GVD ŽSR aktuálny a pripravovaný
Diskusia o Grafikone vlakovej dopravy. Vaše postrehy, návrhy a pripomienky.
Podradené diskusné témy
Beriem tvoje argumenty, netvrdím, že nemáš pravdu. Štát môže dobrou dopravnou politikou pomáhať tvoriť mestá, aj cestovný ruch. Perspektíva, z ktorej sa na to dívam je tiež nie úplne železničiarska. Poďme k prvému bodu. Krajské mestá teoreticky sú najľudnatejšie, majú výsadné postavenie... To je všetko pravda. Bavíme sa v prípade IC o komerčnej vrstve, kde neexistuje spoločenský záujem, ale ekonomický záujem, na ktorý je možné využiť spoločenský záujem. Tam je to nepriestrelné a logické. Jazdi tam, kde to dáva zmysel, ak za to dostaneš zaplatené, zastavuj tam, kde sa ti to oplatí viac. Ak by boli IC vlaky vo verejnom záujme, tak sú všetky tvoje argumenty absolútne platné a relevantné. Ak sa ale nad tým zamyslíš, presne podľa tvojej logiky vznikli Ex vlaky, kde sa tiež vychádzalo z toho, že ''zastavíme medzi BA a PU len na tých miestach, kde to dáva najväčší spoločenský zmysel''. A preto stoja v Trnave a Trenčíne. Osobne si myslím, že tu nejde o zámer chvastať sa že sme ušetrili dve tri minúty, ale o snahu mať niečo, čo tu nie je. A zase tých IC nie je tak veľa, že by sa z toho mala robiť dráma.
Čo ale vnímam pri jednom páre IC (stále nechápem prečo to nie je EC) - a v tom sa asi zhodneme, že práve IC 44/45 by mohol miesto nezmyselného HODINOVÉHO blúdenia po Bratislavských spojkách a príprahoch preprahoch, stáť v Trnave aj Trenčíne, pretože by podľa mňa priniesol ekonomickú hodnotu priameho spojenia týchto miest s Viedňou. Stále to ale vnímam, že to asi páni majú dobre spočítané, že trtošenie po Bratislave a nutné obslúženie Hlavnej stanice (aj keď pôjde o hodinu ďalšie IC z BA HLST) má väčší ekonomický význam, ako jej obídenie.
Dobrou správou je, že ak raz dosiahne Trenčín úrovne, že sa ''oplatí'' zastavovať IC právu tu, súkromníci sa toho určite chytia.
Čo ale vnímam pri jednom páre IC (stále nechápem prečo to nie je EC) - a v tom sa asi zhodneme, že práve IC 44/45 by mohol miesto nezmyselného HODINOVÉHO blúdenia po Bratislavských spojkách a príprahoch preprahoch, stáť v Trnave aj Trenčíne, pretože by podľa mňa priniesol ekonomickú hodnotu priameho spojenia týchto miest s Viedňou. Stále to ale vnímam, že to asi páni majú dobre spočítané, že trtošenie po Bratislave a nutné obslúženie Hlavnej stanice (aj keď pôjde o hodinu ďalšie IC z BA HLST) má väčší ekonomický význam, ako jej obídenie.
Dobrou správou je, že ak raz dosiahne Trenčín úrovne, že sa ''oplatí'' zastavovať IC právu tu, súkromníci sa toho určite chytia.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/910864/
trochu do debaty.....PDO vôbec nepočítal s komerčnými vlakmi ZSSK. Ich znovazavedenie...a ktovie či kvôli energetickej kríze aj budú....ide proti návrhu zrýchlenia Ex vlakov....ak by takýto model EX vlakov nebol ,nikoho by nenapadlo nezastovať s IC v TT a TN...ja by som naopak kedže Ex nezastavujú v Piešťanoch naopak dal zastaviť IC vlaky v Piešťanoch.....ale to je len môj postreh.....
