GVD ŽSR aktuálny a pripravovaný
Diskusia o Grafikone vlakovej dopravy. Vaše postrehy, návrhy a pripomienky.
Podradené diskusné témy
Rozat, daj prstík na mapu. Tam, kde ležia TN a TT. Tvoje ''nikam'' má podobnú výpovednú hodnotu, ako keď bývalý premiér utrúsil, že na východe nič nie je. Tvoje ''nikam'' sa v prípade TN rovná NMnV a ďalej (Stará Turá, Myjava) a na opačný smer Bánovce nad Bebravou a na ďalší smer cez Trenč. Teplú do Trenč. Teplíc. V prípade TT sa tvoje ''nikam'', okrem tej GA, rovná veľkej časti okresu PK, ktorý obsluhujú hlavne stanice PK a Šenkvice (veľa ľudí preferuje prestup v TT pred prestupom v BA), na opačnú stranu sa bavíme o Leopoldove, ktorý je dosť významným uzlom v smere do a z ďalšieho krajského mesta, a na tretí smer nezabudnime na trocha kostrbaté spojenie na záhorie po hrbatej. Kdesi uprostred medzi TN a TT je také ''nikam'', že PN... :)
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/910914/
Ako bývalý rušňovodič ZSSK, ktorý často musel cestujúceho verejnosti klamať aby zachoval akutaku tvár svojmu zamestnávateľovi, aby sústavne neboli za ko..... viem o čom píšem.
Už jedine autom, popri samotnej ceste stíhame aj iné zastávky s deťmi na menšie atrakcie na ktoré sa neoplatí tetigať len kvôli nim a už vôbec nie tú medzi zastávku urobiť vlakom. To by sme tam nedošli ani za tri dni.
PS: chcel som ísť ďalej na východ, ale sami domorodci mi povedali, tam sa to neoplatí, tam už nič nieje. S plnou vážnosťou, ale ja som sa musel v duchu smiať, on ten ''hranol'' sa tuším so svojím výrokom nemýlil.
PS 2 : v čej múdrej hlave sa zrodil nápad jazdiť s bagetou zo Skalice do Senice? A urobiť tam ďalší zbytočný prestup a jazdiť ďalšie km s naftou pod trolej ou?
Namiesto zatrolejovania 6 km z Holíča do Skalice, radšej predĺžili o 27 km motor pod špagátom a treba ešte jeden naviac. A za 3 min obrat v Senici, chudáci rušňovodiči. Dúfam že sám seba ešte stihne aj spísať a zosynchronizovat a popredná aj pár lístkov. Alebo bude 4 bageta? A hodinový prestoj?
Už jedine autom, popri samotnej ceste stíhame aj iné zastávky s deťmi na menšie atrakcie na ktoré sa neoplatí tetigať len kvôli nim a už vôbec nie tú medzi zastávku urobiť vlakom. To by sme tam nedošli ani za tri dni.
PS: chcel som ísť ďalej na východ, ale sami domorodci mi povedali, tam sa to neoplatí, tam už nič nieje. S plnou vážnosťou, ale ja som sa musel v duchu smiať, on ten ''hranol'' sa tuším so svojím výrokom nemýlil.
PS 2 : v čej múdrej hlave sa zrodil nápad jazdiť s bagetou zo Skalice do Senice? A urobiť tam ďalší zbytočný prestup a jazdiť ďalšie km s naftou pod trolej ou?
Namiesto zatrolejovania 6 km z Holíča do Skalice, radšej predĺžili o 27 km motor pod špagátom a treba ešte jeden naviac. A za 3 min obrat v Senici, chudáci rušňovodiči. Dúfam že sám seba ešte stihne aj spísať a zosynchronizovat a popredná aj pár lístkov. Alebo bude 4 bageta? A hodinový prestoj?
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/910913/
01058:
Každé spomalenie, zastavenie vlaku pridáva minúty k jazdnej dobe....
Autom na východ (myslím trasu BA-Východ): Žilina, Ružomberok zápchy koloóny žiadne terno. O riziku nehody ani nehovoriac, keď sa na ceste nájde jeden povestný blbec a galamuta hotová. Výhoda je že idem od domu po dom.... (btw Grétka ťa utručí, ak sa to dozvie :-D :-D :-D)
Každé spomalenie, zastavenie vlaku pridáva minúty k jazdnej dobe....
