šiť horúcou ihlou a určitá dávka ''konzervatizmu'' je potrebná.......
napr tie priecestia, sú predsa určité pravidlá že na ceste 1 triedy musi byť kríženie zabezpečené aspoň svetelnou signalizáciou aj na tratiach kde jazdia vlaky sporadicky......tam nie sú iné možnosti len zrušiť trať a teda zrušiť priecestie, alebo zabezpečovať údržbu v požadovanom režime, neexistuje možnosť zrušiť priecestie a dať tam kríže...resp tu je tá dilema zmeniť predpis......a vy si myslíte že by naozaj niekto z kompetetných dal súhlas na zníženie zabezpečenia , aké by asi došli vyjadrenia z dopravného inšpektorátu či od miest a obcí.......a predstavte si že keby sa to stalo a dali by sa kríže a stala by sa nehoda.......
Ja by som všetky tie úpravy PZZ navrhoval financovať spolu aj s vlastníkom cestnej komunikácie.......(minimálne tie povrchy čo sa tam dávajú príp asfaltovanie....). Od ŽSR veľa ludí chce za málo peňazí veľa muziky.....
Priestor na zlepšenie je určite vo verejných obstaravaniach, ale toto nebude len o schopnostiach managmentu...ale celkovo o nastavení , legislatíve .......a žial aj skúsenostiach a odborníkoch ...potom sa ale dostaneme do kruhu- ktorých treba aj zaplatiť aby ste pozbierali kvalitu.....
- trochu ma prekvapila tvoja posledná poznámka . Zatiaľ nevidím dôvod prečo by som mal svoj názor zmeniť. Sme na disk. fóre tak diskutujeme....ja nikomu nenadávam, ani nikoho neurážam , nikoho netlačím že si má myslieť čo si myslím ja , tak v čom je problém ???
PS: mimochodom som zaregistroval niekde v médiach, že aj UHP v správe o danej rekonštrukcii trate pripomienkovalo ŽSR prečo sa nesnažili o zvýšenie rýchlosť na rovných úsekoch...
PS2: zas túto debatu moc neprežívajme, už je rozhodnuté :-) a kto chce tak :-(
- ak tam nemajú nikdy jazdiť zrýchlené vlaky, tak ta 120ka budiš. Ja si myslím že mesta Michalovce a Humenné (s dedinami okolo) si zrýchlené vlaky aspoň v špičke zaslúžia - teda ak naozaj chceme ľudí dostať z gumokol do nedymiacich vlakov.
-nepišem nič o nákladných preložkách trate a tuneloch ...... treba postaviť niekoľko mostov v poli ponad železnicu a dať tam ''bežný'' zabezpečovač v 21stor...... mimochodom vlaky 160 zvládajú a aj mobilnú čast zabezpeč. majú.
- za seba túto debatu končím, ťa trať bude taká ako už je rozhodnuté ...... aj to je pozitívny posun vpred :-)
PS: debata za mňa začala ako reakcia na článok s Kubáčkom.
- ale máš pravdu žeby to stalo dosť bubákov, ktoré by bolo možné prefinancovať z väčšej časti z EU fondov.....ak sa to neurobilo teraz tak sa to 60 rokov neurobí.
- zaďalšie lepšia šanca ako prefinancovať pre danú trať ETCS L1 už nebude.