Poskytovanie služieb zákazníkom
Ake mate skusenosti s poskytovanymi sluzbami zamestnancami prveho kontaktu na ZSSK (sprievodcovia, vlakveduci, osobne pokladnicky), ale aj co sa tyka sluzieb ZSR ako napr. hlasenie stanicneho rozhlasu, elektronicke tabule odchodov a prichodov vlakov?
Ad Jakub: mám pripomienku k tým " osožákom ". Toto pomenovanie si zo slovníka môžeš vyhodiť! Už sú to policajti Žel. polície, so všetkými právomocami a zodpovednosťou. Nepodliehajú žiadnemu žel. podniku ale priamo Ministrovi dopravy, pôšt a tel. a majú svoj štatút a správu a zameranie činnosti, do ktorej cestujúci ťažko vidí. Čo sa týka int. a inej úrovne cestujúcej verejnosti, za to si môže cestujúca verejnosť sama. Kto má cest. lístok , alebo iný doklad oprávňujúci cestovanie, musí byť prepravený, a ovšem musí dodržiavať pravidlá slušného správania a jednania v spoločnosti, a takisto žel. prepravný poriadok. Kto to nedodržiava v osobnom živote a n emá to zapracované vo svojej výchove a charaktere, ten to nedodržiava ani na verejnosti. Železnica prepravuje v osobnej preprave nie predmety ale cet. verejnosť, takú aká je a ako sa správa ! Práve preto je potrebné prevádzkovať aj vlaky vyššej kategórie aby sa tam rôzne asociálne živly nedostali a samozrejme za vyššiu úhradu, any rôzni bezdomovci a asociáli na to nemali. Keď sa za veľké milióny nakúpi nový vozeň a pustí do obehu, mala by si to práve cestujúca verejnosť zachovávať, lebo len ona tam bude cestovať a nie predseda vlády, ani páni gen. riaditelia, alebo poslanci. A žiadny žel. zamestnanec nechodí rozhadzovať špačky, flaše a rôznu špinu do vozňa, nereže poťahy sedadiel a nekupuje drahé spreje, aby nastriekal skrine nových vozňov. Nepomaľujú zam. vlastnú staničnú budovu ako nedávno v B. Štiavnici . Takže aká je cestujúca verejnosť taká je aj celá spoločnosť a jej úroveň!
Podla mna su veci, ktore sa ovplyvnit daju a veci, ktore bohuzial este dlhsiu dobu budu take ako teraz. Napr. co sa tyka cistoty WC, je rozdiel, ci su zasvinene uz vo vychodzej stanici, co by sa dalo niekomu otrepat o hlavu, alebo ich zasvinia niektore prasce pocas cesty. Z vlastnej skusenosti musim povedat (kazdy tyzden cestujem R vlakmi z KE), ze z vychodzich stanic idu vlaky vo velkej vacsine ciste.
Jazykova vybavenost - bohuzial este asi dlho bude a v sucasnosti sa s tym nic neurobi, asi az pokial sa nevymeni jedna generacia zelezniciarov, ale musim povedat, ze som sa uz stretol aj s AJ hovoriacou pokladnickou (v KE) aj sprievodkynou, ale je to pravda rarita a musim sa hanbit, ked niekedy robim "tlmocnika" zahranicnym cestovatelom. Niekde som cital, ze na IC vlakoch je podmienkou robenia sprievodcu ovladanie aspon 1 svetoveho jazyka.
Co sa tyka nevykurenych voznov a pod., to bude asi dovtedy, kym nebudu peniaze. To, ze mnohokrat je cestovanie otrasny zazitok byva vsak casto zalezitost nielen technickeho vybavenia, ale aj akehosi chcenia konmpetentnych s tym nieco urobit. Napr. cestovanie nocnymi vlakmi, zvlast v relacii (Praha-) - Cadca - Kosice, vsetko pachne potom, ponozkami a rozliatym pivom. Sprievodcovia to nechavaju tak (to sa im ani necudujem), ale aspon osozaci by mohli nejaky poriadok urobit, od coho maju predsa tu uniformu. Ja by som nekompromisne pokutoval kazdeho, kto si vo vlaku otvori chlast, vyzuje topanky (kto nezazil, neuveri, co je to potom v kupe za smrad) a pod., za obtazovanie spolucestujucich je predsa mozne vylucit z prepravy. A podozrive individua by mali byt pravidelne legitimovane, ono by ich to potom hadam aspon odradilo on roznych kradezi. A hlavne ti osozaci by mali byt viditelni viac, nielen v Ziline nastupit, pozriet do kazdeho kupe, zasvietit spiacemu cestujucemu do oci a potom az v Poprade.
Cize - s urcitymi vecami sa asi tak skoro nepohne, ale su veci, kde konkretna staznost moze byt napomocna. Nakolko sa ja pohybujem po hlavnom tahu, v ramci moznosti mne osobne najviac vadi prave ta bezpecnost a nechutne cestovne prostredie v noci.
...písal som tu rozsiahlejší príspevok..ale pri uložení sa táto stránka doslova rozpadla...takže všetko sa zmazalo....a druhýkrát to písať nebudem!....takže to zhrniem v odrážkach iba"
- nevykúrene vozne
- nie veľká čistota...aj toalety samozrejme
- slabá jazyková vybavenosť...pokladne
- nie moc veľký prehĺad o napr:...INTERRAIL-och,EURODOMIN-ách----vlastná skúsenosť
- vyhľadanie spojenia z bodu A do bodu B....slabé....musel som pomáhať...čo má robiť...atď...vlastná skúsenosť
- celkovo služby na železnici nie sú nič moc...to poznáme ale
- ale veríme v lepšiu budúcnosť
Viac ma momentálne nenapadá.