Autom na východ (myslím trasu BA-Východ): Žilina, Ružomberok zápchy koloóny žiadne terno. O riziku nehody ani nehovoriac, keď sa na ceste nájde jeden povestný blbec a galamuta hotová. Výhoda je že idem od domu po dom.... (btw Grétka ťa utručí, ak sa to dozvie :-D :-D :-D)
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/910912/
A v čom je ten vlak rýchlejší keď ide tých istých 160 km/h?
Vidím, že tomu rozumieš ako tvorcovia GVD.
Na východ, jedine autom, za rodinou. Vlakom iba služobne, prestupy, neprípoje...
Aj to trochu dobré vedia do... mrvit.
Každý rok sa vždy niečo nájde čo sa dá domršiť viac než to bolo.
Vidím, že tomu rozumieš ako tvorcovia GVD.
Na východ, jedine autom, za rodinou. Vlakom iba služobne, prestupy, neprípoje...
Aj to trochu dobré vedia do... mrvit.
Každý rok sa vždy niečo nájde čo sa dá domršiť viac než to bolo.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/910911/
Ved priamy lozkovy vozen Zvolen-Praha jazdi, konkretne je to lozko z Prahy cez Brno, Bratislavu, Zvolen a Kosice do Presova. Dokonca byva casto vypredany, takze evidentne zaujem stale existuje. Bohuzial CD maju zaujem z EN robit zaujimavy vlak pre turistov, co znamena prichod do Popradu okolo 7 rano, takze podla toho sa robi grafikon, nejake zaujmy cestujucej verejnosti su celkom upozadene, kedze vlaky jazdia na komercne riziko. Dalsia vec je tiez ochota ZSSK robi preprahy vo Vrutkach z EN SLovakia na najblizsi R smer BB a Zvolen.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/910902/
To Mrk: Ahoj, úvodom som rád, že po dlhšej dobe okrem mňa aj niekto iný poukázal na katastrofálne vlakové spojenie Zvolena a Banskej Bystrice s Prahou. Poukázal si na to nočné spojenie, ktoré som v dobe keď som pracoval pri Prahe občas využil aj ja. Bolo to v roku 2008. GVD 2008 Praha hl. n. 22.06 (R 225 Šírava) - Žilina 4.16/5.53 (Zr 1847 Šturec) - Zvolen os. st. 7.57 - v tomto smere bol grafikon po dlhé roky úplne optimálny čo sa týka doby trvania cesty v tomto prípade 9 h 51 min čo je porovnateľné s trvaním cesty priameho samostatného vlaku. Opačne to už bolo horšie odchod zo Zvolena os. st. po 19 hodine to bolo vyslovene len pre šotoušov a režinkárov. Lebo riadne platiaci cestujúci radšej pôjde autobusom. Zvolen os. st. 19.11 (Zr 1846 Šturec) - Žilina 21.25/23.54 (R 225 Šírava) - Praha hl. n. 6.21 t.j. 11 h 10 min. čo vzhľadom na krátku vzdialenosť 553 km už bolo vyslovene neatraktívne. Ale ešte stále to bolo porovnateľné s grafikonmi 80tych rokov keď cesta priamym nočným vlakom napr. v r. 1985 R 649 trvala vyše 11hodín. Najhoršie to bolo v GVD 2009 Zvolen os. st. 19.28 - Praha hl. n. 8.30 čiže vyše 13 hodín čo už bola úplná katastrofa. Posledný optimálny grafikon pre priamy lôžkový vozeň Praha - Zvolen a späť bol GVD 2001/2002. Praha hl. n. 21.37 (R 425 Laborec) - Žilina 4.25/5.51 (Zr 395 Urpín) - Zvolen so. st. 7.58 t. j. 10 h 21 min.. V opačnom smere Zvolen os. st. 20.26 (R 394 Urpín) - Žilina 22.27/23.50 (R 424 Laborec) - Praha hl. n. 7.03 t. j. 10 h 37 min.. Ďalej to už bola labutia pieseň v podobe odchodov zo Zvolena os. st. po tej spomínanej 19 h čo vzhľadom na krátky úsek max 580 km (cez Bohumín) bola čistá katastrofa. Žiaden