Rakúsko - ÖBB
Rozsiahla železničná sieť elektrifikovaná cca na 50% sústavou 15 kV 16 2/3 Hz ss/AC, dobrá obslužnosť všetkými kategóriami vlakov od regionálnych cez IC/EC až po neveľký počet vysokorýchlostných ICE (súpravy ICE 1 a ICT / http://www.rail.sk/ice/ ) je vizitkou železníc Rakúska. V súčasnosti prebiehajú veľké projekty: rekonštrukcia Westbahn (Wien - Passau) a Südbahn (Wien - Graz - Klagenfurt - Villach), rekonštrukcie viacerích uzlových staníc, výstavba žst. Wien Hbf.
K Rakúsku patria neodmysliteľne taktiež viaceré prevádzkované muzeálne úzkorozchodné trate.
ÖBB - Österreichische Bundesbahnen
Mapa siete ÖBB
Wien - Bratislava a železnice medzi nimi
Wien Hauptbahnhof
Addams
Salzburg 2. júla (TASR) - Dve obete a 33 zranených si podľa aktualizovanej bilancie rakúskych úradov vyžiadala zrážka dvoch vlakov, ku ktorej došlo dnes v Brambergu v salzburskom regióne Oberpinzgau.
Polícia v Zell am See uviedla, že pri nešťastí zahynul aj jeden zo strojvodcov. Medzi obeťami je tiež sedem nemeckých turistov. Niektorí zranení sa nachádzajú vo veľmi vážnom stave.
K zrážke dvoch vlakových súprav došlo okolo 12.00 h v blízkosti Bramberskej železničnej stanice. Obe súpravy išli z dosiaľ nezistených príčin po jednej koľaji. Sila nárazu vykoľajila niekoľko vagónov jednej zo súprav, ktoré sa do seba zakliesnili.
Asi 300 záchranárov a pomocníkov Červeného kríža sa viac ako dva a pol hodiny pokúšalo vyslobodiť z ťažko poškodených vagónov niektorých vážne zranených cestujúcich. Na záchrannej akcii sa podieľalo aj osem vrtuľníkov, vrátane stroja z bavorského Traunsteinu.
U väčšiny zranených ide podľa policajných informácií o turistov s bicyklami. Len šesť pasažierov vyviazlo z nehody bez zranení.
Škoda, že to nepredáva aj ZSSK, tých 10 EUR navyše by som priplatil, hlavne kvôli MHD vo Viedni. Lenže ak by som to mal kupovať v Rakúsku, tak ma to vyjde ešte o ďalších 20 EUR drahšie kvôli VorteilsCard<26..
Tu je odkaz, je možné, že som si niečo zle preložil, tak ako poistka..
http://www.oebb.at/vip8/pv/de/Reisen_in_den_Bundeslaendern/Niederoesterreich/Aktuelles/Jugendferiennetzkarte_PLUS/index.jsp
Keď som si bol zobrať prílohy 1 a 2 k CP ŽSR, tak som si pomyslel, že si robia srandu... Chcem vidieť, koľko ľudí si to fakt prelepí. Moja príloha skončí pravdepodobne aj s cestovným poriadkom v koši a budem pozerať CP na internete.
ZSR ma svojich zhovadilych predstav viac, ale tak isto aj ZSSK atd.. clovek musi byt v biznise, aby niektore veci lepsie chapal. Nakoniec ta priloha nie je az taka strasna, ale ked ZSSK vydalo regionalne cestaky, dost stratila na vyzname pre bezneho cestujuceho..
To je dobře, že vydali nový, na cestování na JFNK se to bude hodit. Stojí pořád 7 ojro?
V Rakousku to jde, to jenom my lepíme jak zběsilí. Taky bych tam poslal na exkurzi tvůrce takové zhovadilosti jako je "Príloha Cestovného poriadku ŽSR 2004/2005!
"Innerhalb Österreichs wird auch für die schnellen und komfortablen Verbindungen kein Zuschlag verrechnet."
Žiadne príplatky nie sú ani na vlaky ICE na tratiach ÖBB, napríklad z Viedne možno ísť bez príplatku až do PS Passau, DB. Precestoval som vlani veľa tratí na celosieťový voľný lístok ÖBB a nestretol som sa s príplatkami.
Jedinou výnimkou sú vlaky, ktoré jazdia z Viedne cez Villach do Talianska. Tieto vlaky majú v názve Allegro. Na nich je tzv. Global Preis, v cene cestovného lístka je povinná miestenka. Kto má voľný lístok, doplatí len miestenku v cene 10 Euro. Zavedenie povinnej miestenky vo vlakoch v relácii ÖBB - FS vysvetlili ÖBB ako krok k zvýšeniu úrovne cestovania.
2143 - výrobca Simmering-Graz-Pauker, motor je štvortaktný dvanásťvalec