Meškanie vlakov v SR
Aj keď s meškaním vlakov niesme na tom najhoršie, najlepšie určite tiež nie... Nedávno sa mi stalo, že som išiel s Ex 501 Tatran (príchod do KE 10:37) a z dôvodu rekonštrukcie trate pri Šenkviciach sme meškali 15min. Neskôr sme kôli oprave Trate museli spomaliť aj pred Popradom a meškanie zrástlo na 30min. Do Košíc sme prišli presne 11:10, čo je 25 min po odchode Os 8907 smer Trebišov - Michalovce - Humenné a ten, samozrejme nečakal... Ďalší vlak smer Humenné išiel až 12:30. To však nie je všetko. Počul som, že ak EC vlak mešká viac ako 30 min, cestujúci má právo na odškodnenie. My sme mali meškanie 33 min (a hodinky mi určite išli dobre!!) a sprievodca pred zastavením v košiciach s drzosťou oznámil: ''Náš vlak mešká 28 min!''!! Napíšte aj vy svoje ''príjemné'' skúsenosti....
Podľa mňa tam ide práve o tú hodinu a o to, že máš istotu pohodlnejšieho cestovania. Že sa ti v kupé nevystrieda 20 ľudí a pri vystupovaní máš problém dostať sa k dverám, lebo chodbička je plná ľudí (extrém).
A na druhej strane príklad: Keby IC nestojí nikde inde okrem ZA, kde musí stáť z prevádzkových dôvodov, tak by sa cestovný čas skrátil len o približne 13-15 min.(neberiem do úvahy terajšie mimoriadnosti kôli "stavbe koridoru") Nevravím, že to je málo, ale na Slovensku nemáme takú hybnosť obyvateľstva, že by sa vlak naplnil.(okrem obdobia okolo sviatkov) Treba brať aj toto do úvahy.
A k tej kvalite: Môžme byť len radi, že máme také vozne aj na rýchlikoch. A ZSSK plánuje koncom roka dáke nové veľkopriestorové vozne na IC vlaky BA-ZA-KE. Nechajme sa prekvapit.
Myslel som ze v prip. vlakov IC ide hlavne o standard a co najkratsi cas, teda co najrychlejsie sa dostat z BA-KE a nazad.
A ak nie su vytazene take vlaky (BA, ZA, PP, KE) tak by nejazdili s 10-11 voznami, ale len s 5-6!!!
Ostatne vagony sa mozu pouzit napr. do dalsich vlakov napr. v kategorii Expres
ktory povedzme zeby uz mohol zastavovat aj na dalsich zastavkach ako su
TT, TN, LM,!!
Potom mi pride uplne zbytocne kategorizovat vlaky na IC, Ex, R, Zr....
Aj ked moze byt ze kolko ludi tolko pohladov na jeden problem.
s tym ja uplne suhlasim ale potom mi je na prd nejaky vlak IC, do ktoreho
si musim kupit 80sk miestenku v silny den a do BA pridem ani nie o hodinu skor ako obycajny rychlik.
Lebo uz aj spominany Vah ma radene vozne Beer takze kultura cestovania
je taka ista.
Potom podla mna straca vlak kategorie IC nejaku podstatu.
kedy vlaky IC zastavovali iba v KE,PP,ZA,TN,BA??? Boli časy keď jeden pár IC (Tatran) nezastavoval v LM,TN,TT, resp. niektoré IC dnes nestoja v TN,TT. Napokon aj tak obnovili zastavenie v LM kôli poklesu počtu cestujúcich. Alebo keď "manažérsky vlak" Dunaj stál len v KE,PP,ZA,BA. Zrejme kôli "dobrej" vyťaženosti ho zrušili. Ale podľa mňa by tiež IC vlaky nemuseli zastavovať na trati BA-ZA nikde. Ale zastavenie v TT je zrejme skôr kôli výstupu cestujúcich z východu a nie pre nástup cestujúcich do BA.
A co sa tyka ludi, nezdalo sa mi aby v Trnave nastupil taky dav ludi, aby
sa oplatilo zastavovat IC na 15 min!!!!!
Lebo ak som si dobre vsimol tak ich bolo vseho vsudy asi 5.
