Železničářská profesionalita
Mnozí, možná většina, návštěvníků těchto stránek jsou železničáři. Já jsem „jen“ železniční fanda, příslušník „cestující veřejnosti“ a z hlediska znalosti drážní problematiky „poučený laik“. To předesílám pro zdůraznění, že takovéto „kontroverzní“ téma nenastoluji ze zlé vůle vůči železničářům.
Stalo se dne 13.11.2004 na Os 5611 Hradec Králové – Pardubice: Vlak má odjezd v 01:00 hod., hradecké nádraží má noční pauzu, jízdenky se vydávají ve vlaku. Požádal jsem průvodčího (resp. vlakvedoucího) o jízdenku SoNe+ za 360,- Kč, které jsem měl přesně připravené. On mi pravil, že tuto jízdenku ještě nevypisoval, ptal se mne, zda nemám nějakou starou, ujistil se, že je to „ta jízdenka, co se na ni dá jezdit všude“ – a pak mne požádal, abych si ji koupil při přestupu v Pardubicích. To jsem akceptoval, protože na diskuse už nebyl stejně čas. Je to vůbec možné? Onen průvodčí totiž příslušnou jízdenku nejen neuměl vypsat, on ji dokonce - logicky - neuměl ani řádně zkontrolovat! (A nešlo o žádného mladíčka, nýbrž o muže zralého věku.)
Podotýkám, že toho dne jsem použil celkem 13 vlaků a na zbývajících 12 průvodčích nemám nejmenší důvod si stěžovat, všichni byli skutečně profesionální, slušní, většinou i milí a srdeční. A také to, že to nebylo poprvé, co jsem si kupoval zmíněnou jízdenku ve vlaku – a nikdy jsem se ještě s takovým „odborníkem“ nesetkal.
Člen vlakového doprovodu je jednou z mnoha železničářských profesí, všechny jsou důležité a všchny mají své problémy.
viem o tejto možnosti, ale nateraz to nechám tak. Maslo na hlave má aj manažment, ktorý nezabezpečil informovanie verejnosti, o výluke jednej traťovej koľaji a následnom odrieknutí vlaku 8830 v úseku KE - Kysak niet ani zmienky ani na stránke zsr a dnes ráno nebola žiadna info ani na stanici v KE. Až večer, keď som sa vracal z práce, som si leták s informáciou o odrieknutí všimol na informačnej tabuli vo vestibule. Ach, jaj, tá naša informovanosť.
Ad Jožin,
aj ja tam poznám jednu holku, ktorá tam pracuje, a v podobnom duchu o tých rozdieloch hovorila aj ona.
jel jsem onehdá jedním vlakem vyšší kvality z Prahy-ONJ dom na Moravu.
Při nástupu do vlaku na nás mladá průvodčí(nebo vlakvedoucí)začala řvat co tam děláme,tak jsme ji sdělili,že jsme zaměstnanci ČD,a ukázali průkazy.
Poté řekla,že ju minulý týden poplivali nějací nádražáci,a že fšeci nádražáci jsou banda.Řekl jsem ji teda jestli ona není nádražačka,což ji ovšem ještě víc nas...A žařvala památný výrok:"Já si svoje plním na 100%".Po tomto výroku sme se začali smát,což ji ještě víc nasr...,ale do vlaku nás pustila.
Viacmenej len dožívajú do dôchodku. Ja pevne verím, že ich vystriedajú usmievavé, mladé, šarmantné dievčatá.
Lístok som si kupoval deň predtým, takže ak som chcel ísť na bus, musel som ho vrátiť. A pokladníčka, že 10 korún storno poplatok. Hovorím, to nemyslíte vážne, veď nie je moja chyba, že vlak odriekli! Naštval som sa. Potom ešte bolo treba vyplniť ten neznymselný papier, keď vraciate lístok. nakoniec mi peniaze vrátila aj bez storno poplatku. Žiadne ospravedlnenie, že vlak bol odrieknutý, nič. Ešte ma zahriakla, že peniaze mi vracia po odchode vlaku, ja jej na to, po akom odchode, vlaku, keď vlak bol odrieknutý?
Jednoducho pani vstala ľavou nohou a to, že zákazník utrpel ujmu odrieknutím vlaku jej bolo šuma-fuk. A nevedela pochopiť, že je jej psou povinnosťou vrátiť mi peniaze bez storno poplatku.
Jasné, že sú aj milé pokladníčky, ale v Košiciach ich je pomenej.