normálny platiaci cestujúci by aj vzhľadom na cenu keď to porovnal s autobusom sa určite netrmácal do Prahy vzhľadom na 21. storočie okolo 12 hodín. Cesta autobusom trvá okolo 8 hodín. Myslím si, že v prípade takého grafikonu pre nočné spojenie ako bolo naposledy v GVD 2001/2002 by si priamy lôžkový vozeň určite našiel aj riadne platiacich cestujúcich. Priznám sa, že som veľmi skeptický, že by sa nočné spojenie Praha - Zvolen priamym lôžkovým vozňom niekedy obnovilo. I keď nový grafikon 2023 by čiste teoreticky bol po rokoch absurdne skorých odchodov posledného vlaku zo Zvolena do Žiliny po 19 hodine istou iskierkou nádeje keď posledný vlak zo Zvolena do bohužiaľ len Vrútok pôjde 20.20 ako R 946 Fatran a do Vrútok príde 21.55. V opačnom smere ako R 931 Fatran z Vrútok 6.04 a príchod Zvolen os. st. 7.40. V týchto časových polohách pokiaľ by na týchto vlakoch chodil priamy lôžkový vozeň Praha - Zvolen a späť by to bolo po rokoch absolútnej katastrofy niečo úplne renesačné až revolučné skrátka geniálne. Čo dodať na záver? Len toľko že nočný rýchlik R 648/649 Hron ešte ako posledný federálny z GVD 1992/1993 musel byť slušne obsadený keď mal 14 vozňov viď link: https://www.vagonweb.cz/razeni/vlak.php?zeme=CSD&kategorie=R&cislo=649&nazev=Hron&rok=1993. A posledný krát ako medzištátny R 246/247 v GVD 1995/1996. Spojenie Regiojetom s prestupom vo Vrútkach mi príde úplne primitívne keďže ani zďaľeka neposkytne ten pohodlný servis čo priamy lôžkový vozeň. Rýchlik Hron bohužiaľ nie je jediný na ktorý doľahla nezmyselná kríza na železnici, ktorú spôsobili amatéri, ktorí nevedeli tvoriť kvalitný grafikon vďaka ktorému by si ľudia na autá a autobusy ani nespomenuli pri dlhých a náročných cestách. Vyhovárať sa ako to nejde kvôli výlukám to je také typicky slovenské. V minulosti boli horšie výluky napríklad koncom 90tych rokov na ČD keď sa modernizovala trať 270 a cestovalo sa. Vlaky chodili aj keď s meškaním. Ale dopravné časy boli tomu prispôsobené. Takže tento argument odmietam.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/910898/
No teraz ide lozko z Prahy a vystupit sa da vo Zvolene alebo ist z Prahy do Vrutok priamo a tam prestupit smer Banska Bystrica.
No a dovody? Tych je viacero, najskor zacneme tym najdolezitejsim a to su vyluky. Jednak v CR a aj na Slovensku mame viacero vyluk, v CR asi najhorsia pri Usti nad Orlici, ale napriklad neplanovana v Bohumine, potom neustale vyluky kvoli rekonstrukcii na Povazi a teraz sa k tomu pridala reko uzla Zilina, kde je nizka kapacita. Cely tento subor vyluk robi podobnym kurzom ako Praha-Banska Bystrica skrt cez rozpocet, lebo meskania a nasledne prepajanie na iny vlak kvoli jednemu voznu, to sa zelzniciarom nechce a zrejme na to ani nemaju priestor. No a priamy vlak, ten by zase naberal vela meskani, nez by presiel cez vsetky problematicke uzly, taky Detvan Zvolen-Praha by dnes musel prezit najskor cestu do Vrutok bez uhony, nasledne sa pretiahnut Zilinou, aby narazil na dalsi vyluku, ta sa mozno este len zacne, Mosty u Jablunkova, nasledne vyluky Bohumin a Ostrava, Usti nad Orlici, este sa tusim robia Pardubice, to je aspon 4-5 miest, kde vlak moze nabrat desiatky minut meskania.