Zdravim
SLuzby a ZSSK...ludia nieekdy je to hroza....denne cestujem vyse dvoch hodin do prace a dokopy zatial 13 rokov osobnym vlakom...po tomto sialenom rozdeleni co sa udialo je to hrozne a slusnost sprievocov, vlakveducich nepozna normalnu mieru....cest vynimkam...ak sa idem na nieco stazovat...v zime to boli nevykurene supravy alebo pocas jazdy vypnute kurenie ked este v blave bolo pekne teplucko a dalej uz iba zima...par krat sa mi stalo, ze mi uz aj chceli vrazit za to ze co ich otravujem ved je teplo...ano v ich sluzobnom vozni je a niekedy aj od alkoholu...niekdedy sa im podari byt pozorni a slusni ale iba malokedy.
Sluzby a ZSR....no jedine to pristavovanie vlakov na hlavnej stanici k peronom...niekedy sa nevedia dohodnut a kazdy den pichnu ten isty vlak na ine nastupiste
bramo: Ospravedlnujem sa, teraz som si spomenul, ze R Cracovia v Plaszowe naozaj stal, ale to aj tak nic nemeni na tom, ze v ponuke stanic nebol Krakow Gl., navyse sme to aj tak skusali aj cez ten Plaszow a nic. Na www.kvc.sk som spojenie cez Plavec nenasiel, ale cez Lupkow napodiv ano a to Os vlakmi! Takze spojenie v databaze je, len sa akosi neda "zviditelnit".
Sem som to napisal preto, lebo mi toho sprievodcu bolo luto, ked som videl, ze aj napriek pokrocilejsiemu veku ho tieto moderne veci nadchynaju a ma taky "vstricny" pristup k cestujucim a taketo veci mu komplikuju sluzbu, pritom ako hovoril sa taketo veci stavaju casto. Navyse viem, ze je tu clovek, ktory s tym priamo robi.
Predminuly tyzden som cestoval IC vlakom z Kosic do Ziliny a narazil som na velmi ochotneho a zhovorciveho sprievodcu v uz zrelsom veku, ktory mi pekne ukazal jeho prenosnu POP-ku a co vsetko obsahuje. Obsahuje uz citacku, hovoril, ze sa vsetko bude zavadzat na baze kariet - mesacniky, zlavoe preukzky, mozno aj rezijky. V zaciatkoch vraj bol problem so starsimi sprievodcami, ktori sa odmietali ucit nieco nove (predsa len v pokrocilom veku ovladat nieco take male dotykovym perom), ale ze teraz je opacny problem - ti mladi uz vdaka tymto "novotam" uz nie su schopni riadne vypisat papierovy cestovny listok . Pacil sa mi jeho pristup, ukazoval mi, ze tam maju aj PPTZ a vravel, ze ked ma trocha casu, tak si ho studuje, predsa len sa to niekedy meni. Chudak nevedel po anglicky, tak som mu poprekladal niektore funkcie - napr. rozoznavanie pisaneho pisma a pod., ale ked sme sa dostali do nejkych nastaveni, tak sa odtial nedalo vobec dostat, jednoducho to nereagovalo, tak to musel nakoniec natvrdo vypnut .
Pan sprievodca k tomu mal taku dost zavaznu vyhradu - nainstalovany ELIS (aspon myslim) je nejako divne nastaveny, proste niekedy nedokaze vypocitat trasu najjednoduchsim smerom, ako priklad uvediem, ze sme hladali spojenie pre jedneho cestujuceho z Kosic do polskeho Sanoku. Naslo to trasu bud cez Zwardon alebo cez Hranice/M a Petrovice/K alebo dokonca cez Prahu a Lichkov, ale ani raz cez Plavec (a to sme viackrat menili "cez")! A ked sme to chceli rozdelit na usek do Krakowa, tak aplikacia neponuka ani len stanicu Krakow Gl.! Na vyber bol iba Krakow Pl. (Plaszow, tam vsak R vlaky nestoja) a este nieco podobne. Samozrejme tam nebolo ani spojenie cez Lupkow. Sprievodca povedal, ze toto im sposobuje dost velke problemy, lebo casto nemozu dobre posluzit cestujucim, kedze im to nevyhlada najoptimalnejsie spojenie, resp, nenajde spojenie, ktore ale preukazatelne existuje.
Podla uvodneho screenshotu aplikaciu dodava zilinska firma Prosoft, tak by som chcel poprosit tych, co s touto formou prichadzaju do styku, aby sa na to pozreli.
Aspoň jedna pochvala
Cestoval som dňa 22.5.2005 MOs 5404 a musím dopravcu (ZSSK) pochváliť. Okná boli pekne poumývané, záchod vyčistený, kontakt sprievodcu profesionálny. Aj napriek nariadenej pomalej jazde medzi Soblahovom a Mn. Lehotou som do cieľa svojej cesty prišiel včas podľa CP (asi vďaka "vate" v jazdnej dobe na iných úsekoch). Kiež by takéto príspevkz mohli častejšie písať aj ostatní prispievatelia...