Poskytovanie služieb zákazníkom
Ake mate skusenosti s poskytovanymi sluzbami zamestnancami prveho kontaktu na ZSSK (sprievodcovia, vlakveduci, osobne pokladnicky), ale aj co sa tyka sluzieb ZSR ako napr. hlasenie stanicneho rozhlasu, elektronicke tabule odchodov a prichodov vlakov?
ad Nick:
Mohu Tě ujistit, že jméno a příjmení nepatří k ochraňovaným osobním údajům. Kupodivu ani rodné číslo, je-li dostupné ve veřejně prezentovaných databázích (např. v katastru nemovitostí nebo v rejstříku obchodních společností atp.). To není jen můj názor. Měl jsem nedávno nějaké natahování s Úřadem na ochranu osobních údajů (jež zde nebudu specifikovat), který mi to svým sdělením vysvětlil. Nemyslím si, že ve SR by to bylo až tak moc odlišné.
Nick: Trocha paranoicke videnie. Co myslis, keby som chcel nejako zneuzit to, ze niekto ma na menovke meno (ako to zrejme myslis ty), ako by mi to asi pomohlo? fakt si neviem predstavit, co urobis ked vies iba meno, ako to zneuzijes, pride mu niekto podpalit dom, ked ani nevie kde byva (lebo naozaj neviem co by s tym kto robil)? Fakt zvlastne. Mal si ty niekedy nejaky preukaz na zlavu? A protestoval si proti tomu, ze zeleznicicari mali odrazu v rukach tvoje rodne cislo, bydlisko a teda podstatne viac ako o nich vies ty z menovky? Povedal si im o svojom prave na integritu a za im musi stacit nejake evidencne cislo? To je podobny priklad.
Nick, dost svojsky si vysvetlujes pravo. To, co tu uviedol Zbynek (interne instrukcie zamestnavatela, pracovny poriadok) plati aj u nas a samozrejme to nie je v rozpore so zakonmi (v tomto konkretnom pripade tie menovky). Pokial si presvedceny, ze bol poruseny zakon (co z tvojich viacerych prispevkov mozno vytusit), urob konstruktivny krok a obrat sa na kompetentne organy, v tomto pripade by si mohol kontaktovat inspektorat prace a splnomocnenca vlady pre ochranu osobnych udajov a potom nas mozes informovat, ako to naozaj je.
Nick: Ja vozim bicykel dost casto vlakom a mam tieto vyhrady:
- na co je u kopec Os vlakov sluzobaka bike si tam nemozes dat, naopak mozes ho dat len do prvych a poslednych dveri ,prip kde je to oznacene piktogramom. Ked sa postavim na peron ako mozem krucinal vediet ci nahodou prvy nebude zrovna sluzobak a ja tam budem stat vedla biku ako pako
- u R610 je na jednej strane jednotka na druhej strane fajciar - nejazdim jednotkou a nefajcim
- z posledneho vozna na Vinohradoch je problem vystupit a nie zniest bike, ked tam raz padne bicykel na elektricku tak to bude moj.
- ten cennik je dost blby, jedna jazda 20Sk, dve 40 Sk a celodenka 50Sk, vacsinou sa ide tam a spat, tak kludne uz mohli dat gratis zvysok na cely den. Teda celodenka za 40Sk. Mimochodom ten celodenny listok nevedia vydat na hlavnej stanici v Blave (dokonca o nom ani netusia) a tak kazdy druhy sprievodca.
ad Nick:
Jak to vypadá legislativně v ČR:
Zákon č. 65/1965 Sb., zákoník práce
§ 82 Pracovní řád
(1) Zaměstnavatelé mohou vydávat pracovní řády. Zaměstnavatelé uvedení v § 73 odst. 2 jsou povinni vydat pracovní řád.
(5) Pracovní řád je závazný pro zaměstnavatele a pro všechny jeho zaměstnance.
V Pracovním řádu ČD, v povinnostech zaměstnance, je pak věta: i) u funkcí, kde to stanoví interní předpis, nosit při výkonu práce stejnokroj.
A pochopitelně tento interní předpis pak stanoví, které jsou součásti stejnokroje a jak vypadají.
Je důležité, že ani třeba železniční odbory, které mají své právníky, proti jmenovkám neprotestovaly (aspoň o ničem takovém nevím).
