Železničářská profesionalita
Mnozí, možná většina, návštěvníků těchto stránek jsou železničáři. Já jsem „jen“ železniční fanda, příslušník „cestující veřejnosti“ a z hlediska znalosti drážní problematiky „poučený laik“. To předesílám pro zdůraznění, že takovéto „kontroverzní“ téma nenastoluji ze zlé vůle vůči železničářům.
Stalo se dne 13.11.2004 na Os 5611 Hradec Králové – Pardubice: Vlak má odjezd v 01:00 hod., hradecké nádraží má noční pauzu, jízdenky se vydávají ve vlaku. Požádal jsem průvodčího (resp. vlakvedoucího) o jízdenku SoNe+ za 360,- Kč, které jsem měl přesně připravené. On mi pravil, že tuto jízdenku ještě nevypisoval, ptal se mne, zda nemám nějakou starou, ujistil se, že je to „ta jízdenka, co se na ni dá jezdit všude“ – a pak mne požádal, abych si ji koupil při přestupu v Pardubicích. To jsem akceptoval, protože na diskuse už nebyl stejně čas. Je to vůbec možné? Onen průvodčí totiž příslušnou jízdenku nejen neuměl vypsat, on ji dokonce - logicky - neuměl ani řádně zkontrolovat! (A nešlo o žádného mladíčka, nýbrž o muže zralého věku.)
Podotýkám, že toho dne jsem použil celkem 13 vlaků a na zbývajících 12 průvodčích nemám nejmenší důvod si stěžovat, všichni byli skutečně profesionální, slušní, většinou i milí a srdeční. A také to, že to nebylo poprvé, co jsem si kupoval zmíněnou jízdenku ve vlaku – a nikdy jsem se ještě s takovým „odborníkem“ nesetkal.
Člen vlakového doprovodu je jednou z mnoha železničářských profesí, všechny jsou důležité a všchny mají své problémy.
ad RadoB:
Za ten poslední výrok by Tě Tví spoluobčané mohli ukřižovat ! To už tu přece bylo! (Vím, jak jsi to myslel.) Ale ani u nás ani v Maďarsku není vše růžové. Doufejme však, že na renezanci železnic v našich zemích bude mít pozitivní vliv naše členství v EU, které může přece jen korigovat scestné plány některých našich "vůdců" - vzpomeňme jen na poměrně nedávné zděšení českých zastánců rozvoje především silniční dopravy, když se dověděli, že EU chce dát prostředky na další výstavbu koridorových tratí v ČR - a ne dalších dálnic.
ad Zámčan:
Ony vlastně původní České dráhy jsou už také rozděleny (od 1.1.2003) - na České dráhy, a.s. a Správu železniční dopravní cesty, s.o., jenže tato druhá organizace má za úkol v podstatě "jen" výstavbu a údržbu tratí. (To "jen" je myšleno tak, že rozsah jejích činností není pojat v tom duchu, jako je to u ŽSR, takže ve vztazích k ČD popisované problémy nevznikají.) Je fakt, že ono dělení a odstátňování železničních společností je už dáno všelikými doporučeními a normami EU i UIC, záleží ale na tom, jak se to v konkrétním případě provede. Jistě by to neměli odnášet zákazníci drah, to by bylo pochopitelně kontraproduktivní. V tomto směru si už natloukli ústa ve Velké Británii, kde museli oddělení a privatizaci železniční dopravní cesty po čase revidovat - bohužel až na základě několika vážných nehod způsobených postupně chátrajícími tratěmi.
Mimoriadnosti sa na slov.železniciach riešia katastrofálne,chýba nejaký krízový štáb aj na strane akciovej spoločnosti,spolupráca medzi dispečerským aparátom,ZSSK a výpravcom je nedostatočná,hoci niekedy v minulosti sa to ľahko riešilo výpravca sa dohodol s dispečerom zobrali prvý vhodný rušeň a mohlo sa konať a dnes....?
Situacia z tohto týždňa EC 171 nechali stáť na trati 5 hodín !!!!
/strhnutý trolej/v zime a po vedľajšej kolaji jazdili vlaky.....