Pri ceste cez BA zase existuju dve varianty, bud jazdit cez Zvolen do Bystrice alebo cez Zvolen do Kosic. Bohuzial vzhladom na stav trati na oboch ramenach a stave trati 150 je to ako hadzat korunou, kde chyti vlak ake meskanie. Ak bude jazdit priamy R Bratislava Bystrica, najskor to odstreli ludi, ktori cestuju smer Kosice, lebo meskania. Ak zase ide smer Kosice, tak ludia do BB musia prestupovat, co sa im zase nepaci.
Ono Bystrica je prave do Prahy problem, je to taka hranicna doba na cestu dennym vlakom alebo nocnym s lozkom, tych druhychbude skor mensina, kedze z Prahy jazdia aj priame autobusy a co som poznal ludi z tej oblasti, tak do Prievidze, Banskej Stiavnice, Novej Bane ci Brezna cestovali stale autobusmi, vlakmi skutocne az tak vela ludi necestovalo.
Takze asi tolko k tomu, nizsi dopyt, vyluky a existencia par prestupov pre zvysnych cestujucich.
No a dovody? Tych je viacero, najskor zacneme tym najdolezitejsim a to su vyluky. Jednak v CR a aj na Slovensku mame viacero vyluk, v CR asi najhorsia pri Usti nad Orlici, ale napriklad neplanovana v Bohumine, potom neustale vyluky kvoli rekonstrukcii na Povazi a teraz sa k tomu pridala reko uzla Zilina, kde je nizka kapacita. Cely tento subor vyluk robi podobnym kurzom ako Praha-Banska Bystrica skrt cez rozpocet, lebo meskania a nasledne prepajanie na iny vlak kvoli jednemu voznu, to sa zelzniciarom nechce a zrejme na to ani nemaju priestor. No a priamy vlak, ten by zase naberal vela meskani, nez by presiel cez vsetky problematicke uzly, taky Detvan Zvolen-Praha by dnes musel prezit najskor cestu do Vrutok bez uhony, nasledne sa pretiahnut Zilinou, aby narazil na dalsi vyluku, ta sa mozno este len zacne, Mosty u Jablunkova, nasledne vyluky Bohumin a Ostrava, Usti nad Orlici, este sa tusim robia Pardubice, to je aspon 4-5 miest, kde vlak moze nabrat desiatky minut meskania.
Pri ceste cez BA zase existuju dve varianty, bud jazdit cez Zvolen do Bystrice alebo cez Zvolen do Kosic. Bohuzial vzhladom na stav trati na oboch ramenach a stave trati 150 je to ako hadzat korunou, kde chyti vlak ake meskanie. Ak bude jazdit priamy R Bratislava Bystrica, najskor to odstreli ludi, ktori cestuju smer Kosice, lebo meskania. Ak zase ide smer Kosice, tak ludia do BB musia prestupovat, co sa im zase nepaci.
Ono Bystrica je prave do Prahy problem, je to taka hranicna doba na cestu dennym vlakom alebo nocnym s lozkom, tych druhychbude skor mensina, kedze z Prahy jazdia aj priame autobusy a co som poznal ludi z tej oblasti, tak do Prievidze, Banskej Stiavnice, Novej Bane ci Brezna cestovali stale autobusmi, vlakmi skutocne az tak vela ludi necestovalo.