(Regionální mutace | Mladá fronta DNES - jižní Čechy)
Bohuzial musim aj ja pridat svoje nie prave najlepsie skusenosti. Asi pred pol rokom meskala Slatina v Leviciach (niekde pri Zarnovici zdochla Laminatka) asi 60 min. Isiel som do brna a Amicus(R234) z Ba ochadza 19:23. Meskanie bolo okolo hodiny, ale este to vyzeralo ze to stihneme. Kedze v tom case som uz cital vlaky.net, tak sa tu kdesi uz pisalo o tom co pisal Sikan, t.j. ze ak nahlasis zodpovednemu cloveku vo vlaku ze prestupujes tak sa to da vybavit. Tak som velmi slusne povedal sprievodcovi ze potrebujem prestupovat (a nebol som sam ktory prestupoval), ale ten sa len poskrabal za uchom a povedal "To budete mat stastie ak to stihnete". Nakoniec som ho fakt nestihol, ale len o mizernych 30 sek., pretoze ked sme vchadzali do stanice prave sa Amicus pohynal. A to nas pristavili na k tomu istemu nastupistu, cize kedy pockal tak meskanie by urcite nebolo vyssie ako 2 min.
A tak som si musel pockat dalsie skoro tri hodiny.
A podobna vec sa mi stala este raz, ale to bol odchadzajuci vlak ECcko, takze tam som az tak nenadaval, pretoze viem ze su "ostro sledovany".
Po tychto skusenostiach sa priklanam k nazoru ze vlakova doprava(osobna) by mala byt v tomto smere ovela flexibilnejsia.
A keď už o profesionalite, tak ešte mi jeden kamarát hovoril, že raz chcel kupovať lístok z BA do Mníchova a keď prišiel do pokladne a vypýtal si, tak sa ho predavačka spýtala, či to myslí vážne, že chce ísť vlakom, lebo je to drahé. A že do Mníchova chodievajú Avie s robotníkmi, tak že nech si o tom niečo zistí, že oni ho určite zoberú... :-D
Nijako.. ZSR sa stara o svoje "vypravenie" a ako sam pises, Cakacie casy od ZSSK nerespektuju.. samozrejme, cestujucemu to vysvetluje a prip. musi preplatit ZSSK.. inak mam skusenost pri meskani najma z dialkovych vlakov, ze ak vlakova cata zavola do stanice, kde sa prestupuje, pripoj caka bez ohladu na Cakacie casy a tato operativnost je asi najspravnejsia.. bud cakam na prestupujucich, alebo odidem, ked viem, ze nikto neprestupuje..
Podľa čakacích dôb má vlak 5920 čakať na vlak 804 maximálne 15 min, no minule rýchlik meškal hodinu a motor čakal, podobná situácia vlak 5724 čaká určite na vlak 810, zažil som to keď, 810 meškala hodinu a osobáčik čakal, aj keď nikto neprestupoval, neviem ako to bolo, keď Horehronec meškal 6 hodín, či ten osobák čakal, ale asi nie.
Alebo vlani príchod vlaku 5911 - 18.26, odchod vlaku 1833 - 18.25, podľa čakcích dôb vlak 1833 mal čakať na vlak 5911 5 minút. (no nečakal nikdy, lebo nikto nevedel, že je nejaká brožúra Čakacie doby..., čakal jedine vtedy, ak motor prišiel s náskokom).
Alebo pred pár mesiacmi išiel nejaký nákladný vlak (obyčajné péenko) tak, že v Kalnej mal zastať a križovať s 5724, no na dispečerský príkaz mal vlak 5724 čakať, takže 5724 dostal 7 minútové meškanie na dispečerský príkaz.
Podľa mňa by každý jeden vlak mal čakať na zmeškaný prípoj minimálne 5 min, a keď už očividne zmeškaný vlak vchádza, tak by aj vlak vyššej kategórie mohol tú minútku dve počkať, veď to dobehne...
Konkrétne k tomu - R 832 má z LV pravidelné meškanie 20 min, pretože do LV príde s 5 minútami. Podľa GVD odíde vlak 832 z LV, v Kalnej križuje s 5703 a v Loku s 531 (ten potom ide z Kalnej na odhlášku za 5703), no keď rýchlik mešká 5 min, tak už musí čakať ďalších 15, lebo chudák expres by po Levice meškal 3 minúty. (toto celé sa deje na dispečerský príkaz, výpravcovia by kľudne nechali aby Ex 531 čakal na 832 v Loku, ale pán dispečer nesúhlasí, tak chudáci ľudia musia zbytočne stáť 20 min v Leviciach...)