no a k nezastavovaniu EX vlakov ...netvrdím že zrovna tento model je idealny, vzhladom na prípoje v Leopoldove či Novom Meste n/V, ale do debaty úsek BA - ZA je jediný súvislý s rýchlosťou 160 km/H a zostane asi aj jediný, kedže sme velmi rýchlo implementovali vyhlašku z EU , kde už aj pri rekonštrukciach sa vyžaduje pri rýchlosti nad 120 km/h mimoúrovňové kríženie....no a naspäť k EX v súčasnosti pri tak častých zastaveniach EX vlak ani nedokáže na dlhšiu dobu tou rýchlosťou 160 ísť plynule, lebo len čo ju dosiahne musí brzdiť do dalšej stanice....
no a k nezastavovaniu EX vlakov ...netvrdím že zrovna tento model je idealny, vzhladom na prípoje v Leopoldove či Novom Meste n/V, ale do debaty úsek BA - ZA je jediný súvislý s rýchlosťou 160 km/H a zostane asi aj jediný, kedže sme velmi rýchlo implementovali vyhlašku z EU , kde už aj pri rekonštrukciach sa vyžaduje pri rýchlosti nad 120 km/h mimoúrovňové kríženie....no a naspäť k EX v súčasnosti pri tak častých zastaveniach EX vlak ani nedokáže na dlhšiu dobu tou rýchlosťou 160 ísť plynule, lebo len čo ju dosiahne musí brzdiť do dalšej stanice....
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/910859/
GVD, radi tu vyčítame napríklad ekonómom, ak sa na železnicu dívajú striktne z pozícií svojho fachu. Takže nerobme to isté. Skús sa na vec pozrieť z inej, nie striktne železničiarskej perspektívy:
a) krajské mestá sú v kontexte SR najľudnatejšie sídla, aj z hľadiska územnoprávneho členenia majú určité výsadné postavenie a sú prirodzenými centrami väčších oblastí. Nejde pritom len o počet obyvateľov (mesto TN cca 55-tisíc, TN kraj cca 580-tisíc), ale aj o dianie v týchto prirodzených centrách. Pri optimálnom napojení na dopravnú infraštruktúru a pri adekvátnej ponuke práve tieto sídla (aj s ich širším okolím) generujú dosť podstatné prepravné prúdy.
b) zúžiť podstatu sídla vysokej školy na bod, do ktorého denne dochádzajú študenti z okolia a týždenne (či s redšou periodicitou) študenti zo vzdialenejších sídel, je nepochopením toho, čo univerzita je a ako funguje - pravidelné dochádzanie pedagógov a výskumných pracovníkov, nepravidelné dochádzanie iných odborníkov napríklad na vedecké konferencie - to všetko sú potenciálni zákazníci pre IC vlaky. Podobne to je s výzamnejšími inštitúciami a veľkými firmami, ktoré sídlia v krajských mestách.
c) Táto krajina sa tvári, že podporuje, či chce podporovať turistický ruch. Odhliadnuc od mojich invektív, ako to (ne)robí a koľko nás to všetkých stojí, TN je dosť podstatný z hľadiska turistiky (hoci žiaľ, najmä jednodňovej) a tu sa priam ponúka možnosť, ako a na koho cieliť marketing tak, aby si služba akou je IC, našla svojich klientov. Argument, že veď tam stojí všetko ostatné, načo by tam mali stáť aj IC, by ľahko prebila moja osobná skúsenosť s cestovaním do a z TN v letnej turistickej sezóne (pointa: nabudúce zase radšej autom).
Skrátka, všetci rozumieme, že z hľadiska marketingu je to celkom ''sexy'' chvastať sa, že sme zase niekde ušetrili nejaké dve-tri minútky (akurát, že pri obvyklých meškaniach vlakov na trase BA - KE sa aj tak stráca ''zážitok'' z kratších jazdných časov), no som presvedčený, že toto je ukazovateľ, ktorý by nemal byť zlatým teľaťom, ktorému sa budeme všetci klaňať. A teda, hovorím o tom, že mám pochybnosti, ako si ŽSSK vnútorne vyargumentovali a vykalkulovali, že sa im produktom ako je IC neoplatí obsluhovať sídlo, akým je TN so všetkými súvislosťami, z ktorých časť som tu uviedol. Nič menej, nič viac.
