Otázky + odpovede
Toto téma je založeno pro dotazy (mnohdy velmi specifické), pro které nemá cenu zakládat nové konkrétní téma.
Ad mikonko: Dakujem za vycerpavajucu odpoved. Ale vo vyspelych zapadoeuropskych krajinach je aj tak asi vsade napajaci system 15kV/16,6Hz, alebo nie? Tak tam tie viacsystemove Taurusy pouzivaju asi len pri jazdach do vych. bloku. Neuvazovalo sa niekedy aj u nas s prechodom na europsky standard 15kV/16,6Hz? Z ekonomickych dovodov asi nie (rusne).
to jano63: Co sa tyka dvojsystemovych rusnov a styku napajacich sustav.
Najefektivnejsie je riesenie viacsystemovych rusnov (su aj viacprudove a viacfrekvencne, podla toho, na ake napatie su urcene) a styku napatovych sustav priamo na trati. Nakolko nemusis prepriahat hnacie vozidla a vlak plynule prechadza medzi sustavami (co znacne setri cas aj pracu).
Ze sa niekde prepriaha aj napriek tomu je sposobene nevhodnou skladbou hnacich vozidiel na ZSR, nakolko dlhe roky bol prioritny tah Vychod-Zapad a tak bola potreba jednosystemovych rusnov (jednosmernych aj striedavych) omnoho vyraznejsia ako potreba "Es" a "Goril". S rozdelenim krajiny ako aj so zmenou rezimu sa zmenili aj prioritne tahy, a tak je to teraz Sever-Juh. A zial, zeleznice nemaju dost dvojsystemoviek. A tak aj preto musia v ZA menit prepriahat, nakolko jednosmernych je tam prebytok.
Ozaj, este pred cca 10 rokmi bolo bezne, ze z KE isla 163 a v ZA menili za 363. Lenze to vtedy vlak stal v Ziline cca 15 min. A casto krat aj dlhsie ....
Mimochodom, vyvoj "gorily" bol podnieteny najme problematickym miestom v Kuntej hore, kde bolo potrebne rusne prepriahat (okrem preprahy tam samozrejme vyvstaval aj problem odtiahnutia vozidla na tu spravnu kolaj - cieze kopec dalsich dopravnych ukonov navyse). V dvojsystemovej masine ti staci stiahnut zberac, vypnut okruhy, prepnut system a opat naskocit. A ide sa dalej. A to v rychlosti aj 120 km/h.
Takze ja len dufam, ze nikoho pri rekonstrukcii nenapadne urobit krok dozadu a vymysliet opat Stykovu stanicu.
Mimochodom, trend v europe je jasny, vid Taurus 1116, ale najnovsie aj 1216, vid 1014 a 1114, ... a tak by sa dalo pokracovat.
J0HnZ: trochu ťa poopravím: voziť nákladné vlaky s dvojicou činných rušňov 183 je zakázané z dôvodu rizika rýchleho nárastu ťažnej sily (myslím, že je povolené najviac 350 kN, a tie dve činné "rakane" urobia pri rozbehu o dosť viac). Niečo podobné by nastalo aj pri spojení 183+131 (183 činná a aj obidva diely 131 činné). Na 131 je to vyriešené tak, že pri rozjazde sa pridávajú stupne na zadnej sekcii o niekoľko sekúnd neskôr ako na vedúcej sekcii.
jano63 , Sikan: Zst. Bratislava-Petrzalka /so vsetkymi udajmi/.
Sikan v Petržalke je styk riešený neutrálnym polom v strede stanice. Na jednu stranu je 16 kV na druhú 25 kV. Naše el. mašiny za neutrálne pole idú už iba zotrvačnosťou a od vlaku sú vyťahované dieslom a niekedy rakúskymi lokomotívami. Dvojsystémové taurusy chodia väčšinou po svojich aj na našom systéme. Žiadne prepínanie napätia v troleji nie je.
Púchov by sa pri rekonštrukcii mohol riešiť tiež týmto spôsobom, aby bolo možné jazdiť laminou na výbeh . Ikeď to tam komplikuje trošíčka trať z Horného Lidča. Ak by sa Púchov spreronizoval možnosť omylu by bola nižšia (jednosmerka napojená 25 kV)
Pokial viem, tak na CD je jedinou stycnou stanicou Kutna hora hl.n., inak je to vsade na trati ako pred Puchovom. U nas je stycna stanica Bratislava-Petrzalka, kde je niekolko kolaji len 15 kV 16 2/3 Hz, niekolko len 25 kV 50 Hz a niekolko na obe sustavy (volitelne napajanie). Ak sa mylim, nech ma niekto znalejsi opravi..
V jednej stanici po Velkej noci ich bolo viac ako 100.
Pokial sme neboli v EÚ tak to chodilo priebezne do vl.vlecky,ale teraz to nie je mozne.Aj tento tyzden jedneho dna rano ich tam bolo 65....
Kto to ma na starosti(alebo zaujem aby to neslo)...
Nebude to iste ružové ani u nás. Nedávno bolo stretnutie šéfov žel. odborárskych organizácií V 4, a tam sa hovorilo, že ČD majú v pláne redukovať počas 3 rokov stav zamestnancov zo 70 tisíc na 40 tis. Tiež majú rodeliť podnik na tri čast. Maď. predstaviteľ sa vyslovil, že pravdepodobne v máji sa MÁV dostane do konkurzu. Keď u nás odovzdajú osob. prepravu samosprávam, nákl. prepravu štát celú predá do zahraničia aj u nás sa bude redukovať počet zamestnancov, akože ináč. Mimochodom, čo bude riadiť p. minister Prokopovič a jeho úradnícky štáb, keď všetko predajú, zlaté vajcia aj s nosnicami a kohútmi, a zostane im len prázdny kurník ?
Chcel by som sa opytat, aky personal jazdi na Os vlakoch medzi Ciernou nad Tisou a Copom? UZ alebo ZSSK? A ake supravy tam jazdia?
Rozmyslam, ze ked nam od toho 1. maja zrusia viza, ze by som sa isiel pozriet do Copu, pozriet sa na to ako sa menia podvozky a vobec ako ta stanica vyzera, aj ked v tom Cope asi zase nie je tolko k videniu, aby som tam mal co robit kym mi pojde vlak naspat :-).
V dnešnej dobe moderných výkonových polovodičových prvkov nie je najmenší problém modulovať trojfázové napätie z jednosmerného pomocou IGBT tranzistorov a použiť 3f asynchrónne trakčné motory (napr. vozidlá Stadler, MJ 840...). Asynchrónny motor je z hľadiska údržby a spoľahlivosti lepší, ako jednosmerný komutátorový motor. Odpadá tu hlavne zberné ústrojenstvo, ktoré je najčastejšou príčinou porúch trakčných motorov - preskok napätia, opotrebovanosť či už uhlíkov, alebo komutátora.