Mňa by zaujímalo, ako sa môže cestujúci brániť pri meškaní vlaku pred neoprávnenou výpravou prípojného vlaku, ktorá prebehne proti Čakacím dobám...
O.K. s tými výpracami som to prehnal, ospravedlňujem sa. Zhodneme sa ale na tom, že podobné situácie by sa mohli riešiť ľudsky? To je ale asi celospoločenský problém: čo ma po druhom...
A ešte jeden príklad:
Keď raz išiel KPŽ ŽU na exkurz do Drážďan meškalo to už zo Žiliny. Našťastie prípoj v Prahe (či kde) čakal a prišiel teda do Dečína zmeškany. Ja som ich čakal už v Děčíne a snažil som sa výpravcu presvedčiť, že v tom vlaku ide cca 20 ľudí čo chce prestúpiť na nemecko. A čo sa stalo? Vlak do namecka odišiel poloprázdny a zo zmeškaného vlaku z Prahy sa vivalilo nikoľko desiatok ľudí, reku kde je vlak. To si mal počuť čo si ten chudák vypočul. A aby to malo peckový koniec, do následujúceho vlaku na DB sa tí ľudia nezmestili, takže museli pridávať vozne a tento vlak meškal. čo si dopraváci pomohli? Nič. Meškalo to aj tak a ešte aj ľudia boli naštvaní.
tratovak - ja viem že je to nepríjemné, že tak zmeškali vlak, mne sa to dosť často stávalo v Trenčíne, keď nečakali na zmeškaný rýchlik od Košíc a vypravili mi posledný spoj na Ponitrie. Sám píšeš, že treba zmeniť formulku na: Vlak čaká na prípoje max. 5 minút. Myslíš že to zmenia "červenočapičiari?" Treba sa obrátiť na Klemensovu 8. Ja keď zavolám pri meškaní vlaku dispečerovi a vysvetlím mu situáciu a on povie - nečakať, lebo .... pôjdem proti jeho príkazu? Šlahnú mi niečo dole z prémií, alebo mi dajú napr. žltú kartu (pozn. za dve je vyhadzov).
To isté je aj pri nadväznosti autobusov. Je napísané, že linka xyz čaká na zyx toľko a toľko minút a po vypršaní prípojový autobus odíde a pritom ten zmeškaný je len o ulicu vedľa ..
Ja si myslím, že pokiaľ všetko neriadia počítače a roboty, tí železničiari sú ľudia s vlastnou hlavou, uvažovaním a rozumom a pokiaľ sú rozumní, tak takéto prípady by mali riešiť k psokojnosti ľudí, ktorých vozia. To je najhoršie čo môže byť, keď chýba minútka aby ľudia stihli prestúpiť a výpravca ten vlak vypraví... U nás sa už môžu výpravcovia vyhovoriť - však oni sú ŽSR...
A k tej Blave: 11.6.2001 som šiel Tatranom zo Žiliny do Blavy za 1:57. Pdľa GVD mal ísť 2:05. Tak nech mi nikto netvrdí, že 5 minút nemohol počkať. A ešte k tomu keď to je posledný vlak na východ.
A viem že často ten výpravca není najvinovatejší, červenočapičiari sú pre mňa pracovníci podiaľjúci sa na riadení dopravy.
Máš kusisko pravdy, vychádzaš zo systému aký je nastavený, ale čo takto zmeniť tú formulku na: Vlak čaká na prípoje max. 5 minút? Zamedzilo by sa prípadom ako som napísal a ľudia by si za ťažké prachy kupovali lístok s vedomím, že možno budú trochu meškať (napokon to im ani teraz nik nezaručí). Nebime sa, hľadajme východisko aby bol vlk sýty a ovca celá.
v Kosiciach som sa velmi casto nevyskytoval, ale na Ba hl.st. mam prehlad obstojny, tak si dovolim tvrdit, ze princip "ja som tu pánom a ty mi môžeš..." tu uplatnuje min. 90 % (ak nie 100 ) osadenstva os.pokladni, rez. pracoviska a informacky, a to pocet ludi nad 35 rokov zratas na 1 ruke !
Vacsinou su to mlade baby, ktore su tam len preto, ze "maju kohosi kdesi", ale co nemaju urcite, je zaujem o svoju pracu, toboz nie o zeleznicu ako taku ...