a) krajské mestá sú v kontexte SR najľudnatejšie sídla, aj z hľadiska územnoprávneho členenia majú určité výsadné postavenie a sú prirodzenými centrami väčších oblastí. Nejde pritom len o počet obyvateľov (mesto TN cca 55-tisíc, TN kraj cca 580-tisíc), ale aj o dianie v týchto prirodzených centrách. Pri optimálnom napojení na dopravnú infraštruktúru a pri adekvátnej ponuke práve tieto sídla (aj s ich širším okolím) generujú dosť podstatné prepravné prúdy.
b) zúžiť podstatu sídla vysokej školy na bod, do ktorého denne dochádzajú študenti z okolia a týždenne (či s redšou periodicitou) študenti zo vzdialenejších sídel, je nepochopením toho, čo univerzita je a ako funguje - pravidelné dochádzanie pedagógov a výskumných pracovníkov, nepravidelné dochádzanie iných odborníkov napríklad na vedecké konferencie - to všetko sú potenciálni zákazníci pre IC vlaky. Podobne to je s výzamnejšími inštitúciami a veľkými firmami, ktoré sídlia v krajských mestách.
c) Táto krajina sa tvári, že podporuje, či chce podporovať turistický ruch. Odhliadnuc od mojich invektív, ako to (ne)robí a koľko nás to všetkých stojí, TN je dosť podstatný z hľadiska turistiky (hoci žiaľ, najmä jednodňovej) a tu sa priam ponúka možnosť, ako a na koho cieliť marketing tak, aby si služba akou je IC, našla svojich klientov. Argument, že veď tam stojí všetko ostatné, načo by tam mali stáť aj IC, by ľahko prebila moja osobná skúsenosť s cestovaním do a z TN v letnej turistickej sezóne (pointa: nabudúce zase radšej autom).
Skrátka, všetci rozumieme, že z hľadiska marketingu je to celkom ''sexy'' chvastať sa, že sme zase niekde ušetrili nejaké dve-tri minútky (akurát, že pri obvyklých meškaniach vlakov na trase BA - KE sa aj tak stráca ''zážitok'' z kratších jazdných časov), no som presvedčený, že toto je ukazovateľ, ktorý by nemal byť zlatým teľaťom, ktorému sa budeme všetci klaňať. A teda, hovorím o tom, že mám pochybnosti, ako si ŽSSK vnútorne vyargumentovali a vykalkulovali, že sa im produktom ako je IC neoplatí obsluhovať sídlo, akým je TN so všetkými súvislosťami, z ktorých časť som tu uviedol. Nič menej, nič viac.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/910857/
V Ex Tatran bude alebo nebude platit bezplatna preprava? Bol by som za to aby neplatila ale to moj subjektivny postoj
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/910848/
Suhlasim s tym co napisal gvd. IC medzi BA a ZA je fajn ze nestoja pretoze TT a TN niesu az tak dolezite sidla a vibec ne prestupne uzly z Tn sa vlakom dostanes nikam a z TT do GA a SE neviem ako su pripoje ale ti co idu do skol v TT a TN pojdu niecim inym ako IC kedze tam by si museli zaplatit listok a hold to niesu ochotni vacsina.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/910846/
na margo Trenčína... AD1 Snom každého podnikateľa v doprave je dosiahnuť, aby bol vlak/bus čo najplnší v čo najdlhšej trase. 50 vykúpených lístkov na trase Trenčín-Bratislava znamená, že po zvyšok trasy bude väčšina z nich prázdnych a nezarábajú, pretože Trenčín - východ prosto toľko ľudí nejazdí... AD2 - krajské mesto je z hľadiska komerčnej dopravy mŕtvy pojem existuje len zastávka s dostatočným prepravným prúdom a nedostatočným prepravným prúdom. AD3 študenti a dôchodcovia o IC majú nižší záujem práve kvôli bezplatnej preprave. Osobne si myslím, že keby platili časť cestovného, príp. plné, je možné, že by aj v Trenčíne bol záujem si zaplatiť rýchlu cestu zo školy domov... AD4. 2-3 minúty zastavenia sa nerovnajú časovej strate, ktorú má vlak ak zníži rýchlosť, zastavuje, stojí a rozbieha sa....