Nick: Nehnevaj sa, ale v mnohych tvojich prispevkov nie je jasne, na co vlastne poukazujes. Ta zmienka o Ustave je uplne mimo. Ja menovku nosit predsa nepotrebujem, ja som platiaci zakaznik a za svoje peniaze snad mam pravo vediet, kto je ten clovek na druhej strane. Osobne nemam problem predstavit sa druhej strane, ak si to situacia vyzaduje a nemal by som ani problem s menovkou, ak by si to moje zamestnanie vyzadovalo. Tebou spominany Jozko Mrkvicka, ktory ak urobil "ten svinčík v treťom kúpe druhého vagóna" alebo je cierny pasazier, sprievodca ma pravo zistit jeho osobne udaje a pokial to nie je mozne, mame na to predsa Zeleznicnu policiu.
ad Addams:
Lidi jsou zkrátka "různé"... A navíc (aniž bych chtěl nějak urážet ženy), dost jsem se v životě napotkával se ženami v uniformě a neměl jsem s nimi ty nejlepší zkušenosti. Něco je vede k tomu, že se chovají daleko "rázněji" než muži v jejich postavení... Nechci ovšem generalizovat!
Ja mam iny zazitok z jednej nemenovanej PPS (na trati 121 ZSR). Fotil som vypravnu budovu, ked za mnou prisla prislusnicka Policie Ceske republiky s hlaskou typu "fotenie budovy je zakazane". Tak som jej odpovedal asi nasledovne "Legislativu Ceskej republiky sice nepoznam, ale slovensku ano." Nasledne adpochodovala asi do vzdialenosti 15 m odo mna, cosi konverzovala vysielackou s kymsi, kto ju asi poslal za mnou. Ked pochopila, ze z nej "nepustim do gati", tak sa pobrala "svojou cestou".
Zbynek: Tiez si myslim, ze personal CD ma vacsinou profesionalne vystupovanie.
Pre doplnenie - prislusnici poriadkovej policie, ale aj cudzineckej v SR (vsimni si najblizsie ked pojdes na Slovensko ) maju na uniforme menovky, co je podla mna tiez pozitivne. Ono ked je clovek v nudzi, tak si skor zapamata meno ako stvor(ci kolko)miestne cislo.
Pracovníci ČD, kteří přicházejí do styku se zákazníky, jmenovky nosí. Jen nevím, zda to pomohlo zlepšit jejich přístup k zákazníkům. Totiž zdá se mi, že jejich vystupování a ochota se zlepšily už dávno před tím, než dostali jmenovky. Aspoň já to tak vnímám už delší dobu, nemohu si na ně vesměs ani v nejmenším stěžovat.
Pokud jde o ty osobní údaje a jejich utajení, myslím si, že je to v poslední době jakási až móda "ochraňovat osobnost" za každou cenu. Jméno, příjmení a případně služební číslo personálu - to by měli skutečně mít právo vědět zákazníci jakékoliv instituce, železnici nevyjímaje. Něco trochu jiného jsou bezpečnostní složky, tam musí postačit ono identifikační číslo.
Aby se tu jen nenadávalo třeba na policii na železnici:
V ČR není železniční policie, jsou jen železniční oddělení PČR. Ale na železnici se vyskytují služebně i policisté jiní, třeba v PPS příslušníci Cizinecké a pohraniční policie. Jeden takový přišel za mnou, když jsem "cestoval" kolejištěm při focení na nedávné akci v "nejmenované pohraniční stanici", a začal: "Dobrý den, já vám nechci nic zakazovat, ale dejte si prosím pozor, za chvíli přijede vlak z x ..." Možná nepostupoval zcela podle předpisů, ale slušným chováním dosáhl jejich naplnění. Slušnost (oboustranná) dokáže v potenciálně konfliktních situacích mnohdy daleko víc než nějaké okřikování a hrozby.
Rasto: ZTP preukaz som sice nevidel, ale podla mna to chce vidiet kvoli tomu, ze predpokladam, ze taketo veci sa falsuju. Mne tiez vacsinou staci z dialky ukazat studentsky preukaz zalozeny v puzdre, ale uz poznam niektorych sprievodcov, ktori ho chcu do ruky. Podla odhadov ZSSK je 10 % studenstskych preukazov falsovanych. Ono tiez ma to napadlo, ze po tom, ako som videl na vlastne oci ako sa na intraku Technickej univerzity vyrabaju rozne falsovane preukazky, ze by nebol priblem takto cestovat, kedze pri tom parsekundovom pohlade a navyse v puzdre si sprievodca rozdiel nevsimne. A rezijne preukazy nechcu vidiet skoro vobec, Lenze ako mi raz vravela jedna spievodkyna, teraz, ked sa prepusta, sa sprievodcovia dost boja, staci aby po nich prisiel revizor, odhalil nejaky nedostatok a idu od zeleznice. Takze asi kvoli tomu.