Takze asi tolko k tomu, nizsi dopyt, vyluky a existencia par prestupov pre zvysnych cestujucich.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/910894/
Zdravím diskutujúcich a ako laik - fanúšik železnice sa chcem podeliť o poznatok a opýtať sa na názor. Už skoro 30 rokov bývam v Prahe ale pochádzam od B. Bystrice. Po veľmi dlhej dobe som potreboval so synovcom ísť vlakom z Prahy do Bystrice. (inak jazdievam autom). No a nestačil som sa diviť. Ak železnice chcú naozaj dostať ľudí do áut tak v tomto prípade to robia geniálne. Len cesta Pha - B.Bystrica vždy najmenej 3 - 4 prestupy. Pha-Púchov/Púchov-Žilina/Žilina-Vrútky/Vrútky-B.Bystrica, alebo Pha-Bratislava/Blava-Levice/autobus/Žiarn.Hronom-B. Bystrica. Ja ešte pamatám denný expres Detvan z Bystrice do Prahy bez prestupu alebu nočné pohodlné ložko z Bystrice do Prahy. Ešte asi pred 5 rokmi som cestoval ložkovým vozom priamo z Prahy do Bystrice. No dnešná situácia mi naozaj pripadá ako snaha zbaviť sa cestujúcich. Ako rodák viem, že stredné Slovensko je kraj chudobný ale že by až tak, že pre železnicu nezaujímavý??? Takže ako fanúšikovi železnice mi neostáva, než ísť priamym autobusom Pha - Bystrica. Dotaz pre znalcov - má tento stav nejaký racionálny dovod ???
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/910892/
Zoberme si, ze od roku 2010 mame dvojnasobnu minimalnu mzdu, ale cestovne bolo zvysovane len minimalne. Pri sucasnom stave, ked studenti maju este cestovanie zadarmo, tak ekonomicky to sukromnikom vyjst ani financne nemoze, aby mala zmysel konkurencia. Dalsia vec je, ze vsetky R ci IC koncia v Kosiciach, no tie su dost zapadne od vychodnej hranice. Zoberme teda aj do uvahy to, ze nasledne do Humenneho sa vlak teriga skoro dve hodiny, rozumiem teda snahe zrychlit vlaky, aby boli na vychode rychlejsie. Ale najvacsi problem je stav infrastruktury na vychode, nizke rychlosti, kapacita atd. Osobne si nemyslim, zeby bolo tak vela studentov, ktori by boli ochotni kvoli nejakym 20 minutam priplacat za IC.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/910885/
EX_Laco určite nemáš pravdu. ICčko bude stále tým čím je. Cez Marchegg je plánovaný dvojhodinový takt Railjetov zo Salzburgu do Bratislavy. Prakticky sa len predĺži stavajúca trasa končiacich Railjetov vo Viedni. Ono to bude za predpokladu keď firma Žalostný Stav Republiky , teda ŽSR začne prerábať trať do Marcheggu a hneď ju aj bude elektrifikovať. Podotýkam Rakúšan už finišuje , a My sme ešte ani nezačali. To zase bude hanba v štýle ŽSR.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/910882/
To ICčko bude blúdiť po BA spojkách už iba rok. Potom sa to bude zabezpečovať RailJetom, a bude to chodiť priamo cez Marchegg. A možno sa to premení aj na EC...
Ideálne by bolo, keby vznikol dvojhodinový takt Košice - Porad - (možno LM) - ZA - Trenčín - Trnava - BA - Wien. Samozrejme s už spomínanými RailJetmi....
Ideálne by bolo, keby vznikol dvojhodinový takt Košice - Porad - (možno LM) - ZA - Trenčín - Trnava - BA - Wien. Samozrejme s už spomínanými RailJetmi....
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/910881/
S tým pohodlím by som bol opatrný. Dnešné vozne idú na kvantitu a nie na kvalitu. Pridať 8 miest na sedenie na úkor toho, že komplet všetci prídu o priestor je dnes bežné. A usporiadanie sedačiek ''na autobus'' kde aj okná sú úplne inak ako sedadlá to len kontrujú. A railjet je úplne to isté. O pendoline ani nehovorím. Najlepšie pohodlie som si užil v starom maďarskom (bývalé rakúske) motorovom vozni (ani neviem aké to má označenie) z Petržalky do Rajky. To má neskutočné sedadlá.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/910879/
Suhlasim, ze Zilina, Strecno a Ruzomberok su momentalne peklo, vela ludi to obchadza cez NR a Donovaly resp Certovicu, prip sa da ist na vychod juhom, ale tam je to dost puste, zato krajina pekna. Bohuzial evidentne sa kresli len podla toho, co umozni siet a obehy, bohuzial investicii nie je velmi vela.
Celkom by ma zaujimalo, kde na vychode nic nie je :D