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/910844/
Krajské mesto nie je ''každé jedno mesto'' a teda, ak na to aplikujeme tvoju logiku, potom fajn, nech IC na trase BA - KE zastavuje len v PP, lebo tak bude ešte rýchlejšie a cestujúci do a z týchto staníc generujú najväčšiu časť príjmov. Alebo možno aj ten PP vynecháme, dvere zatvoríme v KE a otvoríme v BA. Tak? Potom sa skús popýtať na MF, či v ÚHP nemajú voľné miesto :)
Že IC je komerčný produkt je pekné, ale ŽSSK je stále štátny dopravca a okrem úloh, ktoré plní, lebo ich plniť jednoducho musí, by nad všetkým mala byť ešte aj nejaká filozofia poskytovania služieb s určitou pridanou hodnotou pre štát, pre spoločnosť, pre ekonomiku. Ale čo tam po filozofii a pridanej hodnote, dve či tri ušetrené minúty sú najviac. :P
Že IC je komerčný produkt je pekné, ale ŽSSK je stále štátny dopravca a okrem úloh, ktoré plní, lebo ich plniť jednoducho musí, by nad všetkým mala byť ešte aj nejaká filozofia poskytovania služieb s určitou pridanou hodnotou pre štát, pre spoločnosť, pre ekonomiku. Ale čo tam po filozofii a pridanej hodnote, dve či tri ušetrené minúty sú najviac. :P
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/910843/
V čom by malo IC výhodu oproti Ex Tatran, ak by každé jedno mesto fňukalo ''že sa odstrihlo od vlakov najvyššej kategórie''?
Ide o komerčný produkt ZSSK a tá ho teda musí (tu je ten rozdiel oproti štátom objednaných vlakom, kde sa šomrať môže) mať v zisku. Ver, že keby im Trenčín generoval dostatočný príjem, tak ho neodstrihnú. Momentálne je IC o hodinu cca rýchlejšie ako 6xx a ľudia za to platia. Evidentne si povedali, že skúsia spraviť IC o hodinu rýchlejšie ako Tatran a uvidíme, či to ľudia budú platiť.
Totok mi pripomína tému Margecany vs. rýchlik. Čože sa im vo všeobecnosti dostupnosť aj zlepší, ale už tam nebude zastavovať vlak až z Bratislavy!
Ide o komerčný produkt ZSSK a tá ho teda musí (tu je ten rozdiel oproti štátom objednaných vlakom, kde sa šomrať môže) mať v zisku. Ver, že keby im Trenčín generoval dostatočný príjem, tak ho neodstrihnú. Momentálne je IC o hodinu cca rýchlejšie ako 6xx a ľudia za to platia. Evidentne si povedali, že skúsia spraviť IC o hodinu rýchlejšie ako Tatran a uvidíme, či to ľudia budú platiť.
Totok mi pripomína tému Margecany vs. rýchlik. Čože sa im vo všeobecnosti dostupnosť aj zlepší, ale už tam nebude zastavovať vlak až z Bratislavy!
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/910842/
Toto je nonsens. Aby sme ušetrili 2-3 minúty jazdnej doby, tak odstrihneme krajské mesto, dôležitý dopravný uzol, turisticky významné sídlo, sídlo univerzity od vlakov najvyššej kategórie. Toto sa tak strašne ťažko komentuje, aby pritom človek neporušil pravidlá tohto fóra...
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/910840/
Ospravedlňujem sa, ušla mi 2006 na okraji strany.
Ad ráno a večer: ešte stále v tých okrajových časoch jazdí dosť ľudí do prevádzok, kde sa robí na 8-hodinové zmeny, a zďaleka nie každá taká prevádzka má vlastnú podnikovú dopravu. Plus ráno na šiestu aj tam, kde sa dvanástky striedajú cca. o šiestej ráno aj večer.
