Poskytovanie služieb zákazníkom
Ake mate skusenosti s poskytovanymi sluzbami zamestnancami prveho kontaktu na ZSSK (sprievodcovia, vlakveduci, osobne pokladnicky), ale aj co sa tyka sluzieb ZSR ako napr. hlasenie stanicneho rozhlasu, elektronicke tabule odchodov a prichodov vlakov?
Pre Jakuba:
Ak chceš navštíviť Prahu cez víkend (aj napr. s priateľkou) rozhodne sa na všakovaké autobusíky vykašli a skús využiť českú zľavu SoNe+. Ja to napr. mám blízko k hraničnému priechodu Púchov-Hor. Lideč a stačí mi kúpiť cest. lístok len do Hor. Lidča. Ak použiješ vlak 222 (alebo sezónny 1420) ani z neho v H. Lidči nemusíš vystupovať, pretože tam sa lístky od 22:00 do 4:00 nepredávajú, takže SoNe+ ti vydá sprievodca vo vlaku bez prirážky. Za 360Kč môžu cestovať až 2 dospelé osoby a tri deti po celej sieti ČD do 24:00 hod. dňa, kedy bol cest. lístok vydaný. Takejto cene žiaden autobus nemôže konkurovať.
Zlavy sa poskytuju v niekolkych stovkach kombinacii, v zavislosti napr. na:
- "smerovosti" jednosrmeny/spiatocny
- pocte osob: napr. CityStar - cim viac ludi, tym vacsia zlava
- veku osob - vacsinou rozhoduje vek do 4/12/26/60 a nad 60 r.
- pouzitie vlakov vyssej kvality (IC, EC, EN, ICE, TGV, ES, AVE, Talgo, ...), ktore maju bud pevne priplatky alebo globalne ceny
- moznosti listka: jednorazovy/sietovy
- preukaze na zlavu Junior Rail +/Rail +/VorteisCard/BahnCard/ISIC ...
- (ne-)existencii dvojstrannych zmluv o zlavach medzi lubovolnymi/dohodnutymi stanicami a pouzitim lubovolnych/kontretnych vlakov/kategorii vlakov: ZSSK ma dohody napr. s ČD, MAV, OBB, DB, SBB, PKP, BC, UZ, RZD, (SN)CFR, BDZ, HZ, SZ, JZ, ex CH (to su asi vsetky); CityStar, MPS, EuropeanEastPass, ScandPass, InterRail, EuroDomino, ...
- a dalsie "premenne", ktore by vo vypocte museli byt zahrnute a tym by bol nutny dotaznik asi ako na prijatie do gen. stabu NATO ...
Doplnenie:
Cenu listka pre trate RENFE a CP a dialkove vlaky ÖBB - FS nie sú bezným sposobom (len otazkou bez zakupenia listka) dostupné. Vydanie takehoto liska je sice mozne, ale len systemom "kup macku vo vreci": povies pokladnicke datum, vlak, umiestnenie; ona udaje zada do KVC a posle poziadavku po sieti HERMES na server spravujucej zeleznice. Ta ak najde miesto podla zadanych udajov posle HERMESom naspat uz udaje pre tlac listka aj s cenou, co automaticky spusti tlac na tlaciarni KVC. Ak cestujuci odmietne takuto cenu, tak ma pokladnicka naviac robotu pri evidencii zruseneho listka a dost casto musi rucne opravovat strojovu uzavierku smeny. O. i. ten cisty listok, ktory sa takto bezvyznamne znehodnoti tiez stoji nejake peniaze, a je to niekolkodesatok-krat viac ako vnutrostatny listok, pretoze uz ma magneticky pas a dalsie ochranne prvky - cize je to dost draha sranda.
Pri vnutrostatnych listkoch to nie je az take hrozne:
- zakladne cenniky sa menia okolo Silvestra
- obcas ZSSK vymysli nejaku tu zlavu
S medzin. listkami je to vsak trochu zabavnejsie:
- to, co ZSSK, to robia viac-menej vsetky zel. prepr. spolocnosti, a kazda k inemu datumu
- nestiham uz pomaly sledovat sustavne prirastky vlakov s globalnymi cenami (ICE, TGV, NZ, ES, ...), pri ktorych sa samozrejme obcas menia aj vysky zliav pre rozne typy cestujucich a preukazov na zlavu
Kedysi som tvoril Ceny cestovného z Bratislavy
do vybraných miest Európy , ale v sucasnosti je to uz dost problem dostat sa k udajom na cas potrebny pre jeho aktualizaciu: cca 50 min.
RE: A-jeto
ci sa da aj cez internet objednat MIESTENKA na IC 501-KRIVÁŇ na den 15.05.2005 ???
TRENCIN-POPRAD
ANO da sa ale musis byt klientom TATRA BANKY a klikni sa na tuto www na PREDAJ CEZ INTERNET (daju sa kupit len LISTKY SPOLU S MIESTENKAMI na IC a EC vlaky ale uz sa da aj na R a EX)
http://dop.slovakrail.sk/sl_predaj_internet.html
F.
ad: JAKUB
Svoju pochvalu adresuj na tohto sprievodcu kdekolvek na Slovensku
do KNIHY PRIANI A STAZNOSTI
a ver tomu ze to pomoze tomu sprievodcovi vytrvat v tomto trende lebo na nich len kazdy nadava
alebo zavolaj alebo to posli mejlom na
Podnety a návrhy
Kontaktné centrum
Tel.: 18188 (bez predvolby)
e-mail info@slovakrail.sk
Ak uvedies datum a cas tak oni si to zistia kto vtedy pracoval ...
Vsetko dobre.
Este na konci oktobra som isiel podvecer Os vlakom Kosice - Lipany. Velmi ma prekvapil mlady sprievodca, kazdeho pozdravil, podakoval za listok a poprial prijemnu cestu. Udivilo ma to o to viac, ze islo o Os vlak a nieco take sa nevidi ani v IC. Chcel som mu vyjadrit svoj obdiv, ale bohuzial sa v Presove menili vlakove caty.
Inak moj osobny dojem je, ze na CD vystupuju sprievodcovia akosi prijemnejsie aj profesionalnejsie, aj ked u nas sa to zacina pomaly zlepsovat.
SONE+ samozrejme poznam a aj vyuzivam, ak sa to oplati. Ale: 1. cestujem vzdy zasadne sam, 2. nikdy nechodim do Prahy len So-Ne. Takze len so Z-kartou by ma to vyslo lacnejsie, ale zase drahsie ako autobusom. Cize vlak je pre mna aboslutne nekonkurencieschopny z hladiska ceny, casu a o pohodli sa skoda zmienovat. Len pre ilustraciu - ZA-Mosty u J. - 50 Sk, Mosty u J.-Praha 294 Kc, Mosty u J. - ZA - 50 Kc. Spolu cca 880 Sk. Bez prestupov v najlepsom pripade 6,5 hod., s prestupmi a rychlikom samozrejme dlhsie. A pohodlie nocna cesta starymi B-ckami s najroznejsou sebrankou. A priama cesta este drahsie. Nie, dakujem. Autobus - 760 Sk, co sa tyka pohodlia, je to uplne inde a za 6 hodin jazdy. Este kym nezrusili JuniorPas-ISIC som robil rozne kombinacie, ale teraz...
Na druhej strane SONE+ som vyuzival na cesty po Nemecku, tam sa to ozaj oplatilo.