Ja sa nečudujem,že nikto si nechcel vziať na zodpovednosť prestup na trati,aj mne sa stalo pred pár rokmi,že som za podobnéé niečo bol vyšetrovaný KD, ale pre koho vlastne robíme,niekedy si myslím,že pre byrokratov a nie pre cestujúcich.Varovanie pre českých priatelov:Nikdy nerozdelujte železnicu!!!
Moja nedávna skúsenosť z MÁV: Budapest - Keleti pu.: je 19.03 a rýchlik 380 Cracovia s odchodom o 19.10 (!!!) nepristavený, na určenej koľaji sa "povaľovali" len dva vozne. Minútu pred odchodom sa posunovačom uráčilo súpravu pristaviť a spojiť s dvoma "povaľujúcimi sa" vagónmi. Naťastie súpravu pritlačila vlaková lokomotíva (V43) Ale aj tak hneď pri odchode to bola sekera 14 minút!!. V ten istý deň žst Aszód: prestup na motorák do Balassagyarmatu nastupovalo dosť značné množstvo ľudí a súprava "až" jeden motoráčik Bzmot (u nás to je 810). Bolo dosť plno ľudí nie síce ako sardinky, ale natlačení sme boli dosť.
Tomu sa už len povie profesionalita!!!
ad pivec:
mas pravdu ale v tej chvili domna sto certov voslo - ale tusim nebolo na to ani casu, lebo prisiel vlak
a na tej autobusdovej stanici: podobne hlasenia som zazil este za "starych dobrych cias", mimochodom je tomu viac ajko 15 rokov
druhýkrát som "akciu" využil dva týždne nato. prevládala skupina sprievodcov č.3 (išli sme po hlavnejších tratiach = 120,180,170). ale po príchode do BB som sa rozhodol vyskúšať cestovať na SONE+ sám (napriek onej lapsusovej klauzule o min dvoch cestujúcich). trasa BB-BR-Tisovec a späť. pri naznakoch problemov som bol pripravený pribrať k sebe nahodneho cestujuceho ktory si este nekupil listok v POP-ke.mohol ist zadara. nastastie som tuto moznost vyuzit nemusel.
otazka na záver (pre prípadných zainteresovaných): v akých intervaloch chodia sprievodcovia a pokladníčky na školenia a preskúšania?!? (môj tip dĺžky intervalu: "ležatá osmička" )
Add: RailFun:
prednosta stanice nemá s predajom cestovných lístkov absolútne nič spoločné, zbytočne si sa ho dožadoval. Treba sa obrátiť na osoby zo ZSSK ..
Pohľad z duhej strany: minule meškal vlak, ku mne prišiel s 70 min. meškaním (požiar motorového vozňa). Cca 70-tim študentom som vydal Potvrdenie o meškaní vlaku, ale vrchol bol, keď po 3 (!!!) hodinách od príchodu si prišli dve študentky pre potvrdenie o meškaní toho vlaku s tým, že oni ešte len teraz prišli. To by aj pochôdzkár svojím podvalovým krokom skôr prišiel.
Stretol som sa v týchto diskusiách aj so sťažnosťami čo sa týka hlásenia staničným rozhlasom, hlavne pri meškaní vlaku. Nechcem zastávať nikoho, ale stretli ste sa niekedy s tým, že pri čakaní na autobus na zastávke v 10 stupňovom mraze a 20 min. meškaní autobusu sa vám vodič po príchode ospravedlní za meškanie? SAD a iné podobné dopravné firmy sú takí istí dopravcovia ako ŽSR. Na väčších autobusových staniciach som sa nestretol s tým, že by vyhlasovali, že autobus do XYZ príde k tomu a tomu nástupišťu. Je na cestujúcom, koľko sa nachodí od jednej zastávky k druhej pokiaľ to nájde.