Ad ráno a večer: ešte stále v tých okrajových časoch jazdí dosť ľudí do prevádzok, kde sa robí na 8-hodinové zmeny, a zďaleka nie každá taká prevádzka má vlastnú podnikovú dopravu. Plus ráno na šiestu aj tam, kde sa dvanástky striedajú cca. o šiestej ráno aj večer.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/910838/
tú poľanu dopackali
škoda že ICčka nebudú zastavovať v TN, Rybníček sa nestrčil do správnej diery
škoda že ICčka nebudú zastavovať v TN, Rybníček sa nestrčil do správnej diery
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/910836/
Ved s tym nieco robia, prave preto je vyluka a jazdi nahradny autobus na rozkopanom useku. Ten vylukovy grafikon je administrativne zvladnuty ovela lepsie ako ten nezmysel, ked len napisu ze kvoli vyluke budu vlaky meskat 20-200 minut a nikto nevie co kedy kde ako, ale vyhladavac ukaze priamy vlak.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/910835/
Neviem, čo to za? robil ten grafikon. Nezvyknem sa takto vyjadrovať, ale toto ma už ozaj vytočilo. Ani 1 vlak, rýchlik nejde priamo z Bratislavy do Banskej Bystrici a späť. Je to katastrofa, dosť, že stále tie rychliky meškali, dosť dlho trvala táto cesta a ešte dáte cez Vrútky, alebo s 2 prestupmi. Prosím vás robte s tým niečo. Je to nenormálne. Stred Slovenska už úplne zatvorte, všetko ide iba vrchnou, alebo dolnou trasou, alebo ešte lepšie cez? Na strednom Slovensku už ľudia nebývajú
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/910834/
Lebo rano a vecer cestuju len zlocinci. Je to jedna z mala veci, ktora mi je proti srsti aj v PDO - prve odchody su neskoro a posledne brutalne skoro prakticky na vsetkych linkach.
(BTW kde je 3hodinova diera? Ja tam vidim jeden vynechany odchod 9:18 z Malaciek a naspat 10:16 z Kutov, nie dva)
(BTW kde je 3hodinova diera? Ja tam vidim jeden vynechany odchod 9:18 z Malaciek a naspat 10:16 z Kutov, nie dva)
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/910833/
Mňa dosť sklamala dobabrana 110: prvý príchod do Kútov od BA 6:43(zrušili prvý ranný osobák aj SC) doobeda trojhodinová diera MA-Kúty... ;-(
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/910830/
A hoci v tomto bode sa asi nestretneme, ja stále tvrdím, že prednosťou IC, na ktorej sa má stavať marketing tejto služby, má byť úspora pár minút, pretože žiadnu inú prednosť tam zatiaľ nevidno. Keby napríklad ŽSSK posielala na tieto spoje atraktívnejšie súpravy, napr. Railjety, tak by som tieto pochybnosti možno nemal. Ale takto? Keďže žijeme na Slovensku a dobre poznáme ''geniálne'' marketingové ťahy našich železničných spoločností, tak sa toho podozrenia, že vypustíme Trenčín, Trnavu, aby sme sa mohli chvastať pár minútkami, neviem zbaviť. A pokiaľ ide o to, či to majú dobre prerátané, tu už by som varil z vody, ale vychádzajúc z Churchillovej poznámky, že jediné štatistiky, ktorým veril, boli tie, ktoré sám sfalšoval, a z poznania tuzemských reálií, by som sa jemne obával tých prepočtov. :)
Ale v princípe je to jedno, už je rozhodnuté... A áno, aj ja si myslím, že ak ŽSSK nebude mať záujem poskytovať túto službu v TN a TT, nejaký súkromní dopravca to rád využije a miesto pár minút, ktoré na rozdiel od ŽSSK neušetrí, ponúkne nejakú inú kvalitu - nižšiu cenu, lepšie služby ''na palube'', viac pohodlia, a pod.