Inak suhlasim s tym, ze bordel vo vlakoch nerobia zelezniciari (teda az na tych posunovacov), ale na druhej strane je povinnostou zamestnancov zeleznic a ZP takuto cinnost a taketo osoby eliminovat. Jasne, ze sa neda ustriehnut, ci niekto prave neznecistuje WC, ale mnohym pripadom sa da predist. Je povinnostou najma ZP udrziavat poriadok. Ako priklad zase uvadzam tie nocne vlaky z Prahy do Kosic. Sprievodca nastupi sice uz v Ziline, ale vlak prejde najskor az za Vrutkami, castejsie az pred Ruzomberkom a zazil som uz aj tesne pre LM. Samozrejme v polhodinovom useku medzi LM a Strbou sa neukaze. Ja si myslim, ze ulohou sprievodcu nie je len ist len tam, kde nastupili ludia, skontrolovat listky a ist si zdriemnut do prveho kupe, ale mal by sa vpriebehu jazdy castejsie "len tak" prejst po vlaku. A ked je problem, tak "organ" vytiahnut z pohodlnych kresiel 1. triedy. Ja tymi nocakmi cestujem pravidelne pocas skuskoveho a je to skutocne o zivot. A to sa potom niekto bude este pohorsovat ked poviem, ze len blazon by isiel v noci do Prahy vlakom... Ked som isiel s tym sprievodcom, co mi ukazoval POP-ku, tak sedel vedla mna, ale po cca polhodine sa zdvihol a povedal, ze na chvilu ide pozriet pridelene vozne, ci nahodou niekto nieco nepotrebuje. Tomu hovorim pristup!
Vlaky vyššej kvality nevznikli na to, aby v nich necestovali asociáli. Vlastne to ani nie sú vlaky vyššej kvality ale bežný štandard cestovania na dlhšie vzdialenosti. To na Slovensku považujeme IC, EC vlaky za niečo nad, popritom IC a EC vlaky svojou cestovnou vzdialenosťou zodpovedajú našim R, Ex vlakom, čiže tu ide o duplicitu. Kultúra cestovania by mala byť zodpovedajúca cestovnému času vo všetkých vlakoch, tak regionálnych, ako aj diaľkových.
A keď ste nevideli rozhadzovať železničného zamestnanca špačky po vagóne, príďte sa pozrieť do BA, tu bežne posunovači vysedávajú v novorekonštruovaných Aeer vozňoch, húlia cigaretku a majú na sebe špinavé montérky...
K vykurovaniu súprav, nemusí to byť len vina zamestnaca ZSSK alebo ŽSR (tí ich na noc napájajú na kábel aby sa zohrievali), ale častokrát aj ich zlým technickým stavom.
Ku sprievodcom, samozrejme každá bytosť je iná a jeden by vás najradšej rozrhal ak od neho niečo chcete a druhý by vám zniesol aj modré z neba, ale spravidla by mali byť úctivý a slušný k cestujúcemu a hlavne mali vedieť kade chodia, o prípojoch v jednotlivých staniciach... Osobná skúsenosť, išli sme motorom z Rim.Soboty do Jesenského a v Janovciach nastupoval pán, pýtal si lístok do Zvolena na Zr vlak a sprievodkyňu mu ani mne nechcela veriť, že vlak z jesenskéhio je Zr (1830 Ipeľ) bez príplatku, tak asi 5 min.lúštila čo je to za vlak a aký lístok má predať. Iný zase od otca chcel vidieť ZŤP preukaz z oboch strán (aj keď na prednej je fotka + razítko), s pokladníčkami mám u ZSSK dobré skúsenosti, keď sa často pýtajú či jedno alebo spiatočný lístok, či môže poskytnúť nejakú zľavu... Tak by to totiž malo fungovať, prižom železničné spoločnosti si musia uvedomiť, že oni slúžia cestujúcemu a nie naopak, ako to bohužiaľ častokrát býva...
Urcite je co pisat.. aj pochvaly, aj ponosy.. mam denne skusenosti s cestovanim vo vlakoch ZSSK. Zial viac je negativnych ako pozitivnych skusenosti :-( Vela vsak robi subjektivny pocit.. a mozno az prilis dobre poznam technologiu, takze kym ja nad niektorymi vecami zasnem, bezny cestujuci si ich nevsimne..
Nick: Samotne meno a priezvisko v zmysle platnej legislaitivy NIE SU osobnymi udajmi. Stale spominas nejake zneuzitie osobnych udajov, tak konence prezrad ako sa da zneuzit to, ze viem ake meno a priezvisko ma napriklad pracovnicka pokladne. Ako bol podla teba ohrozeny vodic, ktoreho meno bolo vytlacene na cestovnom listku?
Ako som uz pisal, ked si presvedceny, ze bol poruseny zakon, si instutucie, ktore su prislusne na to, aby to preverili a urobili napravu.