ad mbican:
Jsem rád, že se tu objevila také zmínka o pozitivních zkušenostech třeba s vlakovým personálem. Tak jsem to také původně myslel, když jsem toto téma nastolil. Já mám z poslední doby spíš převažující dobré zkušenosti se železničáři , kteří se projevují profesionálně snad i nad rámec svých povinností. Mnozí průvodčí nejen upozorňují na nefunkční vytápění a volná místa v jiných vozech (onoho 13.11. se mi to stalo dokonce 2x), na přípoje a nepravidelnosti v dopravě, ale snaží se zpříjemnit či zjednodušit cestování zákazníkům drah i jinak. Např. v jednom "ešusu" z Prahy na Velký Osek procházel průvodčí vlak v žst. Nymburk (kde má tento spoj dlouhou čekací dobu) a nabízel cestujícím přestup do rychlíku, který nás předjížděl. Je skutečně nebetyčný rozdíl mezi lidmi, kteří mají práci na železnici jako své povolání - a těmi, kteří tam jen chodí do zaměstnání. To platí sice ve všech sférách pracovní činnosti, jenže železnice je ve společnosti přece jen fenomén svého druhu. Mj. i proto, že s ní přichází do styku velká část obyvatelstva, které ji vnímá (pořád ještě) jako cosi, co je k němu přátelské nebo nepřátelské podle jakési vůle státu.
Přejme si jen, aby mezi železničáři bylo stále více těch, kdož mají o svou práci opravdový zájem - a dokáží to i dát najevo. Třeba ve styku s cestujícími.
Na zeleznici sa stava naozaj vselico. Vacsinou tie zle skusenosti ostavaju dlhsie v pamati...
Aj mne sa stalo, ze vlak odisiel z Vrutok o 2 minuty skor!!!! A mnozstvo ludi ostalo prekvapenych, ked videli len koncove svetla, ale nikto sa neohradil. Zasiel som za vypravcom a ten mi povedal, ze ZSR ma svoje nastavenie casu a ze mi idu zle hodinky. Opak bol pravdou.
Alebo ked stratou zeleznice zmeskate pripoj, posielaju si vas z okienka do okienka, nikto nechce o nahrade pripoja ani pocut.
Vybavoval som si studentsky preukaz a "baba jaga" ma zvozila za take veci, ze ako si to predstavujem, ze ako student mam chodit na polovicne cestovne cez vikend, ze este stale platia rozdiely medzi ŽJ/ŽČ a musim si nieco vybrat....
Niekedy je to des.Ale spomeniem aj nieco ine:
Cestoval som IC vlakom ZA-BA a sprievdca si ma nejako nevsimol, vobec som nemal stiknuty listok.
Pocas cesty prestalo fungovat kurenie vo vozni a sprievodca oslovil kazdeho jedneho, ze mu najde miesto inde.
Minule jeden vsimavy sprievodca prebral pri vlaku nevidiacu zenu, usadil ju a prisiel za nou aj pri vystupovani a zaviedol ju az do vestibulu stanice...
Moja skusenost so zelezniciarskou ""profesionalitou"" bola nasledovna:
V jednu sobotu (r. 2003) som cestoval z Popradu ro Ružomberka. Ráno spom prišiel na stanicu a tam milión ľudí a fungovala "až" jedna pokladňa. Horko-ťažko otvorili druhú. A baba za okienkom mala problém(!!!) vydať väčší počet lístkov
Chlapík predpo mnou kupoval tuším 15 lístkov - boli tam nejaké decká. Kým sa mu to tlačilo požiadal som, aby mi potvrdili Km-banku. Nato mi pokladníčka s výrazom "čo otravuješ" povie, že nemá staničnú pečiatku NONSENS!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Po mojom dôraznom a veľmi hlasnom upozornení, že čo to je za bordel a že chcem hovoriť s prednostom stanice sa zrazu aj pečiatka našla a potvrdenie km banky išlo za pol minúty. Takej "pracovníčke by som dal nie hodinový ale sekundový vyhadzov
V rubrike Železnica v médiách je zmienka o vlak. čatách z Brna. KJa sa musím zmieniť o vlak. čatách z Bohunína, ktoré k nám chodili v minulých časoch a vozili Poloniu a Báthoryčku. Boli to zamestnanci na úrovni vyššej ako naše domáce čaty. Bývam vedľa noclahární a v jednom dome mám aj svokrovcov, takž viem ako sa správali vo voľnom čase, keď oddychovali pod gaštanom na lavičke pred domom. Vystupovanie mali vždy na úrovni a tak isto aj upravený zovňajšok. Vždy sme ich radi videli. V jednom prípade mali konflikt s opitým členom kontrolnej komisie z dráhy a museli sme sa ich zastať, lebo mali pravdu. Vždy spomíname na vlakové čaty z Bohumína v dobrom . Škoda, že prestali k nám chodiť.