Meškanie vlakov v SR
Aj keď s meškaním vlakov niesme na tom najhoršie, najlepšie určite tiež nie... Nedávno sa mi stalo, že som išiel s Ex 501 Tatran (príchod do KE 10:37) a z dôvodu rekonštrukcie trate pri Šenkviciach sme meškali 15min. Neskôr sme kôli oprave Trate museli spomaliť aj pred Popradom a meškanie zrástlo na 30min. Do Košíc sme prišli presne 11:10, čo je 25 min po odchode Os 8907 smer Trebišov - Michalovce - Humenné a ten, samozrejme nečakal... Ďalší vlak smer Humenné išiel až 12:30. To však nie je všetko. Počul som, že ak EC vlak mešká viac ako 30 min, cestujúci má právo na odškodnenie. My sme mali meškanie 33 min (a hodinky mi určite išli dobre!!) a sprievodca pred zastavením v košiciach s drzosťou oznámil: ''Náš vlak mešká 28 min!''!! Napíšte aj vy svoje ''príjemné'' skúsenosti....
qwertr: Pisal som to uz. Vydrz do decembra, mohlo by to byt lepsie. Osobaky posunu par minut skor ako prve, bez cakani na zmeskane rychliky. A divil by si sa, 345 v tomtn grafikone, cize od decembra 2017, siel viackrat vcas, aj z Vrutok. Doplaca na prace na trati na Ostravsku.
Makajú na zlepšení ZSSK na 110 percent. Všetci železniari vítajú bezplatnú prepravu, je to skvelá a úžasná vec. A tu stále iba niekto kritizuje od monitora. Ešte aj tie pokazené móricove vlaky sú pokazené kvôli zlým koľajniciam, nie preto, že sú to totálne vraky
Allegro > Ty si predpkladam zelezniciar. R345 odchadza Ziliny o 16:54 a vo Vrutkach mam teoreticky na prestup na autobus krasnych 10 minut, ide mi 16:22 Cisto teoreticky. Mam dojem, ze ked R345 ide na cas zo Ziliny, tak vsade na zeleznici bucha sampanske a usporiadavaju sa bujare oslavy. Takze ako pravidelny cestujuci som sa zariadil, ze chodim Os3431 z odchodom zo Ziliny 16:43. Takze som si vytvoril teoreticky 20 minut na prestup. Cisto teoreticky. Ako hovoris su nejake cakacie casy, takze casto sediac v osobaku ktory mal byt uz davno prec a pozeram na hodinky, ci stihnem autobus. Este jedna moznost je, ist R609 ktora odchadza teoreticky 16:38. Tou by som dokonca mal stihat, predchadzajuci autobus, ak by isla na cas. Nechodim nou rad.
1. je plna, takze cestujem na predstavku, lebo niekomu vysiet za krkom vo velkopriestoraku sa mi nechce.
2. Uz som par krat zazil sediaci v Os3431 ze ten Os pustili nacas, a ta R609 ostala v Ziline a cakala na zmeskany R345
3. Tak isto pravidelne meskava, takze pre mna znamena ze vrutkach budem na autobus cakat viacej.
Ad 1: Pravidelný cestujúci pri plánovaní svojich ciest a prestupov musí počítať aj s pravidelným meškaním (ktoré tentokrát nenastalo). Ja to napríklad využívam pri električkách v Bratislave (L8 mešká stále 1-2 minúty, preto stíham aj prestupy, ktoré papierovo neexistujú).
Ad 2: Čakacie časy nie sú zverejnené pre verejnosť (aj keď je pravda, že na internete sa dajú nájsť), čiže bežný cestujúci nemá možnosť vedieť, ako dlho bude jeho vlak čakať. Ak by sa zverejnili (a aj dodržiavali), tak by bolo plánovanie prestupov jednoduchšie (aj keď ja osobne som proti akémukoľvek čakaniu prípojov).
Čo sa týka SC240/241, ak by ste to posunuli na skôr, tak by tým už nikto necestoval. Jednoducho absencia akýchkoľvek zrýchlení u nás na 180 je Achillovou pätou a asi ešte na dlho ostane.
Utorok - zdrhla mi nacas iduca Os3431, takze vedeli ze R345 prilis vela meska, takze domov 15 minut meskajucou R345. Takze ma cakalo 30 minutova cekanie vo vrutkach na autobus.
Stvrtok - Os3431 - 12 minut meskajuca zo Ziliny. Cakanie na meskajucu R345. Autobus som vo Vrutkach tesne stihal.
Dnes - R345 mala na odchode napisane meskanie 10 minut, tak Os3431 necakal na nu a sice zo Ziliny nacas, ale sme si postali nejakych 7 minut na vchodovom do Vrutok, kym nas pustili na stanicu.
A k tomu druhému len malá technická poznámka - výpravca v Trenčíne je len dispozičný, úsek Trenčianske Bohuslavice - Púchov je diaľkovo riadený z centra riadenia dopravy (CRD) Púchov. To len na okraj :)
Teď ale něco k Pendolinu. Nejezdím s ním, tak by mne to mělo být jedno. Ale proč to tak udělali, že v Košicích je asi jen půl hodiny na obrat na cestu zpět. SC241 má pravidelně zpoždění více jak půl hodiny a pak se to samozřejmě projeví i na cestě 240 zpět. Proč nemůže jet z Prahy o hodinu dříve, v 6 hodin, místo v 7 hod? To je zbytečně pozdě. Bylo by to i praktičtější, protože by cestující (turisté) z Prahy nebo i Ostravy dojeli do turistických destinací o hodinu dříve a ten první den dovolené mohli více využít, ale hlavně by aspoň na zpáteční cestě to Pendolino jelo načas. Po 8 hodinách cesty dávat na obrat jen půl hodiny mne připadá minimálně neprofesionální.
A ještě zase něco úplně jiného. Ve čtvrtek jsem byl v Bánovcích n.B. Každý den jsem sledoval na internetu jízdu vlaku 5405 Topoľčany (14:53) - Trenčín, kvůli ostrému přestupu v Trenčíně na vlak 13327. Pokaždé jel načas, jen v ten čtvrtek podle zákona schválnosti zpoždění 15 minut. Ale musím pochválit výpravčího v Trenčíně, že ho nechal přijet na 2. nástupiště těsně za vlak 13327 a tím ten přestup byl velmi pohodlný. Jel jsem s mamkou a velmi jsem se bál toho přestupu, podchody i výtahy na 1. nást. jsou dost daleko, ona nemůže chodit nijak rychle. Tak moc děkuji za profesionální vyřešení situace přestupu.