230/240/242/340
Mate radi tieto rusne? aky je Vas nazor na toto HDV? Aky je vas oblubeny voz poprip.typ vozu?
srdecne ta po dlhej dobe zdravim. Davam hned fundovanu odpoved na tvoju otazku: pomocne pohony su riadene tebou popisovanym sposobom, od kedy si ich pamatam, co je v mojom pripade od roku 1992 :-)))
Inak uz jazdime na 242 a to je bratku ine kafe :-)))
http://www.os.cd.cz/dkv/cbe/index.php?action=article&id=16915
Uff. Po dlhom čase som sa opäť šiel vyvenčiť na slovenskú dráhu a so šokom zisťujem, že život je zmena a tak bratislavské lamy 240 majú prerobené pomocné pohony na riadené. Nemyslím tým poloriadené nesymetrické tyristorové usmerňovače pomocných pohonov, tie mali už z výroby, na stabilizáciu napätia motorov ventilátorov a kompresorov voči výkyvom v sieti a plynulý rozbeh. Teraz však príslušné mostíky pomocných usmerňovačov riadia napätie na štyroch kotvách 220 V jednosmerných motorov ventilátorov podľa ampérického odberu trakčného obvodu. (zníženie hlučnosti, úspora energie). Tak čumím. Možno teraz budem niekomu pripadať ako Šípová Ruženka, ale- odkedy majú laminy túto úpravu? Veď donedávna šlapali vetráky v automatickom režime na plný výkon, od zaradenia prvého stupňa na kontroléri, nie? (akonáhle zhasla signalizačná lampa nulovej regulácie)
PS: To tyristorom riadené zavýjanie axiálnych a diagonálnych vetrákov je vskutku úchvatnou symfóniou. Ten zvuk by som si vydržal prehrávať v mp3 formáte celé hodiny- k radosti všetkých susedov. Ale inak som úplne normálny...
ad S@fino:
Tú 230.018 som videl na Novom Meste ráno keď sa to stalo ... banujem, že som ju neodfotil. Potom naraz v rozhlase hlásia, že osobný vlak z Rajky mešká asi 10 min. (myslel, som, že je tam ešte tá výluka, pretože v nedeľu bol tento osobák odrieknutý bez náhrady). Z Mesta mala postavené 60 a voľno a ledva prišla po prvé oddielové návestidlo. Potom v osobáku mi len CFR hovorí, že 230.018 buchla na precestí za stanicou do Peugeotu.