Podla mna je uplna volovina aby IC zastavovalo na tolkych staniciach. Maximalne KE, PP, ZA, TN, BA a tak to niekedy tomu bolo. Velmi sa mi to pacilo a fakt bol ten vlak povazovany za vyssiu kategoriu a viezol som sa nim rad.
Nechcel som tu riesit zastavovanie lebo tu sa to neda ale mne slo o ten blud ze sa v Trnave dobiehaju dva vlaky tym istym smerom, a je podla mna az privelka casova rezerva, ak IC dokaze nabrat 15 min. naskok oproti cp.
PS: Draxter nekcem sa hadat, ale ak cestujem vlakom uz, tak IC idem celou
cestou, a v takom Kysaku nastupuje 3x tolko ludi ako v TT alebo TN.
Si treba najprv zrátať ekonomickú výhodu/nevýhodu, ak by tam spoj nestál. Potom by som mohol dať podobnú otázku, načo stojí IC v LM a Kysaku? Keď tam stojí aj R Váh? Takto sa neuvažuje...ak je problém s predbiehaním, elegantnte sa to mohlo vyriešiť v Leopoldove. R Váh zastaví pri 3. nástupišti a IC ho obehne po priebžnej hlavnej koľaji /tá dokonca nesusedí ani s hranou nástupišťa/. Takže len žiadne rušenie zastavovania na IC.
Ale vážne, pri tvorbe GVD mali brať ohľad na to, že cez zimu sa veľa nerobí a jadné časy skrátiť. Pri prvej zmene GVD sa to mohlo upraviť podľa potreby. Veď keď si pozriete pis.nfo.sk, takmer všetky vlaky chodia s náskokom. Potom musia zbytočne čakať...
Az v Trnave som si vsimol (stali sme nejak dlho) co je vo veci a uvedomil som
si, ze vzhladom k odchodu podla noveho GVD (IC do BA 22.10) sme do Trnavy prisli s 15 min. predstihom.
Neviem ako a kto vypracuvava tie casy do cp ale naschval som si pozrel statistiku IC a mam pocit ze do Trnavy a do BA prichadza vzdy s naskokom
od 2 do 10 min.
Aj pri najmensom meskani Vahu sa stretaju tie vlaky v Trnave.
Neviem ale podla mna su taketo minutove rozdiely dost na prd, lebo vlastne
dochadza k tomu ze sa musi v istych ohladoch improvizovat.
A vonkoncom nepochopim naco IC zastavuje v TN a TT, ked v Trencine stoji 10min. pred nim spominany Vah a v Trnave sa prakticky stretaju.
Nehovoriac o tom ze IC bol zaplneny do posledneho fleku a Vah prisiel s 8 voznami poloprazdny.
Takejto absurdnosti by som velmi rychlo vedel pomoct a to tym ze by sa zrusilo zastavovanie IC v TN a TT. Potom by veselo IC v Trnave Vah predbehol a neni problem.
Ale to by sa asi par ludi postavilo na hlavu, keby to tak bolo.
Ohrozenie bezpečnosti a plynulosti železničnej dopravy spôsobil neznámy páchateľ, ktorý v stredu podvečer na trati v Smižanoch vytvoril z kameňov prekážku, do ktorej narazil vlak InterCity 511 Váh (IC-511 Váh) smerujúci z Bratislavy do Košíc.
Pri nabehnutí rušňa na kamene došlo k poškodeniu vzduchového systému a ohnutiu pluhu.
Kamene uložené na pravej koľajnici spozoroval rušňovodič zo vzdialenosti asi sto metrov, súpravu kvôli rýchlosti nebolo možné ihneď zastaviť. Keď vlak nabehol na prekážku, rušňovodič zaznamenal na prístrojoch únik vzduchu a vlak následne zastavil.
IC 511 Váh meškal 39 minút, vyše polhodinové meškanie mal aj následný osobný vlak. K zraneniu osôb nedošlo.
Železničnej spoločnosti Slovensko vznikla predbežná škoda 2000 korún. Prípadom sa zaoberá železničná polícia z Popradu a Spišskej Novej Vsi.