Poskytovanie služieb zákazníkom
Ake mate skusenosti s poskytovanymi sluzbami zamestnancami prveho kontaktu na ZSSK (sprievodcovia, vlakveduci, osobne pokladnicky), ale aj co sa tyka sluzieb ZSR ako napr. hlasenie stanicneho rozhlasu, elektronicke tabule odchodov a prichodov vlakov?
Najskôr tiež v Žiline: Neviem, či už je to teraz inak, ale Žiline sa všetko začínalo hlásiť oznámením: "Stanica Žilina, stanica Žilina". Bolo (je) to bez rozdielu toho, či nejaký vlak práve zastavil alebo či bola práve pristavená súprava na nástupište alebo nebol žiaden pohyb vlakov na stanici a len bolo potrebné oznámiť, pri ktorom nástupišti sa aký vlak práve nachádza alebo či je pripravený na odchod.
Určite je to možné technici vyriešiť a hlásiť "Stanica Žilina, stanica Žilina" len vtedy, ak práve nejaký vlak, ktorý sa očakáva, práve zastavil.
Ďaľšiu poznámku mám voči informovaniu cestujúcich na zástavke Bratislava Vinohrady. Elektronické zariadenie celkom nekopíruje sled vlakov. Hlásenie a elektronické označovanie vlakov je nastavené na určitú hodinu a minútu a bez ohľadu na prípadné (malé) meškanie vlakov sa hlási (zobrazuje) tak, aboby všetko išlo načas. Tak sa stane, že ak ide rýchlik a za ním o 5 min. osobák, tak je to úplne nakočku. Vchádza rýchlik, vypísaný je už osobák, aj sa dokonca osobák hlási. Potom ľudia, ktorí denne necestujú, sú úplne dezorientovaní. Radšej nech sa TO potom vypne a zbytočne sa nezavádza. Nie každý totiž pozná, aké typy vozňov a rušňov kam jazdia a podľa toho cestujú.
no ja by som pridal najcerstvejsie zazitky, skoda ze negativne.
1. v Pia rano, BA Hl.st. akysi nemcur ci rakusanec sa snazil z tety za okienkom vymamit daku informaciu. ta mu rukami nohami vysvetlovala, ze ona informacie nepodava, musi ist do okienka za rohom. keby tam bola sora ludi, chapem tetu, ze nechce zdrzovat. ale bol tam iba on a ja. a teta ma na okienku okrem inych nalepiek aj to i v kruzku....
2. ten isty Pia rano, R603. teta spriedkyna nadava na cely svet: na nevychovanu mladez, na blbych sefov, na dlhu rpac. dobu, na vladu, na ludi co stoju prave tu a nie v inom vagone. nadava sama pre seba,ale tak, ze ju pocut na cely vozen. darmo sedim v teplom pohodlnom ic vozni a ani nemeskame, tato osoba mi zazitok z cesty celkom pokazila.
3. Ned poobede, zst poprad. akasi teta kupuje listky, cely (pre seba) a polovicny (pre chlapca). teta za okienkom na nu krici, ze ako si to predstavuje, ze polovicny listok, na to treba preukazku a ked nema musi kupit cely. chlapec mal zjavne 6-7 rokov, sotva videl cez pult. ale na ciganov asi mozno nakricat len tak...
no a este k tomu rozhlasu, myslim, ze tym je legendarna zst leopoldov
"na tretej kolaji davajte pozor, prechadza expresny rychlik. na tretej kolaji davajte pozor...... na tretej kolaji davajte pozor, na tretej kolaji pozoooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooorrr!!"
"osobny vlak xx....chachachachichichi. (ticho) osobny vlak do noveho mesta nad vahom... chichichichi.... prestan uz do p..e!! hlasim vlak! osobny vlak xx do ...."
Ked este vo Vrutkach nehlasil pocitac, tak v jeden jesenny uprsany den o 15,00 pri R Liptov zaznelo toto hlasenie:
ZA DAZDA I CLAPKANICE, PRIJEMNU CESTU VAM PRAJU VASE ZELEZNICE.
Vsetci sme ostali trocha mimo a v jeden uorsany den nam toto hlasenie vycarovalo usmev na tvari.
Ja este stretavam aj sprievodcov v starych rovnosatach a uz to nemalo byt. Stava sa vam to este?
Najkrajsie hlasenie vo vlaku som zazil pred rokom v Ex Detvan pri ceste do Prahy. V Bohumine okrem pripajania voznov z nicoho nic presuvali WR, radeny ako druhy, hned za lokomotivu. Nechapal som zmysel - a navyse vdaka tomu sme chytili 15 min. sekeru. Za Bohuminom som to vdaka hlaseniu pochopil : " Vazeni cestujici, omlouvame se za nefunkcnost jidelniho vozu, ktery je sice razen, ale je uzavren z duvodu nedostaveni se posadky" Ze potom nasledoval vybuch smiechu v celom vlaku, tak ani netreba dodavat....